Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: kerkganger
Creer datum:
19-02-2013 23:08:57
Christenvervolging
In dit onderwerp de toenemende wereldwijde Christenvervolging
Auteur: kerkganger Creer datum: 19-02-2013 23:09:51
Christenen in Libi voelen druk toenemen

Mark Wallet

APELDOORN Christenen in Libi voelen zich steeds verder in het nauw gedreven. Islamistische extremisten 'zuiverden' de oostelijke regio Cyrenaica eerder deze maand al van een decennialange christelijke presentie. Apostolisch gezant Giovanni Martinelli noemde de situatie in de regio eerder deze maand kritiek en zeer gespannen.

In Derna, een oostelijke havenstad in Libi, functioneerde bijna honderd jaar een kloostergemeenschap die zich noemde naar de heilige familie. Begin deze maand dwongen islamistische groepen de kloosterlingen echter hun biezen te pakken en de stad te verlaten.
Drie andere orden in de regio Cyrenaica ondergingen later deze maand hetzelfde lot, meldde de rooms-katholieke nieuwsdienst Fides vorige week. In Cyrenaica is alleen in de hoofdstad Benghazi het klooster nog open. Ook daar was de situatie vorige week echter dermate gespannen dat de rooms-katholieke pastor ter plaatse geadviseerd werd de kerk te verlaten en voorlopig elders onderdak te zoeken.

Het zijn niet de eerste voorbeelden van antichristelijk islamistisch fundamentalisme in Libi. In januari vonden twee christenen de dood toen een bom ontplofte bij de koptische kerk in de stad Misurata. In april vorig jaar vernielden extremisten tientallen graven op de Britse oorlogsbegraafplaats in Benghazi, terwijl een groot kruis op de dodenakker met grof geweld werd toegetakeld.

De arrestatie van de vier buitenlandse zendelingen in Libi, vorige week, staat dus niet op zichzelf. In de Libische krant Libya Herald waarschuwde de grootmoefti van Libi, sjeik Sadik al-Ghariani, juni vorig jaar al voor christelijke zendingsactiviteiten in zijn land. Christelijke missionarissen zijn reden tot grote bezorgdheid, omdat de chaos en het gebrek aan veiligheid en grenscontroles het zeer gemakkelijk maken om het land binnen te komen, beklaagde Ghariani zich.
De moefti hekelde het feit dat de christenen hun subversieve ideen gepaard lieten gaan met de verleiding van geld. Jonge Libirs zouden bovendien met overspel en pornografie warm gemaakt worden voor het geloof. Sommige Libische families informeerden ons dat leden van hun familie bekeerd zijn tot het christendom omdat zij (de missionarissen) erin zijn geslaagd twijfel in hun harten te zaaien, aldus de moefti.

De kerk in Libi telde voor de val van het regime van Gaddafi zo'n 100.000 leden, vrijwel allen van buitenlandse origine. Hun aantal is inmiddels sterk gereduceerd omdat expats het land in groten getale hebben verlaten.

De enkele officile kerken in Libi hebben de autoriteiten beloofd zich niet bezig te houden met evangelisatie. We verspreiden geen literatuur en dus ondervinden we geen problemen, zei de anglicaanse pastor Vasihar Baskaran deze week tegenover de Britse krant The Guardian. We respecteren hun religie (van de Libirs, MW).
De Anglicaanse Kerk is al 200 jaar present in Tripoli en kent geen Libische leden. Baskaran zei de eerste Libische christen nog te moeten tegenkomen.

In het oosten van het land lijkt het nalaten van evangelisatie echter al geen garantie meer voor rust te zijn. Daar moet de zuivere islam heersen.

Ref.Dagblad 19-02-13
Auteur: Reporter Creer datum: 23-03-2013 18:01:45
Nog 57 kerken over in Irak

BAGDAD Irak telt nog maar 57 kerken. Tien jaar geleden telde het land nog 300 kerken. Dat stelt patriarch Louis Sako, hoofd van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk.

De laatste kerken worden bedreigd door extremistische moslims. Bijna een miljoen christenen zijn de afgelopen jaren uit Irak gevlucht. Dat is meer dan twee derde van het aantal christenen dat het land circa tien jaar geleden telde.
Dat maakte het persbureau AINA vrijdag bekend op basis van een bericht van MidEast Christian News.

Ref.Dagblad 23-03-13
Auteur: Reporter Creer datum: 1-05-2013 22:54:55
Christenen in Algerije onder zware druk

Christenen in Algerije worden stelselmatig gediscrimineerd. Fysiek en verbaal krijgen ze te maken met geweld. De Franse tak van Open Doors, Portes Ouvertes, publiceerde dinsdag twee verhalen van christenen in het Afrikaanse land.

Mecheri, een christelijke Algerijn uit het noorden van het land, is door zijn broer voor de rechter gedaagd. Zijn broer wil hem onterven en diens bezittingen opeisen omdat hij christen is geworden. Volgens een wet uit 1984 kan iemand die de islam afvallig is geworden, niet delen in de bezittingen van een moslim.
Het is niet de eerste keer dat Mecheri onder druk staat vanwege het christelijk geloof. Toen hij eerder werd beschuldigd van afvalligheid, moest hij naar het politiebureau. Daar werd hij gevraagd om de islam te belijden. Hij antwoordde toen: Dat kan ik niet, want ik ben christen.

Protestantse Kerk nog steeds onder druk

De erkenning van de Protestantse Kerk van Algerije in 2011 door de autoriteiten leek het begin in te luiden van verbeterde betrekkingen tussen overheid en kerk. Niets is minder waar.

Voorzitter Mustapha Krim van de Protestantse Kerk is ontgoocheld door de tegenwerking die de kerk nog steeds ondervindt. Ondanks toezeggingen van de regering wat betreft toegang van predikanten en theologische docenten uit het buitenland, is het voor hen erg moeilijk om het land binnen te komen. Vijf van hen, uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten georganiseerd door onze kerken, wachten nog steeds op een visa. We hadden hun verblijf echter afgesproken met het Ministerie van Religieuze Zaken. Maar toen we het ministerie bevroegen op de procedure, kregen we geen antwoord.

De Protestantse Kerk heeft niet veel vrijheid in Algerije. In 2006 nam de regering een wet aan die verbiedt met moslims te praten over een andere geloofsovertuiging. Tevens mogen de autoriteiten de handelswijze van christenen controleren. Desondanks weigeren veel christenen volgens de Franse afdeling van Open Doors te getuigen van het Evangelie als hen daar om wordt gevraagd

Ref.Dagblad 01-05-13
Auteur: Reporter Creer datum: 13-05-2013 13:58:24
Zweep en cel voor bekering tot christendom
- Bron: ANP
Een rechtbank in Saudi-Arabi heeft twee mannen veroordeeld tot zweepslagen en celstraffen, omdat ze een vrouw hadden bekeerd tot het christendom. Ook hadden ze haar geholpen het land te ontvluchten. Dat berichtte de Saudi Gazette maandag..

Een Libanese man werd veroordeeld tot 6 jaar cel en 300 zweepslagen, omdat hij haar had bekeerd. Een Saudir kreeg 2 jaar cel en 200 zweepslagen, omdat hij de vrouw geholpen had het land uit te komen.

In Saudi-Arabi, de bakermat van de islam, is het moslims verboden van hun geloof af te vallen. Ook is het bekeren tot een andere religie verboden..

Het Parool 13-05-13
Auteur: Reporter Creer datum: 8-07-2013 21:45:40
Iran laat voorganger vrij

De evangelische voorganger Robert Asserian is door Iran op 2 juli op borgtocht vrijgelaten. De Iranir moet echter zwijgen over wat hij heeft meegemaakt in de gevangenis. Sinds mei zat hij vast.

Met de vrijlating en het verbod om celervaringen bekend te maken, wil Iran zijn imago opvijzelen voor de buitenwacht. Dat maakte Christian Today maandag bekend op basis van een bericht van Mohabat News.
Asserian is voorganger van de Centrale Vergadering van God (AoG) in de Iraanse hoofdstad Teheran

Ref.Dagblad 08-07-13
Auteur: Reporter Creer datum: 25-07-2013 18:29:13
Kerken slaan alarm: 'Christenen dreigen uit Syri te verdwijnen'

− bron: ANP

Orthodoxe kerken vanuit de hele wereld slaan alarm over het verdwijnen van christenen uit Syri. Donderdag verstuurden de 15 kerken gezamenlijk een verklaring waarin zij waarschuwen dat 'de christelijke aanwezigheid in Syri dreigt te verdwijnen'. .

'Dat zou een ramp voor de beschaving zijn. Onze wortels liggen daar, daar komt ons geloof vandaan', verklaarde de leider van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill. Hij wijt het steeds lager wordende aantal christenen in Syri aan de burgeroorlog in het overwegend islamitische land

Volkskrant 25-07-13
Auteur: Reporter Creer datum: 30-07-2013 15:04:09
Aanslagen op christenen in Nigeria

AP

Bij een reeks bomaanslagen in een christelijke wijk van Kano, een overwegend islamitische stad in het noorden van Nigeria, zijn maandagavond zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Nigeriaanse leger dinsdag bekendgemaakt. De bommen explodeerden bij een bar en in een gebied waar honderden mensen een drankje dronken en tafeltennis en snooker speelden.

Volgens een legerwoordvoerder zijn naast de doden ook 'enkele' mensen gewond geraakt. Een verslaggever van AP zag echter dat tientallen mensen werden afgevoerd naar ziekenhuizen.
Een ooggetuige zei dat zeker n explosie afkomstig leek te zijn van een Mercedes die naast de bar stond geparkeerd. Na de eerste bom ben ik in een afvoerkanaal gesprongen om me te verschuilen. Er hadden zeker drie explosies plaats, aldus Kolade Ade.

Het leger zei dat de explosies niet het werk waren van zelfmoordterroristen. Het zou gaan om bompakketten die her en der in de wijk geplaatst waren. Dit jongste incident had voorkomen kunnen worden als burgers waakzaam waren geweest en hadden opgelet toen pakketjes werden achtergelaten, zoals in dit geval.

Vermoed wordt dat leden van de radicaalislamitische sekte Boko Haram achter de aanslagen zitten. Boko Haram wil dat in heel Nigeria de sharia wordt ingevoerd, de strenge islamitische wetgeving. Strijders van de sekte hebben het niet alleen voorzien op christenen, maar ook op islamitische politieke en religieuze leiders die tegen de ultraorthodoxe vorm van de islam zijn die Boko Haram propageert.
Vorig jaar werd Kano opgeschrikt door een aanslag op een moskee, die vermoedelijk het werk was van islamitische opstandelingen. De strijders raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de politie. Daarbij kwamen vijf burgers om het leven. Vier opstandelingen werden door agenten doodgeschoten. December vorig jaar, drie dagen voor Kerst, werden twee telecombedrijven aangevallen door zelfmoordterroristen. Bij de ene aanslag raakte een medewerker gewond, de tweede aanslag mislukte: de aanvaller werd doodgeschoten. In januari werd een aanslag op een moskee voorkomen, waarbij de twee vermoedelijke daders werden gedood.

Inmiddels is in zes noordoostelijke Nigeriaanse deelstaten de noodtoestand uitgeroepen. Islamistische strijders hebben er dorpen en steden ingenomen en maken daar nu de dienst uit. In Kano is de noodtoestand niet van kracht.

Ref.Dagblad 30-07-13
Auteur: Reporter Creer datum: 11-11-2013 18:21:56
Ruim 400 aanvallen op christenen gemeld in Duitsland

In 2012 zijn er in Duitsland 414 haatmisdrijven tegen christenen geregistreerd. Dat maakte de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bekend, aldus het Duitse blad Die Welt maandag.

Achttien van de ruim 400 misdrijven hadden een gewelddadig karakter. Vaak gaat het om delicten als ontheiliging van kerkgebouwen en diefstal.

Ref,Dagblad 11-11-13
Auteur: Reporter Creer datum: 27-11-2013 18:15:45

Stille tocht in Den Haag voor Syrische christenen

Commissaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld en de burgemeesters van de gemeenten in Twente steunen een stille tocht die Syrisch orthodoxe inwoners van Twente hielden in Den Haag. Dat schrijft RTV Oost.

De commissaris en burgemeesters schrijven dat in een brief aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en voorzitter Eijsink van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken.
Dinsdag werd de stille tocht gehouden in Den Haag die georganiseerd is door de Syrisch Aramese Federatie Nederland en een aantal zusterverenigingen. De organisatie wil onze steun betuigen, ons verdriet uiten en de Nederlandse overheid oproepen om meer te doen het bloedvergieten te stoppen en onze mensen daar te helpen. De groep hield een bijeenkomst op het Malieveld en boodt een petitie aan aan de Tweede Kamer.

Ref.Dagblad 26-11-13
Auteur: Reporter Creer datum: 31-12-2013 18:25:18
Het is oorlog: tegen christenen

Maarten Stolk

Er is een oorlog gaande tegen christenen, stelt de Amerikaanse journalist John L. Allen jr. Niet minder dan 80 procent van alle schendingen van godsdienstvrijheid is tegen christenen gericht. beeld iStock
Er is wereldwijd een oorlog gaande tegen christenen. En veel mensen in het Westen hebben niets in de gaten, stelt de Amerikaanse journalist John L. Allen jr. Het staat buiten kijf dat christenen op deze aarde het meest worden vervolgd, en nieuwe martelaren lijden te vaak in stilte.

Allen, onder meer Vaticaanwatcher voor de Amerikaanse omroep CNN, laat in zijn boek The Global War on Christians (New York, 2013) heel wat alarmbellen rinkelen. Een wereldwijde oorlog tegen christenen dat zijn grote woorden, maar Allen zegt zeker niet te veel.
Geweld tegen en discriminatie van christenen komen overal voor. Allen geeft een groot aantal concrete voorbeelden. Uit Egypte, waar sommige belangrijke banen niet zijn weggelegd voor koptische christenen. Uit India, waar in bepaalde deelstaten hindoe-extremisten christenen dwingen hun geloof af te zweren. Uit Saudi-Arabi, waar christenen niet mogen samenkomen. En dan is er nog al het geweld tegen christenen in Irak, Noord-Korea en Nigeria.

Schattingen over het aantal christelijke slachtoffers lopen sterk uiteen: van 7300 tot 100.000 per jaar. Allen pint zich niet vast op een bepaald getal. Maar zelfs als we aan de lage kant gaan zitten, betekent dit dat er de afgelopen twintig jaar 146.000 christelijke martelaren zijn geweest. Als het hogere cijfer dichter bij de waarheid blijkt te liggen, dan spreken we over ongeveer 2 miljoen slachtoffers.

Duidelijk is in ieder geval wel dat christenen de meest vervolgde religieuze groepering ter wereld vormen. Volgens het seculiere International Society for Human Rights is 80 procent van alle schendingen van godsdienstvrijheid tegen christenen gericht.

Dan blijft nog de vraag staan of er echt sprake is van een oorlog tegen christenen. Iets een oorlog noemen, suggereert toch wel een beetje dat er sprake is van een gecordineerde actie. En die is er niet. Bovendien Allen wijst er zelf op noemen Amerikanen al snel iets een oorlog: de oorlog tegen armoede, de oorlog tegen het terrorisme en zelfs de oorlog tegen Kerst.

Vanwege de omvang en de wereldwijde verspreiding van geweld tegen en onderdrukking van christenen kiest Allen er toch voor het woord oorlog te gebruiken. Juist ook omdat daaruit blijkt hoe urgent de situatie is.
Een interessante vraag is natuurlijk ook waarom het vaak zo stil blijft rond christenvervolging, zeker in seculiere milieus. Allen verklaart deze onverschilligheid uit het feit dat sommige mensen weinig persoonlijke ervaringen met religie hebben, terwijl anderen soms heel vijandig tegenover de kerk staan. Daarnaast kunnen veel secularisten het christendom alleen maar zien als onderdrukker, niet als slachtoffer.

Het is nu tijd om wakker te worden, vindt Allen. Want mensen hoeven niet religieus te zijn om de wijdverbreide vervolging van christenen hoog op de agenda van de mensenrechten te zetten. Net zoals je niet zwart hoefde te zijn om in de jaren tachtig de apartheid in Zuid-Afrika af te wijzen.

--------------------------------------------------------------------------------


Blind voor christenvervolgingDat seculieren en athesten vaak blind zijn voor de wereldwijde vervolging van christenen dat is niet zo verrassend, vindt John Allen. Erger is het volgens hem dat veel christenen nauwelijks oog hebben voor hun lijdende geloofsgenoten.

Een belangrijke oorzaak ziet hij in het feit dat westerse christenen over het algemeen geen ervaring hebben met vervolging. Ik ben zelf een goed voorbeeld. Ik groeide op als katholiek in West-Kansas in de jaren zeventig en tachtig. Het dichtst bij het lijden om het geloof kwam ik tijdens de vastenperiode, toen er op vrijdag alleen maar vissticks, macaroni of kaas op het menu stond. Toen ik voor het eerst berichten hoorde over antichristelijk geweld, was mijn eerste reactie om die als ongewoon en uitzonderlijk te beschouwen, en niet als een bewijs van iets wat voortdurend en systematisch plaatsvindt. (...) Vervolging verstoort de rust, en dat is niet waar sommige westerse christenen naar op zoek zijn.

Ref.Dagblad 31-12-13
Auteur: Reporter Creer datum: 28-02-2014 13:24:51 Laatst gewijzigd: 28-02-2014 13:26:24
'Europarlement moffelt Iraakse christenen weg'

STRAATSBURG - CDA'er Esther de Lange is verontwaardigd dat het Europees Parlement zich niet explicieter wil uitspreken over de bijzonder kwetsbare positie van de christenen in Irak.

In een gezamenlijke resolutie veroordeelden alle grote partijen in Straatsburg donderdagmiddag de recente terreurdaden en het 'toenemende sektarisch geweld' in dat land. Op initiatief van de christendemocratische EVP werd de christelijke minderheid daarbij apart genoemd, maar slechts in een bijzin naast andere kwetsbare groepen als vrouwen, journalisten, jongeren, grondrechtenactivisten en vakbondsbestuurders.

Ned.Dagblad 28-02-14
Auteur: Reporter Creer datum: 3-01-2015 21:23:46
CDJA: Zet voluit in op godsdienstvrijheid

Nederland zou dit jaar „agendasettend” moeten zijn als het gaat om christenvervolging. „Ons land kent een lange historie wanneer het gaat om het aandacht vragen voor mensenrechten”, betogen voorzitter Julius Terpstra en vicevoorzitter David Westerink van het CDJA in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad van vrijdag.

„We worden op dit onderwerp mondiaal serieus genomen.” Als Nederland een speerpunt maakt van godsdienstvrijheid, zou dat de aandacht wereldwijd voor vervolgde christenen kunnen vergroten.

Juist de seculiere regeringspartijen zouden zich ook voor hen moeten inzetten, stellen Terpstra en Westerink. „Zij zien het probleem, maar durven op dit dossier absoluut niet door te pakken en hun eigen minister aan te sporen om tot actie over te gaan.”

Tal van sancties zijn mogelijk tegen landen die christenen vervolgen, schrijven de CDJA’ers, „maar die worden nog niet of onvoldoende benut.” Ze denken dan aan financile maatregelen of aan het beperken van handelsmissies naar dergelijke landen of het korten op ontwikkelingshulp.

Ref.Dagblad 02-01-15
Auteur: Jaap Creer datum: 7-01-2015 22:19:26

Van der Staaij (SGP): „Boko Haram snel vijand van lle Nigerianen”

SGP-leider Van der Staaij bezoekt deze week Nigeria. Vanwege de christenvervolging in dat land spreekt hij er politici en kerkleiders. Ook bezoekt hij christenen die door de terreur van Boko Haram zijn getroffen. Vandaag deel 1 van zijn reisverslag.

„Wij, en wij alleen zijn verantwoordelijk voor de problemen in Nigeria. En daarom moeten wijzelf ook zorgen voor een oplossing.” Wijze woorden van de Nigeriaanse professor Mustapha, die wij gisteravond spraken tijdens een maaltijd bij de Nederlandse ambassadeur.

Behalve deze hoogleraar waren er ook enkele predikanten aanwezig uit verschillende gebieden en een imam. Het was ons eerste gesprek na aankomst in dit grote Afrikaanse land, waar het economisch goed gaat, maar dat geteisterd wordt door het geweld van de jihadistische Boko Haram. Op uitnodiging van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) zijn we als SGP’ers hier om ons te verdiepen in wat er gaande is en om vervolgde christenen te bemoedigen.

Afgezien van de goede gesprekken is het een vreemd gevoel: rustig met elkaar eten en de problemen bespreken, terwijl op een paar uur rijden de situatie voor veel mensen zo verschrikkelijk is.

Natuurlijk, in de hoofdstad Abuja merk je er wel iets van. Veel veiligheidsmaatregelen en wegversperringen waar gewapende militairen iedereen controleren.

Nigerianen houden van een uitvoerig verhaal en zijn heel open. We hoorden hun verhalen aan. Soms gruwelijke verhalen over ontvoeringen, maar ook over hun strijd tegen de haat. Een predikant en een imam die strijden om ervoor te zorgen dat groepen en stammen niet lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Niemand heeft hoge verwachtingen van de overheid. Die heeft vaak andere belangen en de corruptie is groot. En ook veel gewone burgers hebben andere dingen aan hun hoofd. „De meeste Nigerianen die ik ken denken vooral na over de vraag: Hoe kom ik aan mijn volgende maaltijd?” aldus een predikant.

Hij hekelde ook het feit dat zo veel mensen gevangen zijn door het materialisme en zich laten leiden door hun eigen vlees.

Het is duidelijk: het geweld van Boko Haram is niet simpel te keren. Een wonder van God is nodig om de spiraal van haat te doorbreken. Maar wat een sprankje hoop geeft: de terreurgroep valt volgens Nigerianen steeds vaker moslims en moskeen aan, waardoor de positie van Boko Haram minder sterk wordt. „Als ze zo doorgaan zal Boko Haram steeds duidelijker een gezamenlijke vijand van lle Nigerianen blijken.”


Ref.Dagblad 06-01-15

Auteur: Reporter Creer datum: 7-08-2015 12:51:34
IS ontvoert zeker 230 christenen uit Homs

Islamitische Staat (IS) heeft tientallen Syrische christelijke gezinnen ontvoerd nadat de extremistische strijders een strategisch gelegen stad hadden veroverd in de provincie Homs. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens vrijdag gemeld.

Volgens het in Engeland gevestigde Observatorium zijn zeker 230 mensen meegenomen uit de stad Qaryatain. Sommigen werden uit een kerk gehaald.

Qaryatain ligt bij een belangrijke weg die de oude stad Palmyra verbindt met het Qalamoun-gebergte op de grens met Libanon.

IS heeft in het verleden aanhangers van religieuze minderheden en soennitische moslims vermoord, tenzij ze zouden zweren dat ze het zelfverklaarde kalifaat van de beweging steunen. Christenen zijn in de ogen van de extremisten heidenen.

In februari ontvoerden IS-strijders zeker 250 Assyrische christenen, onder wie veel vrouwen en kinderen, tijdens aanvallen op dorpen in het noordoosten van Syri. Het lot van veel van die mensen is onduidelijk. Volgens christelijke groeperingen houdt IS een aantal vermiste priesters vermoedelijk nog vast.

Ref.dagblad 07-08-15
Auteur: Reporter Creer datum: 19-10-2015 15:15:25
Eenzame opsluiting voor Pakistaanse christin Asia Bibi


Asia Bibi, de wegens godslastering ter dood veroordeelde Pakistaanse christin, heeft eenzame opsluiting gekregen.

Reden daarvoor is dat er doodsbedreigingen tegen haar zijn geuit. Ze zou het risico lopen om door een medegevangene of zelfs een gevangenisbewaker gedood te worden, buiten de rechtbank om.

Bibi wacht nog op een gerechtelijke uitspraak in hoger beroep.

Reformatorisch Dagblad 19-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 26-10-2015 17:34:39
HVC: Asia Bibi toch niet in eenzame opsluiting


Asia Bibi, de wegens godslastering ter dood veroordeelde Pakistaanse christin, zit toch niet in eenzame opsluiting. Het gaat naar omstandigheden goed met haar.

Dat meldt de Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). Vorige week waren er berichten dat Bibi wel in eenzame opsluiting was geplaatst omdat ze het risico zou lopen door een medegevangene of een gevangenbewaarder gedood te worden.

Een Pakistaans team waarmee HVC samenwerkt, heeft een bezoek aan Asia Bibi gebracht. Bibi’s advocaat Saif-ul-Malook en Bibi’s echtgenoot Ashiq spraken tijdens het bezoek met de gevangenisinspecteur om helderheid te krijgen over de omstandigheden waarin Bibi verblijft.

Bibi verblijft uit veiligheidsoverwegingen alleen in een cel en de twee cellen naast haar zijn leeg, zo bleek tijdens het bezoek. Het periodieke bezoek van haar echtgenoot en dochters mag Bibi blijven ontvangen en van eenzame opsluiting is geen sprake.

Volgens haar advocaat ziet Bibi er redelijk gezond uit. Een arts is verantwoordelijk gesteld om het voedsel te controleren dat Asia Bibi aangeboden krijgt. Mannelijke werknemers mogen de gevangenis niet in en er is camerabewaking. Het bericht in de media dat er recent nieuwe doodsbedreigingen zijn geuit tegen Bibi, kon de gevangenisinspecteur niet bevestigen.

Reformatorisch Dagblad 26-10-15
Auteur: Reporter Creer datum: 6-11-2015 13:55:52
Koenders: Druk op christenen in Atjeh neemt toe

In Atjeh is „waarneembaar” sprake van toenemende druk van islamieten op christenen. Duizenden christenen zijn er op de vlucht geslagen, tien kerken zijn er vernietigd.

Dat heeft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag geantwoord op Kamervragen van SGP en ChristenUnie.

De vernielde kerken zouden zonder vergunning zijn gebouwd, stelde de lokale overheid in Atjeh. Daarom werden ze recent onder toeziend oog van de autoriteiten gesloopt. Dertien andere kerkgebouwen krijgen een halfjaar de tijd om alsnog aan de eisen voor een vergunning te voldoen. Tegelijk is het legaal bouwen van een kerk in delen van Indonesi bijzonder lastig. „Lokale autoriteiten zullen in overleg met religieuze leiders vaststellen of er meer kerkgebouwen vernietigd zullen worden”, schrijft Koenders.

De bewindsman belooft met Indonesi in gesprek te gaan over de agressie tegen christenen.

Reformatorisch Dagblad 05-11-15
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier