Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Bankier
Creer datum:
30-06-2012 21:18:53
Fou Yong Hai
China komt naar Europa
Goed of slecht ?
Auteur: Bankier Creer datum: 30-06-2012 21:22:01

China's investeringen in Europa nemen fors toe

Ellen van de Beek


China komt naar Europa toe en hoe. Het tot voor kort kleine spelertje op de wereldwijde investeringsmarkt verdrievoudigde vorig jaar zijn investeringen in de EU. De komende jaren zullen die fors toenemen. De vraag is of Europa dat erg moet vinden.

Vanuit metrostation Rijnhaven is het uitzicht over Katendrecht magnifiek. Net als over het bijzondere bouwproject pal aan de Rijnhaven trouwens. Tientallen bouwvakkers zijn er bezig met de betonwapening van wat de vloer wordt van het European China Centre. De bouw van dit ambitieuze centrum is in handen van het Chinese staatsbouwbedrijf Sjanghai Construction Group en het Nederlandse VolkerWessels Vastgoed. Na de geplande oplevering in 2014 moet het 100.000 vierkante meter omvattende complex investeringswaarde 100 miljoen plaats bieden aan Chinese bedrijven, Chinese winkels, appartementen voor Chinezen n Nederlanders en een hotel.

Vanuit pakhuis Santos rijksmonument uit 1901 en straks ook onderdeel van het Chinacomplex is het uitzicht zo mogelijk ng mooier. Het mooiste uitzicht van Nederland, lacht Hans Borsje van VolkerWessels Vastgoed aan zijn tafel op de derde verdieping van het pakhuis. Toch? Hij maakt een breed armgebaar in de richting van een enorme glazen wand met uitzicht op het complex in wording en de fraaie skyline van de havenmetropool.

De locatie van het complex is een strategische: midden in het havengebied, waar China volop belangen heeft. Europe Container Terminals (ECT), een begrip in de Rotterdamse haven, is sinds 2002 in het bezit van het Chinese Hutchinson Wampoa. Rederij China Ocean Shipping Company (Cosco) heeft diverse belangen in de haven, waaronder in de nieuwe Euromaxterminal in de noordwesthoek van de Maasvlakte.

Bedrijven uit China die zich straks hier vestigen, kunnen profiteren van Chineessprekende baliemedewerkers, van inpandige vertaaldiensten, ze kunnen er hun verblijfsvergunning laten regelen en huisvesting vinden in een van de 110 appartementen die het centrum straks telt. Het hotel krijgt een Chinees tintje, met een tai chi-kamer en een Chinese keuken. Op het dak van het gebouw komt een Chinese tuin. Geheel volgens de wetten van de Feng Shuifilosofie de Chinese harmonieleer heeft het hart van het gebouw een grote uitsparing, om de draak het Chinese symbool voor geluk te laten wegvliegen, richting de haven. In de gevel van het complex zitten elementen van een Chinees kamerscherm verwerkt.

De parkeergarage is gereed, voor de bouw van het eigenlijke complex moet de opdracht nog gegeven worden. Borsje heeft nu ongeveer de helft van het centrum verkocht. Er lopen diverse gesprekken met Chinese bedrijven die een Rotterdamse landing overwegen. Veel havengerelateerde bedrijven, aldus Borsje, die nog geen namen kan noemen, want concrete deals zijn er helaas nog niet gesloten. Het lastige is dat we nog niet zo heel veel kunnen laten zien. Wij hanteren hier in Nederland heel andere bouwnormen.

Wij willen bijvoorbeeld dat projecten voor 70 procent zijn voorverkocht voor we gaan bouwen. In China moet 70 procent van de bouw klaar zijn, voor bedrijven zich willen vestigen. De bouw is dus een gok, maar wel een die VolkerWessels Vastgoed durft nemen, zelfs tijdens een crisis die de bouw harder treft dan ooit. Het scheelt enorm dat de Sjanghai Construction Group participeert. Die heeft al ettelijke miljoenen keiharde euro's genvesteerd. En, aldus Borsje, China wil echt wel.

Derde plaats

China wil inderdaad echt wel. China is in opmars in Nederland en Europa, zo laten de cijfers zien. Het aantal Chinese bedrijven dat zich in Nederland vestigt, neemt gestaag toe. Inmiddels zijn het er 320, aldus het ministerie van Economische Zaken. Jaarlijks komen er om en nabij de dertig bedrijven bij in Nederland.

In 2011 heeft Nederland 342 buitenlandse investeringsprojecten aangetrokken, zo maakte de consultancytak van IBM donderdag bekend. Daarvan komen er 104 uit de Verenigde Staten. Het Verenigd Koninkrijk komt op de tweede positie, met 37 projecten. China neemt de derde plaats in en bevestigt daarmee zijn opkomst als investerende economie. Het land leverde vorig jaar 28 projecten op.

Zomaar een kleine greep uit recente grote investeringen en overnames van de verre volksrepubliek in Europa. De Chinese autofabrikant Geely's kocht in 2010 het Zweedse automerk Volvo voor 1,8 miljard dollar (1,5 miljard euro). China's grootste computerproducent, Lenovo, nam vorig jaar voor 600 miljoen het Duitse Medion over. Eveneens vorig jaar stak de China Investment Corporation Chinees staatsfonds en een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld is 4 miljard dollar in het Franse energieconcern GDF Suez. China's grootste scheepsfirma Cosco heeft behalve in Rotterdam zwaar genvesteerd in andere Europese havens als Napels, Piraeus en Antwerpen.

Drogisterijketen Kruidvat is al sinds 2002 in handen van het Chinese Hutchinson Wampoa (dat inderdaad ook ECT in bezit heeft). Schuifdakproducent Inalfa uit Venray is in 2011 overgenomen door het Chinese staatsbedrijf Baic. Amca, leverancier van hydraulische systemen, werd vorig jaar ingelijfd door het Chinese XCMG FT Hydraulics. De Nederlandse windturbinebouwer Darwind: in Chinese handen. China koopt wellicht de pier van Scheveningen. Enzovoorts. En dan gaat het nog niet eens over de kleinere investeringen en over de (nieuwe) Chinese bedrijven die zich in Nederland vestigen zoals bijvoorbeeld Huawei, dat apparatuur voor telecommunicatie maakt en een belangrijke leverancier is van KPN.

Voorlopig zal het niet ophouden ook. China is een groeieconomie en Europa zit diep in een schuldencrisis. China heeft kapitaal, Europa niet. De komende jaren kan Europa dan ook een golf aan Chinese investeringen tegemoet zien, zeggen Thilo Hanemann en Daniel Rosen van het gezaghebbende economische onderzoeksbureau Rhodium Group in een lijvig rapport over Chinese investeringen in Europa, dat deze maand verscheen.

Hoe snel kan het gaan. China was ooit een van de eerste ontvangers van buitenlandse investeringen en tot voor kort maar een kleine speler op de wereldwijde investeringsmarkt. Toen de Europese Economische Gemeenschap dertig jaar geleden de eerste handelsovereenkomst met China sloot, stelde die handel nog maar weinig voor. Maar in 1995 was China economisch al z gegroeid dat de Europese Commissie het tijd vond voor langetermijnbeleid. In de beginjaren van de 21e eeuw explodeerden de buitenlandse investeringen van China echt en in 2010 was China opeens de vijfde grote investeerder van de wereld. Het land is daarnaast op dit moment de op een na grootste handelspartner van de Europese Unie en Europa is zelfs China's grootste afzetmarkt.

Tussen 2000 en 2011 deed China voor in totaal 17 miljard euro aan investeringen in Europa. Vr 2004 was de gemiddelde jaarlijkse investering minder dan 100 miljoen euro. Daarna begon een stevige opwaartse trend. In de periode van 2004 tot 2008 investeerde China jaarlijks 800 miljoen euro. In 2009 en 2010 jaarlijks al 2,4 miljard euro. In 2011 is dat opgelopen tot 8 miljard, een verdrievoudiging ten opzichte van de twee jaar ervoor dus.

Het is vooral de snelheid van de groei die imponeert, want de cijfers moeten wel in perspectief worden gezien. De Verenigde Staten zijn nog altijd een tien keer grotere investeerder dan China. Vorig jaar bedroeg het totaal aan buitenlandse investeringen in de EU 225 miljard euro. Amerika is verantwoordelijk voor de helft, China slechts voor een krappe 4 procent. Het idee als zou China Europa opkopen is dan ook verre van waar, stellen Hanemann en Rosen. Een hoop kleinschalige transacties hebben sommigen met dat idee opgezadeld. Maar als het land doorgaat zoals het nu doet, zal het rond 2020 zo'n 400 miljard euro in de EU investeren dik boven het totaal aan investeringen dat de EU op dit moment aantrekt vanuit het buitenland.

Campagnevoering

Nogal wat critici zijn bang dat de buitenlandse investeringen van China een vorm van strategische campagnevoering van de Chinese regering zijn. De verschillen tussen beide landen zijn dan ook niet uit te vlakken. Als Europa handel drijft met China, drijft het handel met een centraal geleide economie, met een overheid die interne stabiliteit prefereert boven mensenrechten, milieu en werkomstandigheden.

De onderzoekers van Rhodium die het overigens schreven in samenwerking met de Chinese investeringsbank China International Capital Corp (CICC) menen echter dat de Chinese buitenlandse investeringen veel meer te maken hebben met veranderingen in het Chinese groeimodel dan met een politieke agenda. Met andere woorden: China's motieven zijn voornamelijk commercieel.

Hoewel er nogal wat bedrijven eigendom zijn van de staat, geldt dat niet voor alle Chinese firma's, zo schrijven de onderzoekers. In Europa wordt het overgrote deel van de deals, 63 procent, gedaan door private spelers, aldus Hanemann en Rosen. De echte staatsbedrijven zijn verantwoordelijk voor een derde van de Europese deals. Wel leveren deze bedrijven het leeuwendeel (72 procent) van de investeringen, maar volgens de onderzoekers komt dat door een paar grootschalige overnames in de kapitaalintensieve sector.

Een andere angst van Europa is dat het zich te gemakkelijk westerse kennis laat ontfutselen. Die gedachte komt evenmin uit de lucht vallen. De octrooiaanvragen uit China namen in 2011 toe met 30 procent naar 17.000, aldus het Europees Patentbureau. Europa en de VS verloren juist terrein. Amerika (nog wel steeds de grootste met bijna 60.000 aanvragen) verloor 1,5 procent, Nederland zakte met maar liefst 13 procent tot 6500 aanvragen.

China is allang niet meer slechts goed in namaken, China wil zlf ontwikkelen en een volwassen, innovatieve concurrent zijn, die niet meer slechts uit is op grondstoffen als olie, gas en mineralen, maar hoe langer hoe meer op kennis, merken en netwerken. De sectoren die ze uitkiezen voor hun investeringen onderschrijven dat beeld: Communicatiebedrijven, industrile bedrijven en bedrijven die doen aan duurzame energie ontvingen de afgelopen elf jaar de meeste investeringen, gevolgd door bedrijven in de financile dienstensector, software en it-diensten.

China nestelt zich in Europa, zo veel is zeker. En waarom zou je dat als bedreiging zien? zegt Borsje van VolkerWessels Vastgoed. Nederland is zelf groot geworden met internationale handel en zelf altijd open geweest. En je kunt er wel tegen zijn, maar het gebeurt tch. Als wij kunnen zorgen dat wij onze innovativiteit en creativiteit in eigen hand kunnen houden, waarom niet?

Ref.Dagblad 30-06-12
Auteur: Reporter Creer datum: 22-08-2012 21:48:06

Econoom: opkomst China veroorzaakte crisis

ANP VANDAAG 13:57( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 14:07 )

De huidige financile crisis is niet veroorzaakt door foute hypotheekproducten, zoals vaak wordt beweerd, maar door de toegenomen welvaart in China.

Dat zegt econome Heleen Mees van de Erasmus Universiteit, die deze maand op dit onderwerp promoveert.

In woensdag naar buiten gekomen onderzoeksresultaten wijst Mees erop dat de Chinezen de afgelopen jaren meer dan de helft van het nationaal inkomen als spaargeld op de bank hebben gezet. Dat heeft wereldwijd de rente doen dalen. Het grote aanbod aan goedkoop geld dat hierdoor ontstond, is volgens Mees de belangrijkste oorzaak van de vorming van de grote zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt die het begin van de crisis inluidde.

RTL Z 22-08-12
Auteur: Reporter Creer datum: 13-07-2013 17:08:34
Barst economische bubbel China?

Door correspondent Marieke de Vries in Peking

De Chinese economie hapert. De export is met 3,1 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar en verwacht wordt dat komende week tegenvallende groeicijfers naar buiten komen.

Tegelijkertijd zijn de Chinese banken nerveus of de centrale bank nog wel voldoende geld in omloop brengt. Particuliere investeerders zoeken hun heil liever in internetfondsen.

Wat is er aan de hand in de tweede economie ter wereld? Is dit de gevreesde crash waar economen al jaren over speculeren? Of zit de Chinese economie gewoon in een overgangsperiode?

Export zakt in

De basis van de economische groei werd dertig jaar geleden ingezet door de Chinese leider Deng Xiaoping. Hij liet kustgebieden ontwikkelen tot grote industrile zones. Er verrezen fabrieken waar buitenlandse bedrijven maar al te graag goedkope 'made-in-China' producten kochten.

Zo werd de export een van de belangrijkste peilers onder de economie. Maar door de wereldwijde financile crisis koopt het buitenland minder Chinese producten en daalt de export.

Nutteloze vliegvelden

De tweede peiler van het economische succes zijn investeringen, vooral van lokale overheden. Die ontvangen zelf geen belastingen, want belastinggeld gaat in China direct naar Peking.

Provinciesteden leenden via bedrijfsconstructies geld bij de banken om grote projecten te financieren. Door heel China werden mega-bruggen, vliegvelden, hogesnelheidslijnen en torenhoge flats in mega-woonwijken gebouwd.

Veel van die gebouwen staan nu leeg. In Peking geldt dat voor bijna 30 procent van de appartementen. Er wordt al gesproken van spooksteden en nutteloze vliegvelden.

Mega-schuldenberg

Door al die investeringen groeide er een enorme schuldenberg en kwamen banken te zitten met 'slechte leningen'; leningen die niet worden terugbetaald omdat de projecten veel minder waarde hebben.

Het nieuwe Chinese leiderschap onder president Xi Jinping maakt er prioriteit van om die schuldenberg terug te dringen en de geldkraan dicht te draaien. De centrale bank brengt bijna geen geld meer in omloop. Daardoor ontstond onrust in de bankenwereld: daar wordt gevreesd voor een tekort aan liquiditeit.

Minder overheid, meer consumptie

Xi Jinping staat voor de grote uitdaging de export- en investering gedreven economie om te vormen tot een consumptie gedreven economie. Dat lukt alleen als het staatsaandeel op de jaarbegroting terug wordt gebracht en het aandeel consumptieve uitgaven stijgt. Nu dragen consumenten voor minder dan 50 procent bij aan het bruto binnenlands product; zo laag is dat aandeel nergens anders.

Om dat te veranderen staat Xi Jinping voor een politieke uitdaging. De staat zou minder controle krijgen op de economie en dat betekent dat staatsbedrijven - en vooral de invloedrijke families die ze beheren - een stapje terug moeten doen. Verwacht wordt dat ze dat niet zomaar laten gebeuren en er politieke spanningen ontstaan.

Dreun voor grondstoffenmarkt

Als het de nieuwe Chinese leiders lukt om de economie om te vormen, dan zal dat grote invloed hebben op de wereldwijde grondstoffenmarkt. Voor de aanleg van alle megaprojecten waren veel grondstoffen nodig. Zo kocht China de afgelopen jaren 60 procent van de wereldwijde ijzervoorraad en 40 procent van het beschikbare koper.

Het wegvallen van zulke investeringen zou een klap zijn voor grondstofrijke landen als Brazili, Chili of Australi. Ook Afrikaanse landen die grondstoffen exporteren naar China kunnen daar last van krijgen. De prijzen zullen kelderen. Voor een land als Nederland, dat net als China grondstoffen moet importeren, is dat dan weer goed.

NOS 13-07-13
Auteur: Reporter Creer datum: 28-11-2013 22:22:44
China paait Oost-Europa
BOEKAREST , (AJE/IPS ) Terwijl westerse landen worstelen met de gevolgen van de economische crisis, gaat China door met het versterken van de handelsrelaties met opkomende markten. Oost-Europa lijkt nu in beeld te zijn bij de Chinezen.

De nieuwe Chinese premier Li Keqiang was deze week op bezoek in Roemeni en sprak met leiders van zestien Centraal-Aziatische en Oost-Europese landen tijdens een top in Boekarest. Op de agenda stonden handel en economische samenwerking.
Het is het eerste bezoek aan de regio door de nieuwe Chinese premier en het eerste door een Chinese leider in bijna twintig jaar.

Deze week wordt ook het derde Economic and Trade Forum of China and Central and Eastern Europe (CEE) gehouden in Boekarest. Honderden Chinese en Europese zakenmensen komen daar bijeen om nieuwe contacten te leggen. Het eerste forum werd in 2011 belegd. Volgens berichten in de media zijn er dit jaar zo'n driehonderd Chinese ceo's aanwezig.

"China is erg opportunistisch", zegt Thomas Knig, programmacordinator voor China bij de European Council on Foreign Relations (ECFR). "Omdat West-Europa nog kampt met de economische crisis, moet Oost-Europa wachten op deals met de westerburen. China maakt daar gebruik van", zegt hij.

Investeringen
China is al een paar jaar actief als investeerder in Centraal en Oost-Europa. Tijdens een bezoek aan Polen in april van dit jaar kondigde Wen Jiabao, de voormalige Chinese premier, 10 miljard dollar aan investeringssteun aan. Dat geld is bestemd voor Chinese investeerders in Centraal en Oost-Europa. Tegelijkertijd presenteerde hij plannen om een samenwerkingssecretariaat op te zetten voor China en deze landen. Het doel, zei Wen Jiabao, is om in 2015 de handel tussen China en Centraal en Oost-Europa op te voeren naar 100 miljard dollar.

Chinese bedrijven richten zich in landen als Polen, Hongarije, Roemeni en Kroati vooral op grote infrastructuurprojecten: wegen, spoorwegen, bruggen en elektriciteitscentrales. "De relatie met China is pas in de laatste twee jaar op stoom gekomen, hoewel de landen in communistische tijden uiteraard een relatie hadden die gebaseerd was op een gezamenlijk ideologie", zegt Katarzyna Nawrot, als econoom verbonden aan de Poznan-universiteit in Polen en gastdocent aan Harvard.

Volgens Nawrot richten de Chinezen zich niet alleen op infrastructuur, maar ook op nieuwe technologie, het verwerven van merken en high end productie-investeringen. Ze zoeken ook naar kansen in de dienstensector en de auto- en luchtvaartindustrie.

Huawei
In februari 2012 ging Great Wall, een van de grootste autofabrikanten in China, van start met een assemblagelijn in Bulgarije, met als doel expansie naar de Europese markten. De Chinese technologiegiganten Huawei en ZTE hebben distributiecentra geopend in Hongarije en Roemeni, terwijl andere Chinese topbedrijven ook uitbreiden naar de regio.

"De industrile overcapaciteit in China leidt tot een zoektocht naar nieuwe exportmarkten en toegangspoorten tot de bredere Europese interne markt. Dat is precies wat Oost-Europa biedt", zegt Jonathan Holslag, hoofd onderzoek bij het Brusselse Institute of Contemporary China Studies (BICCS). "In Oost-Europa kunnen goedkope productie- en distributiefaciliteiten worden opgezet. Dat past in de Chinese strategie voor Europa", zegt hij.

China haalt veel van zijn economische groei uit export. Dertig miljoen banen in het land zijn direct gerelateerd aan de export. Het land hoopt dat zich in Oost-Europa nieuwe exportkansen zullen aanbieden, als de economie en middenklasse in deze voormalige communistische landen gaan groeien.

Mislukkingen
Niet alle Chinese deals in de regio pakten echter goed uit. In 2009 haalde de China Overseas Engineering Group (COVEC) een opdracht binnen om een snelweg aan te leggen tussen de Poolse hoofdstad Warschau en de stad Lodz. Het bedrijf zette Chinezen in in plaats van Poolse werknemers en liep daarmee aan tegen problemen met de immigratiewetgeving, andere juridische problemen en weerstand van de lokale bevolking. Het bedrijf zag zich na een paar jaar gedwongen te vertrekken zonder het project te hebben afgerond en met de dreiging van een schadeclaim van 200 miljoen euro.

"Bij de COVEC-affaire is het aan beide kanten misgegaan", zegt Nawrot, die er ook op wijst dat er in Polen veel wantrouwen heerst als het gaat om Chinese investeringen. "De Polen twijfelen aan de Chinese motieven in de regio. Maar weinig mensen geloven dat het de Chinezen alleen om goede zaken te doen is. Het land zou op "meer" uit zijn.

"Oost-Europa is geen doel op zichzelf", zegt Knig. "Net zoals de Chinese interesse in Afrika ingegeven werd door de honger naar grondstoffen, gaat het bij de interesse in Oost-Europa uiteindelijk om een toegangspoort tot de Europese Unie."

Met het openen van productie- en distributiefaciliteiten in landen zoals Bulgarije, Roemeni en Litouwen kunnen Chinese bedrijven eenvoudiger toegang krijgen en goedkoper produceren. De Chinese overheid kan tegelijkertijd nauwere relaties opbouwen met landen die in Europa belangrijker zullen worden, alsook met niet-lidstaten zoals Kroati een belangrijke regionale speler.

Verliezers
Oost-Europa wordt diplomatiek gezien belangrijker", zegt Shi Yinghong, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Renmin-universiteit in China. "Centraal en Oost-Europese landen zijn gelijkwaardige EU-lidstaten, dus is het diplomatiek gezien goed voor China om betrekkingen met deze landen te hebben."

Hoewel Shi zegt dat er geen verliezers bij dit proces zijn, denken anderen daar anders over. "De EU als collectief verliest geloofwaardigheid. Het feit dat lidstaten zich steeds meer op eigen houtje tot China wenden, doet geen goed aan de Europese geloofwaardigheid als internationale speler", zegt Holslag. "Ik verwijt de Oost-Europese landen niets, maar het laat wel zien hoe zwak de EU op dit moment is."

MO 27-11-13

Auteur: Reporter Creer datum: 20-12-2013 12:16:21
Tarieven op Chinese geldmarkt schieten omhoog

PEKING (AFN) - De tarieven op de Chinese geldmarkt schoten vrijdag omhoog, terwijl de aandelenbeurs in Shanghai voor de negende dag op rij met verlies sloot. Dat is de langste verliesreeks in 19 jaar. Vooralsnog is de Chinese centrale bank er met kapitaalinjecties niet in geslaagd om de ernstigste kredietcrisis sinds juni af te wenden.


De 7-daagse 'repurchase rate', een maatstaf van de liquiditeit in het financile systeem, steeg met 100 basispunten tot 7,6 procent, de hoogste stand in 6 maanden. Het tarief is deze week met 328 basispunten opgelopen, de sterkste stijging sinds januari 2011. De beurs in Shanghai leverde 0,6 procent in.

De People's Bank of China gaf donderdag aan recent te hebben ingegrepen op de geldmarkt, maar gaf geen details. Volgens lokale media pompte de centrale bank 200 miljard yuan (ruim 24 miljard euro) in het systeem.


Telegraaf 20-12-13

Auteur: Reporter Creer datum: 18-03-2014 14:43:42
China zoekt groei nu in arme gewesten

door Marcel Vink

PEKING - De vele sloppenwijken buiten de steden moeten China helpen zijn forse economische groei vol te houden. De overheid van de communistische volksrepubliek wil nog dit jaar bijna 120 miljard in de urbanisatie van deze arme, verpauperde gebieden steken.

De supersnelle ontwikkeling die China jarenlang doormaakte, had vooral betrekking op de grotere steden in het land. Het 'Nieuwe China', waar overheden mee pronkten, waren vooral de steden aan de oostkust, zoals Peking en Sjanghai. De laatste jaren kwamen daar ook meer steden uit het westen bij, zoals Chengdu en Chongqing.

Maar wat net buiten de steden lag, bleef in de meeste gevallen ver achter en profiteerde nauwelijks van de 'boom'. Daar dreigt China al langer de rekening voor gepresenteerd te krijgen, ook sociaal, maar nu wil de overheid alsnog flink uitpakken om de verhoudingen wat meer recht te trekken.

Aanzwengelen
Het moet zelfs het ei van Columbus zijn om de economische groei vol te kunnen houden. De prognoses staan al langer onder druk, en volgens experts is het onmogelijk dat China zijn geweldige cijfers kan blijven waarmaken.

Door de omstandigheden in de gebieden sterk te verbeteren wil de overheid de binnenlandse consumptie aanzwengelen. China de tweede economie ter wereld is nu vooral afhankelijk van de export om zijn groeiprognoses vol te houden, maar wil daar verandering in brengen. Dit jaar is de geplande groei 7,5%, met in de komende jaren verdere groei.

Verstedelijking is voor Peking het toverwoord om tot die duurzame en gezonde economie te komen. Er moeten stedelijke clusters komen in alle delen van het land. Premier Li Keqiang heeft eerder deze week verklaard dat tientallen miljoenen inwoners, vaak fabrieksarbeiders, nog steeds leven in bouwvallige woningen, in gebieden net buiten de steden.

Verstedelijking
Nieuwe urbanisatieplannen hebben in eerste instantie betrekking op een kleine 5 miljoen huishoudens, meldt het ministerie van huisvesting. De staat wil onder andere zorgen voor meer en beter vervoer. De aanleg van spoorwegen, snelwegen en vliegvelden om de verstedelijking te ondersteunen wordt versneld uitgevoerd.

Het uitgebreide verstedelijkingsplan moet de regionale ontwikkeling stimuleren, industrien moderniseren en de binnenlandse vraag bevorderen. De urbanisatie is ook belangrijk om de ontwikkeling van de dienstensector te vergroten. Dat zou veel extra banen moeten opleveren.

China heeft vorig jaar ook al 130 miljard uitgegeven aan gesubsidieerde huisvesting. Bijna 5,5 miljoen woningen werden gebouwd in stedelijke gebieden. Met nog eens ruim 6,5 miljoen is inmiddels een begin gemaakt.

De Aziatische grootmacht streeft ernaar om 60% van zijn bevolking in 2020 in stedelijk gebied te laten wonen. Vorig jaar was dat nog bijna 54%, en drie jaar daarvoor 50%. Ter vergelijking: dat is nog altijd veel minder dan Amerika (83%) en Japan (91%) in 2011.

Telegraaf 17-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 21-03-2014 20:26:18
.China zoekt kansen in Nederland


AFP .

Door redacteur Marten Wiegman

Morgen komt hij voor het eerst naar Europa, om te beginnen naar Nederland: de Chinese president Xi Jinping. En hij komt niet alleen. Hij neemt zo'n 200 zakenmensen en 20 ministers mee. Want China heeft behoefte aan van alles: energie, grondstoffen, moderne techniek en kennis.

China zoekt mogelijkheden om te investeren en om handel te drijven. En Chinese bedrijven willen kijken of ze zich hier kunnen vestigen.

Aan geld is geen gebrek, want China verdiende de afgelopen jaren tientallen miljarden aan de export naar Europa en de rest van de wereld. Er is zelfs een speciale strategie voor ontwikkeld: Go Global.

Derde investeerder
China is uitgegroeid tot top-investeerder in de wereld. Met zo'n 60 miljard euro per jaar is het na de Verenigde Staten en Japan de derde mondiale investeerder.

Hoe dat geld precies wordt besteed, is moeilijk te achterhalen. Ook China maakt namelijk gebruik van belastingparadijzen als Hong Kong en de Seychellen om via ingewikkelde constructies bedrijven over de hele wereld te kopen. Op deze kaart is wel te zien hoe de investeringen globaal zijn verdeeld.

Europa
China investeert in vrijwel alle landen ter wereld, maar het meest in Noord-Amerika en Afrika. In de VS zijn het vooral financile investeringen, en in Afrika wordt veel geld gestoken in energie en metalen.

Europa is tot nu toe een relatief beperkt doel voor Chinese investeringen, die vooral lopen via de financile centra Londen en Zwitserland. Toch neemt geleidelijk de belangstelling toe. Zo vergrootte het Chinese Dongfeng onlangs zijn belang in het noodlijdende Citroen-Peugeot in Frankrijk.

Nederland
In Nederland zijn de Chinese investeringen nog bijna te verwaarlozen: net iets meer dan een half procent van het totaal aan buitenlandse investeringen.

Wel hebben Chinese bedrijven inmiddels genvesteerd in bijvoorbeeld de containeroverslag in de Rotterdamse haven en afvalverwerker AVR.

Recent is het Rotterdamse Nidera overgenomen door de Chinese voeding-gigant COFCO. Nidera is een Nederlandse multinational die jaarlijks voor 12 miljard aan graan, soja, olie en zaden verhandelt. Het concern is nu voor 51 procent in Chinese handen.

Consumptiepatroon
Het symboliseert de veranderende belangstelling van China. Ging het de afgelopen jaren vooral om energie en grondstoffen om de geweldige economische groei in stand te houden, nu groeit de belangstelling voor transport, voedsel en landbouw.

Daarbij gaat het bij voorkeur om bedrijven die een groot deel van de keten in handen hebben. Op die manier vergroot China zijn onafhankelijkheid en kan het tegelijkertijd beter voorzien in de veranderende consumptie van de bevolking.

Omdat inmiddels meer dan de helft van de Chinezen in steden woont, is er steeds meer behoefte aan landbouwproducten uit het buitenland. En de stijgende welvaart leidt ook tot meer vraag naar vlees, koffie en melkproducten

NOS 21-03-14
Auteur: Reporter Creer datum: 8-07-2015 11:49:24

Chinese beurs keldert verder

Op de beurs in Shanghai kleurden de borden vandaag weer dieprood, waarmee de teloorgang van de koersen in de afgelopen weken onverminderd doorging.
De Shanghai Composite Index, waar ook buitenlandse beleggers actief zijn, stond tussentijds bijna 4 procent in het rood en ligt daarmee op koers om op het laagste peil sinds half maart te sluiten. Bij opening kelderde de index nog zo'n 8 procent. De beurs in Shenzhen verloor 3,3 procent.
In totaal 1323 ondernemingen legden woendag de aandelenhandel stil. In Shanghai was dat het geval bij 353 bedrijven, of 32 procent van alle noteringen. Op de beurs in Shenzhen waren dat er 970, of 55 procent van het totaal aan genoteerde bedrijven.

Nieuwe maatregelen

De Chinese overheid heeft inmiddels nieuwe maatregelen, zoals het leveren van liquiditeit, aangekondigd om de markten te ondersteunen. Die volgen op eerder genomen stappen als verplichte aandeleninkopen door staatsgerunde fondsen, het verbieden van beursgangen en nieuwe aandelenuitgiftes en renteverlagingen.
Chinese aandelen zijn sinds medio juni gemiddeld bijna een derde minder waard geworden. Maandag leken de koersen even te stabiliseren, nadat de overheid al nieuwe maatregelen had aangekondigd om de aanhoudende koersdalingen te stoppen, maar dinsdag ging de markt opnieuw onderuit.
Een verklaring toen van premier Li Keqiang, waarin hij probeerde zorgen over de economie weg te nemen, zorgde volgens kenners juist voor meer onrust omdat hij niets zei over de situatie op de beurzen. ,,De autoriteiten hebben niet alleen gefaald in het stabiliseren van de situatie, ze hebben feitelijk het paniekniveau verhoogd'', aldus een vermogensbeheerder.

Telegraaf 08-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 9-07-2015 14:41:43
Chinese beurs toont herstel
SHANGHAI (AFN) -
De Aziatische beurzen kenden donderdag een positieve handelsdag. Daarbij kwam er in ieder geval voorlopig een einde aan de enorme koersdalingen op de beurs van Shanghai. Tegen het einde van de handelsdag stond die beurs 6 procent in de plus.
De Shanghai Composite Index leverde de afgelopen weken zo'n 40 procent in en ging woensdag nog bijna 6 procent onderuit. De crash volgde op een periode waarin Chinese aandelen binnen een jaar ongeveer in waarde verdubbelden.
De Chinese overheid heeft de afgelopen tijd een reeks maatregelen genomen om de neergang te stoppen. Daarbij werd woensdag nog besloten dat grootaandeelhouders hun stukken voorlopig niet mogen verkopen. Eerder kregen staatsbedrijven en overheidsinstellingen al opdracht hun posities in aandelen te behouden of uit te breiden.
Takata
In Japan sloot de Nikkei-index donderdag met een winst van 0,6 procent op 19.855,50 punten. In navolging van het herstel in Shanghai stond de Hang Seng in Hongkong kort voor de slotbel 5 procent hoger, terwijl de hoofdgraadmeter in Seoul 0,6 procent won. De All Ordinaries in Sydney eindigde nagenoeg onveranderd.
Fabrikant van auto-onderdelen Takata leverde in Tokio 4,5 procent in. Autoproducent Honda (min 0,1 procent) maakte bekend nog eens 4,5 miljoen auto's terug te roepen die zijn uitgerust met een airbag van Takata, die levensgevaarlijke mankementen kan vertonen. Eerder werden al in totaal zo'n twintig miljoen Honda's teruggeroepen naar de garage wegens hetzelfde euvel.

Telegraaf 09-07-15

Auteur: Reporter Creer datum: 16-07-2015 12:51:59
'Geen snel herstel economie China'
door Theo Besteman

De impact van de val op de beurs in China blijft beperkt, vooral omdat de consumptie in China op peil blijft. Voorlopig treedt stabilisatie op de aandelenmarkten op. De economische groei zal echter niet snel toenemen, maar komende jaren afvlakken.

Dat constateert China-expert Christina Chung van Allianz Global Investors. De vermogensbeheerder met €412 miljard onder beheer ziet komende maanden nog veel volatiliteit in deze Aziatische markt.

Er is enige vertraging in de Chinese groei, aldus Chung. De recente correctie op de beurs wordt verwerkt door beleggers, maar het bbp zal tot 2018 met tussen 6 en 7% toenemen. Dat ligt ver onder het niveau van afgelopen jaren.

De Chinese economie groeide het tweede kwartaal van dit jaar weer met 7%, gemeten op jaarbasis. Beurzen in China gingen ondanks dit woensdag gepresenteerde cijfer achteruit. Nog steeds ligt de beurshandel in bijna 70% van de aandelen stil. Donderdagochtend klom de beursindex van Shanghai 0,5%, terwijl Shenzhen 1,3% hoger sloot.
Herstel in zicht

Met de geopende binnenlandse aandelenmarkt voor buitenlandse fondsen en de sterkere regulering na de forse beursdip van 30% sinds 12 juni, zal dat tot een positief beleggingsklimaat kunnen leiden.

''China blijft geschikt voor de langetermijnbelegger'', aldus Chung, die vermogende particulieren en institutionele beleggers over Azi adviseert. ''In het tweede deel van het jaar zien we een versterking van de markt. Er is meer groei mogelijk, vooral dankzij de monetaire steun die zal komen'', doelend op nieuwe ingrepen uit Peking.
Smallcaps probleem

''De markt is gestabiliseerd omdat de afgelopen twee, drie weken de meerderheid van de beleggers hun afboekingen hebben verwerkt'', aldus de China-expert. ''Veel bedrijven willen nu weer eigen aandelen inkopen, ze hebben een betere financile positie.''

Maar bij de kleinere bedrijven, waar de waarderingen nog relatief hoog zijn op de beurs en de kwartaalcijfers komende dagen worden gepresenteerd, zullen beleggers nog wel aandelen willen verkopen, verwacht Chung.
Banken belangrijker

De economie wordt daarmee niet wezenlijk geraakt, omdat de aandelenverliezen een beperkt gevolg hebben gehad voor bedrijven. ''Het aantal mensen dat belegt blijft relatief gering, nog geen kwart van de Chinese bevolking heeft een beleggingsrekening'', aldus Chung.

De aandelenmarkten zijn bovendien een beperkte financieringsstroom voor bedrijven. ,,Dat geld komt nog altijd vooral van banken.''

Telegraaf 16-07-15
Auteur: Jaap Creer datum: 22-07-2015 10:59:43
Economisch vertrouwen in China sterk gedaald

PEKING (AFN) -
In juli is het vertrouwen van zowel Chinese consumenten als bedrijven in de economie van dat land flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker MNI, onderdeel van Deutsche Brse en Australia and New Zealand Banking Group (ANZ), woensdag bekendmaakten.
De ANZ Roy Morgan China index, die het consumentenvertrouwen weerspiegelt, daalde 2,5 procent tot 141. Dat is de laagste stand sinds de index in januari 2014 in het leven werd geroepen.
De MNI China Business Indicator viel 8,8 procent terug tot 48,8. Een stand onder 50 duidt op pessimisme, een stand daarboven op optimisme. De stand is gelijk aan die in april en wijst op het laagste vertrouwensniveau sinds januari 2009. Vermoedt wordt dat de enorme verliezen op de Chinese aandelenbeurzen het vertrouwen een flinke opdoffer hebben gegeven.


Telegraaf 22-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 27-07-2015 13:14:44
'De stemming is somber in China'

EPA

De afgelopen acht jaar was het niet zo groot: het dagverlies op de beurs van Shanghai. 8,5 procent. Ondanks de vele maatregelen die de overheid nam. "De Chinese autoriteiten kunnen nu niet zoveel meer doen", zegt China-correspondent Oscar Garschagen.

De Chinese autoriteiten haalden van alles uit de kast om de aandelenmarkt te ondersteunen. Ze verleenden 200 miljoen euro aan kredieten, verlaagden rentes en schortten de beursgangen van bedrijven op. Maar het bracht allemaal geen rust.

"Iedereen gaat er in China altijd vanuit dat de autoriteiten alles kunnen oplossen", zegt China-correspondent Oscar Garschagen. "Maar dat blijkt niet het geval."
Verschillende problemen

China kampt met verschillende problemen, legt Garschagen uit. "De Chinese economie groeit lang niet meer zo hard als de afgelopen jaren. Dit jaar vermoedelijk is de groei 7 procent. Althans dat hoopt de overheid. Maar beleggers hebben daar niet zoveel vertrouwen in, omdat er signalen zijn waaruit blijkt dat het met de economie veel minder goed gaat dan de autoriteiten zeggen."

Dat zorgt niet alleen voor paniek onder beleggers. "Industrile bedrijven zien hun omzetten dalen. En ook de stemming onder autoverkopers is buitengewoon slecht. Internationale bedrijven vrezen slechtere omzetten", schetst Garschagen. "De stemming is somber aan het worden in China."
Hetzelfde medicijn

Heel veel opties heeft de Chinese overheid niet meer. Garschagen: "Behalve dan hetzelfde medicijn nog een keer toedienen. De vraag is dus of dat gaat gebeuren." Volgens analisten is die kans klein en wijst alles erop dat ze de aandelenmarkt niet langer willen ondersteunen.

"Het zou best zo kunnen zijn dat de communistische regering besluit de markt zijn werk te laten doen. En dan betalen die beleggers de rekening."

NOS 27-07-15
Auteur: Reporter Creer datum: 12-08-2015 15:38:44
Chinese munt verder onderuit

De Chinese munt gleed woensdag verder weg tegenover de dollar naar het laagste niveau sinds vier jaar in reactie op de onverwachtse valutastap van de centrale bank in Peking een dag eerder.

De Chinese munt, de yuan, belandde tegenover de dollar met een verlies van bijna 2% op de laagste stand sinds 2011. Ook andere Aziatische munten lieten een neergaande beweging zien.

De Chinese centrale maakte dinsdag een onverwachtse stap door de Chinese munt met bijna 2% te verlagen die bedoeld kan zijn om de export aan te jagen en als een stap naar een verdere hervorming van financile stelstel in het Aziatische land.

Op Wall Street hadden gisteravond vooral bedrijven die zeer actief zijn in China last van de valuta-ingreep in China.

Telegraaf 12-08-15

Auteur: Reporter Creer datum: 2-03-2016 13:46:57
Moody's negatiever gestemd over China
LONDEN (AFN) -
Moody's is negatiever geworden over de vooruitzichten voor de Chinese economie. De almaar stijgende schuldenlast en vraagtekens over het vermogen van de Chinese regering om de nodige economische hervormingen door te voeren, zijn voor de kredietbeoordelaar reden de verwachtingen naar beneden bij te stellen.
Volgens Moody's staat de financile kracht van China onder druk omdat veel staatsbedrijven van overheidssteun afhankelijk zijn. Daarnaast kampt het land met een forse uitstroom van kapitaal. Door staatsbemoeienissen in de aandelen- en valutamarkt nemen daarbij onzekerheden over de toegezegde hervormingen toe. ,,Het vermogen van de staat om schokken op te vangen is afgenomen", signaleert Moody's.
Beleidsmakers in China komen binnen afzienbare tijd met plannen voor de komende jaren in een poging de economie van het land een duw in de goede richting te geven. Het doel daarbij is onder meer een verdubbeling van het inkomen per hoofd van bevolking tegen 2020. Vooral de schulden bij bedrijven wegen echter zwaar op de economie. Volgens Moody's is die schuldenberg opgelopen tot 247 procent van de Chinese economie.
Hoge rating China
Waar Moody's negatiever is over de vooruitzichten, handhaafde het wel de relatief hoge rating (Aa3) van China. Volgens het bureau draagt de immense omvang van de Chinese economie bij aan de kredietwaardigheid. Daarnaast groeit de economie van het land nog altijd sterker dan die van andere opkomende markten en kampt het land met een relatief lage overheidsschuld.
Mocht echter het tempo uit de aangekondigde hervormingen verdwijnen, zou dit voor Moody's reden kunnen zijn aan de huidige rating te tornen. Lukt het China om met name staatsbedrijven meer op eigen benen te laten staan, dan is dit reden voor een positievere prognose.

Telegraaf 02-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 8-08-2016 16:07:27
Chinese handel zakt verder weg

PEKING (AFN) - De export en import van China zijn in juli opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de douane van de tweede economie van de wereld maandag naar buiten bracht.

De Chinese export gemeten in dollars zakte met 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, na een daling met 4,8 procent in juni. Daarmee zakte de uitvoer sterker dan economen hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een afname met 3,5 procent.

De invoer van China nam vorige maand met 12,5 procent af, na een krimp met 8,4 procent een maand eerder. Door economen werd in doorsnee een daling van de export met 7 procent voorspeld.

De cijfers wijzen op een aanhoudende zwakte in de wereldwijde handel van China en ook een haperende binnenlandse vraag in het land. Zo ging de export naar de Verenigde Staten, Japan en Europa omlaag, terwijl de import vanuit Australië en Zuid-Korea fors kromp. De Chinese import van olie daalde naar het laagste niveau in zes maanden.

Telegraaf 08-08-16
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier