Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Cockpit
Creer datum:
9-01-2014 14:23:01
Hartverwarmend
In dit onderwerp bijzondere en hartverwarmende artikelen
Auteur: Cockpit Creer datum: 9-01-2014 14:24:02
Oud-RPF-Kamerleden leggen oude vete bij

De oud-Tweede Kamerleden Meindert Leering en Aad Wagenaar hebben zich op initiatief van Leerling weer met elkaar verzoend.

Dat staat in een persbericht dat Leerling donderdag op bescheiden schaal verspreid heeft. Leerling tekent daarbij aan dat zowel hij als Wagenaar het ook bij de schriftelijke verklaring willen laten. We zijn geen van beiden beschikbaar voor nadere uitleg, commentaar of toelichting.
Wagenaar, die vanaf 1981 met Leerling de RPF-Tweede Kamerfractie vormde, stapte in 1985 op na interne partijproblemen. Als gevolg van die problemen raakte ook de verhouding tussen beide fractieleden verstoord.

Dat bleef zo, totdat Leerling recent een preek beluisterde waarin werd gesproken over schuld en schuldvergeving ook als je denkt bij een conflict niet de (hoofd)schuldige te zijn. Daarop besluit hij toenadering te zoeken tot Wagenaar.
In het contact dat daaruit ontstond bood hij zijn verontschuldigingen aan voor mogelijk onbewuste gemaakte fouten die Wagenaar kunnen hebben gekwetst en vroeg daarvoor vergeving, aldus het persbericht. Wagenaar accepteerde Leerlings excuses en bood daarop ook zijn verontschuldigingen aan. Daarmee is na jaren van verwijdering verzoening tot stand gekomen, zo besluit het persbericht.

Ref.Dagblad 09-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 11-01-2014 17:08:27
DE schenkt 100.000 pakken koffie aan voedselbanken

AMSTERDAM - Klanten van de Voedselbank kunnen in totaal 3,6 miljoen kopjes koffie drinken. Dat is te danken aan de Voorburgse ondernemers en Lions Club-leden Huib van Mierlo en Bart Eikelenboom. Zij verzamelden op ruim driehonderd punten in Nederland samen met 1500 vrijwilligers in totaal 42 miljoen Douwe Egberts-punten voor de Voedselbanken.

DE schenkt 100.000 pakken koffieDouwe Egberts zelf verhoogde de totaalopbrengst met nog eens 30 procent, oftewel 100.000 pakken koffie. Vanmiddag werd in Stompwijk geproost op het succes van de actie.

Telegraaf 11-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 13-01-2014 20:48:10

Ploumen geeft 6 miljoen noodhulp aan Syri

- Bron: ANP

Het kabinet stelt 6 miljoen euro beschikbaar aan de VN voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maandag bekend. De Verenigde Naties zeggen dit jaar 6,5 miljard euro nodig te hebben voor steun aan de vluchtelingen..

'De situatie in de opvangkampen is dramatisch en verslechtert met de dag. Nog erger is het voor de talloze mensen die onbereikbaar zijn voor hulpverleners. Elke dag is een strijd om te overleven. Zo lang er geen politieke oplossing komt voor deze afschuwelijke burgeroorlog, blijft extra hulp voor de getroffenen steeds weer nodig', aldus Ploumen.

De afgelopen 2 jaar heeft Nederland in totaal al 61 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan Syrirs. De Tweede Kamer bespreekt de situatie in het Arabische land donderdag

Het Parool 13-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 15-01-2014 15:37:19
Dordts meisje redt paard uit mestbak

Ze is de held van Dordrecht. Estee Priester redde maandag een paard van de dood. Het beest stapte in een ingegraven mestcontainer en ging bijna koppje onder. De 16-jarige Estee sprong in de stinkende smurrie om het hoofd van het paard boven water te houden.

Toen Estee hoorde dat er een paard in de mestbak lag, twijfelde ze geen seconde: "Er moest iets gebeuren. Als ik niet was gesprongen, vraag ik me af hoe ze eruit was gekomen."

Omstanders belden de brandweer en samen met de hulptroepen haalde Estee het paard na een dikke vijf kwartier uit de stinkende drab. "Het paard werd opgewarmd in een soort solarium, een sauna voor paarden. Zelf ging ik lekker in bad."

Haar kleren stinken zo erg dat ze deze wel moet weggooien, maar ze had het er allemaal voor over. "Ik hou gewoon van dieren. Ik zou voor ieder ander paard hetzelfde doen."

Ondanks alle media-aandacht en lof die ze krijgt voor haar daad, blijft de 16-jarige bescheiden. "Ik wilde gewoon dat het paard gered werd. Een held ben ik niet."


RTV 14-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 19-02-2014 23:44:43
'Ik zag een ouder met drie kinderen die in de drijfmest leefden'

Door: Toine Queens

BEMMEL - Wij in het Westen komen om in de spullen. Op het platteland van Roemeni is er nog steeds een tekort. Stichting Kansarmen Roemeni (Stikaro) doet er wat aan.
''Ik doe dit vrijwilligerswerk al zo'n tien jaar'', vertelt Ton Scholten uit Bemmel. ''Ik ben besmet geraakt door een kennis die in Roemeni was geweest.''
Stikaro is in 2003 opgericht in het Brabantse Schaijk. In Lingewaard zijn achttien mensen actief. Ton Scholten, Geert van Bon, Ton Schurink, Wim Evers en anderen richten zich op de omgeving van Sighisoara in het district Mures (Midden-Roemeni). Hier leeft een grote Hongaarse minderheid. ''De Roemenen klagen over de politiek, met name over corruptie. Je komt schrijnende zaken tegen'', aldus Scholten. ''Zo zag ik een ouder met drie kinderen die daadwerkelijk in de drijfmest leefden.''
''We vertrekken op 11 april voor een reis van circa 2100 kilometer met zes man uit Lingewaard, n uit Nijmegen en n uit Over-betuwe. Deze laatste werkt bij Heinz en heeft een groot aantal voedselpakketten gekregen. Wij kunnen van alles gebruiken, zoals (gebruikte) gereedschappen, fietsen of onderdelen, huishoudelijke spullen. En: hengels en visspullen. Als je niets hebt, is alles welkom. Wij kunnen het ophalen.''
''Manden en bezems laten we maken door de bevolking. Wij hebben een tehuis opgezet waar maaltijden voor kinderen worden verzorgd. We helpen ook bejaardenhuizen. En ondersteunen een project voor preventie van ongewenste zwangerschappen. Ook is een waterleiding aangelegd.''
''Waar nodig nemen we een tolk mee, die ons zo nodig haalt en brengt van en naar het vliegveld.''
Bijzonder is het verhaal over Lpdat Teofil, 't menneke in de bergen'. Hij leefde 57 jaar buiten bij zijn schapen, soms in extreme kou (35 graden vorst). Stikaro werd opgericht dankzij deze man. Als twaalfjarige wordt Teofil met pijn in zijn benen naar het ziekenhuis gebracht. Een paar weken later wordt hij bij het oude krot van zijn moeder neergelegd. De pijn bleef, hij zou nooit meer kunnen lopen. Zijn benen waren gewikkeld in oude plastic zakken. Toen zijn moeder overleed had Teofil alleen zijn zus nog. Die zorgde nog enkele jaren voor hem. Daarna moest Teofil alleen zien te overleven. Hij is inmiddels, op 69-jarige leeftijd, overleden. ''Teofil was een vrolijke en vriendelijke man die ook nog een oog miste door een hoorn van een bok. In het krot lag een mesthoop van anderhalve meter hoog. Iedere avond kroop de gehandicapte man tussen zijn schapen op die mesthoop.''
Scholten: ''Een Fransman had Teofil beloofd een huis voor hem te kopen in het dorp. Maar toen dat zou gaan gebeuren bleek dat het huis al was verkocht. Men had geen belang bij een Teofil in het dorp. Stikaro bouwde toen een prefabhuis. Toen het huis klaar was is het door een pater op Goede Vrijdag rond drie uur ingewijd. Maar... tegelijkertijd stortte het huis van de Fransman in Toeval?''
''Teofil schreef een bijzonder ontroerende brief aan de stichting voor haar inzet voor hem. Een kunstwerk in woorden!''

Meer info: ton5411@gmail.com / 06-55132569

Weekkrant Betuwe nieuws 18-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 22-02-2014 21:04:47
15-jarige jongen redt 15 Nederlanders uit brandend vakantiehuis

- Bron: ANP

Een Nederlandse 15-jarige jongen heeft in afgelopen nacht mogelijk het leven van 15 andere Nederlanders gered. In het Oostenrijkse Mhlbach am Hochknig ontdekte hij 's nachts een brand in hun houten vakantiehuis en wekte hij zijn medereizigers, zo liet de plaatselijke politie weten..

Rond kwart voor 4 werd de 15-jarige jongen wakker van geluid in de vakantiewoning waar hij sliep. Hij zag dat er brand woedde in de verbouwde boerderij. Hij sloeg alarm en wekte daarmee zeven kinderen en acht volwassenen, aldus de politie. Na een vergeefse bluspoging wist iedereen veilig buiten te komen.

Het houten huis brandde volledig af, mede doordat het op 1100 meter hoogte lag en de brandweer moeilijk aan bluswater kon komen. De vakantiegangers zijn ondergebracht in een ander onderkomen. Hun spullen zijn goeddeels verbrand, aldus Oostenrijkse media.

Het kleine dorp ligt in een populair skigebied in Oostenrijk, niet ver van Salzburg..

Het Parool 22-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 25-02-2014 14:30:23
Moslims schuilen in Petruskerk Boali

BOALI - Een kerk in de Centraal-Afrikaanse Republiek beschermt moslims die slachtoffer dreigden te worden van het geweld in het land. 'We zijn allemaal kinderen van God.'

Ned.Dagblad 25-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 11-03-2014 14:06:30
7-jarig meisje redt leven van zwangere moeder

De 7-jarige Brooklyn uit Nieuw-Zeeland heeft het leven van haar moeder gered. De zwangere vrouw kreeg een heftige diabetesaanval. Het meisje wist een coma te voorkomen door net op tijd een dosis glucosestroop toe te dienen.

Het kleine meisje trof haar zwangere moeder aan in een ernstige toestand en belde vrijwel direct de alarmlijn. Een medewerker gaf Brooklyn via de telefoon aanwijzingen om haar 25-jarige moeder bij te staan. In het ziekenhuis werd moeder Sandee verder behandeld.

Snel handelen
De moeder van Brooklyn is vijftien weken zwanger en kampt met diabetes. Na haar echo voelde Sandee zich zwak en ging daarom even liggen, waarna ze een aanval kreeg. Volgens de kleine Brooklyn ging de aanval van de moeder gepaard met spasmen. Door het snelle handelen van het meisje, wist ze een coma te voorkomen. Sandee is super trots op haar dochtertje.

Telegraaf 11-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 14-03-2014 12:58:37 Laatst gewijzigd: 14-03-2014 13:00:16
Jochie haalt fortuin op voor ziek vriendje Gainesville

- De 7-jarige Amerikaanse jongen Dylan Siegel heeft maar liefst 750.000 dollar ingezameld om het leven van zijn beste vriendje Jonah Pournazarian (8) te redden.

De twee zijn al jaren beste vrienden. Op zijn zesde kreeg Dylan te horen dat Jonah ongeneeslijk. De jongen lijdt aan een vorm van glycogeenstapelingsziekte, een zeldzame spieraandoening. Dylan besloot om daar wat aan te doen. Hij schreef een boek om zijn vriend - en alle andere patinten - te helpen. Een jaar later staat zijn boekopbrengst op 750.000 dollar.

De opbrengst van het boek Chocolate Bar wordt rechtstreeks gedoneerd aan het lab van de 'University of Florida College of Medicine'. Daar wordt aan een medicijn wordt gewerkt tegen de ziekte. "Het is nu realiteit dat er de kinderen kunnen worden genezen", zegt hoofdonderzoeker Dr. David Weinstein tegen Fox.


Telegraaf 14-03-14


Auteur: Reporter Creer datum: 19-03-2014 21:33:19 Laatst gewijzigd: 19-03-2014 21:34:44
Man redt bejaarde: "Het was instinct"

Een man van 56 heeft in Wolfheze op het laatste moment een bejaarde vrouw voor een aankomende trein weggesleurd.

De ondernemer uit Driel zat samen met zijn dochter in zijn auto voor de spoorwegovergang te wachten. Hij zag dat een auto vast kwam te zitten op de overgang, terwijl de bellen begonnen te rinkelen en de slagbomen sloten.

Op het nippertje
"Ik dacht geen moment na en ben gelijk naar de auto gegaan. De vrouw had haar gordel nog om. Die heb ik snel afgedaan. Ik hoorde de trein al toeteren. Daarna trok ik haar uit de auto en zijn we van het spoor afgegaan. Luttele seconden later botste de trein op de auto", zegt de ondernemer die niet bij naam genoemd wil worden.

Hij zegt dat de vrouw van 70 erg is geschrokken en in de war was. Hij heeft nog geen bloemetje gekregen. "Dat hoef ik ook helemaal niet. Ik zag iemand in nood en mijn instinct zei dat ik haar moest helpen. Ik zou het zo weer doen", aldus de held uit Driel.

NOS 19-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 31-03-2014 18:32:56
Tegenstander redt leven speler Kiev

bron: YouTube video

Jaba Kankava, voetballer van Dnjepr Dnjepropetrovsk, is de held van Oekrane. Hij redde het leven van Oleg Gusev, aanvoerder van Dynamo Kiev nadat hij dreigde te stikken omdat hij zijn tong had ingeslikt.

Gusev ging na een botsing met de knie van de doelman van de tegenpartij keihard tegen de grond. De voetballer van Dynamo Kiev dreigde zijn tong in te slikken, maar een alerte Kankava duwde zonder aarzelen zijn vingers in de keel van Gusev om te beletten dat hij zou stikken.

Na enkele angstige momenten werd Gusev onder een daverend applaus met een draagberrie afgevoerd. Ook 'held' Kankava kreeg meer dan terecht een open doekje.

AD 31-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 3-04-2014 23:07:06
Expeditie Roemeni Corlaer College zoekt sponsors Roemeni

Door: Bonita van Pelt

Wij, twaalf scholieren uit de derde en vierde klas van het Corlaer College en onze begeleiders zijn van 7 tot 10 december 2013 naar Acățari in Roemeni geweest, om daar te bekijken wat op dat moment de situatie ter plaatse was. De situatie was er slecht, vanwege de grote armoede en de bittere kou.
Ieder jaar wordt bekeken waar er in het dorp behoefte aan is.
In eerdere jaren hebben de deelnemers van expeditie Roemeni er een brug en een kapel gebouwd.

Het eerste plan voor dit jaar was, om een bakkershuisje te bouwen voor het dichtbij gelegen weeshuis. Dit zou voor de zestienjarigen die daar wonen een uitkomst zijn, omdat zij dan voor zichzelf
kunnen zorgen en hun eigen brood kunnen bakken.

Helaas kon dit plan niet doorgegaan omdat men een grotere, zwaardere bouwconstructie nodig vond, dan wij in zo'n korte tijd konden bouwen.

Dankzij Ilona (onze tolk) hebben we een ander project gevonden.
We gaan bij een naastgelegen begraafplaats een opbaarhuis afbouwen, waar voor de funderingen al zijn gemaakt door de gemeenteleden van de kerk. Wij moeten er nog wanden omheen maken, ramen en deuren in maken, een dak opzetten, alles isoleren en daarna moet alles worden gepleisterd en geschilderd.

De planning is om 2 juli opnieuw naar Roemeni te gaan om alles daar op te bouwen.
In de tussentijd zijn wij druk bezig om alle voorbereidingen te doen zoals: het dak bouwen, kozijnen in elkaar zetten en om alles verder rond te krijgen. Daar komt een hoop bij kijken. We hebben er veel bouwmateriaal en geld voor nodig. Ieder jaar vinden we sponsoren om ons te helpen. Ook dit jaar hebben wij weer sponsoren gevonden. Maar we hebben nog niet genoeg.

Wij zoeken nog sponsoren die geld en/of materiaal willen sponsoren.
Als u expeditie Roemeni wilt sponsoren mag u geld overmaken op rekeningnummer: NL33RABO0347869009. Dit onder vermelding van Expeditie Roemeni.

Mocht u het bedrag willen declareren bij de post giften van de belastingdienst is het ook mogelijk om het bedrag te storten op rekeningnummer: NL33RABO0347869009

Dit ten name van: T.J. Bralts, Meidoornlaan 12, 3862 HM te Nijkerk
en onder vermelding van Expeditie Roemeni Corlaer.
De heer Bralts is penningmeester van de stichting Nijkerk voor Guisor. Tevens vragen wij u om ons een mailtje te sturen als u gaat overmaken, dan kunnen wij het controleren of het geld op de juiste rekening komt.
Het mailtje wat u stuurt willen we graag naar het mailadres van:
cvanbruggen@corlaercollege.nl

De stad nijkerk.nl 02-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 28-05-2014 17:42:19
Hwedes verleende eerste hulp na ongeluk

RIJSWIJK - Schalke-speler en Duits international Benedikt Hwedes (26) heeft dinsdag na een auto-ongeluk meteen eerste hulp verleend aan twee gewonden.

Ik heb niets gedaan wat een ander niet ook zou hebben gedaan, aldus de geschokte speler van de Mannschaft een dag na het ongeluk. Hij is met zijn ploeg op trainingskamp in St. Leonhard in Zuid-Tirol. In zo'n situatie eerste hulp verlenen, is vanzelfsprekend.

Hij was als bijrijder bij het ongeluk betrokken, samen met teamgenoot Julian Draxler. Zij zaten bij formule 1-coureur Nico Rosberg en DTM-coureur Pascal Wehrlein in de auto op een afgesloten stuk weg. Hwedes deed na de verkeerd afgelopen opnamen voor een Mercedes-spotje een beroep op een psycholoog. De beelden zullen nog wel even door mijn hoofd spelen. Hij heeft bij de Italiaanse politie een verklaring over het ongeluk afgelegd.

Telegraaf 27-05-14

Auteur: Reporter Creer datum: 4-06-2014 17:35:17
7 miljoen extra voor Syri

EPA .Er gaat zeven miljoen euro extra naar hulp aan Syrirs die vanwege het geweld in hun land gevlucht zijn. Minister Ploumen zei dat tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Nizip, in Turkije.

"Het is bemoedigend om te zien hoe deze vluchtelingen hier in Zuidoost-Turkije worden opgevangen. De Turkse overheid, het Rode Kruis en andere hulporganisaties verdienen lof voor hun enorme inspanningen. Toch is er hier, maar vooral ook in Syri zelf en in Libanon, extra hulp nodig", aldus Ploumen.

Voedselhulp
Vier miljoen euro gaat naar het World Food Program van de Verenigde Naties voor voedselhulp voor vluchtelingen. Twee miljoen euro gaat naar het Internationale Rode Kruis voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Een medisch noodhulpprogramma in Libanon van het Nederlandse Rode Kruis wordt verlengd met een bijdrage van 1 miljoen euro.

Met het extra geld komt de totale Nederlandse humanitaire hulp aan de Syrische crisis op 83,5 miljoen euro

NOS 04-06-14
Auteur: Reporter Creer datum: 10-06-2014 18:09:22

Sisi en Jolie: weg met verkrachters

De Egyptische president Sisi heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven 'alles te doen wat nodig is' om seksueel geweld in zijn land tegen te gaan. De aankondiging komt een dag na gevallen van seksueel misbruik en geweld tijdens inauguratiefeesten bij het aantreden van de nieuwe president.

Als het aan de Egyptische president ligt moeten aanranders straks maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Ook wordt seksueel misbruik voortaan als een misdrijf gezien.

Gisteren zijn zeven mannen aangehouden in verband met de aanranding van een studente tijdens de feesten. Volgens een recent Brits onderzoek zijn vrouwen in Egypte het slechtst af in vergelijking met de andere landen in de Arabische wereld.
Angelina Jolie

Niet alleen in Egypte, maar ook in het Verenigd Koninkrijk wordt groots ingezet op de strijd tegen seksueel misbruik. Vandaag is in Londen een conferentie gestart, op initiatief van de Amerikaanse Hollywoodactrice Angelina Jolie en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Jolie en Hague willen seksueel misbruik in conflictgebieden verminderen.

Jolie vindt dat er een internationaal protocol voor onderzoek naar seksueel geweld in conflictsituaties moet komen. Ook worden landen opgeroepen hun militairen te trainen in het voorkomen van seksueel geweld. "Het is een mythe dat verkrachting een onvermijdelijk onderdeel van conflicten is. Het is een oorlogswapen dat wordt gebruikt tegen burgers'', zei Jolie in haar openingstoespraak.

De conferentie in Londen is volgens omroep BBC de grootste ooit over het onderwerp. Vertegenwoordigers uit 150 landen, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, doen mee aan de vier dagen durende top. Donderdag bezoekt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de bijeenkomst

NOS 10-06-14
Auteur: Alex Creer datum: 23-06-2014 17:35:02
Christelijke vrouw Sudan vrijgelaten
AFP

In Sudan is de vrouw vrijgelaten die vorige maand ter dood werd veroordeeld omdat ze weigerde zich tot de islam te bekeren. Dat heeft haar advocaat gezegd tegen de BBC. Eerder vanmiddag bepaalde een rechtbank dat de christelijke vrouw vrij moest komen.

De 27-jarige Meriam Ibrahim kreeg het doodvonnis vorige maand te horen en zat sindsdien in een dodencel. Daar beviel ze van haar tweede kind. De rechter had bepaald dat de doodstraf pas over twee jaar voltrokken moest worden om Ibrahim de kans te geven haar kind een tijdje op te voeden.
Op het matje

De veroordeling leidde tot veel protest. Zo riep minister Timmermans de Sudanese ambassadeur op het matje. Ook in andere landen werden de ambassadeurs ontboden. Verder tekenden mensenrechtenorganisaties protest aan.

Ibrahim werd door haar islamitische vader en christelijke moeder christelijk opgevoed, maar dat is in strijd met de sharia. Als de vader moslim is, moeten de kinderen ook islamitisch zijn.
Zweepslagen

Ze werd gedwongen zich te bekeren tot de islam, maar dat weigerde ze. Daarvoor kreeg ze de doodstraf. Daarnaast werd ze veroordeeld tot honderd zweepslagen, omdat ze is getrouwd met een Amerikaanse christen.

NOS 23-06-2014
Auteur: Alex Creer datum: 28-06-2014 18:01:26
Negen Jeugdbijbels voor Beatrix


ANP

Prinses Beatrix heeft in Utrecht het eerste exemplaar van een nieuwe Jeugdbijbel in ontvangst genomen. Ze deed dat tijdens het Bijbelfestival, waarmee het Nederlands Bijbelgenootschap zijn 200ste verjaardag viert.

In de Jeugdbijbel zijn 74 Bijbelverhalen herschreven voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Beatrix kreeg negen exemplaren mee: n voor haarzelf en n voor ieder kleinkind.

De prinses plaatste, net als andere bezoekers, ook een puzzelstukje van een enorme bijbelpagina. Door de puzzel in te vullen, kregen de bezoekers langzaam de eerste pagina te zien van de Bijbel in Gewone Taal, die het NBG dit najaar uitbrengt.
Talkshow en quiz

Het NBG werd 200 jaar geleden opgericht om meer mensen bekend te maken met het boek. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het uitgeven van toegankelijke vertalingen, maar ook door mee te werken aan tv-uitzendingen als The Passion.

Op het jubileumfeest in DeFabrique kwamen volgens de organisatie zo'n 2500 mensen af. Zij konden een talkshow bijwonen onder leiding van tv- en radio-presentator Thijs van den Brink, meedoen aan een Bijbelquiz met Bert van Leeuwen en luisteren naar een optreden van Voice-finalist Pearl Jozefzoon.

Ter ere van het 200-jarige bestaan van het genootschap loopt tot 10 augustus nog een tentoonstelling Thuis in de Bijbel in Museum Catharijneconvent. Ook werkt het NBG aan een vertaling van de Bijbel in het Ossetisch, een taal op de Kaukasus.

NOS 28-06-14
Auteur: Alex Creer datum: 7-08-2014 12:44:10

Reizigers duwen treinstel opzij)

Tientallen treinreizigers en personeel hebben in Australi een man gered die met zijn been bekneld was geraakt tussen het perron en een trein. Met blote handen duwden ze samen de trein een beetje naar achteren, genoeg om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Volgens Australische media is de man ongedeerd.

Het gebeurde tijdens de spits in het plaatsje Stirling, 9 kilometer van de stad Perth, in het westen van het land. Op de beelden is te zien hoe de man bij het instappen ongelukkig wegglijdt in the gap. Daarna zit hij vast. Omstanders waarschuwen de machinist niet weg te rijden.

Meer en meer mensen, zowel reizigers als personeel, verzamelden zich om het gevaarte met de hand naar achteren te duwen. Ook werden mensen uit de trein gehaald om de trein lichter te maken.

De woordvoerder van de spoorwegen is lovend over de reddingsactie: "Iedereen deed mee. Hij is gered door de macht van het volk." Ook waarschuwde hij nog eens extra de mind-the-gap-waarschuwing serieus te nemen.

NOS 06-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 7-08-2014 13:22:07
Bekende Rijnmonders keren zich tegen jodenhaat


Veel bekende Rijnmonders hebben zich uitgesproken tegen het groeiend antisemitisme in Nederland. Onder de kop 'Geen excuus voor Jodenhaat' protesteren ze donderdag in een paginagrote advertentie op de achterkant van De Telegraaf.

'Kritiek op Isral? Ok. Jodenhaat? Nee!', schrijven onder anderen oud-premier Jan-Peter Balkenende, olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn, ex-burgemeester Bram Peper en oud-minister Uri Rosenthal in de krant. Ze vinden dat er te veel wordt gescholden en gedreigd op straat en op sociale media.

Geen solidariteit, wel stellingname
'In Nederland moet iedereen veilig en in vrede kunnen wonen, ook de Nederlandse Joden. Ongeacht wat er in Isral gebeurt', vinden in totaal 86 landelijk bekende Nederlanders.

Volgens de ondertekenaars is het protest geen solidariteitsverklaring met Isral, wel een scherpe stellingname tegen Jodenhaat.

Rijnmond.nl 07-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 21-08-2014 16:18:47
Ook de moslima tekent tegen vervolging christenen

ENSCHEDE - In Enschede gaat de hongerstaking voor christenen in Irak donderdag zijn laatste dag in.

Minister Frans Timmermans liet zich niet zien - de hongerstakers weten wel waarom.

Op de trappen naar de stationshal rookt een Ako-medewerkster een sigaretje, een jongen met een patatje loopt langs de legertent met hongerstakers. Dat is zo’n moment dat de maag van Andreas Bakir zich samentrekt. De eerste twee dagen zonder eten waren het moeilijkst, daarna dacht hij niet meer aan de honger. ‘Totdat je iemand met eten ziet lopen.’

Het meisje van de Ako inhaleert en blaast uit. Maandag al tekende ze de petitie waarmee handtekeningenjagers permanent het Enschedese Stationsplein afschuimen. Het is een oproep tegen de genocide op christenen en voor een safe haven - een veilige, door blauwhelmen beschermde plek voor christenen op de Vlakte van Ninev in Irak. ‘Dat vind ik wel een minpuntje’, zegt het Ako-meisje. ‘Dat ze alleen de christenen daar willen helpen. Ik ben zelf christelijk opgevoed, maar zou zeggen: help de mensheid.’

Yunus Kangus - voor de tent met hongerstakers net in gesprek met een gehoofddoekte moslima - ruimt graag een misverstand uit de weg: dit is niet een actie vr christenen tgen de rest. Hij hoopt dat de hongerstaking alle door terreurgroep ISIS vervolgde minderheden helpt. ‘We hebben niks tegen islamieten, echt niet’, probeert hij de inmiddels betraande moslima te overtuigen. ‘We zijn alleen tegen geweld.’

genocide
Het moslimmeisje veegt met haar hand langs haar ogen. Het misverstand dat hier een anti-islamactie gaande is, is uit de wereld, maar echt handig dragen de hongerstakers hun actie niet uit, vindt ze. ‘Dat is wel een aandachtspuntje dat jullie moeten meenemen. Ik ben ook tegen ISIS hoor, absoluut.’

Ze is overstag, tekent de petitie en haast zich naar het station. Yunus kijkt haar na. ‘Mensen zien ons hier en ieder interpreteert dat op zijn eigen manier’, zegt hij. ‘Ook veel moslims hebben de petitie getekend, de meesten begrijpen wel dat we hier voor de vrede staan.’

Binnen, in de legertent, ruikt het naar koffie. Er ligt een lange rij matrassen met dekens. Een puike geluidsinstallatie versterkt de boodschap die geregeld door een microfoon klinkt: ‘Stop ISIS’ en ‘Timmermans, erken de genocide.’ Daarna gaat de muziek weer aan en klinkt een liedje dat met Noord-Irak in gedachten meer wens dan realiteit is: ‘Morgen zal het vrede zijn’.

Op de T-shirts van de hongerstakers prijkt het nasrani-teken en hun wens voor een safe haven. Van het dertigtal dat vorige week vrijdag begon, zijn er al zo’n tien afgehaakt. Niet omdat ze te veel verzwakt waren, spreekt Yunus berichten in die trant tegen. ‘Het was vooraf gepland, niet iedereen zou tot het laatst doorgaan.’

Ze hadden zo gehoopt dat minister Timmermans, die deze week tijdens de kabinetsheisessie in Diepenheim in de buurt was, ook was komen kijken. Het gebeurde niet, en ze weten allemaal waarom: de minister zou dan moeten uitleggen waarom hij niet van genocide wil spreken – en dat kan hij niet. De minister van Buitenlandse Zaken heeft wel een brief naar de hongerstakers gestuurd, waarin hij schrijft de situatie in Irak goed te volgen, maar dat genocide een juridisch begrip is, waar rechters over gaan.

Diverse Tweede Kamerleden lieten hun gezicht wel zien. En burgemeester Peter den Oudsten van Enschede is er deze woensdag ook. De hongerstakers waarderen dat enorm, zeker omdat in Enschede en omgeving een grote groep Syrische en Iraakse christenen woont. ‘De gemeente heeft nooit eerder een vergunning verleend voor een evenement op het Stationsplein’, zegt Andreas Bakir. ‘De burgemeester denkt echt met ons mee.’

Binnen hoort hij geduldig de emotionele toespraken van hongerstakers aan, die verhalen over de ellende in hun thuislanden. Het gaat over geloof, hoop en liefde, over het lijden van hun geloofsgenoten in Noord-Irak. Een rol keukenpapier gaat rond, toehoorders deppen hun ogen.

lijden
De burgemeester krijgt de microfoon, hij rept van solidariteit. ‘Wat u doet, is belangrijk en waardevol. Met eigen lijden wilt u dichtbij het lijden in Noord-Irak proberen te staan. Maar we weten dat het daar oneindig veel erger is dan hier.’

Hij wil graag met de hongerstakers nadenken hoe het verder moet, na de hongerstaking. Donderdagmiddag om vijf uur belooft hij zich weer te melden, voor een gesprek.

Andreas Bakir grijpt zijn kans en nodigt ‘de burgemeester en zijn ambtenaren’ uit voor een maaltijd, als afsluiting van de actie. ‘Daarmee is de hongerstaking niet voorbij’, haast Andreas zich erbij te zeggen. Die wordt in estafette voortgezet in andere Europese steden. Bern is de stad die het stokje van Enschede overneemt.

Syrisch-orthodoxe gemeenschap
De Suryoye – de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap – telt in Nederland zo’n twintigduizend leden, van wie er vijftienduizend in Twente wonen, een groot deel in Enschede. Zij kwamen in de tweede helft van de jaren zeventig en begin jaren tachtig naar Nederland en vestigden zich vanwege hechte familiebanden bij elkaar, zegt Jan Schukkink, gepromoveerd op onderzoek naar de vestiging van de Suryoye (het Aramese meervoud van ‘christen’) in Enschede. ‘Velen van hen hebben zich gevestigd als ondernemer in de horeca.’ De gemeenschap heeft allerlei verschillende namen, afhankelijk van land en dorp van herkomst, maar ze zijn allemaal lid van de Syrisch-Orthodoxe Kerk en vallen allemaal onder dezelfde patriarch. Ze hebben in Nederland inmiddels twaalf kerken gesticht.

geplaatst:Ned.Dagblad
20-08-2014 - 20.00
laatst gewijzigd:
21-08-2014 - 11.05
auteur:Hilbert Meijer
Auteur: Alex Creer datum: 23-09-2014 20:44:11
Meisjes bevrijd in Nigeria
ABUJA -

Het Nigeriaanse leger heeft een aantal ontvoerde meisjes bevrijd. Het exacte aantal is nog niet bekend omdat de bevrijdingsoperatie nog bezig is. De schoolmeisjes zijn in twee busjes naar een veilige plek vervoerd, zo melden Nigeriaanse media.

Aanvankelijk meldde het leger dat het ging om meisjes die door terreurgroep Boko Haram zijn ontvoerd van de kostschool in Chibok. Een woordvoerder trok deze verklaring later weer in, zo meldt de BBC. De ontvoering van ruim 200 leeringen van de kostschool in Chibok gebeurde afgelopen april en wekte afschuw in heel de wereld. Overal klonk de leuze „breng onze meisjes terug”.

Telegraaf 23-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 14-10-2014 22:16:38
Amerikaan redt buurman net op tijd uit brandende auto

Joost de Kleuver

Een Amerikaanse man heeft het leven van zijn buurman gered. Het slachtoffer kreeg een epileptische aanval toen hij zijn auto startte, waarna het voertuig begon te roken. Vlak voordat de auto vlam vatte trok de buurman de automobilist naar buiten.

Vrijdagochtend wilde Dave Fulton naar zijn werk gaan. Hij startte zijn auto om te vertrekken, maar op dat moment kreeg hij een epileptische aanval. Omdat hij met zijn voet het gaspedaal volledig intrapte raakte de motor oververhit, waarna de rook uit de motorkap kwam. Zijn buurman Steve McCallister zag het gebeuren: 'Ik wilde het vuur blussen, maar ineens zag ik een schaduw in de auto zitten. Er zat dus nog iemand in.'

McCallister zei tegen Fulton dat hij eruit moest stappen. Zelf ging hij de brandweer bellen. Zijn buurman werkte echter niet mee: 'Toen heb ik hem vastgepakt en daar weggetrokken.'

Nieuwe naam
Fulton kan zich van de hele gebeurtenis niets herinneren. 'Dat stuk waar je me weg ziet lopen: ik weet er niks meer van.' Hij is enorm blij met zijn behulpzame buurman: 'Als hij er niet was geweest, had ik daar vastgezeten.' Van complimenten wil McCallister niets weten: 'Ik was op het juiste moment op de juiste plaats. Ik wilde dat hij veilig was, al het andere is vervangbaar.'

De reddingsactie heeft voor een goede band gezorgd tussen beide buren. Voorheen wisten ze elkaars naam niet eens, nu heeft Fulton meteen een nieuwe naam voor zijn buurman bedacht: held. Ook de brandweer spreekt van een heldendaad.

AD 14-10-14
Auteur: Reporter Creer datum: 24-11-2014 14:46:55

Bijbel net als ark, sleutel tot behoud

DORDRECHT - Een film over Jezus' leven maakte dit jaar veel Tanzanianen tot christenen, zegt Bijbelvertaler Andr Kamphuis. De ontmoetingsdag van Wycliffe Bijbelvertalers in de Ark van Noach in Dordrecht trok zaterdag 1500 bezoekers.

De Ark van Noach, afgemeerd in een inham van de Beneden Merwede in Dordrecht, stroomt vol. Bezoekers, van oud-gereformeerd tot evangelisch, stommelen de trappen op naar de grote zaal, bovenin het kolossale schip. De novemberzon schijnt uitbundig door het houten interieur. De prikkelende geur van onbehandeld hout hangt in het schip. Zittend tussen pilaren van half ontvelde boomstammen horen zevenhonderd bezoekers over het werk van bijbelvertaalorganisatie Wycliffe. Veel opa's en oma's hebben hun kleinkinderen meegenomen. Ook jonge ouders hebben de weg gevonden naar de ark.

De toeloop overtreft de verwachtingen van Wycliffe, zegt medewerker Imert Moret. 'Onze gebedsdag twee jaar geleden trok dertig mensen. Toen hebben we de naam veranderd in ontmoetingsdag. Daar kwamen honderd bezoekers op af. Nu ontvangen we 1500 personen, zodat we de dag hebben verdeeld in een identiek ochtend- en middagprogramma. Als we de inschrijving niet hadden stopgezet, zaten we met tweeduizend personen op de ark.'

De ark is nu gratis toegankelijk. Moret vindt dat niet erg. 'Laat ze maar komen voor de ark. We zijn blij dat ze tegelijk onze boodschap kunnen oppikken.'
lange adem

Een moeder laat haar twee kinderen in de kleuterleeftijd spelen op de houten vloerplanken, terwijl Andr Kamphuis het publiek bijpraat over vertaalwerk in Tanzania. Voor haar is de dag een uitkomst. 'Voor mijn kinderen is de ark een leuk uitje. En ik hoor hoe steeds meer mensen in de wereld een Bijbel krijgen.'

Vertalen is een zaak van lange adem, zegt Kamphuis. 'De 12.000 mensen in Tanzania die de Kabwa-taal spreken, zijn moeilijk te bereiken met het evangelie. Ze zitten er niet op te wachten. Collega's vroegen ons soms waarom we doorgaan met vertaalwerk voor deze regio.'

Sinds een halfjaar is de situatie veranderd. 'We worden opgejut om zo snel mogelijk het Nieuwe Testament af te hebben.' Een film over het leven van Jezus, in de eigen taal gesproken, was een kentering. 'Vijfhonderd dorpelingen keken afgelopen Pasen onder een open hemel met miljoenen sterren doodstil naar het videoscherm. Ze ontdekten dat God hun taal sprak en hun gebed in het Kabwa hoorde. De volgende zondag kon bijna elke kerk in het gebied nieuwe christenen verwelkomen. Ze sloten zich aan bij de familie van Jezus, zoals ze het zelf zeggen.'
behoud

Johan Huibers, bouwer van het houten schip in Dordrecht, stelt zijn attractie volgend jaar ook weer open voor Wycliffe Bijbelvertalers. 'En voor Dorcas en Woord & Daad. Het is toch geweldig dat deze boodschap zoveel mensen trekt?'

Bram van Grootheest, directeur van Wycliffe, vindt de boodschap van de ark aansluiten bij zijn organisatie. 'God ontvouwde in de eindtijd een reddingsplan voor de wereld. De ark was toen de sleutel tot behoud. Nu is de Bijbel dat.' Of de Dordrechtse ark volgend jaar weer de locatie voor de ontmoetingsdag wordt, weet hij nog niet.

Voor Huibers is de bijeenkomst een mooie trekker naar zijn ark. 'We hebben elkaar als organisaties nodig. De ark is een vaas en deze bijeenkomst van Wycliffe is een bos bloemen. Een vaas zonder bloemen is niets en bloemen zonder vaas gaan dood. Zo moet je het zien.'
bijbelprojecten

Wycliffe wil in de komende tien jaar in elke taal een bijbelproject starten. De organisatie werkt in 2200 talen. In nog 1859 talen moet een vertaalproject van de grond komen. Vorig jaar waren dat er nog 1919. In de wereld worden in totaal meer dan 6900 talen gesproken. Niet in elke taal is een eigen Bijbel nodig, aldus Wycliffe. Een groot aantal talen wordt met uitsterven bedreigd of de sprekers ervan beheersen meerdere talen goed. In ruim vijfhonderd talen is de Bijbel in z'n geheel vertaald.

geplaatst:Nederlands Dagblad
22-11-2014 - 19.47

auteur:
Ardjan Logmans

Auteur: Reporter Creer datum: 6-04-2015 16:30:13
Bewogen nacht voor held van Wijchen


Het was een bewogen nacht voor de 19-jarige Mike Hermsen uit Wijchen. Hij werd een held nadat hij een vrouw uit haar brandende appartement had gesleurd.

Het was voor Mike een nacht die begon als een vrolijk stapavondje. Maar onderweg naar huis werd hij gebeld door een vriend. "Hij zei dat er brand was. Ik geloofde het in eerste instantie niet, maar hij zei dat ik moest komen helpen."

De twee hebben nog geprobeerd om de bewoners van de seniorenflat wakker te krijgen door aan te bellen. Maar dat werkte niet, zei hij tegen Omroep Gelderland.

Net toen ik weg wilde gaan, tikte de vrouw me aan.
Mike Hemsen

"Ik ben toen het dak opgeklommen. Daar stond een man die zei dat zijn vrouw nog binnen was. Met mijn lamp ben ik naar binnen gegaan om te kijken of ik iets kon zien. Maar dat ging moeilijk. Net toen ik wilde weggaan, tikte de vrouw me aan."

"Ze was er slecht aan toe. Ze had geen kracht meer en viel steeds op de grond." De jongen sleurde haar de woning uit. Mike werd later naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij rook had ingeademd. Maar hij had verder niets.

De zeventien bewoners van de seniorenflats zijn door de gemeente opgevangen.

NOS 05-04-15
Auteur: Reporter Creer datum: 14-04-2015 15:58:27
Doodzieke Isa (3) wilde een kaartje, ze kreeg er tienduizenden

Postbodes in Winterswijk maken overuren. Elke dag leveren ze zakken vol met kaarten af bij de 3-jarige Isa. Zij heeft niet lang meer te leven en krijgt dagelijks tienduizenden steunbetuigingen uit heel het land.

Isa heeft al twee jaar een hersentumor. Vorige maand werd bekend dat ze niet meer beter zal worden. Isa heeft nog een laatste wens: ze wil graag kaarten ontvangen, voor haar en haar zus Suus (8).

Haar ouders deden vorige week woensdag een emotionele oproep via Omroep Gelderland. Die had succes. De volgende dag werden er al 15.000 kaarten voor Isa en Suus bezorgd. Nog een dag later bracht de postbode zelfs 22.000 kaarten.

Ook vandaag is het weer topdrukte in het postsorteercentrum in Groenlo, waar de post voor Winterswijk wordt verwerkt. Eenvijfde van de post die er wordt behandeld, is volgens Omroep Gelderland bestemd voor Isa. Zij kan vandaag ruim 11.000 kaarten verwachten.

PostNL heeft met de vader van Isa afgesproken dat de post in delen wordt aangeleverd, zodat de stroom met kaarten behapbaar is voor de familie.

NOS 14-04-15
Auteur: Reporter Creer datum: 21-04-2015 14:50:37

Buschauffeur krijgt onderscheiding voor redden man

Touringcarchauffeur Kenny van Santen uit Hardinxveld-Giessendam is maandagmiddag onderscheiden met een zilveren medaille van de Maatschappij Tot Redding Van Drenkelingen. Hij kreeg de penning voor het redden van een oudere heer die met zijn auto te water was geraakt.

In de garage van touringcarbedrijf Verschoor staan vrienden, bekenden en collega's de 25-jarige chauffeur op te wachten. Van Santen weet zelf van niks; onder valse voorwendselen is hij naar het bedrijf gelokt. Zeer verrast krijgt hij uit handen van de burgemeester de medaille en bijbehorende oorkonde.

De onderscheiding heeft hij te danken aan een avond afgelopen november. De chauffeur was bezig een groep mensen in de bus te zetten, toen hij een slippend geluid hoorde, gevolgd door een plons.

"Op zo'n moment twijfel je geen moment en ga je je het water in om te kijken wat je kunt doen." Hij redde een oudere man, die ook bij de huldiging aanwezig was: "Zonder deze dappere kerel had ik hier niet gezeten."

Burgemeester Augusteijn is trots op zijn heldhaftige inwoner: "Deze jongen heeft iets speciaals, iets extra's. Daar moet Hardinxveld-Giessendam hartstikke trots op zijn."

Rijnmond 20-04-15
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier