Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Cockpit
Creer datum:
6-02-2014 21:21:55
Positief
In dit onderwerp positieve berichten
Auteur: Cockpit Creer datum: 6-02-2014 21:23:56 Laatst gewijzigd: 6-02-2014 21:26:19

Samenwerken met andere landen tijdens Youth without Borders


Door: Morene De Frel

Het Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef in Zoetermeer doet met twaalf leerlingen mee aan een groot internationaal project: 'Youth without borders'. Twee jaar lang werken leerlingen van scholen uit elf Europese landen samen.

Elf scholen uit elf Europese landen werken aan 'Youth without borders': Zweden, Denemarken, Polen, Letland, Hongarije, Portugal, Spanje, Itali, Roemeni, Turkije en Nederland. Doel is te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te studeren en werken in andere Europese landen. Van het ONC doen op dit moment twaalf leerlingen mee. Zij komen uit verschillende leerjaren en zijn tussen de vijftien en achttien jaar. 'Youth without borders' is een zogenaamd 'Comenius project' waarvoor het Europees Platform subsidie verleent. Hierdoor zijn de kosten voor de ouders van de leerlingen heel erg klein.
Binnen het project gaan de leerlingen aan het werk met verschillende onderwerpen. Het ONC houdt zich samen met scholen uit Portugal en Denemarken bezig met het onderwerp 'Arbeidsmarkt en economie'. Binnen dit onderwerp gaan de betrokken leerlingen verschillende sectoren analyseren. Aan de hand van onderzoekjes, interviews en bezoeken aan bedrijven zullen zij presentaties en artikelen maken. Deze presenteren zij aan de partnerscholen en komen in de digitale nieuwsbrief van 'Youth without borders' te staan. Er is ook een website van het project: comeniusywb.wordpress.com. De voertaal tijdens het gehele project is Engels.
De betrokken leerlingen van het ONC zijn enthousiast. Lourdes Melese uit 3 Vwo: 'Ik vind het project speciaal, omdat het met elf landen is. En heel erg leerzaam. Mooi dat we ons focussen op verschillende dingen die er in Europa aan de hand zijn!' Edwin Chung uit 5 Vwo: 'Je leert meer verschillende culturen kennen. Het is heel wat anders dan een gewone uitwisseling. In ons tijdperk kun je snel contact hebben met andere mensen, maar dit project brengt ons heel dichtbij elkaar!'
In oktober 2013 zijn twee docenten van het ONC naar de eerste bijeenkomst van het project in Roemeni geweest. Naast de werkzaamheden voor het project was er ook tijd voor bezoeken aan scholen en Roemeense culturele bezienswaardigheden.
De ONC'ers die deelnemen aan 'Youth without borders' hebben inmiddels al flink wat contact gehad met hun leeftijdgenoten uit de andere landen. De resultaten zijn te bewonderen tijdens het open huis van het ONC op zaterdag 8 februari aanstaande.


de Weekkrant 05-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 12-02-2014 10:17:52
Oud-zakenman wil met politieke partij vuist maken tegen armoede

Michiel Bakker

Ben Geelen in Hengelo is oprichter van de Armoede Partij Nederland (APN) en doet in zijn woonplaats mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Foto Anton Dommerholt
Met een protestmars rond het gemeentehuis van Hengelo vraagt hij aandacht voor de bestrijding van armoede. Lijsttrekker Geelen van de Armoede Partij Nederland (APN) hoopt op minimaal n zetel in de gemeenteraad. Als zakenman heb ik een frisse kijk op politiek.

Armoede is geen kinderspel. Die slogan staat op een verkiezingsposter die Geelen (68) in zijn flat in het Overijsselse Hengelo op de deur plakte. Via vrijwilligerswerk kwam de gepensioneerde zakenman in aanraking met
mensen in de bijstand.

Ref.Dagblad 11-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 13-02-2014 23:09:02

Baby's redden leven 60-jarige

AMSTERDAM - Twee baby's hebben het leven van de 60-jarige leukemiepatint David Pyne gered. Hij zou nog maar achttien maanden te leven hebben, maar is nu genezen.

Pyne onderging een stamceltransplantatie waarvoor de navelstrengen van de baby's werden gebruikt.

Patinten met leukemie hebben nieuwe bloedstamcellen nodig, om hun eigen beschadigde cellen te vervangen. Navelstrengen zitten vol met gezonde stamcellen en omdat pasgeborenen nog niet zijn blootgesteld aan infecties is de kans heel groot dat deze cellen kunnen uitgroeien tot gezond bloed.

Pyne: ''Ik was echt verbaasd toen de dokter in het ziekenhuis zei dat dit een optie was. Het idee dat twee pasgeborenen mijn leven hebben gered is gewoon geweldig. Het geeft me de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met mijn eigen kleinkinderen.''

Match
De vader van vier kinderen en opa van zeven kleinkinderen werd in augustus 2012 gediagnosticeerd met leukemie. Hij begon met chemotherapie en bloedtransfusies, terwijl de zoektocht naar een stamceldonor werd gestart. Geen van zijn familieleden bleek hier geschikt voor en er konden geen andere donoren gevonden worden. De dokters hadden geen andere keus dan Pyne nog 12 tot 18 maanden te geven, zo meldt Daily Mail.

Wonderbaarlijk genoeg werden er op dat moment twee baby's geboren: n in Frankrijk en n in Amerika, die door hun ouders beiden waren opgegeven als stamceldonoren. Het bloed van de baby's bleek geschikt en hun cellen werden overgevlogen naar het ziekenhuis waar de zieke Pyne op dat moment lag.

Pyne: ''Ik zag het niet meer zitten, tot het nieuws over de mogelijkheid van een navelstreng stamceltransplantatie mij bereikte. Dat ze ook nog eens matchen met mijn eigen stamcellen is natuurlijk fantastisch. Ik ben zo blij.''

Bloedbank
Ook in Nederland wordt er gebruik gemaakt van bloed uit de navelstreng van pasgeborenen voor de behandeling van aangeboren en kwaadaardige bloedziekten, zoals leukemie.

Sanquin Bloedvoorziening riep afgelopen oktober kersverse ouders nog op om mee te werken aan een verdrievoudiging van het bestand van de Navelstrengbloedbank.

Met de uitbreiding wil Sanquin zorgen voor een breed bestand aan beschikbare navelstrengbloed stamcellen. Hierdoor kunnen Nederlandse ziekenhuizen sneller en gemakkelijker beschikken over een goede match tussen donor en patint en dat kan uiteraard weer levens redden.

Telegraaf 13-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 20-02-2014 13:07:30
'Zware kuren, maar d kans op herstel voor Thomas'

Door: Maarten Molenaar

Goudse peuter (2) vecht voor zijn leven in Amerika

Gouda
De Goudse peuter Thomas ondergaat deze week in Amerika een zware kuur. Zijn ouders Liesbeth en Ralf weten al dat hij er flink ziek van wordt. 'Maar dit is wel d kans op blijvend herstel.'

. Thomas (2), zijn ouders en broers Rick en Thijs zijn nu anderhalve maand in de Verenigde Staten. De peuter met neuroblastoom (kinderkanker) krijgt hier in een half jaar zes kuren, die ervoor moeten zorgen dat zijn overlevingskansen verdubbelen van 20 naar 40 procent.

Het Goudse gezin, dat uit privacyoogpunt geen achternaam in de krant wil, kon naar Amerika dankzij massale financiele steun uit heel Nederland. Het streefbedrag bij een inzamelingsactie voor Thomas was 50.000 euro, maar er is uiteindelijk 97.241 euro geschonken. Liesbeth en Ralf zijn er nog elke dag dankbaar voor, benadrukt de moeder van Thomas vanuit Amerika in een telefonisch gesprek met het AD. 'Het is zo fijn dat we hier met het hele gezin kunnen zijn om met elkaar deze moeilijke, maar ook hoopvolle periode mee te maken.'

Thomas kreeg in mei vorig jaar de diagnose neuroblastoom in de meest erge vorm. Sindsdien heeft het jongetje in Nederland bestralingen en chemokuren ondergaan en is hij ook geopereerd. De vervolgbehandeling, waarbij antistoffen tegen neuroblastomen en extra stimulerende stoffen voor het afweersysteem worden toegediend, is vooralsnog alleen mogelijk in Amerika.

Thomas slaat zich er dapper doorheen. Zodra hij thuis is en zich weer wat beter voelt ontpopt hij zich als een vrolijk kind
De peuter wordt behandeld in het Children's Hospital of Philadelphia, dat is gespecialiseerd in de behandeling van neuroblastoom. Het Goudse gezin woont tijdelijk in een appartement in Norristown, een stadje net buiten Philadelphia. Verblijf in het ziekenhuis en periodes thuis wisselen elkaar af.

Volgens moeder Liesbeth is Thomas nu bezig aan het zwaarste deel van zijn tweede kuur. 'Hij wordt hier flink ziek van en dat vinden we natuurlijk allemaal erg naar.'Thomas krijgt tijdens zijn kuren ook morfine en allerlei medicatie tegen bijwerkingen. 'Daar blijkt wel uit dat het om een heel heftige behandeling gaat. Thomas slaat zich er dapper doorheen. Zodra hij thuis is en zich weer wat beter voelt ontpopt hij zich als een vrolijk kind dat dolgraag met zijn twee oudere broers wil spelen.'

Die twee broers, Thijs en Rick, gaan in Amerika naar school. 'Het was even pittig voor ze, vooral de Engelse taal. Maar ze beginnen steeds meer te wennen en ze hebben hier zelfs al vriendjes gemaakt. Ze beleven ook heel veel plezier aan de sneeuw, die hier al tijden ligt.'

Liesbeth en Ralf beginnen zelf ook beter hun draai te vinden in Norristown. 'We voelen ons hier beslist niet eenzaam en we kennen al wat Amerikanen. We weten ook dat er in Nederland veel mensen met ons meeleven. De postbode brengt elke dag kaarten voor ons en Thomas.'Het gezin hoopt in juli terug te keren naar Nederland met een volledig genezen zoon. Het deel van de opbrengst van de inzamelingsactie dat niet nodig is gaat naar lotgenootjes van Thomas en onderzoek naar neuroblastoom.

Wie het Goudse gezin ook een hart onder de riem wil steken, kan hun adres in Amerika vinden via de website www.thomasenzijnvrienden.nl

AD 20-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 22-02-2014 21:27:21
Timosjenko spreekt betogers toe

.De Oekraense oud-premier Joelia Timosjenko, die vandaag werd vrijgelaten uit de gevangenis, heeft vanuit haar rolstoel de betogers op het Onafhankelijkheidsplein toegesproken. Ze werd er door veel mensen als heldin onthaald, maar er was ook gefluit te horen.

Timosjenko riep de betogers op om het protest vol te houden, ook al heeft het parlement besloten president Janoekovitsj af te zetten. Verder stond ze stil bij de tientallen doden die tijdens de protesten zijn gevallen. "Jullie zijn helden, jullie zijn de besten van Oekrane", zei ze over de omgekomen betogers.

Volgens officile cijfers heeft de machtsstrijd in Oekrane 82 levens geist. Kort na haar landing in Kiev zei Timosjenko al dat de verantwoordelijken gestraft moeten worden.

Zon en hemel
De oud-premier, die was veroordeeld voor onder meer machtsmisbruik, werd vandaag vrijgelaten uit het gevangenisziekenhuis in Charkov. Direct na haar vrijlating kondigde ze al aan dat ze zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen op 25 mei.

Hoewel president Janoekovitsj niet van aftreden wil weten, zegt Timosjenko dat Oekrane vandaag is bevrijd. "Ons vaderland kan vanaf vandaag de zon en de hemel zien omdat de dictatuur is beindigd".

Timosjenko is de aartsrivaal van Janoekovitsj. Ze verloor in 2006 de presidentsverkiezingen van hem. In 2011 werd ze veroordeeld tot zeven jaar cel; volgens haar aanhangers in een politiek proces dat werd geregisseerd door Janoekovitsj.

Zwakke gezondheid
De 53-jarige oud-premier verliet het ziekenhuis in een rolstoel. Ze werd in het ziekenhuis behandeld aan ernstige rugklachten. Tijdens haar gevangenschap ging ze ook in hongerstaking, waardoor haar toestand nog verder verslechterde.

Ondanks haar zwakke gezondheid kon ze vandaag gewoon naar Kiev vliegen, de pers te woord staan en de betogers op het Onafhankelijkheidsplein toespreken.

NOS 22-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 27-02-2014 13:49:09
Bijbel redt leven buschauffeur in VS

DAYTON - Dankzij een bijbel in zijn borstzak heeft een Amerikaanse buschauffeur een overval overleefd. In de bijbel bleven twee kogels steken die anders zijn hartstreek waren binnengedrongen, meldde de Amerikaanse politie dinsdag.

Het verhaal van de 49-jarige Rickey Wagoner deed het goed in Amerikaanse media, inclusief foto's van de buschauffeur en live-verslagen vanuit Dayton, de stad in Ohio waar het incident plaatshad.Overigens raakte Wagoner wel gewond: hij had een schotwond in zijn been en een messteek in zijn arm.

Ned.Dagblad 27-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 11-03-2014 21:38:32 Laatst gewijzigd: 11-03-2014 22:59:53
Ruim 2.900 euro voor 'Kom Over en Help!'
Eben-Hazerschool Genemuiden helpt Oost-Europa

Eben-Hazerschool Genemuiden helpt Oost-Europa Erik van den Belt
De leerlingen van de Eben-Hazerschool in Genemuiden hebben de afgelopen weken actie gevoerd voor hulp aan noodlijdende medechristenen in Oost-Europa.

Dit in het kader van de jaarlijkse actie 'Winterhulp'. De kinderen gingen enthousiast aan de slag met een spaarkaart van de Stichting Kom Over en Help. Ze haalden het prachtige bedrag van 2902,65 op!

Kom Over en Help ondersteunt sinds 1974 verschillende projecten in Oost-Europa. Nog steeds voelt zij zich geroepen om kerken en christelijke organisaties te ondersteunen om de allerarmsten te bereiken. Op vier gebieden wil Kom Over en Help arme kinderen en kwetsbare gezinnen ondersteuning bieden namelijk een veilige leefomgeving, dagelijkse levensbehoeften, gezondheidszorg en onderwijs

de Zwartewaterkrant.nl 07-03-14

Auteur: Reporter Creer datum: 12-03-2014 14:06:08
200.000 bomen de grond in

| ANP
Schoolkinderen in het hele land zijn woensdag druk in de weer: 200.000 bomen worden geplant ter ere van de Boomfeestdag. Dat wordt gedaan door 115.000 kinderen in 240 gemeenten. Dat is 80 procent van alle gemeenten. Een record, aldus Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Boomfeestdag wordt al gehouden sinds 1957, als reactie op de grootschalige ontbossing. Volgens Derksen is het nog steeds van groot belang om aandacht te vragen voor de gevolgen van ontbossing. Kijk maar naar de tsunami's en de overstromingen van de afgelopen jaren. Dat de gevolgen zo heftig zijn, komt allemaal door ontbossing. Wortels van bomen houden de aarde vast. Als ze omgekapt worden, kan dat niet meer. Met alle gevolgen van dien.

Ref.Dagblad 12-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 15-03-2014 14:35:27 Laatst gewijzigd: 15-03-2014 14:36:39
Complimentenmachine verrast Wageningers

WAGENINGEN. In Wageningen is een complimentenmachine gemonteerd boven de gevel van een kapsalon. Het apparaat verrast voorbijgangers met leuke uitspraken. Foto Jan Kas
Petje af voor hoe jij bezig bent. Je bent een sieraad voor de stad. Mijn moeder zou jou ook tof vinden. Een 'complimentenmachine' in de vorm van een opgestoken duim spreekt sinds deze week in het centrum van Wageningen voor elke voorbijganger steeds een ander compliment uit.

Het idee is van beeldend kunstenaar Robbert Kamphuis. Al jarenlang word ik ervan beschuldigd dat ik slecht ben in het geven van complimentjes, vertelt hij.

Ref.Dagblad 15-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 18-03-2014 14:50:13

Kamp voorkomt boete zondagsluiter

DEN HAAG - Winkeliers die hun zaak niet op zondag willen openen, krijgen minder snel een boete van de verhuurder. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft maatregelen genomen om dat te voorkomen.

De VVD-bewindsman heeft met de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) afgesproken dat de 'modelovereenkomst' voor huurcontracten, een standaardcontract dat verhuurders volgens de minister 'veelvuldig' gebruiken, wordt aangepast. Hierin komt te staan dat de verhuurder de huurder niet met een boete kan dwingen op zondagen open te gaan, indien de huurder daartoe een onderbouwd verzoek heeft gedaan en de verhuurder hiermee heeft ingestemd, aldus Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. 'De verhuurder mag dit verzoek van de huurder niet op onredelijke gronden weigeren.'
Ook gaat de ROZ verhuurders instrueren dat in bestaande contracten geen boete opgelegd dient te worden als het aantal koopzondagen is uitgebreid op basis van de Winkeltijdenwet, die vorig jaar is verruimd.
Verder wijst Kamp erop dat gemeenten bij het bepalen van het aantal koopzondagen 'alle relevante belangen' moeten meewegen. 'Hieronder vallen ook de belangen van winkeliers die onder omstandigheden contractueel kunnen worden gedwongen om hun winkel op zondag te openen.' Tenslotte heeft ook de winkelier zelf een verantwoordelijkheid, aldus de minister. Hij moet zich verdiepen in het huurcontract voordat hij het tekent.
Volgens Kamp wordt met deze maatregelen 'in voldoende mate voorkomen dat winkeliers een boete krijgen indien zij op zondag niet open willen gaan'. Als de Winkeltijdenwet over twee jaar wordt gevalueerd, zal daar volgens hem nadrukkelijk naar gekeken worden. De minister zegt geen voorstander te zijn van wettelijke maatregelen. 'De contractsvrijheid is n van de grondbeginselen van het Nederlandse contractenrecht.'

handreiking

Aanleiding voor de maatregelen is een motie van SGP-senator Gerrit Holdijk vorig jaar. Toen is de Winkeltijdenwet verruimd: 'toeristische aantrekkingskracht' is niet langer een eis om meer dan twaalf koopzondagen te mogen aanwijzen. Naar aanleiding van berichten dat verhuurders in winkelcentra boetes (willen) opleggen als winkeliers hun zaak op zondag gesloten houden, vroeg senator Holdijk het kabinet te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de vrijheid van winkeliers te versterken. Met steun van de VVD kreeg die motie toen een meerderheid in de Eerste Kamer.
De SGP is blij met 'handreiking van minister Kamp in de richting van winkeliers die hun zaak op zondag dicht willen houden'.
Bestuurder Peter Schalk van de reformatorische werkgevers-en werknemersorganisatie RMU had liever wettelijke maatregelen gezien, maar is niettemin blij met de maatregelen die de minister heeft genomen. Hij spreekt van 'substantile stappen' en vindt dat minister Kamp de motie van senator Holdijk 'echt serieus heeft genomen'. Hij hoopt dat dit tot de norm leidt dat verhuurders winkeliers geen boete opleggen als zij niet op zondag open gaan.

Ned.Dagblad 18-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 25-03-2014 12:47:28
Minibaby gered door boterhamzakje

Baby Lucia werd drie maanden te vroeg geboren en woog slechts een halve kilo, maar groeide dankzij een boterhamzakje uit tot een vrolijke en gezonde 1-jarige.

Het wonderkind woog minder dan een halve zak suiker toen zij veel te vroeg werd geboren. Er was direct een een spoedoperatie nodig om haar darmen te herstellen en haar gezichtsvermogen te redden. Ze was zo klein, dat de dokters moesten improviseren door haar in een doorzichtig plastic boterhamzakje te doen om haar zo warm te houden.

'Z klein'
Moeder Emma uit Cornwall had al vijf mislukte IVF-behandelingen en twee miskramen achter de rug voordat Lucia werd geboren. ''We wisten wel dat ze klein zou zijn, maar niet z klein. Het personeel van het ziekenhuis zei dat ze net zo groot was als een baby na 22 weken zwangerschap.''

De baby bleek zo klein voor haar leeftijd omdat de placenta van moeder Emma niet goed functioneerde. Dokters gaven het kleine prematuurtje slechts 50 procent kans om te overleven.

Lucia, inmiddels 1 jaar oud en ruim zes kilo schoon aan de haak, bracht een half jaar vechtend voor haar leven door in het ziekenhuis voor ze eindelijk mee naar huis mocht. Het gaat nu goed met Lucia, maar volgens specialisten kan het nog jaren duren voor de familie echt zekerheid heeft

Telegraaf 25-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 31-03-2014 13:58:20
Beatrix bedankt RD-lezers met uitnodiging

Prinses Beatrix wil de abonnees van het Reformatorisch Dagblad persoonlijk bedanken voor de vele kaarten en reacties die ze kreeg na haar abdicatie. Er is altijd al een hechte band geweest tussen de koninklijke familie en uw lezers, doch de vele warme en hartelijke wensen en bedankkaarten hebben ons verrast. De Rijksvoorlichtingsdienst liet zaterdagmiddag weten dat vijftig lezers dinsdagmiddag worden uitgenodigd op Paleis het Loo in Apeldoorn voor een persoonlijke ontmoeting met de oud-vorstin.
Abonnees die hierbij aanwezig willen zijn, kunnen zich opgeven via interneteditie@refdag.nl. Vermeld daarbij uw naam, adres en woonplaats en motiveer waarom u graag aanwezig wilt zijn. De mails worden maandagmiddag om 15.00 uur aangeboden aan de Rijksvoorlichtingsdienst. Maandagavond zal de Rijksvoorlichtingsdienst uit de mails de vijftig best gemotiveerde kiezen. Maandagavond krijgen de genodigden bericht. Een uitgebreide screening kan onderdeel uitmaken van de selectie

Ref.Dagblad 29-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 10-04-2014 16:00:20
Insluiper moet voor straf preek over Judas luisteren

EDERVEEN - Koster Gerdo Hardeman betrapte tijdens de dienst een insluiper in de garderobe van de Hervormde Gemeente in Ederveen. De man, die in de zakken van jassen aan de kapstok voelde, beweerde te laat te zijn voor de avonddienst. Daarop nam een aantal gemeenteleden de man mee de dienst in.

'We hebben een camera in de gang hangen en bij onze kostersplek kunnen we via een scherm zien wat er gebeurt', vertelt Angelique Hardeman. 'Mijn man had dienst(..)

Ned.Dagblad 10-04-14
Auteur: Alex Creer datum: 23-09-2014 21:01:17
Reclameschermen A28 bij Staphorst op zondag uit

Reclameschermen langs de A28 gaan op zondag op zwart. Dat hebben de lokale ondernemers die zich presenteren op de schermen unaniem besloten, meldt RTV Oost.

KPN bouwt bij Staphorst aan een veertig meter hoge zendmast. Aan de mast komen twee reclameschermen te hangen, waarop stilstaande beelden te zien zijn. De schermen van zes bij 4,5 meter worden komende week gemonteerd.

Dertig Staphorster ondernemers hebben zich verenigd in A28 Staphorst Media. Deze stichting zal de exploitatie verzorgen.

Ref.Dagblad 23-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 30-09-2014 17:54:00


„Lagere zorgpremie bij hoge winst verzekeraar” -

ANP

De zorgpremies moeten omlaag bij de zorgverzekeraars die grote winsten boeken. PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester pleit daar maandag voor.

Bouwmeester belooft de zorgverzekeraars complimenten en een grote bos bloemen als ze voor 19 november zelf de premies verlagen. Doen ze dat niet, dan gaat Bouwmeester een initiatiefwet indienen die de verzekeraars verplicht om volledig transparant te zijn over wat ze doen met hun winst. Bouwmeester zegt dat maandag naar aanleiding van berichtgeving bij omroep WNL.

Nu is het nog zo dat niet duidelijk is wat de verzekeraars precies doen met hun winst als die uitstijgt boven de buffer die ze van De Nederlandsche Bank moeten aanhouden. Niet duidelijk is welk deel ervan wordt genvesteerd in betere zorg, wat naar een lagere premie gaat of wat anderszins wordt besteed.

Bouwmeester wil vooral dat dat inzichtelijk wordt voor burgers. Als verzekeraars meer in kas hebben dan wettelijk nodig is, moet dat geld deels terug naar de premiebetaler, aldus de PvdA. Als de zorgverzekeraars zelf niet meewerken wil Bouwmeester mogelijk een heffing instellen die de winsten afroomt.

Ref.Dagblad 29-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 6-10-2014 21:58:11
Gelovigen Enschede hebben boodschap voor IS (video)

Leden van de Evanglische Gemeente in Enschede hebben een filmpje opgenomen waarmee ze protesteren tegen de onthoofdingsvideo’s van IS. De video wordt naar parlementarirs gestuurd, in de hoop dat het ook bij wereldleiders terechtkomt. Dat schrijft RTV Oost.

In het filmpje is te zien hoe gemeenteleden in witte kleding op de knien de kijker toespreken. Het gebrekkige Engels en de machteloze houding doen denken aan de filmpjes die IS verspreidt. De leden maken duidelijk dat geloof en hoop niet afgenomen kunnen worden


Ref.Dagblad 06-10-14
Auteur: Reporter Creer datum: 31-10-2014 14:00:58

‘Bagdad wordt weer een gezegende stad’
BAGDAD - Terroristische aanslagen zijn meer en meer aan de orde van de dag in Bagdad. Hoewel christenen lijden onder het geweld, neemt hun aantal toe.

Toen de Irakees Hammo Farouk (67) met het vliegtuig op Schiphol aankwam raakte hij direct in gesprek met een Nederlander. ‘Hij bleek geen christen te zijn. Ik heb geprobeerd het virus van het geloof over te brengen. Hoe ik dat doe? Vroeger speelde ik voetbal. In elke wedstrijd scoorde ik wel een doelpunt. Toch was de situatie altijd anders. Zo is het ook met dit soort ontmoetingen. Je zoekt naar aanknopingspunten.’

Farouk is dominee in een protestantse gemeente in Bagdad. Hij draagt een wit boordje en heeft een glimmend, zilveren kruisje op zijn revers. In welke gemeente hij precies werkt als dominee wil hij niet kwijt. ‘Ik weet niet wie dit allemaal gaan lezen.’ Het tekent de kwetsbare positie waarin hij en zijn geloofsgenoten zich bevinden. Rustig en zorgvuldig formulerend doet hij zijn verhaal.

veiligheidstoestand
Hoewel het oog van de wereld vooral op Noord-Irak is gericht, waar ISIS opereert, verslechtert de veiligheidstoestand in de hoofdstad ook in hoog tempo. ‘De laatste vier maanden is het aantal zelfmoordaanvallen en auto-explosies enorm toegenomen. Overal in Bagdad kan het gebeuren. Kerken zijn ook doelwit. Welke terroristen erachter zitten? Ik weet het niet.’ De reacties op het geweld lopen sterk uiteen, ziet hij om zich heen. Voortdurende angst en totale onverschilligheid komen veel voor. En hijzelf? ‘Ik ben een man van geloof en vrees dus niet. God zal mij altijd opvangen.’

De pastor spreekt uit ervaring. Na achttien jaar als werktuigkundig ingenieur te hebben gewerkt, verruilde hij in 1986 Irak voor Australi. ‘God gaf me de opdracht: kom en dien mij. Daarop vertrok ik zonder een cent op zak om theologie te gaan studeren. Onbekende mensen stuurden me echter geld. Geen idee wie het waren. Ik vraag God altijd om hen te zegenen.’

Het eerste contact tussen Open Doors en Farouk dateert uit die tijd. De organisatie ondersteunt hem financieel. ‘Ik ben nu ook hier om hen daarvoor te bedanken.’ Als ‘leven in een comfortzone’ omschrijft hij de jaren die volgden. Hij was actief in Australische kerken. ‘In 2010 richtte God zich tot mij: pak je spullen op en ga terug. De velden zijn wit om te oogsten.’ Hij stapt in het vliegtuig. Zijn vrouw en dochter liet hij achter. Van de relatieve rust in de ‘comfortzone’ ging Farouk naar de ‘red zone’, na de Amerikaanse inval in 2003 een omschrijving voor de onveilige gebieden in Bagdad. In de vijf jaren daarvoor was het aantal christenen in Irak met twee derde afgenomen. Velen vluchtten voor het aanhoudende geweld.

generaals
Ondanks de dreiging ziet Farouk tekenen van hoop. ‘Veel mensen worden juist nu christen. God kan mensen op vele manieren bereiken. Soms zijn een harde hand en meer tijd nodig. Als de situatie uitzichtloos is, gaan ook koppige lieden luisteren. Generaals en andere belangrijke mensen zie ik hun leven aan Jezus geven.’ Tientallen? Honderden? Nee, duizenden.’ Met name evangelische kerken weten in deze moeilijke periode steeds meer Irakezen aan zich te binden.

Over de toekomst is hij opvallend positief. ‘Over twintig jaar is Bagdad weer een mooie stad. Mensen die vertrokken, zullen terugkeren. In Jesaja 19:23-25 staat een profetie over Assyri, Irak valt daar ook onder. ‘Een zegen voor de wereld’ worden we, zoals die tekst het zegt. Het gevolg van de huidige terreur is dat ons land uiteindelijk zal opbloeien. Van daaruit zal het goede nieuws zich over de hele aarde verspreiden.’

Farouk spreekt op zaterdag 1 november op de Open Doors-dag in de Jaarbeurs in Utrecht. Behalve op de toestand in Irak zal hij ook ingaan op de situatie van de kerk in Europa. ‘Veel mensen in deze regio zien hun welvaart en geluk als vanzelfsprekend. Ze zijn niet meer alert en houden geen rekening met Gods Woord. Een aanval van vijanden, ik denk aan extremistische groepen moslims, kan niet uitblijven.’ De toegang bij de Open Doors-dag is vrij.

selfie-actie #WeAreN ter bemoediging
De campagne #WeAreN wordt uitgebreid met een ‘selfie-actie’ om christenen in Irak en Syri te bemoedigen. Christenen in Nederland kunnen hun foto vanaf zaterdag op de site www.WeAreN.nl laten zetten, om zo te laten zien dat ze meeleven met geloofsgenoten. Open Doors, een van de dertig organisaties die #WeAreN dragen, lanceert de ‘beeldbemoediging’ zaterdag op de Open Doors-dag. Woordvoerder Arend Pleysier: ‘De foto’s drukken we op kaartjes die we meenemen naar Irak en Syri. Zo kunnen we de christenen daar, in hun extreem moeilijke omstandigheden laten zien dat er duizenden mensen zijn die aan hen denken en voor hen bidden en pleiten.’ Op 26 november houdt Open Doors in Drachten een landelijke gebedsbijeenkomst. Daar worden bezoekers ‘uit de eerste hand’ genformeerd over de situatie in Irak.

geplaatst: Nederlands Dagblad
30-10-2014 - 20.10
laatst gewijzigd:
30-10-2014 - 20.36
auteur:Martin Boon
Auteur: Reporter Creer datum: 10-11-2014 14:10:18

Journalistiek als sociaal project

ELBURG - Wijnand Voogdt, eigenaar van internetbureau Spring, wil met cvandaag.nl een christelijke variant van nu.nl maken. Maar de site is ook een oefenplek voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt.

Wijnand Voogdt, projectleider van Cvandaag, vindt dat hij niet mag klagen over de beginmaand van www.cvandaag.nl. In oktober trok de christelijke nieuwssite zo’n tienduizend bezoekers. Dat is een beginnetje, als het aan Voogdt ligt, maar hij wil het project tijd geven om te groeien.

Ned.Dagblad 10-11-14
Auteur: Reporter Creer datum: 13-12-2014 14:44:41
Predikant zoekt vrouw

UTRECHT - Niet bijster origineel maar misschien wel een gat in de markt: een tv-programma over de zoektocht van vrijgezelle predikanten naar een partner.

Een soort Boer zoekt vrouw, maar dan met een geestelijke dimensie.Vrijdag plaatste de Protestantse Kerk vrijdag een oproep op het sociale netwerk Facebook waarin vrijgezelle dominees gevraagd wordt om zich te melden. Het productiebedrijf Zodiak Nederland wil dit gaan maken. Predikanten zouden door hun drukke en hectische werk amper een geschikte partner kunnen vinden.

Nederlands Dagblad 13-12-14
Auteur: Reporter Creer datum: 20-12-2014 15:35:37
Zoon helpt moeder, moeder helpt dochter

DEN HAAG - Een zoon is er voor zijn moeder, ook met allerlei praktische hulp, en die moeder is er voor haar dochter.

Dat is een van de conclusies uit een groot onderzoek naar familieverbanden in Nederland, uitgevoerd door Ilse Rooyackers, Helga de Valk en Eva-Maria Merz. Ze stelden 9400 Nederlanders vragen als: ‘Heeft uw moeder de afgelopen drie maanden wel eens interesse getoond in uw persoonlijk leven?’ Of: ‘Heeft u uw moeder de afgelopen drie maanden wel eens geholpen ( lees verder)

Nederlands Dagblad 20-12-14
Auteur: Reporter Creer datum: 21-04-2015 14:53:53
Kwieke superkoerier gaat op zijn 90e met pensioen


Hij zat nog als oorlogsvrijwilliger in Indonesi en reed later groente en fruit naar Duitsland. Inmiddels is Kees Snijders 90 jaar oud en vindt hij het wel welletjes: hij gaat met pensioen.

De inwoner van Berkel en Rodenrijs werkte de afgelopen jaren als koerier bij Koppert. Ondanks zijn gevorderde leeftijd voelt hij zich nog als een vis in het water achter het stuur.

Vrouw
''90 is een mooie leeftijd om te stoppen als je nog zo vitaal en zo alert bent ingesteld op het verkeer op de weg'', grijnst Snijders, die dinsdag op het punt stond weer in het busje te klimmen voor een klus in Limburg. ''We gaan biologische spullen brengen'', vertelt hij.

Het geheim van zijn lange loopbaan? ''Ik heb dit werk kunnen doen omdat mijn vrouw voor honderd procent achter me staat'', zegt Snijders.

''Om vijf uur gaat de wekker af. Die hoort ze. Ik hoor de wekker niet'', grapt hij.

Rijnmond 21-04-15
Auteur: Johan Creer datum: 30-04-2015 16:58:25
Bijna helft jongeren doet werk als vrijwilliger

DEN HAAG - Bijna de helft van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar doet weleens vrijwilligerswerk.

Dat blijkt uit cijfers van de Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die woensdag zijn gepubliceerd. Mannen en vrouwen doen even vaak vrijwilligerswerk, maar het soort organisatie waarvoor zij zich inzetten verschilt wel.

Mannen zetten zich iets vaker in voor een sportvereniging of het jeugdwerk, vrouwen vaker voor de school of in de zorg. ‘Het gaat daarbij om graduele verschillen’, licht CBS-hoofddemograaf Jan Latten toe. ‘Het clichbeeld dat in de zorg bijna uitsluitend vrouwen vrijwilligerswerk doen en op de sportclubs mannen, klopt niet. In alle sectoren zijn zowel mannen als vrouwen actief.’

betrokkenheid
Omdat deze vraag niet eerder op deze manier aan jongeren is gesteld, kan Latten niet zeggen of er sprake is van een toename of afname in vrijwilligerswerk. Het gaat in de nieuwe cijfers om jongeren die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek minstens een keer als vrijwilliger aan de slag gingen. Latten: ‘Dat is niet de moeilijkste toets om voor te slagen, vandaar het hoge percentage.’

De Jeugdmonitor stelde verschillende vragen over de betrokkenheid van jongeren op de samenleving en op elkaar. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar blijken zich minder te interesseren voor politiek dan ouderen: 35 procent is tamelijk of zeer genteresseerd, terwijl dat onder dertigers en veertigers bijna de helft is. Jonge mannen hebben vaker (41 procent) interesse in politiek dan jonge vrouwen (30 procent).

relaties
Het CBS vroeg ook naar de relaties van jongeren met vrienden en familie. Daaruit blijkt dat een op de tien jongens minder dan een keer per maand contact heeft met familie. Een opvallend cijfer, vindt Latten. ‘Het gaat om een leeftijd waarvan je kunt verwachten dat jongeren nog terugvallen op hun familie. Deze cijfers roepen de vraag op waarom dat bij een deel van de jongens zo weinig het geval is.’

Meisje blijken in het algemeen actiever in het onderhouden van een sociaal netwerk en hebben ook vaker dagelijks contact met familie.

‘het levert geen geld op, maar het is fijn je geloof te delen’
Marieke van Asperen (16) uit Monster ging als vrijwilliger op reis met Woord & Daad naar Zuid-Afrika en speelt in een band van Stichting Jij daar!

Marieke plukte de afgelopen zomer tomaten om vijfhonderd euro bij elkaar te verdienen. Die had ze nodig voor een reis naar Zuid-Afrika. De rest van de kosten werd betaald uit subsidiegeld en door Woord & Daad. ‘Het ging erom na te denken over begrippen als gerechtigheid en soevereiniteit. Ik weet nu hoe armoede eruit ziet. En ook dat mensen God danken, ook al wonen ze in een krotje van twee bij twee meter.’

Wie mee op reis mocht — ‘we moesten solliciteren’ — moest daarna presentaties over de reis geven. ‘Ik ben op een ouderenmiddag geweest, heb voorlichting gegeven op de jeugdvereniging, onze familiedag en op school. Daar heb ik onder andere een quiz gehouden. Wie de goede antwoorden had, kreeg mijn telefoonnummer. Wie het eerste belde, won een fairtrade chocoladereep van Tony Chocolonely.’

Marieke doet dit jaar havo-examen op het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. Ze snapt dat jongeren liever kiezen voor een betaald baantje dan voor vrijwilligerswerk. ‘Je hebt ook geld nodig.’ Zelf is ze caissire bij een supermarkt. ‘En ik zit als vrijwilliger in een band van Stichting Jij daar! Ik speel elke maand op de zingkring in Doorn.’ Stichting Jij daar! organiseert bijeenkomsten voor reformatorische jongeren. Marieke is lid van de Hersteld Hervormde Gemeente in ‘s-Gravenzande. ‘Het spelen in een band levert geen geld op, maar ik vind het leuk. Het is goed voor mijn relatie met God en het is fijn je geloof te delen.’

‘heerlijk om met kinderen buiten te zijn en te sporten’
Reyno Stol (20) is teamleider van een sportteam van Athletes in Action in Soest en speelt viool in de kerk.

‘We organiseren met Athletes in Action elke maand een sportmiddag op zondag voor kinderen en jongeren in Soest. En elke zomer zijn er sportweken. Dan beginnen we om negen uur ‘s ochtends en zijn we om tien uur ‘s avonds klaar.’ Per maand is Reyno zeker acht uur bezig met het organiseren van de sportmiddagen. ‘En in de zomer nog veel meer. Op de maandelijkse sportmiddag voetballen en volleyballen we. En we hebben altijd nog een derde sport. In de pauze delen we ons geloof. Soms door een verhaal te vertellen, een gesprek te voeren of een toneelstuk op te voeren.’ Op de foto speelt Reyno een stuk met David in de hoofdrol. Vandaar dat er David op zijn T-shirt staat.

‘We hebben goede contacten met de kinderen en hun ouders. We krijgen eigenlijk alleen leuke reacties op ons project. Ze vinden de sfeer bij ons positief.’ Vier jaar geleden werd de eerste sportmiddag georganiseerd. Reyno haakte na een jaar aan. ‘Het levert me heel veel op. Ik krijg er energie van. Het is heerlijk om buiten te sporten met de kinderen. En de jongeren uit het team zijn mijn vrienden geworden.’ Het team bestaat uit twaalf jongeren tussen de 17 en 23 jaar. Reyno is lid van de Christengemeente in Soest. ‘De meeste jongeren in de kerk doen vrijwilligerswerk. Mijn studiegenoten niet. Die besteden hun vrije tijd aan gamen. Ik speel in mijn vrije tijd viool. Ik speel ook weleens in de kerk. En ik werk als teamleider bij Albert Heijn.’ Met de studie gaat het prima. ‘Ik heb tot nu toe alles in n keer gehaald.’

geplaatst:Nederlands Dagblad
30-04-2015
auteur:Sophia Geuze en Aaldert van Soest
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier