Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: genieter
Creer datum:
18-03-2013 19:32:42
Boeken/gedichtenbundels
In dit onderwerp aandacht voor boeken en gedichten
Auteur: genieter Creer datum: 18-03-2013 19:33:47
Marianne Grandia wint Publieksprijs Christelijke Boek met Lenteregen

Marianne Grandia heeft met Lenteregen de Publieksprijs Christelijke Boek 2013 gewonnen. Zij won de prijs vorig jaar ook al met haar debuutroman Witter dan sneeuw.

De uitslag van de verkiezing werd dinsdagavond bekendgemaakt in boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo.

De verkiezing voor het beste christelijke boek wordt elk jaar georganiseerd door EO Visie, het Nederlands Dagblad en de de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB).
Lenteregen kreeg 30 procent van de stemmen. Afscheid van een engel van Janne IJmker eindigde op de tweede plaats; Koester je hart van Mirjam van der Vegt op de derde plaats; Nynke van Leendert van Wezel op de vierde plaats; Geloof dat maar van ds. Arie van der Veer op de vijfde plaats en Uw woord is mijn lamp van dr. W. Verboom (Boekencentrum Uitgevers) op de zesde plaats.

Marianne Grandia
Marianne Grandia (47) was jarenlang secretaresse, vertaalde tientallen boeken en schrijft freelance voor het magazine Eva. Ze spreekt regelmatig op vrouwenbijeenkomsten. Met haar stichting Selah reikt ze vrouwen Bijbelse principes aan voor herstel en bloei. Lenteregen is het zelfstandig te lezen vervolg op haar debuutroman Witter dan sneeuw, waarvoor Grandia de Publieksprijs Christelijk Boek 2012 ontving.

Lenteregen
De roman Lenteregen gaat over de pijn van afwijzing en het vinden van nieuw vertrouwen. Als Merle 's ochtends voor haar spiegel staat, vindt ze het moeilijk om van de vrouw te houden die haar aankijkt. Onzeker als ze is, werkt ze het liefst alleen thuis, maar vanwege financile problemen is ze gedwongen om werk buitenshuis te zoeken. Eenmaal aan de slag als secretaresse geeft ze niet meer dan het hoognodige van zichzelf prijs. Dankzij een tip van haar collega vindt ze een goedkoper huis. Ze houdt haar buurman Martijn op afstand, maar hij laat zich niet afschepen. Hoewel ze houdt van zijn gezelschap, houdt Merle rekening met het ergste. Want Martijn weet niets van haar geheimen. Het is de vraag of hij haar nog steeds leuk vindt als ze hem vertelt over haar verleden

Ref.Dagblad 18-03-13
Auteur: Reporter Creer datum: 8-07-2013 12:29:58
Man, wat bezielt je! over kracht en kwetsbaarheid

In zijn nieuwe boek Man, wat bezielt je! gaat legerpredikant Henk Fonteyn met de bijbel in de hand en de legerlaarzen in de modder op zoek naar echte mannen. Met themas als avontuur, kameraadschap, wapens, sport, seks en leiderschap weet hij mannen te raken. Helden? Echte mannen, wat zijn dat eigenlijk? In de bijbel wijst Fonteyn op mannen met heel verschillende kanten, die zowel hun kracht als kwetsbaarheid tonen, die uitblinken maar ook fouten maken. Hij beschrijft militaire trainingen en missies waarin loyaliteit, moed en vertrouwen op de proef worden gesteld. Hij neemt ook zichzelf onder de loep: Ben ik een held? Iemand die over water loopt, maling aan de golven heeft? Petrus en ik weten wel beter. Vroeg of laat zak je erdoor. Maar er is een uitgestoken hand!

Open en eerlijk
Het lukt Fonteyn om de dingen zonder opgeheven vingertje bespreekbaar te maken met respect voor de betrokkenen. Man wat bezielt je! is een open en eerlijk boek waarin controversile onderwerpen die zowel in het leger als de gewone burgermaatschappij spelen zoals vreemdgaan en homoseksualiteit niet worden geschuwd.

Fonteyn koppelt zijn belevenissen en bespiegelingen aan bijbelverhalen. Adam, Juda, David, Jezus, ze stonden hun mannetje, met alle gevolgen van dien. Wat mannen toen bezielde, bezielt ons nog steeds. Hoge en lage driften, moed en dromen.


Drs. H.G. (Henk) Fonteyn is in 1954 geboren in Rotterdam en heeft theologie gestudeerd in Utrecht. Hij werkte bij Youth for Christ, was hoofdredacteur van Reveil en was predikant van een PKN gemeente in het dorpje Tricht in de Betuwe. Sinds 2001 is hij geestelijk verzorger bij de krijgsmacht, hij werd meerdere malen uitgezonden naar Bosni en Afghanistan. Hij is getrouwd met Mirjam en heeft vijf kinderen.

Bron: Ark Media, Amsterdam | www.arkmedia.nl

Alpha Online.nl 08-06-13
Auteur: Reporter Creer datum: 29-07-2013 18:29:18
Gepolijste pozie van Marjoleine de Vos

Klaas Fraanje


Voel warmte op je neus, zie 't vroege blad 
van vlier. Je keek te ver, dat wat je zoekt is hier.

Met deze regels eindigt het eerste gedicht in Uitzicht genoeg en op allerlei manieren zijn ze kenmerkend voor deze nieuwe bundel van Marjoleine de Vos. Het zijn zogenaamde blanke verzen: regels zonder opvallend (eind)rijm, met vijf duo's van twee lettergrepen, de klemtoon steeds op de tweede, maar daarover later meer. De regels zijn ook zintuiglijk, het gaat over warmte voelen, de neus, kijken. Tegelijk zijn ze een advies voor de zoekers in het leven: zoek het niet in vage verten; warmte, leven, kleur het is allemaal onder handbereik, voor wie er niet langs kijkt.

De twee motto's voor in de bundel, het ene Grieks, het andere Pools, benadrukken eenmaligheid, onomkeerbaarheid en vergankelijkheid. Ook in de gedichten zelf zijn die thema's er, net als verwijzingen naar de wereldliteratuur. Er treden meer figuren uit de Griekse mythologie op, maar prominent zijn de toespelingen op verhalen rond de val van Troje. Odysseus wilde zijn geliefde eiland Ithaka niet verlaten, maar hier heet het een armelijk paradijs. Eenmaal onwillig meegesleept in de oorlog tegen Troje, wil hij vooral terug. Terugkeren is echter per definitie onmogelijk, want zowel je thuis als jijzelf verandert onderweg.
De liefde van Aeneas en Dido eindigt tragisch in vuur en dood, vanwege de honger naar grootse daden van de held. Grieken of Romeinen, het conflict blijft dus hetzelfde: gelukkig samen zijn en genieten in het nu, is onmogelijk voor wie te veel hangt aan het verleden, of te zeer streeft naar een grootse toekomst. Want wat als in die toekomst de schoonheid vervaagt in de nevels van dementie, of als je wel oud wordt, maar niet wijs?

De oude Griekse leermeester Nestor maakt duidelijk dat niets bestand is tegen de tijd. In het gedicht Interview met Nestor, roept hij niet groots en meeslepend op tot strijd of hoge doelen, nee:

Het leven is geen reis. We gaan niet ergens heen

maar terug naar niets. Ik strompel blind om huis

geen pad te zien en zelfs de schittering die in mijn kop

bewaard voor later opgeborgen zat, is zoek.
Doelen en dromen hebben plaats moeten maken voor stijve gewrichten en zere botten en zelfs kostbare herinneringen en dromen zijn niet bestand gebleken tegen het ouder worden.

Alles verandert voortdurend, dus kijk niet te ver (vooruit). Het enige stabiele in de wereld van deze gedichten lijkt de liefde te zijn. Odysseus, Gilgamesj, zelfs Augustinus, ze putten allen troost in de liefde. Hoewel er in Uitzicht genoeg passages voorkomen die religieuze associaties oproepen, wordt dat nooit expliciet. Dankbaar genieten van wat we ontvangen is heel Bijbels, maar het uitzicht van de Goddelijke liefde dat daar bovenuit gaat, is duidelijk niet het onderwerp van deze bundel.

Overigens zijn niet alleen veel personages aan de wereldliteratuur ontleend. Ook de vorm vertoont klassieke trekjes. In veel gedichten is er sprake van een vrij onopvallend en vloeiend metrum. In combinatie met de vele enjambementen maakt dit de gedichten heel prettig om (voor) te lezen. Vijf- en zesvoetige jamben waren de standaard in (vertalingen van) klassieke literatuur. Door te kiezen voor deze soepele verdeling van beklemtoonde en onbeklemtoonde lettergrepen brengt De Vos niet alleen een heerlijke rust in haar gedichten, maar geeft ze haar pozie ook een klassieke uitstraling.

Deze gedichten gaan over niets minder dan de beste manier om met hoogte- en dieptepunten en met het leven zelf om te gaan. Door de inbedding in de wereldliteratuur, door de klassieke trekjes in de vorm, maar vooral door de bespiegelende afstand en de, soms melancholieke, rust, is dit een zeer geslaagde bundel geworden vol gepolijste pozie, geworteld in een nuchtere, krachtige levensvisie. Een bundel waarin af en toe een niet te onderdrukken verlangen naar bestendigheid, eeuwigheid, naar hoger en meer doorklinkt. Want, lijkt De Vos toch hier en daar te vragen, heeft wie kijkt naar de liefde en de schoonheid die er in het nu is, uitzicht genoeg?

--------------------------------------------------------------------------------


Boekgegevens
Uitzicht genoeg, Marjoleine de Vos; uitg. Van Oorschot, Amsterdam, 2013; ISBN 978 90 2825 007 9; 58 blz.; 14,50.

Ref.Dagblad 15-07-13
Auteur: Reporter Creer datum: 6-02-2014 22:40:31
Het bittere kruid haalt 50e druk

ANP

Het bittere kruid van Margo Minco beleeft deze week zijn 50e druk. De inmiddels 93-jarige schrijfster schreef het boek in 1957. Nog dat jaar kreeg ze de Multatuli-prijs voor het werk. Dat heeft uitgever Prometheus in Amsterdam meegedeeld.

Het boek, dat de ondergang van een Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog beschrijft, is inmiddels al 57 jaar in druk en werd vertaald in meer dan 20 talen. In 1985 baseerde regisseur Kees van Oostrum onder de titel Het bittere kruid een film op de bestseller, maar Minco distantieerde zich van dit product. Ze probeerde vergeefs gedaan te krijgen dat de film een andere titel zou krijgen.

Minco werd zelf geboren in een orthodox-joods gezin. Haar ouders werden in de oorlog opgepakt, maar zij wist te ontsnappen en overleefde door onder te duiken. Haar ouders, broer en zus kwamen om.

Ref.Dagblad 04-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 18-02-2014 23:32:07

Boeken Spotlight: christelijke romans uit Zuid-Afrika

Enny de Bruijn

Romans uit Zuid-Afrika doen het de laatste jaren goed. Krachtige verhalen met een duidelijk christelijk perspectief, verhalen die ongetwijfeld veel lezers zullen trekken. Maar soms een tikje voorspelbaar in de uitwerking van hun thema.

Jarenlang werd de christelijke boekhandel gedomineerd door Amerikaanse auteurs: Brock en Bodie Thoene, Randy Alcorn, Francine Rivers, Lynn Austin, Kristen Heitzmann, W. Paul Young enzovoort.
Maar de laatste jaren hebben de Amerikanen niet langer het alleenrecht als het om vertaalde romans gaat. Met name uitgeverij Mozaek heeft de blik naar Zuid-Afrika gewend, en dus verschijnen daar de laatste tijd met regelmaat romans van nieuw ontdekte schrijvers uit deze hoek van de wereld. De bekendste auteur tot nu toe is Irma Joubert, maar daarnaast zijn er Connie Luyt, Maril le Roux, Brett Michael Innes en Jan Huisamen. En Louis Krger, maar die was er al voor de trend begon.

Niet dat alle nieuwe ontdekkingen van hetzelfde kaliber zijn als Krger: veel schrijvers vliegen minder hoog als het om literaire kwaliteit gaat. Dat zit 'm niet zozeer in een slechte stijl, als wel in het verhaal zelf en de manier waarop het verteld wordt.

Een goed voorbeeld is Kleine Rachel van Brett Michael Innes. Dat boek heeft alles in zich om een succes te zijn in Zuid-Afrika: het speelt in op een legende die vrijwel iedereen daar kent, over een klein meisje dat zich opoffert voor haar broertje. De vraag is of het verhaal ooit echt gebeurd is, maar het wordt gedragen door de diepe waarheid van liefde en zelfverloochening die eraan ten grondslag ligt die maakt dat het vleugels heeft gekregen.

Het is een origineel idee om zo'n verhaal te pakken en als het ware aan te kleden met karakters en gebeurtenissen. Het meisje en het jongetje uit het verhaal krijgen een familie om zich heen, een voorgeschiedenis, een sfeer. Wat dat betreft heeft de auteur goed werk verricht. Misschien is de sfeer een tikje sentimenteel, maar dat past ook wel bij een dergelijk verhaal.

Toch zit de kracht van het boek nog steeds voornamelijk in het gegeven zelf de aankleding doet er geen afbreuk aan, maar voegt weinig extra diepte toe. Het blijft wat het is: een ontroerend verhaal, geschikt voor zondagsscholen en andere stichtelijke bijeenkomsten, dat evenwel nergens nog iets aan de verbeelding van de lezer overlaat.
Een sterker boek is Kijk me in de ogen van Jan Huisamen. De hoofdpersoon is in dit geval echt in staat het verhaal te dragen: Katryn, een Nama-vrouw die in 1959 in Kaapstad terechtstaat op beschuldiging van moord. Denk aan Elsjen uit Janne IJmkers Achtendertig nachten, maar dan in een andere tijd, op een andere plaats en met een andere huidskleur. Katryn is van gemengd bloed, maar ze wantrouwt alle blanken en kiest voor haar Nama-afkomst. Ze is trots, ijverig, spaarzaam, weet wat ze wil en zit nooit om woorden verlegen.

Omdat haar advocaat haar verhaal niet gelooft, neemt ze haar eigen verdediging op zich. Ze is ongeletterd, ze heeft geen flauw benul van het rechtssysteem, maar ze weet de rechter, de aanklager en alle getuigen uiteindelijk in een hoek te praten. Dat gebeurt in een uitermate kleurrijke en beeldende taal, waarin de dingen bij hun naam genoemd worden, soms behoorlijk grof: Moet ik dan maar stilzitten en m'n bek houen als ze over mij staan te liegen? Wat dat betreft doet het boek een beetje denken aan Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett waarin k zwarte vrouwen een stem krijgen.

Het proces voor de rechtbank, dat zich langzaam voltrekt, geeft het hele verhaal iets dringends. Je kunt als lezer bijna niet wachten op het verdere verloop van de gebeurtenissen terwijl zich intussen de hele voorgeschiedenis van het grote conflict tussen twee Nama-families, tot drie generaties terug, ontrolt. Dat is prachtig gedaan, en dat geeft het boek vaart en diepte tegelijk.

Realistisch is ook dat Katryn niet op alle punten een voorbeeldig christen is. Haar tamelijk kinderlijke geloof in God gaat hand in hand met traditioneel volksgeloof, wat zich met name uit in het oppraten van kinderen die een ernstig ongeluk hebben gehad Katryn weet hen altijd weer naar het leven terug te praten, dat is haar speciale gave, een gave die slechts n vrouw tegelijk voor de hele stam krijgt.

Ze is oprecht gelovig, een betrokken kerklid, gul in haar giften, trouw aan de dominee, vertrouwend op God. Maar tegelijk is ze redelijk meedogenloos, ze maakt tegenstanders in vlijmscherpe woorden met de grond gelijk, ze kan moeilijk vergeven en ze kan diepe wrok koesteren. Toch is er aan het eind van het verhaal een wending, waarin iets zichtbaar wordt van de kracht van vergeving.

Een mooi verhaal dus, met een mooie strekking en een scherp geportretteerde hoofdpersoon. Niettemin is de afloop redelijk voorspelbaar in elk geval niet verrassend of erg diepe inzichten biedend. Dat maakt dat het verhaal, ondanks de sterke hoofdpersoon, niet in de categorie onvergetelijke boeken valt. Er zit geen diepte of nuance in de tegenstelling blank-zwart, het is niet heel geloofwaardig dat iedereen zomaar voor Katryns woorden valt en de waarheid bekent, er wordt in het algemeen iets te veel omschreven en uitgelegd, en de vergeving aan het eind komt een beetje uit de lucht vallen.

Misschien zijn die zwakke punten ook wel verklaarbaar: deze roman is in Zuid-Afrika pas na de dood van de auteur verschenen, anderen hebben zijn ruwe tekst bewerkt we zullen nooit weten wat er van het verhaal had kunnen worden als de schrijver zelf het nog eens grondig had kunnen herzien. Maar hij is er in elk geval in geslaagd om een prachtig portret van een opmerkelijke vrouw te tekenen, iets van de historische Nama-cultuur vast te leggen en een ongelooflijk spannend verhaal te maken. Dat zal er vermoedelijk wel voor zorgen dat dit boek genoeg lezers vindt.

Kleine Rachel, Brett Michael Innes; uitg. Mozaek, Zoetermeer, 2013; ISBN 978 90 239 9448 0; 288 blz.; 17,90.
Kijk me in de ogen, Jan Huisamen; uitg. Mozaek, Zoetermeer, 2014; ISBN 978 90 239 9447 3; 208 blz.; 17,90.

Ref.dagblad 10-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 8-03-2014 15:15:56 Laatst gewijzigd: 8-03-2014 15:16:52
Christelijke Publieksprijs voor Joke Verweerd en Gert van de Vijver

In Bunschoten-Spakenburg zijn dinsdagavond de drie winnaars van de Publieksprijs Christelijk Boek 2014 bekendgemaakt.

In de categorie fictie is de prijs gewonnen door Joke Verweerd met Retour Rantepao (uitgeverij Mozaek). Gert van de Vijver won in de categorie non-fictie met zijn boek Kerst met de Zandtovenaar (uitgeverij Jongbloed).

Dit jaar is voor het eerste een nieuwe categorie toegevoegd: die van vertaalde fictie. In deze categorie ging de prijs naar de Zuid-Afrikaanse Irma Joubert met haar boek Kronkelpad (Boekencentrum).

Alle winnaars ontvingen een award. Joke Verweerd en Gert van de Vijver ontvingen bovendien een cheque ter waarde van 500 euro.

De uitreiking had plaats in boekhandel Het Baken te Bunschoten-Spakenburg. Aan het eind van de avond werd de start van de Week van het Christelijke Boek 2014 gevierd.
In de categorie vertaalde fictie eindigde Schuilplaats (uitgeverij Jongbloed) van Kristen Heitzmann op de tweede plaats, gevolgd door De Oversteek (uitgeverij Kok) van W. Paul Young. In de categorie fictie was de tweede plaats voor Waterval (uitgeverij Vuurbaak) van Liesbeth Morren, gevolgd door Morie (uitgeverij Mozaek) van Arie Kok. Gedragen door de Herder (uitgeverij De Banier) van Huib de Vries en De Stilte van God (uitgeverij Buijten en Schipperheijn) van Reinier Sonneveld kwamen in de categorie non-fictie op respectievelijk de tweede en derde plek.

Ref.Dagblad 05-03-14
Auteur: Alex Creer datum: 23-09-2014 21:10:31

Joke Verweerd schrijft het actieboek voor de Week van het Christelijke Boek 2015. Dat heeft de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB) vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De Week van het Christelijke Boek wordt gehouden van 4 tot en met 14 maart en valt ongeveer samen met de reguliere Boekenweek. Het actieboek van Verweerd verschijnt in samenwerking met uitgeverij Mozaek. De christelijke boekhandels geven het boek tijdens de actieperiode gratis weg bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan boeken.

Joke Verweerd

Joke Verweerd (1954) neemt een vaste plaats in de christelijke literatuur in. In 1983 bracht ze haar eerste dichtbundel uit. Sindsdien zijn er vele romans, verhalen en gedichten van haar hand verschenen. Twee keer won ze de Publieksprijs Christelijk Boek: in 2005 met ”Snoeitijd” en in 2014 met ”Retour Rantepao”. Joke geeft regelmatig lezingen over haar werk voor bibliotheken, verenigingen en scholen.

BCB

Bij de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB) zijn ruim 300 christelijke uitgeverijen, muziekdistributeurs en boekhandels aangesloten. BCB zet zich in voor de collectieve promotie van christelijke boeken en muziek en geeft onder andere actieboeken uit in de Week van het Christelijke Boek, de maand Hoogspanning en de Christelijke Kinderboekenmaand.

Ref.dagblad 23-09-14
Auteur: Freek Creer datum: 16-06-2015 15:02:38 Laatst gewijzigd: 16-06-2015 15:09:47

12-06-2015 07:07 | Annette van der Plas
Indringend verhaal over vriendschap met moslimmeisje -

De islamitische Faheema en christelijke Louise hebben al sinds hun zesde een hechte vriendschap. Maar dan plegen islamitische terroristen in 2005 de bomaanslagen in de Londense metro n verschijnen er Deense spotprenten over de profeet Mohammed. Ineens mogen de meiden niet meer met elkaar omgaan. Maar waarom moeten zij boeten voor al die wereldgebeurtenissen? Is hun vriendschap sterk genoeg om de afkeuring van hun familie te trotseren?

”Mijn vriendin Faheema” is een indringend verhaal geschreven door jenny rosson

Reformatorisch Dagblad
Auteur: Reporter Creer datum: 14-07-2015 11:33:08 Laatst gewijzigd: 15-03-2016 19:25:49


Indringend boek brengt verhaal vluchteling dichtbij
10-07-2015 07:06 | Jacomijn Ariakhah
-

Hoe kunnen we begrijpen wat het betekent om op een gammel bootje richting Itali te moeten vluchten? Door het op feiten gebaseerde boek ”De geur van vrijheid” te lezen. De Italiaanse journalist en schrijver Giuseppe Catozzella stuit in augustus 2012 op het levensverhaal van de 20-jarige Samia Yusuf Omar. De Somalische is een enorm getalenteerde hardloopster die zich in haar door burgeroorlogen verscheurde land niet verder kan ontwikkelen. Alleen door haar grote wilskracht lukt het haar in 2008...( lees verder het RD)

Reformatorisch Dagblad 10-07-15
Auteur: Geert Creer datum: 16-11-2015 16:20:34
Christendom is heilzaam voor de samenleving

Prof. dr. H. J. Selderhuis

Blijkbaar was de bekende Duitse kerkhistoricus Arnold Angenendt (1934) de kritiek op de visie van kerk en het christelijk geloof op huwelijk en seksualiteit een beetje beu. Hij schreef een compact historisch overzicht van die visie en kwam –voor sommigen althans– tot verrassende conclusies.

Dat het in het huwelijk om liefde gaat en dat romantiek hierbij een rol speelt, is een uitvinding van het christendom en niet iets waar het christelijk geloof zich tegen heeft afgezet, betoogt Angenendt. Zeker, over seksualiteit hebben theologen in het verleden nogal eens onterecht negatief gesproken, maar de kerk heeft met het vasthouden aan het huwelijk wel bescherming willen bieden aan liefde zoals de Bijbel erover spreekt. En daarmee keerde de kerk zich tegen een zogenaamde liefde die alleen op eigen lust en op het lichamelijke is gericht.

In zijn studie ”Ehe, Liebe und Sexualitt im Christentum” neemt Angenendt de lezer mee op een zeer leesbare reis, waarbij hij veel biedt wat bij de huidige bezinning op deze onderwerpen dienstbaar kan zijn. Het is Angenendts overtuiging dat het de samenleving goed zou doen als ze zou terugkeren naar Bijbelse normen.

”Frauen im Leben der Kirche” van de Duitse historicus Norbert Ohler vormt een interessante aanvulling op het boek van Angenendt. Ohler geeft een overzicht van meer dan 400 teksten –in Duitse vertaling– die laten zien hoe er in 2000 jaar christendom over de vrouw in het kerkelijke leven wordt gesproken. Het gaat gelukkig over meer dan alleen over de vrouw in het ambt. Vanuit deze teksten wordt duidelijk hoezeer de positie van de vrouw als gevolg van het christelijk geloof verbeterde. In de kloosters brachten vrouwen het tot invloedrijke posities; ook bestuurders van mannenkloosters en politici dienden rekening met hen te houden. De Reformatie betekende een herwaardering van het belang van de vrouw in het gezin, maar ook in later eeuwen heeft de kerk veel voor de positie van de vrouw betekend.

Hildegard

Tot de bekendste van die leidinggevende vrouwen uit de wereld van de kloosters behoorde Hildegard von Bingen (1098-1179). Zij was onder andere wetenschapper, componist, theologe en hoofd van een benedictijnenklooster. In de derde bundel met studies van Peter Walter, hoogleraar dogmatiek in Freiburg, is een aantal opstellen aan het leven en de theologie van Hildegard gewijd. In een van die opstellen komt ter sprake dat Hildegard ook een belangrijke bijdrage aan de verering van Maria leverde, onder andere –zoals Walter dat laat zien– in de gezangen die zij voor de liturgie in de kloosters schreef. Maria werd in de middeleeuwen in toenemende mate gezien als de ideale vrouw en de ideale moeder en daarmee werd ze geloofsvoorbeeld voor vele vrouwen.

Als gevolg van de Reformatie kwam zij in het protestantisme wat op de achtergrond, maar langzamerhand lijkt Maria aan een comeback bezig te zijn. Dat blijkt althans uit het kloeke boek dat onder de titel ”Madonna” verscheen. De auteurs die eraan bijdroegen beschrijven aan de hand van beelden en afbeeldingen de plaats die Maria in de loop van geschiedenis kreeg toebedacht. Het boek eindigt met popzangeres Madonna. Zij belichaamt weliswaar een heel eigen versie van de ideale vrouw en moeder, maar maakt tegelijk duidelijk dat zowel de naam als de kenmerken van de Bijbelse Maria nog altijd tot de verbeelding spreken.

Apart is deze ontwikkeling wel, want de zangeres Madonna lijkt meer een wereld te vertegenwoordigen waarin de vrouw haar vrijheid weer verliest als slavin van de handel, als reclameobject en als iemand die alleen met haar lichaam iets kan betekenen. Wat dat aangaat zou het niet verkeerd zijn om figuren als Hildegard weer eens wat meer in beeld te brengen. Ook onder protestanten, want per slot van rekening hoort zij bij de reformatorische kerkgeschiedenis.

Gewetensnood

De comeback van Maria onder protestanten hoeft overigens niet direct zorgwekkend te zijn. Evenmin geldt dat voor een herwaardering van het monastieke leven. Bij Luther bijvoorbeeld vinden wij zowel kritiek op het celibaat en herwaardering van het huwelijk als een hoge waardering van het kloosterleven en van een vroomheid waarin Maria een voorbeeldige rol speelt. Niet als medeverlosser, maar wel als de belangrijkste onder de vrouwen (Lukas 1:48).

In de mooi gellustreerde biografie van Armin Kohnle, Reformatiedeskundige uit Leipzig, wordt op deze thematiek nader ingegaan. Kohnle stelt dat Luthers afwijzing van het verplichte celibaat ook talloze vrouwen uit hun gewetensnood geholpen heeft. Hij bedoelt daarmee dat deze vrouwen die Christus optimaal wilden dienen, niet langer verplicht waren ongehuwd te leven terwijl ze daar lang niet allemaal de gave voor hadden gekregen. Zij wilden niet bevrijd worden uit het klooster, maar wel van een innerlijke gevangenschap die zeker niet van Godswege kwam.

Erfurt

In de tijd dat Luther in Erfurt studeerde werden daar in de dom schilderijen gemaakt waarin Maria prominent werd neergezet, inclusief haar vermeende hemelvaart. Luther moet dat allemaal gezien hebben, maar we weten niet of het ook indruk op hem gemaakt heeft. Over deze kunstwerken en hun boodschap en betekenis verschenen het schitterend boek ”Kontroverse & Kompromiss” bij uitgeverij Sandstein. Daaruit wordt duidelijk dat, toen de Reformatie begon door te zetten, Maria via deze schilderijen en via andere kunstwerken in de (rooms-katholieke) dom van Erfurt een nog grotere plaats kreeg toebedeeld.

Maria toen en nu als propagandamiddel; dat is toch eigenlijk ook een vorm van misbruik.

”Ehe, Liebe und Sexualitt im Christentum”, Arnold Angenendt; uitg. Aschendorff Verlag, Mnster; ISBN 978 3 402 13146 6; 324 blz.; € 19,90;
”Frauen im Leben der Kirche”, Norbert Ohler (red.); uitg. Aschendorff Verlag, Mnster; ISBN 978 3 402 13080 3; 352 blz.; € 29,80;
”Syngrammata. Gesammelte Schriften zu Theologie und Kirche am Mittelrhein”, Peter Walter; uitg. Echter Verlag, Wrzburg; ISBN 978 3 429 03815 1; 648 blz.; 
€ 58,-;
”Madonna. Frau – Mutter – Kultfigur”, Katja Lembke (red.); uitg. Sandstein, Dresden; ISBN 978 3 95498 190 8; 400 blz.; 380 afb.; € 48,-;
”Martin Luther. Reformator, Ketzer, Ehemann”, Armin Kohnle; Evangelische Verlagsanstalt, Leipzig; ISBN 978 3 374 04107 7; 224 blz.; € 29,95;
”Kontroverse & Kompromiss”, Eckhart Leuschner e.a.; uitg. Sandstein, Dresden; ISBN 978 3 95498 176 2; 400 blz., 480 afb.; € 48,-.

Reformatorisch Dagblad 12-11-15
Auteur: Reporter Creer datum: 22-01-2016 12:03:51


‘Dit kan niet waar zijn’ bestverkochte boek

ANP

Het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk is de bestverkochte titel van vorig jaar. Van het boek over de financile wereld in Londen gingen 306.866 exemplaren over de toonbank, maakte de stichting CPNB bekend. Luyendijk won met dit boek vorig jaar ook de NS Publieksprijs.

Op de tweede plaats staat Het meisje in de trein van de Britse schrijfster Paula Hawkins. Van de thriller vonden 162.518 exemplaren de weg naar de consument. Het boek Gouden jaren van Annegreet van Bergen, over de veranderingen in ons dagelijks leven in een halve eeuw, staat met 159.510 verkochte exemplaren op de derde plek.

Voor het eerst sinds 2008 steeg de boekenverkoop weer. De omzet nam toe met 3,5 procent naar 498,4 miljoen. Er gingen 39 miljoen boeken over de toonbank, een stijging van 4,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel e-boeken in de totale afzet steeg afgelopen jaar van 5,4 naar 6,5 procent.

De CPNB maakte voor het eerst ook een top honderd van meest uitgeleende boeken bekend, die is samengesteld op basis van de uitleengegevens van openbare bibliotheken. Daaruit blijkt dat de bibliotheek populair is onder de jeugd. Liefst 46 procent van de titels in de top honderd zijn kinderboeken.

De titels uit de serie Het leven van een loser van de Amerikaan Jeff Kinney zijn de meest uitgeleende boeken. Ze bezetten de eerste zes plaatsen op de ranglijst. Op de zevende plek komt daarna De kraamhulp van thrillerauteur Esther Verhoef. Vorig jaar hebben de bibliotheken in totaal 72 miljoen papieren boeken uitgeleend. Ook werden ruim 1,6 miljoen e-boeken geleend.

In 2014 was Kieft van journalist Michel van Egmond het bestverkochte boek. Hij won eveneens de NS Publieksprijs, die dus een stimulans lijkt te geven voor de verkoop.

Reformatorisch Dagblad 14-01-16
Auteur: Reporter Creer datum: 2-02-2016 14:46:43
Dit kan niet waar zijn

| Ds. J. M. J. Kieviet

„Elke anderhalve minuut eentje. Het boek komt uit in vijftien landen.” Aan het woord is Joris Luyendijk. In Elsevier staat een interview met hem. Natuurlijk gaat het over zijn boek ”Dit kan niet waar zijn”. Een superbestseller. Sinds het nu een jaar geleden verscheen, gingen al 300.000 exemplaren over de toonbank. Een simpele rekensom brengt hem tot de trotse uitspraak van die anderhalve minuut.

Toegegeven, het boek gaat ergens over. Toen in september 2008 een grote Amerikaanse bank failliet ging, stortte de mondiale financile wereld op een haar na in. Alom heerste de vrees voor een domino-effect. De ene bank zou de andere in zijn val meeslepen. Met onheilspellende gevolgen. Het werd allemaal op het nippertje voorkomen.

Hoe het zo mis kon gaan? Twee jaar lang woonde Joris Luyendijk met zijn gezin in Londen. Hij deed er onderzoek naar de mores van de bankiers in de City. Die bleken niets met moraal te maken te hebben. Als ze geen immoreel gedrag vertonen, dan toch zeker amoreel gedrag, aldus Luyendijk. In zijn boek doet hij er verslag van. „Meer nog dan om hebzucht draait alles om geldingsdrang. Hoewel bankiers geen monsters zijn, zijn de structuren waarin ze werken wel monsterlijk.”

En nu gaat Joris daar dinsdag over vertellen in Amersfoort, zo lees ik in Elsevier. Voor wie er niet mee bekend is: jaarlijks wordt in de Bergkerk de Amersfoortse Bergrede gehouden. Aan de spreker wordt gevraagd op een gedeelte van de Bergrede (Matth. 5-7) te reageren in een lezing. Dit jaar is het woord aan Luyendijk. Hij treedt daarmee in het spoor van ds. Hans Visser, dr. Jan Terlouw en anderen.

In Elsevier geeft Luyendijk al een voorschotje. „Jezus waarschuwde in zijn rede: je kunt niet twee heren dienen. Niet God en de mammon, de god van rijkdom en geld. Een van de beloftes van de neoliberale doctrine is dat je God en de mammon juist wel kunt dienen. Dat zag ik ook in de City.”

Wt ook van de bankiers en hun werkomgeving te zeggen valt: de verleiding van hebberigheid, gewichtigdoenerij en dominantiedrang leeft breder dan alleen in die kring. Ikzelf behoor ook tot de risicogroep. Trouwens, wie buiten het paradijs niet? Zijn mijn mores altijd en in alles in overeenstemming met de Bijbelse moraal? Dat overwoog ik toen ik het verhaal in Elsevier las.

Luyendijk signaleert een vorm van dubbele moraal. „Thuis een eervolle en soms streng religieuze burger. Die zijn kinderen volgens hoge ethische standaarden opvoedt. Maar ’s ochtends wordt zijn scherp gesneden maatpak een uniform. Net als een soldaat doet hij op zijn werk dingen die hij thuis nooit zal doen.” De geldingsdrang overheerst. Ik ben benieuwd naar wat Luyendijk dinsdag allemaal gaat zeggen.

Morgen hoop ik in mijn Renswouse gemeente ook over een woord uit Jezus’ Bergrede te preken. Voor de vierde maal op rij. Dit keer over de zachtmoedigen. Ze worden zalig gesproken. Want zij zullen de aarde berven. Zij? Ja, zij! Wie zijn het? Die zich niet laten gelden. Die niet domineren ten koste van een ander. Die door genade gestorven zijn aan ellenbogenwerk. Zij zijn dezelfden als die eerder armen van geest en treurenden genoemd worden. Ook dat door genade.

Zoekend naar een Bijbels voorbeeld kwam ik bij Mozes. Een leidersfiguur. Leider van een heel volk zelfs. Allesbehalve een zwakkeling of slappeling. Toch wordt hij de zachtmoedigste van alle mensen genoemd. En het blijkt ook in de praktijk. Tijdens de woestijnreis vragen velen dagelijks zijn hulp of raad. Mozes is als een spin in het web. Hij zou er zomaar iets mee kunnen worden. Maar als schoonvader Jethro hem adviseert dat anderen een deel van zijn taken overnemen, bewilligt hij daarin (Exodus 18). Hij ontvangt de genade om een stap terug te doen. In zachtmoedigheid en zelfverloochening. Dit kan niet waar zijn... Toch wel!

Reageren? welbeschouwd@refdag.nl
Auteur: Reporter Creer datum: 15-03-2016 19:18:29 Laatst gewijzigd: 15-03-2016 19:24:40
Actieboek ”Het naaiatelier” Mirjam van der Vegt: Verplichte kost voor iedereen

Willy Wouters-Maljaars


In Zeeland geboren, niet verjaagd of gediscrimineerd, familie en basisbehoeften ruimschoots aanwezig, achterdeur constant geopend… hoe is het voor mij mogelijk om het leven van een vluchteling werkelijk te kunnen bevatten?

De eerste zinnen van ”Het naaiatelier” van Mirjam van der Vegt treffen: „Sinds de dag dat mijn moeder en zusje werden weggestuurd uit het grote familiehuis, is er die vreemde ruimte in mijn hart die steeds maar groter wordt. Het helpt als ik beweeg.” De Afghaanse Jabir mag na het overlijden van zijn vader werken in het naaiatelier van zijn oom vanwege zijn talent. Zijn moeder en zus worden uit het huis verbannen omdat ze tot een lagere stand horen. Jabirs bestaan wordt volledig ontkend, al zijn vaardigheden en producties worden toegeschreven aan zijn neef Ramin die met de eer strijkt.

Als de treiterijen een hoogtepunt bereiken, vlucht de 13-jarige Jabir naar Nederland. Ramin heeft er de hand in dat zijn moeder en zus niet kunnen volgen. Jabir schiet tekort in het verwoorden van zijn gevoelens en belevenissen en daarom wordt een verblijfsstatus hem onthouden. Hij verblijft illegaal in Nederland als hij volwassen geworden is.

Het actieboek van de Week van het Christelijke Boek is dit jaar geschreven door Mirjam van der Vegt, de auteur van ”Schaduwvlucht” en ”De laatste patint”. De laatste tijd staat ze meer in de belangstelling vanwege haar ”Stiltelijn”. Tijdens haar burn-out, ruim acht jaar geleden, werd ‘bankzitten’ voor haar verplicht. Ze leerde het waarderen als manier om te overdenken, lezen, luisteren, inspiratie toe te laten en vorm te geven.

Ze woont in de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar het Huis van Vrede staat, de aanleiding tot dit boek. Veel details van ”Het naaiatelier” zijn aan het echte leven ontleend. Centraal in de visie van het Huis van Vrede staat de genade van God die mensen een nieuw leven geeft. Mensen van elke nationaliteit zijn er welkom. Het christenzijn wordt heel praktisch handen en voeten gegeven door er voor ieder ander te zijn, mensen te helpen met zaken als studie, behuizing, talencursus of het ervaren van gemeenschap door het organiseren van huiskringen in de wijk. In het gebouw bevindt zich ook de een naaiatelier dat mensen de kans geeft met hun talenten aan de slag te gaan.

In het actieboek geeft Elna, de eigenares van het Naaiatelier, Jabir een nieuw leven waarin veiligheid en vertrouwen aanwezig zijn. Totdat zijn neef Ramin totaal onverwachts zijn leven weer binnenkomt. Jabir maakt Elna duidelijk dat samenwerking onmogelijk is omdat „Ramin zijn hart opeet”. Elna wil hem leren dat genade er voor iedereen is, zowel voor hem als voor zijn neef. Jabir voelt de kloof. Hij concludeert dat Nederlanders denken dat praten helpt en alles in regels, waarheid en wetten omschreven kan worden, maar dat zijn verleden en wereld er niet in past. Hij zwijgt, kan het niet uitleggen en voelt zich verlaten.

Het naaien en de zijde kunnen hem in vervoering brengen. Hij gaat een bruidsjurk naaien die meer is dan een optelsom van patroon en stof. Hij werkt er dag en nacht aan totdat de vreemdelingenpolitie op zijn hielen zit. Ramin brengt hem in dezelfde situatie als in zijn jeugd door zich als maker van de jurk te presenteren. De cirkel is rond. De bodem onder Jabirs bestaan verdwijnt.

Ik zie ”Het naaiatelier” als verplichte kost voor iedereen, zker nu de vluchtelingenproblematiek zo actueel is. Mirjam van der Vegt verstaat de kunst om met woorden de situatie van Jabir te schetsen zonder te veel te zeggen. Je kijkt in zijn wereld, voelt zijn gevoelens en kijkt met zijn ogen. En dan ontdek je de paradox dat woorden onmachtig zijn om iemands diepste gevoelens onder woorden te brengen als de situatie door anderen niet begrepen wordt. De kloof tussen de vluchteling en het land van aankomst en diens inwoners is levensecht aanwezig. De lezer ziet hoe onmogelijk is het de juiste maatstaf te hanteren waarop je iemand afwijst of toelaat in je land. En dan begrijp je dat voor iedereen de deur van het Huis van Vrede openstaat. Omdat we Zijn open armen moeten laten zien. Begrepen of niet.

Boekgegevens

”Het naaiatelier”, Mirjam van der Vegt; uitg. Mozaek, Zoetermeer/BCB, Harderwijk, 2016; ISBN 978 90 239 9678 1; 92 blz.; gratis bij besteding van € 12,50 aan boeken in de christelijke boekhandel tijdens de Week van het Christelijke Boek (9 t/m 19 maart).

Reformatorisch Dagblad 08-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 15-11-2016 18:48:22
De christelijke astronoom en wiskundige Kepler als voorbeeld

Bart van den Dikkenberg

De christelijke astronoom en wiskundige Johannes Kepler is het grote voorbeeld voor biologiedocent Kees Fieggen. „De moderne natuurwetenschap is er mede gekomen dankzij het werk van zulke christen-wetenschappers, die onbekommerd onderzoek deden én vasthielden aan wat God in zijn Woord zegt.” Zij stonden voor een vrije wetenschap, in gebondenheid aan de Bijbel.
In zijn boek ”In de voetsporen van Kepler” legt Fieggen allereerst uit hoe wetenschap werkt. Hoe de aandacht voor het ”boek der natuur” niet alleen herleefde door de renaissance, maar ook door de Reformatie. De auteur schetst hoe de wetenschap zich vervolgens door humanisme en verlichting ontwikkelde van het „na-denken van Gods gedachten” tot een autonoom gebruik van de menselijke rede.

Het boek lijkt te zijn ontstaan als reader voor het vak algemene natuurwetenschappen in het voortgezet onderwijs. De auteur steekt het onderwerp Bijbel en wetenschap breed in zonder aan diepte te verliezen. Hij gaat grondig in op het onderwerp schepping en evolutie. Jammer dat de bronvermelding erg summier is.

Onvoorwaardelijk houdt Fieggen vast aan wat de Bijbel zegt over de oorsprong van het heelal, het leven en de mens. Hij toont ontzag voor de wetenschappelijke feiten, maar nog meer voor de Schepper; de Bijbel is zijn toetssteen voor de wetenschap. Dat is vandaag de dag, nu in christelijk Nederland de Bijbelse waarheden steeds vaker getoetst worden aan wetenschappelijke theorieën, ten zeerste te waarderen.

----

Boekgegevens
”In de voetsporen van Kepler. Over wetenschap, oorsprong en wat de Bijbel leert”, Kees Fieggen; uitg. Kepler Boeken, Gorinchem, 2016; ISBN 978 90 8208 718 5; 60 blz.; € 10,-.


Reformatorisch Dagblad 15-11-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier