Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Cockpit
Creer datum:
23-01-2014 22:05:28
Oranjes 2014
Nieuwe artikelen over het Koningshuis
Auteur: Cockpit Creer datum: 23-01-2014 22:06:09
Koningspaar bezoekt Itali

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima met premier Letta en zijn vrouw Gianna Fregonara AFP .Koning Willem-Alexander en koningin Mxima zijn voor een kennismakingsbezoek in Itali. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vergezelt het paar.

President Napolitano ontving de koning en koningin in het palazzo del Quirinale in Rome. Hij had een uur uitgetrokken voor de ontmoeting met het koningspaar.

Na een lunch met premier Letta in het palazzo Chigi volgt later vanmiddag nog een ontmoeting met de voorzitter van de Senaat.

NOS 23-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 12-02-2014 21:59:29
Beatrix dankt voor felicitaties

De bedankkaart is door prinses Beatrix ondertekend in kasteel Drakensteyn Koninklijk Huis .Prinses Beatrix heeft een dankbetuiging geschreven voor alle felicitaties die zij heeft gekregen voor haar verjaardag. "Van harte dank ik u voor de gelukwensen die ik ter gelegenheid van mijn verjaardag mocht ontvangen", schrijft zij.

De bedankkaart is door de prinses ondertekend in kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Daar woont Beatrix nu ruim een week.

Prinses Beatrix werd op 31 januari 76 jaar. Ze vierde haar verjaardag toen in familiekring. Het was haar eerste verjaardag als prinses sinds 1980.

NOS 12-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 4-04-2014 21:41:00

.Koning prijst Zweedse innovatie

ANP
.Het Zweedse koningspaar Carl Gustaf en koningin Silvia is voor een tweedaags bezoek in Nederland. Ze werden vanmiddag door koning Willem-Alexander en koningin Mxima ontvangen in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

De aanleiding voor het bezoek is dat Zweden precies 400 jaar geleden een verdrag sloot met Nederland. Sindsdien heeft Nederland op zowel economisch, cultureel als politiek vlak een goede relatie met Zweden. Zo staat ons land in de top 10 van belangrijkste handelspartners van het Scandinavische land en is bijvoorbeeld keramiek en fotografie uit de Nederlandse kunstwereld er populair.

Op 5 april 1614 sloten de Staten-Generaal een verdrag met Zweden. Het originele verdrag wordt morgen aan het Zweedse koningspaar getoond. Ook krijgen ze een boek aangeboden over de bijzondere relatie tussen Nederlanders en Zweden.

Dementerenden
Na de ontvangst op het Koninklijk Paleis in Amsterdam, gingen beide koninginnen samen op pad. Ze bezochten De Hogeweyk in Weesp, een speciale wijk voor dementerenden. Zweden, en met name de verzorgingsstaat in dat land, wordt gezien als een voorbeeld voor Nederland. Dat ook Nederland goede stappen maakt als verzorgingsstaat liet Mxima vandaag zien in Weesp.

De dementerenden die in De Hogeweyk wonen, kunnen hun leven voorzetten zoals zij dat gewend waren. Met 23 woningen is het een echte wijk met straten, steegjes, een parkje, een restaurant en een caf. Na het bezoek aan Weesp maakten Mxima en Silvia een rondvaart over het IJ.

Loftrompet
De koningen woonden een bijeenkomst bij met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Zweedse bedrijfsleven. Daar stak Willem-Alexander de loftrompet over de Zweedse innovatie.

"Zweden staan altijd open voor nieuwe ideen, ongeacht hoe goed ze het al doen", prees de koning het Zweedse volk. "Het is de Zweedse manier van leven. Dat maakt Zweden ook zo inspirerend."

Morgen brengt het Zweedse koningspaar een bezoek aan het Rijksmuseum

NOS 04-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 19-04-2014 21:31:29
Enqute: koning doet het goed

Koning Willem-Alexander op een opleidingsschip van de marine na een bezoek aan Texel ANP .Acht op de tien Nederlanders vinden dat koning Willem-Alexander het in zijn eerste regeringsjaar goed heeft gedaan. Bijna de helft van de ondervraagden pleit er wel voor dat de koning financieel een stapje terugdoet, uit solidariteit met burgers die er in inkomen op achteruit zijn gegaan.

Dat blijkt uit een enqute van TNS-NIPO in opdracht van het EO-programma Blauw Bloed.

Eigen mening
Een ruime meerderheid vindt dat de koning best een standpunt mag innemen over actuele kwesties. Maar hij moet dan wel rekening houden met allerlei gevoeligheden. Zo kan hij in de Marokkanendiscussie beter zijn mond houden, vinden de meeste genquteerden. Een meerderheid vindt verder dat de koning als modern staatshoofd meer moet opkomen voor mensenrechten.

Benaderbaar
In de enqute staan nog meer wetenswaardigheden over de monarchie. Zo waarderen mensen het enthousiasme van Willem-Alexander en Mxima bij grote sportevenementen. Verder noemen ze Willem-Alexander "meer benaderbaar" dan zijn moeder Beatrix toen zij koningin was.

Koningsdag mag vanaf volgend jaar wel in een moderner jasje worden gestoken, en de stelling dat er in de monarchie ruimte moet blijven voor het christelijke geloof wordt ook door een ruime meerderheid onderschreven.

Voor het TNO-NIPO-onderzoek zijn 1037 mensen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

NOS 19-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 5-05-2014 17:01:24
Koninklijk Huis Koningsdag: drie prinsesjes vormen de grote verrassing

Wim Hulsman

De grote verrassing van Koningsdag 2014 vormden de kleine prinsesjes. In tegenstelling tot eerdere berichten waren Amalia, Alexia en Ariane er toch bij. Alleen in Amstelveen.

De zon maakt de eerste Koningsdag extra feestelijk. De oranje bloemen in De Rijp zijn zo mogelijk nog mooier.

De koning oogt ontspannen als hij om 10 uur precies arriveert. Burgemeester Oosterop-van Leussen nodigt de koning uit een reis door de tijd te maken tijdens zijn bezoek aan het monumentale Noord-Hollandse dorp. De waterbouwkundige Leeghwater zei eeuwen geleden al dat De Rijp het mooiste dorp was, zegt zij.
Bij de Rolderspadbrug stapt de koninklijke familie in de boot voor een kleine vaartocht. Aan de overkant nemen de Oranjes deel aan spelactiviteiten. De een tennist, de ander helpt mee om grote letters A overeind te houden. Koningin Mxima laat zich verleiden tot katknuppelen: met kracht een houten stok tegen een vaatje gooien.

Prins Bernhard probeert het ook. Hij toont energiek, maar is mager en kaal. Het is moedig van hem dat hij na zijn behandeling voor lymfklierkanker erbij is. Het is ook een goed teken.

Prinses Beatrix en haar zus prinses Margriet trekken veel samen op. De oud-koningin geniet ontspannen van alles om haar heen, meer dan in haar rol als koningin, zo lijkt het. Prins Floris slaat gemoedelijk een arm om haar heen.

Achter de hekken staan veel mensen in het oranje. Uit De Rijp, maar ook van ver. Familie De Bleker is uit Werkendam naar De Rijp gereisd. Het is al de vierde keer dat we dat doen.

Iets verderop laten prins Floris en de hooggehakte prinses Laurentien zich verleiden tot touwtjespringen. Het gaat ze niet slecht af.

De Rijp presenteert ook haar culinaire kwaliteiten. Vis ontbreekt natuurlijk niet in het dorp dat in de zestiende, zeventiende eeuw rijk werd door de visvangst.

Prof. Pieter van Vollenhoven heeft bijzondere belangstelling voor het biersoort Woeste Willem. Hij krijgt een flesje mee. Hij geeft het persoonlijk af bij een van de kinderen langs de route die voor alle cadeautjes en kleurplaten zorgen. Hij zegt erbij dat het flesje naar Apeldoorn moet. Even proeven vanavond.

De deur van de Grote Kerk staat op een kier, maar gaat niet verder open. Jammer, want de oude kerk is een bezoekje waard. De wensen van de NOS spelen daarbij mee: binnen is het lastiger filmen. En als de familie in een gebouw is, kunnen minder mensen de koninklijke familie zien, is het argument.
Bij het prachtige raadhuis van het dorp staan de Rijpers die vrijdag een lintje kregen van Zijne Majesteit. Zij brengen een toast op de koning en zijn familie uit.

Op naar Amstelveen. Daar staat het rijendik. Grote verrassing voor iedereen is dat de drie kinderen van de koning en koningin erbij zijn. Toch wel. Eerst reageren de drie wat onwennig. Vooral de jongste zoekt regelmatig haar moeder op. Prinses Amalia is ontspannen en zwaait blij. Pieter van Vollenhoven piept er even tussenuit, vanwege een zere enkel.

Amstelveen presenteert zich eerst als groene, waterrijke gemeente. Prinses Beatrix luistert naar verhalen over moestuinen en praat op haar gemak met leden van de zeilvereniging. Ze houdt haar eigen tempo.

De balkons links en rechts van de Rembrandtweg staan vol enthousiaste mensen. Veel mensen roepen naar Mxima!.

Prins Constantijn probeert een opgeblazen ballon te scheren: voorzichtig veegt hij het scheerschuim met een scheermesje van de ballon. Pats, en hij zit onder het witte goedje. Een handdoek biedt uitkomst. Prinses Beatrix veegt een laatste restje van zijn kostuum af.

Amstelveen heeft ook veel sportverenigingen. De Aziatische vechtsporten zijn in de stad goed vertegenwoordigd. Kleine Japanners er wonen er veel in de stad tonen fanatiek hun kunnen.

Prinses Beatrix staat lang bij Koreaanse volksdansers te kijken. Verderop stelt de koning vast dat de drie groepen estafetterenners allemaal gewonnen hebben. Alle kinderen tevreden!

Op het grote Stadsplein slaat de koning zelf een balletje hockey. Hij weet een punt te scoren.

Hoe verder in het programma, hoe harder de muziek wordt. Een trend die de laatste koninginnedagen ook zichtbaar was.

Op het plein is ook veel dans en theater. Een 'vertegenwoordiger' van de bibliotheek leest een passage voor uit zijn favoriete boek: Jan Siebelinks karikaturale boek over de gereformeerde gezindte, Knielen op een bed violen. Het is een passage over het gebed aan tafel.

De drie kleine prinsessen voegen zich weer bij het gezelschap. Op het grote podium luisteren ze naar het dankwoord van burgemeester G. J. de Graaf: Wat een fantastische dag.

De koning vindt dat ook. Hij zegt: Waarom iets veranderen wat een succes is? Een retorische vraag? Ziet Koningsdag 2015 er mogelijk toch hetzelfde uit als de bekende Koninginnedagen? De tijd zal het leren. De koning dankt alle mensen die zich voor de dag hebben ingezet.

Dan zet het orkest het Wilhelmus in. Herstel van een mooie traditie. En spontaan volgt daarna het verjaardagslied Lang zal hij leven. Een driewerf hoera sluit de dag

Ref.Dagblad 26-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 26-05-2014 15:26:21
Koningspaar bezoekt Duitsland

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima brengen deze week een tweedaags bezoek aan Duitsland. Het koningspaar gaat met minister Kamp van Economische zaken naar de aan Nederland grenzende deelstaten. Het bezoek moet de wederzijdse handelsrelaties bevorderen.

Vandaag wonen Willem-Alexander en Mxima op de Universiteit Oldenburg een seminar bij over duurzame energie. De koning houdt daar een toespraak.

Vers fruit
In Leer gaan ze praten over grensoverschrijdende maritieme samenwerking. Ook bezoeken ze daar een campagne die het eten van verse groente en fruit in Duitsland moet bevorderen.

Vanavond dineren ze in Schloss Wilkinghege in Mnster. Daarbij zijn ook de ministers-presidenten van Nedersaksen en van Noordrijn-Westfalen aanwezig.

Nederlandstudies
Morgen gaan ze onder meer langs bij het Zentrum fr Niederlande-Studien in Mnster. Ook bezoeken ze de logistieke sector in Dortmund en de creatieve industrie in Essen.

NOS 26-05-14
Auteur: Alex Creer datum: 21-06-2014 14:25:25
Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

ANP

Prinses Beatrix heeft dinsdagochtend in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Zilveren Anjers uitgereikt. De onderscheidingen gingen dit jaar naar Albert Groot uit Sittard, wijlen Hans Noordmans uit Sneek en Jaap van Velzen uit Diemen.

Albert Groot (1953) uit Sittard ontving de Zilveren Anjer voor zijn rol als moderne mecenas ten behoeve van kunst en cultuur. De in januari overleden Hans Noordmans uit Sneek ontvangt postuum de Zilveren Anjer voor zijn inzet voor het behoud van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium te Franeker, het oudste nog werkzame planetarium ter wereld.

De derde Zilveren Anjer was voor Jaap van Velzen (1931) uit Diemen. Hij ontving de onderscheiding voor zijn inzet voor het behoud van het culturele erfgoed van het vooroorlogse joodse leven in Nederland.

De Zilveren Anjers gaan sinds 1950 jaarlijks naar personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of natuur. Prins Bernhard reikte tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uit. In 2005 nam Beatrix deze taak over.

Ref.Dagblad 17-06-14
Auteur: Alex Creer datum: 24-06-2014 16:05:36
Willem-Alexander: 'We zijn nauw verbonden met Polen'

bron: ANP


Koning Willem-Alexander heeft na afloop van zijn werklunch met president Bronislaw Komorowski het belang onderstreept van zijn staatsbezoek aan Polen. 'We voelen ons nauw verbonden met Polen. Tijdens deze twee dagen vieren we de sterke banden tussen onze landen', aldus de koning. 'Het is een bezoek met een blik op de toekomst.'

In Polen is een ontmoeting met de pers gebruikelijk en koning Willem-Alexander maakte van de gelegenheid in het Belweder-paleis gebruik het doel van zijn eerste staatsbezoek uiteen te zetten. 'Het belang van Polen wordt van jaar tot jaar groter. Dit bezoek is een prachtige gelegenheid Polen nog beter te leren kennen.'

Sterke ontwikkeling
De koning was onder de indruk van de enorme verandering die Polen heeft ondergaan in de 25 jaar sinds de val van het communisme. 'Polen heeft zich ontwikkeld tot een sterke en dynamische partner. Het heeft veel te bieden.' Komorowski op zijn beurt sprak over een 'belangrijke versterking van de traditioneel sterke banden.'

Willem-Alexander herinnerde aan het gedeelde verleden en het aandeel van 'dappere Poolse soldaten' in de bevrijding van Nederland. President Komorowski was dankbaar voor de aandacht die Nederland bleef besteden aan de Poolse bevrijders. Hij zag in het verleden een sterke basis voor verdere samenwerking, met name in NAVO-verband. Komorowski was ook blij met de door Nederland gedeelde zorgen over de ontwikkelingen in buurland Oekrane.

Trouw 24-06-2014
Auteur: Alex Creer datum: 25-06-2014 16:59:39Koning praat met Poolse veteranen

Door Astrid Kersseboom in Polen

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima hebben op de eerste dag van het staatsbezoek aan Polen een ontmoeting gehad met oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog.

De mannen, bijna allemaal boven de 90, vochten in de Eerste Poolse Pantserdivisie onder generaal Maczek. In Breda en omstreken is dat een bekende naam, omdat de stad in 1944 door deze Polen werd bevrijd.

Ook elders in Zuid-Nederland waren ze betrokken bij de bevrijding. Het handjevol mannen dat nu nog leeft, wilde Willem-Alexander maar al te graag over deze tijd vertellen. Broos en tegelijk krachtig deden ze hun verhaal.
Vijand

De conversatie ging soms in het Engels, soms met hulp van een tolk in het Pools en een oud-strijder sprak Duits. De koning zei: "We spreken nu met elkaar in de taal van de vijand van toen en kunnen zo goed communiceren."

Het is een voorbeeld van de manier waarop Willem-Alexander graag staatsbezoeken aflegt. Namelijk met aandacht voor de zaken die de landen binden, zoals in dit geval een deel van hun geschiedenis.

De andere pijler is de handel. Morgen zijn er vooral ontmoetingen van Nederlandse en Poolse bedrijven.
Oekrane

Het bezoek heeft ook een politieke kant, gezien het belang van het land bij sterke partners in het Westen. Polen is nog maar 25 jaar echt vrij en onafhankelijk en zoekt zijn plaats in de Europese Unie en de NAVO.

De sterke taal die Rusland uitslaat naar Oekrane, valt hier niet goed. Dat Willem-Alexander zijn eerste staatsbezoek hier aflegt, wordt in dit licht gezien als een statement.

NOS 25-06-2014
Auteur: Alex Creer datum: 26-06-2014 14:58:44

Alexia viert negende verjaardag

ANP

Prinses Alexia is vandaag negen geworden. De tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Mxima viert haar verjaardag met haar familie.

Willem-Alexander en Mxima zijn gisteren teruggekomen van een staatsbezoek aan Polen, zodat ze er vandaag bij zijn.

Alexia is na haar oudere zus Amalia de tweede in de lijn van troonopvolging.

NOS 26-06-14
Auteur: Alex Creer datum: 4-07-2014 14:15:43
Koning opent TivoliVredenburg

ANP

Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg officieel geopend. De koning deed dat vanavond met een gongslag in de Grote Zaal, in aanwezigheid van directeur Frans Vreeke.

Daarvoor had het Radio Filharmonisch Orkest een optreden verzorgd. Ook treden tijdens de openingsavond onder meer zangeres Wende Snijders op en The Scene, voor de allerlaatste keer. De ongeneeslijk zieke zanger Th Lau zingt het toepasselijke lied Open.
Vijf zalen

TivoliVredenburg komt voort uit poppodium Tivoli en muziekcentrum Vredenburg voor klassieke muziek. Gezamenlijk hebben zij een nieuw internationaal muziekpodium laten bouwen met vijf zalen voor klassiek, pop, jazz en dance. Daardoor kunnen op n avond vijf verschillende concerten plaatsvinden.

Het nieuwe muziekpaleis is als het ware om het oude Muziekcentrum heen gebouwd. De bouw duurde zeven jaar en kostte miljoenen extra.
Lek

Twee weken geleden kwam naar buiten dat de popzaal geluid lekt. Het probleem is op te lossen, schreven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad, maar het kost nog een paar maanden voordat duidelijk is welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

NOS 04-07-14
Auteur: Alex Creer datum: 18-07-2014 18:26:46
Koning schrijft: in gedachten bij hen

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima hebben rond half zes het condoleanceregister getekend in de hal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De koning schreef een uitgebreide tekst in het register en vervolgens zette ook koningin Mxima haar handtekening. Zonder de pers te woord te hebben gestaan, vertrok het koningspaar weer.

De tekst van de koning luidt: "Vele duizenden mensen in ons land en daarbuiten rouwen om het verlies van familieleden, vrienden, collega's, klasgenoten en bekenden. In onze gedachten zijn we bij hen. Met allen die getroffen zijn leven wij intens mee".
Persconferentie

Het condoleanceregister is begin van de middag geopend door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en premier Rutte heeft het na de persconferentie getekend.

Koning Willem-Alexander heeft gisteren in een verklaring laten weten intens mee te leven met familie, vrienden, collega's en bekenden van de slachtoffers. "Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraens grondgebied."

De fotosessie met zijn vrouw en drie dochters die voor vandaag gepland stond, is afgezegd.

NOS 18-07-14
Auteur: Alex Creer datum: 11-10-2014 20:51:09
Koning bij marineoefening in Oostzee

ANP


Koning Willem-Alexander bezocht dinsdag en woensdag een marineoefening in de Oostzee, waar ook Nederland aan deelnam. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst bezocht de koning de vijf deelnemende Nederlandse schepen.

De schepen zijn in de Oostzee bezig met een oefening waar ook Polen, Zweden, Estland, Letland en Denemarken aan mee doen.

Ref.Dagblad 08-10-14
Auteur: Alex Creer datum: 28-10-2014 14:10:17
Japan verheugd met bezoek koning

ANP

Het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Mxima brengen aan Japan krijgt ook in dat land veel belangstelling. Voor het eerst in lange tijd zal de Japanse kroonprinses Masako namelijk aanwezig zijn bij een staatsbezoek.

De vrouw van kroonprins Naruhito lijdt aan een aanpassingsstoornis en is depressief. Het is daarom voor het eerst in elf jaar dat Masako (50) een dergelijke gelegenheid bijwoont. De laatste die de eer had was president Fox van Mexico.

De prinses komt sinds 2002 weinig in het openbaar, maar morgen is ze aanwezig bij zowel de welkomstceremonie als bij het staatsbanket dat het keizerlijke paar aan de Nederlandse gasten aanbiedt. Dat de prinses zich daarbij vertoont, was voor de media in Japan groot nieuws.
Inhuldiging

Masako maakte eerder een uitzondering voor het Nederlandse koningspaar: vorig jaar maakte ze haar eerste officile buitenlandse reis in twaalf jaar door haar man te vergezellen naar de inhuldiging van Willem-Alexander. In 2006 bracht ze op uitnodiging van koningin Beatrix de zomervakantie door op het Oude Loo in Apeldoorn.

De ouders van Masako wonen in Nederland. Haar vader Hisashi Owada is rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Zuid-Korea

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima zijn vanochtend in Japan aangekomen voor het staatsbezoek van drie dagen. Zij worden morgen ontvangen door keizer Akihito en keizerin Michiko.

De ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Kamp van Economische Zaken reizen mee. Ook is een grote Nederlandse handelsdelegatie in Japan.De koning en de koningin zullen in Japan onder meer spreken over windenergie, ouderenzorg en landbouw.

Het staatsbezoek duurt tot en met vrijdag. Willem-Alexander en Mxima blijven tot zondag in Japan. Volgende week maandag en dinsdag is het paar voor een staatsbezoek in Zuid-Korea.

NOS 28-10-14
Auteur: Reporter Creer datum: 3-11-2014 16:37:57
Koningspaar met Hiddink in Z-Korea

Rondom overheidsgebouwen en Gyeongbokgung Palace hangen Koreaanse en Nederlandse vlaggen ANP

Door verslaggever Astrid Kersseboom

Koning Willem-Alexander en koningin Mxima beginnen aan hun staatsbezoek in Zuid-Korea. Ze hebben de komende dagen een bomvol programma.

Een staatsbezoek begint meestal met de officile welkomstceremonie, maar in Seoul leggen Willem-Alexander en Mxima eerst een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de Koreaanse oorlog. In die strijd met het communistische noorden vochten Nederlanders mee onder VN-vlag.

Bij de kranslegging zijn ook drie Koreanen die met de Nederlanders samenwerkten.
Handel

Dutch design krijgt net als in Japan aandacht. De koning opent de tentoonstelling Dutch Design Awards in Seoul.

Voor het staatsbezoek heeft het koningspaar een troef meegenomen: Guus Hiddink. De eerste keer dat Hiddink aan het woord komt, is tijdens een seminar over de creatieve en lerende economie. Ook in Zuid-Korea is er uiteraard volop aandacht voor de handel. Het land is de derde economie van Azi, na China en Japan.

Voor de tegenprestatie, het concert dat de koning het gastland aanbiedt, is een Nederlandse met een Zuid-Koreaans tintje uitgekozen. Harpiste Lavinia Meijer is in Zuid-Korea geboren en op jonge leeftijd geadopteerd.

NOS 03-11-14
Auteur: Reporter Creer datum: 26-12-2014 04:22:17
Kerst-toespraak koning Willem-Alexander

De koning hield de kersttoespraak vanuit Villa Eikenhorst ANP

Wij vieren Kerstmis in een bewogen tijd. In het afgelopen jaar is een groot beroep gedaan op het weerstandsvermogen van veel Nederlanders. Wat ons het dierbaarst is, is ook vaak het kwetsbaarst. Met Kerst staan we stil bij de waarde van het leven zelf en de broosheid daarvan.

Het verdriet om familieleden en vrienden die zijn omgekomen bij de vliegramp op 17 juli, overschaduwt dit Kerstfeest voor duizenden mensen in ons land en daarbuiten. Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte. Geen dag van warmte en weldaad, maar van stil gemis.

Waar verdriet, twijfel en onzekerheid heersen, zoeken mensen houvast en beschutting bij elkaar. Thuis. Bij vrienden of familie. In een religieuze gemeenschap. Of in een andere omgeving die veilig en vertrouwd voelt.

'Vliegramp overschaduwt Kerstfeest'

De wereld raakt ons.


Hoe zelfstandig we ook in het leven staan, we zijn tevens aangewezen op anderen. Ieder mens wil het gevoel hebben opgenomen te zijn in grotere verbanden. Gehoord worden, je thuis en veilig voelen op een plek waar je geaccepteerd wordt zoals je bent, perspectief hebben; het zijn wezenlijke behoeften die wij allemaal met elkaar delen.

Het is dan ook begrijpelijk dat de gebeurtenissen van het afgelopen jaar veel mensen sterk bezig houden. Ontwikkelingen elders hebben hun weerslag op ons leven hier. Aan de grenzen van Europa vinden felle krachtmetingen plaats. De oorzaken vormen een ondoorzichtige kluwen die nauwelijks is te ontwarren. Door het geweld zoeken miljoenen mensen een veilig heenkomen. Als vluchteling moeten zij huis en haard achterlaten op zoek naar een tijdelijk thuis.

De wereld raakt ons. Omgekeerd hebben onze acties invloed op het leven van mensen ver weg. Ons land is geen gesoleerde haven. We maken deel uit van een complexe wereld, of we willen of niet.

Spanningen zetten ook onze samenleving onder druk, landelijk, maar ook dicht bij huis, in wijken en buurten, op scholen, op het werk, op internet.

Hoe begrijpelijk gevoelens van ongerustheid ook kunnen zijn en hoe intens overtuigingen ook kunnen worden beleefd, ze zijn geen vrijbrief voor elk willekeurig gedrag. Wie een ander bedreigt, ontneemt die ander zijn gevoel van veiligheid, zijn gevoel 'thuis' te zijn.


De vraag is: hoe blijven we trouw aan ons ideaal van een vrije, open samenleving waarin ieder mens zichzelf mag zijn en op voet van gelijkwaardigheid mag meebouwen? Hoe dienen we samen de vrede? Hoe houden we de tirannie - groot en klein - buiten?

De waarde van vrijheid en democratie is vooral duidelijk voor wie er niet over beschikt. Zeventig jaar geleden verwelkomden wij juichend onze bevrijders. Het is pas vijfentwintig jaar geleden dat miljoenen mensen gemotioneerd de overgang vierden naar een Europa zonder Muur en zonder prikkeldraad. Een Europa verbonden door vrijheid en democratische beginselen.

Kunnen we vandaag de weelde van de vrijheid dragen? Mijn antwoord is: 'ja'. Als we blijven beseffen dat onze vrijheid onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. En dat mensen alleen echt vrij kunnen zijn als zij zichzelf mogen zijn in een samenleving die accepteert dat mensen van elkaar verschillen.

Niet iedereen kan uitblinken als leraar, dokter, wetenschapper of hulpverlener.


Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies. We hebben elkaar nodig, sterker dan we vaak zelf beseffen. Ieders gaven en vaardigheden zijn waardevol en belangrijk.

Niet iedereen kan een Epke Zonderland of Gijs Tuinman zijn. Niet iedereen kan uitblinken als leraar, dokter, wetenschapper of hulpverlener. Maar de kracht van Nederland omvat veel meer dan individuele talenten. De kracht zit in wat we er samen van maken. En samen hebben we zveel om trots op te zijn en vertrouwen aan te ontlenen. Nederland behoort tot de landen waarin kinderen het gelukkigst kunnen opgroeien. Dat wil niet zeggen dat lk kind gelukkig is. Wl dat we er als samenleving in slagen - bij alle zorgen over de toekomst die er ook zijn - een omgeving te creren waarin kinderen een goede en liefdevolle start kunnen maken. Die gedachte kan moed geven, en hoop, ook in deze tijd van onzekerheid.

'Nederland is meer dan 17 miljoen selfies'

'Stille Nacht, Heilige Nacht' werd gezongen in de Britse en Duitse loopgraven.


Mensen geven hun leven en hun plaats in de wereld betekenis aan de hand van verhalen die een andere werkelijkheid verbeelden. En zo'n verhaal, dat heel veel mensen in Nederland en in de wereld steun geeft en verbindt, is het Kerstverhaal. "Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen", zei de engel in de Kerstnacht tegen de herders in het veld. Die tijding van hoop die angst kan overwinnen, is nog steeds een inspiratiebron voor honderden miljoenen mensen.

'Stille Nacht, Heilige Nacht' werd gezongen in de Britse en Duitse loopgraven in Belgi en Noord-Frankrijk, in 1914. En heel even zwegen toen de geweren. Het werd gezongen achter de verduisterde ramen van Nederlandse huizen in de donkere decemberdagen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het werd gezongen in Praag, in Berlijn, in Warschau, tijdens de lange jaren van onvrijheid en afgrenzing.

En nu, deze Kerst, wordt 'Stille Nacht, Heilige Nacht' opnieuw gezongen, thuis, in kerken en op andere plaatsen van samenkomst. Een lied van hoop en licht dat mensen moed kan geven, ook in tijden van zorgen of verdriet.

Ik wens u allen - waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn - een gezegend Kerstfeest.

NOS 24-12-14
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier