Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Cockpit
Creer datum:
10-02-2014 22:02:43
ROMA
In dit onderwerp nieuwe artikelen over de ROMA'S
Auteur: Cockpit Creer datum: 10-02-2014 22:03:33
Roemeense president beboet om Roma-uitspraken

De Roemeense president Traian Basescu heeft een boete van zeshonderd lei (134 euro) gekregen voor het beledigen van Roma. Hij zei eerder dat 'heel weinig Roma willen werken' en dat 'de meesten van oudsher leven van diefstal'.

In eerste instantie wilde de Nationale Raad voor de Strijd tegen Discriminatie de zaak niet in behandeling nemen, omdat Basescu zijn uitspraken had gedaan op een persconferentie in Sloveni in 2010. Het hooggerechtshof gaf de raad, een onafhankelijk orgaan dat onder het parlement valt, echter opdracht de zaak alsnog in behandeling te nemen. Maandag bepaalde de raad dat Basescu een boete moet krijgen. De president heeft vooralsnog niet gereageerd op de veroordeling.

Roemeni telt officieel zo'n 620 duizend Roma, maar aangenomen wordt dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt. Veel mensen geven hun etniciteit niet op, om te voorkomen dat ze gediscrimineerd worden.

Ned.Dagblad 10-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 2-07-2018 17:50:22
Romabeleid Nederland onder de loep


Een delegatie van de Raad van Europa is deze week in Nederland om na te gaan of de rechten en cultuur van Nederlandse woonwagenbewoners voldoende worden beschermd. De Raad gaat in gesprek met onder andere deVereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland en het kabinet. Op 12 juli moet minister Ollongren laten weten hoe ze de situatie van woonwagenbewoners in Nederland kan verbeteren.

Het bezoek komt enkele maanden na een rapport van de Ombudsman waaruit bleek dat er op veel plekken in Nederland een uitsterfbeleid wordt gehanteerd tegen woonwagenkampen. Er worden geen vergunningen meer afgegeven voor nieuwe woonwagens, terwijl daar wel vraag naar is.

Het bezoek van de Raad van Europa vindt eens in de vijf jaar plaats. Er wordt gecontroleerd of het beleid in Europese landen wel strookt met de internationale regels waardoor de woonwagengemeenschap wordt beschermd.

In het radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelt Kemal Rijken, schrijver van het boek Roma, dat ook bij de vorige controleronde de standplaatsproblematiek het grootste agendapunt was. "De Raad van Europa kan Nederland alleen een tik op de vingers geven. Het is niet mogelijk om sancties op te leggen, maar het draait wel om internationale verdragen die Nederland moet volgen."


In 2007 gingen inwoners van een woonwagenkamp in Den Haag al de straat op tegen het uitsterfbeleid van de overheid.ANP

Andere landen
Nederland loopt achter op andere Europese landen. "De situatie in Zweden en Finland is ietsje beter. Hoewel je daar Sinti en Roma ook op straat ziet rondzwerven, is de dialoog tussen de gemeenschap en de overheid beter. Daar worden oplossingen bedacht en in de praktijk gebracht. In Nederland is de dialoog een beetje los en vast".

Internationale conferentie
Naast het bezoek van de Raad van Europa staat er voor Europese Roma ook een belangrijke conferentie op het programma. In een Van der Valk-hotel bij Brussel komen ongeveer 250 leiders van Romagemeenschappen bijeen.

"Ze spreken daar over de problematiek die is ontstaan nadat leiders openlijk omstreden politieke partijen hadden gesteund. Zo is er een leider uit Oostenrijk die de rechts-nationalistische FP steunt. De andere leiders willen niet dat een Romagemeenschap zo'n partij steunt."

Onder andere Rocca Petalo, de zoon van de vroegere 'zigeuner koning' Koko Petalo, maakt zich zorgen om de politieke steun voor de FP.

NOS 01-07-18
Auteur: Reporter Creer datum: 29-09-2018 16:40:23


Stichting Hulp Oost-Europa (HOE) start een noodhulpactie voor een school van Romakinderen in Oekrane.

In juli woedde in het dorp Nagydobrony een grote brand in een kerk en school van de Roma. De kerkzaal raakte zwaarbeschadigd, twee klaslokalen brandden af.

De Roma maken nu gebruik van een noodlocatie, maar er is geen schoolmateriaal voor de veertig leerlingen. Volgens HOE is er minstens 5000 euro nodig om te zorgen dat ze weer echt les kunnen krijgen.

Reformatorisch Dagblad 29-09-18
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier