Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Gerd
Creer datum:
2-03-2013 19:34:42
Vluchtelingen
Is er nog toekomst voor de vluchtelingen in 2013 ?
Auteur: Gerd Creer datum: 2-03-2013 19:35:29
Tijdelijk besluit Hof lichtpuntje Somalirs

AMSTERDAM (ANP) Een voorlopige uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is een lichtpuntje voor in Nederland verblijvende Somalirs. Dat meldde VluchtelingenWerk Nederland zaterdag.

Het Hof bepaalde eerder deze week dat een lid van de Somalische minderheidsgroep Midgan voorlopig niet mag worden uitgezet. Zijn veiligheid in Somali speelde daarbij een rol.

Minderheden lopen in Somali extra gevaar omdat zij geen bescherming van een grote clan kunnen krijgen. Hij heeft nog een zaak lopen bij het EHRM en zolang daar nog geen uitspraak over is mag hij niet het land worden uitgezet, bepaalde het Hof in een zogeheten 'Interim Measure', een soort 'tussenvonnis'.
Vorige week bleek dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor het eerst sinds 2010 weer Somalirs wil gaan uitzetten, omdat hun herkomstland volgens hem weer veilig genoeg is. Een woordvoerder van VluchtelingenWerk: Daar zijn wij het niet mee eens. Dat het Hof zich nu met de veiligheid bemoeit, is een goed teken voor meerdere Somalirs, zeker voor de Midgan.

Ref.Dagblad 02-03-13
Auteur: Reporter Creer datum: 23-03-2013 17:58:24
Vluchtelingen demonstreren op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) Uitgeprocedeerde asielzoekers voeren zaterdag in Amsterdam actie tegen het vluchtelingenbeleid. Onder hen zijn bewoners van de zogeheten Vluchtkerk in de hoofdstad en van het Vluchthuis in Den Haag. De demonstranten verzamelen zich rond 13 uur bij de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West, waarna ze om 14.30 uur een manifestatie houden op het Museumplein.
Volgens de initiatiefnemers ondersteunen meer dan 72 organisaties de demonstratie, waaronder vakbond Abvakabo-FNV en kerkelijke instanties zoals de Protestantse Diaconie. Ze verwachten duizenden mensen bij de betoging, zei een woordvoerster.

Het protest volgt na eerdere acties van de vluchtelingen. Zo'n 120 asielzoekers bivakkeerden eind september in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Nadat de gemeente het kamp vorig jaar ontruimde, mochten zij in een gekraakt kerkgebouw in Amsterdam-West blijven. Ze moeten daar eind deze maand uit. Ook bivakkeerden ruim 20 vluchtelingen in Den Haag in september aan het Haagse Malieveld, waarna zij een leegstaande kerk kraakten

Ref.Dagblad 23-03-13
Auteur: Reporter Creer datum: 21-05-2013 20:27:47
Teeven beweegt helemaal niet
ANP
Misschien moet de PvdA met de oppositie aan alternatieven voor een humaner asielbeleid gaan werken. Dat oppert Gerard Schouw van D66. Hij is niet te spreken over de brief die staatssecretaris Fred Teeven (VVD) aan de Tweede Kamer schreef over het onderwerp. Teeven beweegt helemaal niet.
In de beantwoording van vragen van Schouw en zijn collega Sharon Gesthuizen van de SP zegt Teeven dat hij 'vooralsnog geen aanleiding ziet' om de plannen voor het strafbaar stellen van de illegaliteit aan te passen. Het beleid laat ook 'voldoende ruimte voor de menselijke maat en een menswaardige behandeling van vreemdelingen.'

Woensdag debatteert de Kamer over de kwestie. Vooral over strafbaarheid van illegaliteit woedde de afgelopen weken een heftige discussie binnen de PvdA. Er staan afspraken over in het regeerakkoord, maar een groot deel van de PvdA-achterban wilde ervan af. PvdA-leider Diederik Samsom wil echter vasthouden aan het regeerakkoord en kreeg uiteindelijk de ledenraad van de partij achter zich. De ledenraad riep wel in een motie op het asielbeleid met acht maatregelen humaner te maken.
Teeven gooit alle deuren richting PvdA dicht, aldus Schouw, die het beleid niet humaan vindt en benieuwd is of de coalitiepartner 'kleur bekent' in het debat over het asielbeleid dat woensdag plaatsheeft.

Ook GroenLinks neemt geen genoegen met de opstelling van de staatssecretaris en wil meteen verschillende aanpassingen. Kamerlid Linda Voortman: Het asielbeleid van dit kabinet is niet humaan. Vluchtelingen die niets verkeerd hebben gedaan, worden opgejaagd en onnodig vastgezet onder een streng gevangenisregime. Het is voor GroenLinks onacceptabel dat Teeven nu aangeeft dat hij niet van plan is iets aan zijn beleid te wijzigen.
Teeven is wel bezig met het ontwikkelen van een visie voor de toekomst van alternatieve toezichtmiddelen en vreemdelingenbewaring, zo schreef hij de Kamer. Hij wil die nog vr het zomerreces overleggen.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat over de inkleuring van de strafbaarstelling van illegaliteit te praten valt. Er is altijd ruimte voor overleg.

Ref.Dagblad 21-05-13
Auteur: Reporter Creer datum: 29-05-2013 17:19:18

Vreemdelingen worden vaak onnodig opgesloten.
ANP

Vreemdelingen worden vaak onnodig opgesloten. Dat schrijft de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een advies aan staatssecretaris Teeven.

De commissie wil dat vaker lichtere dwangmiddelen worden gebruikt om vreemdelingen ertoe te bewegen het land te verlaten. De commissie denkt vooral aan het gebruik van dwangsommen en een intensievere begeleiding.

De ACVZ wil dat wettelijk wordt vastgelegd dat detentie alleen mag als er geen andere mogelijkheden zijn.

"Je zet iemand niet zomaar achter de tralies", zegt voorzitter Van Dooijeweert. "Dat doe je alleen als het de enige manier is om iemand uit te zetten. Het is beter om alternatieve middelen te gebruiken."

Tijdsgebrek
Door een gebrek aan tijd en kennis bij de vreemdelingenpolitie, het Openbaar Ministerie en de Dienst Terugkeer en Vertrek worden zulke alternatieve middelen niet of te weinig toegepast, zegt de ACVZ. Vorig jaar werden zo'n 5000 vreemdelingen vastgezet.

Hoe langer de detentie duurt, hoe minder effectief die is, schrijft de commissie. In de eerste drie maanden van detentie besluit ruim 70 procent van de vreemdelingen alsnog aan vertrek mee te werken. Daarna is dat nog maar 17 procent.

Maandelijke toets
De ACVZ stelt daarom een maandelijkse toets voor om na te gaan of detentie nog wel zin heeft.

D66-Kamerlid Schouw wil dat Teeven de aanbevelingen uit het rapport volledig overneemt. GroenLinks-Kamerlid Voortman zegt: "Het is beschamend dat de ACVZ concludeert dat de overheid mensen te snel en onrechtmatig gevangen zet. Zelden leidt het bovendien tot terugkeer. De coalitie kan nu niet meer wegkijken."

Staatssecretaris Teeven gaat het rapport bestuderen en komt half juni met een reactie in een brief aan de Kamer

NOS 29-05-13
Auteur: Reporter Creer datum: 4-06-2013 17:36:14
SHO: Bijna 5 miljoen voor slachtoffers Syri
ANP
Nederlanders hebben 4,9 miljoen euro gegeven voor hulp aan Syri. Op Giro 555 voor slachtoffers van de burgeroorlog in Syri, van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), kwam dat bedrag binnen. Dat meldde de organisatie dinsdag bij het einde van de actie. Het geld wordt besteed aan noodhulp, zoals eten, drinken en medische zorg.
De hulporganisaties richten zich op slachtoffers in Syri en vluchtelingen in de buurlanden. Volgens de Verenigde Naties hebben bijna 7 miljoen mensen hulp nodig. Dat is een derde van de Syrische bevolking.

Op 25 maart begon de nationale actie.

Ref.Dagblad 04-06-13
Auteur: Reporter Creer datum: 26-09-2013 23:35:46
Oppositie in actie voor asielzoeker

Asielzoeker Wime uit Angola met een gitaar over zijn schouder Wime hoort thuis in Nederland / Facebook .Vier oppositiepartijen zijn in actie gekomen voor de 22-jarige asielzoeker Wime uit Angola. Hij dreigt op korte termijn uitgezet te worden omdat hij net te oud is voor het kinderpardon.

De ChristenUnie, SP, GroenLinks en D66 doen nu een beroep op staatssecretaris Teeven om ervoor te zorgen dat Wime alsnog een verblijfsvergunning krijgt.

Wime was 10 jaar toen hij naar Nederland kwam. Hij woont in Limburg. Sinds 4 september zit hij in detentie, in afwachting van zijn uitzetting.

Geen pardon

Volgens Defence for Children kwam hij in 2001 net te laat in Nederland aan om in aanmerking te komen voor het generaal pardon. Nu, twaalf jaar later, is hij net te oud voor het kinderpardon. Hij zou in Angola geen familie of ander sociaal vangnet meer hebben.

De Kamerleden roepen Teeven op opnieuw te kijken naar de bovengrens in de overgangsregeling, zodat jongens als Wime niet net buiten de boot vallen.

Teeven heeft laten weten dat hij het dossier op tijd zal bekijken.

Mauro

Het kinderpardon is ingevoerd naar aanleiding van de zaak-Mauro. Die jongen moest na jaren in Nederland te hebben gewoond ook terug naar Angola.

De regeling is sinds februari van dit jaar van kracht. In maart kreeg Mauro te horen dat hij mocht blijven.

NOS 26-09-13
Auteur: Reporter Creer datum: 3-10-2013 16:25:15 Laatst gewijzigd: 3-10-2013 16:26:05
Politici triest over gebeurtenissen Lampedusa

- Bron: ANP


Het drama bij Lampedusa is een 'verschrikkelijke gebeurtenis', aldus staatsecretaris Fred Teeven donderdag tijdens een debat over Europese asielzaken. Het drukt ons 'eens te meer met de neus op de feiten', vindt de bewindsman. Er is nu eenmaal een onontkoombare trek uit bepaalde werelddelen naar Europa. Daar moeten we 'zo goed en slim mogelijk' mee omgaan, zei hij..

De Europese instellingen hebben donderdag ook hun bedroefdheid geuit. Achter deze tragedie gaan criminelen en criminele netwerken schuil die misbruik maken van menselijke wanhoop, stelde de Europese Commissie donderdag.

Brussel toonde zich vastberaden meer te doen om deze netwerken aan te pakken en om dergelijke tragedies te voorkomen. De commissie riep ook op tot solidariteit met zowel de migranten als de landen die te maken hebben met de groeiende stroom migranten. Grensbewaking is in principe een taak van een EU-lidstaat, maar het Europese agentschap Frontex kan landen te hulp schieten.

Om de ellende met kleine, overvolle en niet-zeewaardige vluchtelingenbootjes aan te pakken, ontwikkelde de Europese Commissie het zogenoemde Eurosur-systeem. Eurosur helpt EU-lidstaten de vaartuigen sneller op te sporen, te identificeren en de opvarenden te redden, benadrukte Europees Commissaris Cecilia Malmstrm.

Eurosur moet in december van start gaan en is onder meer gebaseerd op betere cordinatie tussen nationale autoriteiten en verbeterde opsporingstechnieken met bijvoorbeeld drones en satellieten. Het grensbewakingssysteem moet er uiteindelijk toe leiden dat minder illegalen de unie binnenkomen..

Het Parool 03-10-13
Auteur: Reporter Creer datum: 25-10-2013 18:42:31
Vluchtelingen Syri komen Koerdistan niet in

Een groep van zo'n 150 Syrische vluchtelingen probeerde woensdag in het noorden van Syri de grens met Koerdisch Irak over te steken.

Sinds mei van dit jaar heeft Koerdistan de grens gesloten voor Syrische vluchtelingen. De Koerdische autoriteiten staan alleen toe dat er medische hulp wordt verleend aan vluchtingen. Na een uur werd de groep teruggestuurd.


Ref.Dagblad 25-10-13
Auteur: Reporter Creer datum: 31-10-2013 18:38:52
Partijen eisen reactie oordeel asielzoekers

ANP

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen snel een reactie van staatssecretaris Fred Teeven op het oordeel van het Europees Comit voor Sociale Rechten dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet meer zonder voorzieningen op straat mogen worden gezet.

Het CDA wil opheldering van Teeven over de reikwijdte en de gevolgen. De ChristenUnie wil dat staatssecretaris Teeven werk gaat maken van een rechtvaardig asielbeleid. Kamerlid Jol Voordewind van de ChristenUnie heeft samen met de SP, GroenLinks en D66 om een brief gevraagd naar aanleiding van de voorlopige uitspraak.
Een woordvoerster van Teeven noemde het oordeel van het comit echter al niet bindend en voorlopig. Het departement wacht daarom het definitieve oordeel af.

Ref.Dagblad 31-10-13
Auteur: Reporter Creer datum: 1-11-2013 15:04:15
Meer vluchtelingen in de opvang

ANP .

Het aantal asielzoekers in opvangcentra stijgt. Het COA verwacht dat asielzoekerscentra (azc's) dit jaar in totaal 17.000 mensen opvangen. Dat aantal is sinds 2002 niet zo hoog geweest. Daardoor moet een aantal eerder gesloten azc's weer open.

Het aantal asielaanvragen neemt licht toe, vooral van Somaliers en Syriers. Daarnaast stagneert de uitstroom van asielzoekers uit de azc's om meerdere redenen.

Zo hebben gezinnen met kleine kinderen langer recht op opvang en lukt het altijd niet om vluchtelingen met een verblijfsvergunning snel een woning toe te wijzen.

Verblijfsvergunning

Daarnaast kregen onlangs 620 kinderen en hun familie een verblijfsvergunning door het kinderpardon. De doorstroom van deze gezinnen uit de opvang gaat langzamer dan verwacht.

NOS 01-11-13
Auteur: Reporter Creer datum: 13-12-2013 22:43:07
Meer Eritrese vluchtelingen naar Nederland

ANP

De afgelopen maanden hebben opvallend veel asielzoekers uit Eritrea zich gemeld in Nederland. In de afgelopen drie maanden deden meer Eritreers een aanvraag dan in heel 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2009 komen er jaarlijks tussen de 400 en 500 Eritrese vluchtelingen naar Nederland. Dit jaar zijn dat er, december niet meegerekend, 930. Een verdubbeling dus en zelfs een vervijfvoudiging ten opzichte van 2007.
VluchtelingenWerk laat weten geen sluitende verklaring te hebben voor de stijging, maar noemt wel twee mogelijke redenen. Allereerst heeft Isral de grenzen gesloten voor vluchtelingen uit Eritrea, waardoor de routes van de asielzoekers veranderen. Ten tweede zijn veel Eritreers eerst gevlucht naar landen in Noord-Afrika, zoals Libi en Egypte. Maar nu ook daar onrusten zijn uitgebroken, proberen de vluchtelingen Europa te bereiken.

Vaak gebeurt dat met gammele bootjes, die niet altijd de overkant halen. Dit jaar leden vluchtelingen verschillende keren schipbreuk in de buurt van het Italiaanse eiland Lampedusa. Overigens krijgen veel Eritreers volgens VluchtelingenWerk een verblijfsvergunning. Eritrea zelf kun je zien als het Noord-Korea van Afrika. Veel Eritreers die illegaal uit deze dictatuur zijn gevlucht, kunnen niet meer veilig terugkeren en krijgen daarom een verblijfsvergunning.
Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt in 2013, is ook opvallend veel hoger dan de afgelopen jaren. Tot nu toe vroegen 15.725 mensen asiel aan in Nederland, een gemiddelde van 1430 per maand. Daardoor zal het aantal asielzoekers over heel 2013 vermoedelijk zo rond de 17.000 uitkomen en dat getal is de afgelopen 6 jaar niet gevenaard.

Vorig jaar nog waren er maar 13.170 mensen die in een Nederlandse asielprocedure belandden. De meeste asielzoekers komen uit Somali, Afghanistan en Syri.

Ref.Dagblad 13-12-13
Auteur: Reporter Creer datum: 16-01-2014 13:11:52
Schadevergoeding voor moeder Dolmatov

ANP

De moeder van de overleden Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov krijgt een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie haar mondeling toegezegd, aldus een woordvoerster van het departement in reactie op een bericht van de NOS.

De belofte moet nog op papier worden uitgewerkt. Om hoeveel het gaat, wilde de woordvoerster niet zeggen.

Dolmatov maakte in een cel in Nederland een eind aan zijn leven. Later bleek dat er nogal onzorgvuldig was omgegaan met de Rus, zijn asielprocedure en de zorg die hij nodig had.
De Inspectie Veiligheid en Justitie stelde officieel vast dat diverse organisaties in de vreemdelingenketen fouten maakten in de zaak van de asielzoekende Rus, die ten onrechte in vreemdelingenbewaring belandde.

Staatssecretaris Fred Teeven had in april vorig jaar een zware dobber aan een 13 uur durend Kamerdebat over de kwestie, maar hij overleefde het wel.

Ref.Dagblad 16-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 24-01-2014 13:57:33
Asielzoeker Dennis (8) mag blijven

ANP .De 8-jarige asielzoeker Dennis uit Utrecht en zijn moeder uit Kenia mogen in Nederland blijven. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft gebruikgemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft opnieuw naar de zaak gekeken en vindt dat voor de jongen "individuele bijzondere omstandigheden" gelden.

Dennis valt niet onder het kinderpardon, dat vorig jaar is ingegaan, omdat hij niet zijn hele leven onafgebroken onder Rijkstoezicht heeft gestaan.

Zijn moeder komt uit Kenia en is al jaren illegaal in Nederland. Ook zij moest eigenlijk het land verlaten.

Petitie
De jongen is in een asielzoekerscentrum in Nederland geboren en gaat naar school in Utrecht. Een petitie om Dennis in Nederland te houden, leverde 35.000 handtekeningen op. De zaak kreeg door de actie landelijke bekendheid.

Dennis kreeg in november te horen dat hij waarschijnlijk zou worden uitgezet. Dat was een week voordat hij zou afzwemmen voor zijn B-diploma.

NOS 24-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 10-03-2014 16:51:30
'Syrisch regime hongert Palestijnse wijk uit'

DAMASCUS - Het Syrische regime hongert de bevolking van Yarmouk, de Palestijnse buitenwijk van Damascus, bewust uit. Die beschuldiging uitte Amnesty International maandag. Sinds vorige zomer zijn in de wijk bijna 200 mensen om het leven gekomen, van wie 128 door ondervoeding. De organisatie vat de situatie samen als een horrorverhaal.

Yarmouk begon in de jaren 50 als vluchtelingenkamp voor Palestijnen. Eind 2012 barstte in en rond de wijk een heftige strijd los tussen rebellen en het Syrische regeringsleger. Het leger en milities die het regime van president Bashar al-Assad steunen, voeren regelmatig aanvallen uit. Volgens Amnesty worden scholen, ziekenhuizen en de lokale moskee daarbij niet gespaard.

De meerderheid van de bevolking is al lang gevlucht, maar mensen die achter zijn gebleven kunnen geen kant op. Volgens de BBC verblijven momenteel nog zo'n 20.000 mensen in Yarmouk. Amnesty schat dat 60 procent van hen ondervoed is. Hongerige families zouden noodgedwongen honden en katten zijn gaan eten om in leven te blijven.

In januari en februari is mondjesmaat voedselhulp van de VN binnengekomen. Dat was mogelijk door een tijdelijk bestand tussen rebellen en militante Palestijnen die het regime steunen. De wapenstilstand was echter maar van korte duur. En door het uitbreken van nieuwe gevechten viel de hulpverlening alweer stil voordat die goed op gang was gekomen

Telegraaf 10-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 4-04-2014 18:49:52
Minder vreemdelingen in bewaring

ANP

.Vreemdelingen worden minder vaak in bewaring geplaatst. Vorig jaar waren het er 3670, een jaar eerder 5420, blijkt uit cijfers die staatssecretaris Teeven naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens hem past de daling bij zijn beleid dat bewaring echt alleen wordt toegepast als uiterste middel. Als het aan Teeven ligt, neemt het aantal mensen in vreemdelingenbewaring de komende tijd nog verder af, tot minder dan 1000 in 2016.

Teeven benadrukt dat er sinds het overlijden van de Russische asielzoeker Dolmatov al veel is verbeterd, maar dat er ook nog veel werk moet worden verzet.

Asielzoekers
Het was al langer bekend dat het aantal asielzoekers wel is gestegen. Het waren er vorig jaar ruim 17.000, zo'n 4.000 meer dan het jaar ervoor. De stijging komt vooral door het toenemende aantal Syrirs dat naar Nederland vlucht. In verband met de toename heeft de IND tijdelijk extra personeel aangetrokken.

NOS 04-04-14
Auteur: Reporter Creer datum: 30-05-2014 15:17:02
."Een mens kan zo niet overleven"


.Door correspondent Rop Zoutberg

Itali heeft steeds meer moeite met de opvang van immigranten die het land binnenkomen. De registratie loopt spaak doordat veel vluchtelingen de afname van vingerafdrukken weigeren. Maar ook ontvluchten steeds meer asielzoekers de officile opvangcentra en verdwijnen zo uit het zicht van de autoriteiten.

De wee geur van ontlasting komt met de windvlagen mee. Af en toe koken ze soep op een vuurtje tussen drie stenen, vertelt Kanimang Faty, 25 jaar oud en een van de twaalf Afrikanen die in een tent wonen.

Ze komen uit Senegal en Gambia en werden na een mislukte asielaanvraag begin februari door de Italiaanse autoriteiten op de kade van Siracusa achtergelaten. Sindsdien zwerven ze maar wat rond de stad. Berooid, hongerig en zonder enig idee waar naartoe te gaan.

Slangen
Hun hutje staat op een stukje niemandsland op de heuvels aan de rand van de stad. De haven en de strakblauwe Middellandse Zee waar ze vandaan komen, ligt zowat aan hun voeten. Het bouwsel is zes bij drie meter groot. Opgetrokken uit stokken, bekleed met dekens en lappen tentdoek en golvende asbestplaatjes op het dak. Rond het krot slingeren lege plastic flessen, kapotte terrasstoelen en ook een felrode plastic kinderauto.


De matrassen liggen in een rijtje langs elkaar. "Een mens kan zo niet overleven", zegt Faty. "Slangen komen 's nachts de tent binnen en kruipen tussen de dekens. We kunnen niet terug naar de oorlog in Afrika, we hebben nu in Itali hulp nodig."

Opvangcentra
Tientallen, wellicht honderden vluchtelingen zwerven momenteel door het gebied, vertelt Carlo D'Antoni die zijn kerk in Siracusa openzette voor de immigranten. Rond het middaguur geeft de priester ze te eten in de kerk. Het is vaak de enige maaltijd die de meesten op een dag binnenkrijgen. Een deel van de vluchtelingen ontsnapte uit de opvangcentra op Sicili, zegt D'Antoni.

"De deuren van de centra staan gewoon open. Iedereen die weg wil lopen kan dat doen terwijl de bewaking ernaar kijkt. Vluchtelingen willen ook weg, omdat ze gek worden van het wachten op een asielprocedure, op het wachten op papieren die nooit komen. Autoriteiten halen opgelucht adem als aan het eind van de dag iemand niet terugkeert. Dat is er dan n minder, een probleem minder."


Vooral jongeren lopen weg uit de centra. "Ze verspreiden zich over Sicili, trekken verder Itali in. Ze verdwijnen simpelweg, ze worden onzichtbaar. Welke overheid kan dat toestaan?"

Vingerafdrukken
Een groot probleem blijft dat veel immigranten weigeren zich te laten identificeren, reageert de Italiaanse staatssecretaris van Europese Zaken Sandro Gozi in een interview met de NOS. "Ze vernietigen al hun documenten, en snijden hun vingertoppen open zodat het nemen van vingerafdrukken onmogelijk is". Feit blijft volgens Gozi dat zeker 90 procent van de vluchtelingen niet in Itali wil blijven, maar willen doorreizen naar het noorden van Europa.

"Itali staat er bij het oplossen van alle problemen rond de illegale immigratie alleen voor. Er is geen enkele gezamenlijke Europese aanpak, geen solidariteit. Maar uiteindelijk rolt de hele Europese Unie als verliezer uit dit verhaal."

De vrees is dat dit jaar in Itali het getal van 100.000 vluchtelingen wordt gehaald. Op 5 en 6 juni praten Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken opnieuw over de immigrantenstroom

NOS 30-05-14
Auteur: Alex Creer datum: 19-06-2014 13:35:38
Miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije

| ANP/RTR

Het aantal Syrirs in Turkse vluchtelingenkampen is de miljoen gepasseerd. Dat heeft de Turkse vicepremier Besir Atalay donderdag gezegd. Het totale aantal is 1,05 miljoen.

Turkije houdt de grenzen open voor mensen die de oorlog in Syri tussen rebellenbewegingen en het leger van de Syrische president Bashar al-Assad ontvluchten.

Ref.Dagblad 19-06-14
Auteur: Alex Creer datum: 5-07-2014 15:07:36
Noodklok Unicef over kinderen Syri
AFP

Het aantal Syrische kinderen dat afhankelijk is van humanitaire hulp is in een jaar tijd met bijna 2 miljoen gestegen naar 6,6 miljoen. Dat meldt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde naties. Een woordvoerder spreekt van een ongelooflijk groot aantal dat "heel, heel snel toeneemt".

Tegelijkertijd dreigt een geldtekort. Van de 566 miljoen euro die Unicef dit jaar voor hulp aan Syrische kinderen zou krijgen is pas 37 procent binnen. "Er is een reel risico dat we gedwongen worden om een punt te zetten achter een paar essentile diensten", zei de woordvoerder.

Hij doelt daarmee op de water- en gezondheidsvoorzieningen in vluchtelingenkampen in Irak, Syri en Jordani. De kans op de verspreiding van ziekten neemt daardoor toe.
Op de vlucht

Sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in maart 2011 zijn zeker 162.000 mensen gedood. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Bijna drie miljoen van hen verblijven in vluchtelingenkampen in het buitenland.

NOS 05-07-14
Auteur: Alex Creer datum: 1-09-2014 22:44:43
Asielzoekers verlaten Haagse kerk

Omroep West / Annelies Dijkman

Het merendeel van de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Sacramentskerk in Den Haag is daar nu weg. Op last van burgemeester Van Aartsen moet de kerk aan de Sportlaan morgen om 09.00 uur helemaal leeg zijn. Wie er dan nog zit wordt door de politie verwijderd.

De gemeente Den Haag heeft met de asielzoekers afgesproken dat zij tot 1 november gebruik mogen maken van de daklozenopvang in de Zilverstraat. Voor acht asielzoekers met psychische problemen is onderdak gevonden in een aantal vakantiehuisjes in Kijkduin, meldt Omroep West.
Brandgevaarlijk

De vluchtelingen uit vooral Afghanistan en Irak namen anderhalf jaar geleden hun intrek in de kerk. De brandweer vindt de Sacramentskerk brandgevaarlijk en dus niet geschikt voor bewoning.

Het gemeentebestuur van Den Haag zoekt samen met Vluchtelingenwerk naar een definitieve oplossing voor de groep vluchtelingen.

NOS 01-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 2-09-2014 14:23:15
Miljoen Oekraners op de vlucht

AFP

Meer dan een miljoen Oekraners zijn hun huis ontvlucht sinds het begin van de crisis in hun land. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De meesten - ruim 800.000 - zijn naar Rusland gegaan.

Vooral de gevechten in het oosten van Oekrane hebben de afgelopen weken een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht. In het land zelf werden begin augustus 117.000 vluchtelingen opgevangen, vier weken later waren het er volgens de UNHCR al 260.000; meer dan een verdubbeling.
Humanitaire gevolgen

De VN-organisatie maakt zich zorgen over deze snelle stijging. "Als er geen eind komt aan deze crisis heeft dat niet alleen enorme humanitaire gevolgen, maar zou het ook de hele regio kunnen destabiliseren", zegt UNHCR-topman Guterres.

Het werkelijke aantal vluchtelingen ligt volgens Guterres waarschijnlijk een stuk hoger, omdat veel mensen hun toevlucht hebben gezocht bij familie en zich niet hebben geregistreerd.

NOS 02-09-14
Auteur: Alex Creer datum: 30-09-2014 18:03:26
Exodus van Syrische Koerden naar Turkije om geweld IS (fotoserie)
24-09-2014 09:48 | Redactie digitale media
Exodus van Syrische Koerden naar Turkije om geweld IS


Tienduizenden vluchtelingen trokken de afgelopen dagen vanuit het noorden van Syri de grens met Turkije over, opgejaagd door het geweld van Islamitische Staat.

Nu vrezen de Verenigde Naties dat de komende dagen maar liefst 400.000 Syrische Koerden dezelfde reis zullen afleggen. Ook zij slaan op de vlucht voor IS, dat de aanval heeft geopend op de grensplaats Kobani.

Ref.Dagblad 24-09-14.
Auteur: Alex Creer datum: 28-10-2014 14:51:40
Noodkreet buurlanden Syri over miljoenen vluchtelingen

bron: ANP

Buurlanden van Syri hebben de internationale gemeenschap dringend om hulp gevraagd vanwege het enorme aantal vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde land. Ze deden dat tijdens de bijeenkomst vandaag in Berlijn waar vertegenwoordigers van 40 landen en organisaties praten over het probleem van de Syrische vluchtelingen.

Een van de deelnemers, premier Tammam Salam van Libanon, verklaarde dat zijn land de grens van wat het aan vluchtelingen kan opnemen, heeft bereikt. Hij riep andere landen op financieel bij te springen en meer vluchtelingen op te vangen.

Naar schatting zijn tussen de drie en vijf miljoen Syrirs naar een buurland gevlucht. De meeste van hen, meer dan 1,5 miljoen, zijn naar Turkije gegaan. In Libanon zijn meer dan 1 miljoen Syrische vluchtelingen, waardoor het inwonertal van het land ten noorden van Isral met ongeveer een kwart is gestegen. Naar Jordani zijn meer dan 600.000 Syrirs gevlucht.

Meer dan 6 miljoen Syrirs zijn in eigen land op de vlucht voor de oorlog.

Trouw 28-10-14
Auteur: Reporter Creer datum: 17-12-2014 20:16:19
Asielzoekers zonder papieren moeten geholpen worden

De gemeente Amsterdam is verplicht om ervoor te zorgen dat asielzoekers zonder papieren onderdak, eten en een douche hebben. Dat vindt de rechtbank. In Amsterdam zitten uitgeprocedeerde asielzoekers bijvoorbeeld in een garage of leven op straat. Volgens de rechter zijn ze volledig afhankelijk van hulp van anderen.

Nu er een Nederlandse uitspraak is, betekent het in de praktijk dat elke gemeente opvang zal moeten gaan bieden in vergelijkbare gevallen. Staatssecretaris Teeven wil niet meebetalen aan de opvang. Mensen zonder papieren mogen van hem op geen enkele manier geholpen worden om in Nederland te blijven.

NOS 17-12-14
Auteur: Johan Creer datum: 22-05-2015 16:00:42
In beeld: wie zijn de Rohingya-vluchtelingen?


De vluchtelingenstroom in Zuidoost-Azi lijkt niet te stoppen. Gisteren arriveerden opnieuw honderden bootvluchtelingen in Atjeh, in het noorden van Indonesi.

Lang hebben Maleisi en Indonesi geweigerd de vluchtelingen op te vangen, ze stuurden ze terug de zee op. Maar inmiddels hebben beide landen de deur op een kier gezet; Voor maximaal een jaar. En dat is goed nieuws voor de Rohingya, een moslimminderheid uit Birma.

"Ik ben blij dat Maleisi en Indonesi ons willen accepteren", zegt de 17-jarige Muhammadul Hasson tegen persbureau AFP. Muhammadul werd vorige week met honderden andere vluchtelingen gered voor de kust van Indonesi. Hij is opgevangen in een vluchtelingenkamp in Benteng, in de provincie Atjeh. "Alles zal nu beter worden. Rohingya worden in Birma gemarteld en dat zal niet snel veranderen."

Voor de hand ligt dat nog veel meer Rohingya uit Birma de gevaarlijke tocht zullen wagen. "We willen naar een land waar ze ons accepteren als burgers. We kunnen niet terug naar Birma, dus we hopen op een plek waar we langer kunnen blijven", zei de 27-jarige Muhammad Jaber tegen AFP. Ook Muhammed is opgevangen in Benteng.

Voorlopig worden de aan land gekomen vluchtelingen overgedragen aan internationale hulporganisaties. Die zorgen voor onderdak en voedsel en begeleiden de mensen in de procedure die ze moeten ondergaan. Ook worden ze daar gedentificeerd. Onder de bootvluchtelingen zitten namelijk ook Bengalen die om economische redenen de zee zijn opgegaan. Die worden teruggestuurd.

NOS 22-05-15
Auteur: Johan Creer datum: 30-05-2015 21:25:51
'Lesbos kan al die vluchtelingen niet aan'

De problemen met bootvluchtelingen in de Middellandse Zee houden aan. In het zuiden van Itali zijn ze inmiddels wel wat gewend, maar de afgelopen 24 uur moest de Italiaanse kustwacht meer dan 4000 mensen van de Middellandse Zee halen. Onder de vluchtelingen zijn veel vrouwen en kinderen.

Zeventien immigranten overleefden de overtocht niet. Dit jaar zijn naar schatting tegen de 1800 migranten omgekomen bij hun poging om de Middellandse Zee over te steken.
Griekse eilanden

Ook het aantal vluchtelingen dat uit Turkije vertrekt en aankomt op de Griekse eilanden is nog nooit zo groot geweest. Elke week worden het er meer. Dit jaar zijn het er al bijna 40.000.

De helft van hen zet voet aan land op Lesbos. Zeker nu het weer beter wordt en de zee rustiger, neemt het aantal vluchtelingen dagelijks toe. Gisteren kwamen 750 vluchtelingen aan op het eiland, voornamelijk uit Afghanistan en Syri. Het eiland kan de stroom vluchtelingen nauwelijks nog aan.

NOS 30-05-15
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier