Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: I.Q
Creer datum:
11-08-2011 20:39:13
WAAROM
In dit onderwerp een mogelijk antwoord op de meest gestelde vraag: WAAROM ?
Auteur: I.Q Creer datum: 11-08-2011 20:40:21
Next Question: Waarom worden tosti's schuin gesneden?

Door Rolinde Hoorntje

Tosti's worden bijna altijd schuin doorgesneden, valt Michel Huizenga op. Net als in plastic verpakt brood op tankstations. Ander brood wordt volgens hem bijna nooit schuin doorgesneden. Waarom tosti's wel?

Een tosti is een sandwichgerecht, weet Sacha van Gennip van Philips. Twee sneden brood met een of meer lagen beleg, vernoemd naar John Montagu, graaf van Sandwich in Zuid-Oost Engeland. In de 18de eeuw introduceerde hij de belegde boterhammen bij de high tea. Ze werden in aristocratische kringen op een bijtafeltje gezet zodat het gezelschap niet aan tafel hoefde voor een diner.

Fijn brood, dat fijn werd gesneden en fijn werd belegd. Met name komkommersandwiches werden diagonaal doorgesneden, zodat je de plakjes goed kon zien, zegt Nick Trachet, die zichzelf 'eetschrijver' noemt. De schuine snede maakte het tussendoortje extra appetijtelijk en onderscheidde de sandwich van een 'eenvoudige' dubbele boterham. Het gewone volk at immers rechte sneden brood. Een groter korstvrij oppervlak gaf een gevoel van luxe.

De opwaardering van je boterham is nog steeds een belangrijk argument. Thuis smeer je je boterhammen en snij je ze recht doormiddenWij gebruiken envelopzakjes. Het is een stukje presentatie, zegt Tostiworld eigenaar Vincent Gottschalk. Volgens hem is er nog een reden om de tosti schuin af te snijden. Veel beleg in het midden, dan lijkt het meer. Al is dat bij ons niet aan de orde.

Schuin afsnijden is niet alleen mooi, maar heeft ook nut. Een tosti-ijzer sealed het snijvlak, zodat de warme kaas er niet uit loopt bij het bakken, zegt een woordvoerder van tosti-ijzer fabrikant Tefal.
En toch worden lang niet alle tosti's in de bekende diagonaalvorm gemaakt. Boterhammen zijn zo klein, dat ziet er niet uit. Wij gebruiken baguettes , zegt Yossi Assayag van Tosti House in Rotterdam.

Er is nog een laatste reden voor de diagonale dwarsdoorsnee: namelijk gebruiksgemak. Trachet: Je hebt drie puntjes waarop je kan aanvallen. En het dipt beter in de saus. Het is gewoon gemakkelijker dan zo'n hele lap brood.

Hoe het woord tosti, meervoud van tosto, Italiaans voor toast, zijn ingang heeft gevonden in de Nederlandse taal, is overigens onduidelijk volgens het Voorlichtingsbureau Brood. De rest van de wereld, ook de Engelsen, noemt de geroosterde kaasboterham croque monsieur.

NRC 10-08-11
Auteur: Reporter Creer datum: 7-11-2011 18:22:19
Waarom heeft een vork vier tanden?

Door Anne Dohmen

Tijdens het eten vraagt Koen Blok (4) uit Houten zich vaak af waarom een vork vier tanden heeft. Zijn vader Arjen is vooral benieuwd waarom een gebaksvork drie tanden heeft en een vleesvork twee.


Er was ooit een tijd dat iedereen met z'n handen at. Ridders hakten met hun zwaard het vlees aan stukken; meer bestek kwam er niet aan te pas. De vork kent verschillende geboortes. Een ervan stamt uit de Middeleeuwen, waar men een tweetandige vleesvork gebruikte omdat het varken aan het spit te heet was om vast te pakken.

De kerk probeerde het vorkgebruik tegen te houden: God gaf ons immers handen om mee te eten. Tevergeefs; sinds Napoleon is de vork gemeengoed. Etiquettedeskundige Anouk van Eekelen: En nu durven we in Nederland ons eten nauwelijks nog aan te raken met onze handen.

Marketingmanager Jordan Soeteman van bestekproducent Amefa zet voor vader en zoon Blok de verschillende soorten vorken uiteen:
De tweetandsvork, ofwel de vleesvork. Heeft als doel om het vlees op zijn plaats te houden tijdens het snijden en het vervolgens op te scheppen. Er wordt niet mee gegeten, want er past te weinig op. Kreeften- en slakkenvorken hebben ook twee tanden, want die moeten smal genoeg zijn om in kleine holtes te kunnen prikken.
De drietandsvork; meestal een gebaksvorkje. Soeteman verklaart eenvoudigweg: Zo'n klein gebaksvorkje met vier tanden is uit verhouding.

De viertandsvork. Die vervangt eigenlijk de lepel, sinds de lepel alleen nog voor vloeibaar eten gebruikt mag worden, zegt Soeteman. Vier tanden betekent een groter schepoppervlak. En dat is volgens hem waar de huidige cultuur om vraagt. In vakjargon: een grote bak. Soeteman: Want dan kan er meer eten in n keer naar binnen 'geschoven' worden.

Dat kan zo zijn, maar, wil de etiquettedeskundige nog even in herinnering brengen, we gebruiken een vork dus niet om ons eten naar binnen te schuiven. Met een vork prik je. Van Eekelen: De etiquette wil dat we ons eten van de vork af eten. Je stopt dus niet de hele vork in je mond. Met kleine hapjes eten, vinden we in Nederland beschaafd. Doperwtjes zijn lastig, maar Van Eekelen is van de praktische etiquette en zegt: Doperwten mag je ook best schuiven.

NRC 07-11-11
Auteur: Reporter Creer datum: 4-03-2014 14:54:02
Claes: Poetin speelt blufpoker

EPA .De Europese Unie geeft Rusland tot donderdag om zijn militairen terug te trekken van de Krim. Gebeurt dat niet, dan volgen er economische sancties. Over inzet van militaire middelen spreekt Brussel niet. Een verstandige zet, zegt voormalig NAVO-chef Willy Claes.

"Ik zie niet in wat we met de inzet van militaire middelen kunnen bereiken. Niemand vraagt om een derde wereldoorlog of een groot militair conflict. De zaak moet diplomatiek worden opgelost. Waarbij Poetin natuurlijk bepaalde kaarten uitspeelt. Hij is tactisch handig, zelfs brutaal op dat punt."

Hoezo brutaal?

"We zijn totaal vergeten dat hij ongeschonden uit het Georgi-avontuur is gekomen. Russische troepen bezetten daar nog steeds een deel van dat territorium. Hij heeft Oekrane en Armeni belet om akkoorden met de EU te tekenen. Hij zette het westen een hak in het Syri-drama. Hij haalde Snowden binnen. Allemaal voorbeelden van diplomatie die schade berokkenen aan Washington en Brussel om aan te tonen dat Rusland een grootmacht is die andere grootmachten kan tarten. De blufpoker van Poetin."

Gaat Poetin niet te ver met de inzet van militairen op de Krim? Het lijkt op een oorlogsdaad.

"Ik denk inderdaad dat het een vorm van een oorlogsdaad is die deel uitmaakt van zijn blufpoker. Ik vrees wel dat de aanwezigheid van Rusland op de Krim de komende tijd blijft. Ik zie niet hoe we daar van af moeten komen."

Toch stuurt Poetin de militairen die met die oefening bezig waren terug naar hun basis. Wat zegt dat?

"Misschien kun je dat zien als de bereidheid van Poetin om te zoeken een vredevolle oplossing. Dat is de meeste positieve interpretatie die je daar aan kan geven. Ik kan me indenken dat men in Kiev opgelucht is dat het gevaar op een inval in het oosten van Oekrane voorlopig is geweken."

Maar Poetin geeft de Krim niet op?

"Nee, het is duidelijk dat Rusland rekening houdt met het strategische belang van Sebastopol. De aanwezigheid van de Russische vloot laat zien dat Poetin er voorlopig niet aan denkt om daar weg te gaan."

NOS 04-03-14
Auteur: Alex Creer datum: 16-08-2014 20:30:48

Meer brandhaarden in de wereld dan ooit


HEIDELBERG-SYDNEY - Draait de wereld dol? In meer dan tachtig van de 162 landen in de wereld is het onrustig. Vorig jaar woedden er ten minste twintig oorlogen. ‘De wereldorde wankelt’, concluderen deskundigen somber uit de opeenstapeling van conflicten.

De onrust gist wereldwijd. In Oekrane, Syri en Irak, van Somali tot Mali, langs de grenzen van Isral en Pakistan, tot in Mexico, Vietnam en de Filipijnen – overal broeit het of slaat de vlam in de pan. ‘De laatste zeven jaar laten een opvallende achteruitgang zien in vrede en veiligheid’, constateert het Australische Instituut voor Economie en Vrede in zijn jaarlijkse Global Peace Index.

De groeiende onveiligheid is vooral te wijten aan de expansie van terroristische activiteiten en gewapende conflicten, en aan de steeds groter wordende aantallen vluchtelingen en ontheemden. ‘De vijandigheid tussen staten maakt plaats voor meer en fellere binnenlandse conflicten’, menen de samenstellers van de index. Verslechtering is volgens hen de komende jaren vooral te verwachten in Zambia, Hati, Argentini en Tsjaad.

onveiliger
In het pas verschenen overzicht over 2014 staat dat een half miljard mensen moeten leven in oorlogsgebieden. Van hen leven 200 miljoen beneden de armoedegrens. ‘Sinds 2008 is het in 111 landen onveiliger geworden. Slechts in 51 landen zijn vrede en rust toegenomen’, staat in het rapport. Europa domineert de lijst van twintig meest vredige landen, met IJsland en Denemarken aan kop en nog twaalf andere Europese staten. Nederland neemt de twintigste plek in.

Het aantal oorlogen is groter dan ooit, signaleerde het Heidelbergse instituut voor internationaal conflictonderzoek HIIK eind februari. In 2013 waren er 414 gewapende conflicten gaande, waarvan er 45 ‘zeer gewelddadig’ waren. Twintig daarvan vielen in de categorie oorlog. ‘We zien tot onze diepe zorg een gestage groei aan gewapend geweld’, zeiden onderzoekers Simon Ellerbrock en Peter Hachemer in een toelichting op hun Conflictbarometer.

Meer dan de helft van de oorlogen woedde in Afrika. Sudan en Zuid-Sudan namen er vijf voor hun rekening, terwijl bloedige militaire operaties plaatsvonden in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali, Somali en de Democratische Republiek Congo. De brandhaarden in de wereld kosten iedere wereldburger gemiddeld duizend euro per jaar; oftewel in totaal tien triljard dollar, een schadepost die twee keer groter is dan de hele jaarlijkse productie van Afrika.

versplintering
De trend is zorgelijk, stelt Clingendaelonderzoeker Jan Rood. ‘De spanningen tussen de grote mogendheden – de Verenigde Staten, China, Rusland en de Europese Unie in het bijzonder – nemen toe, met een groeiend risico van incidenten en escalatie.’ In een overzicht tot juni dit jaar staat dat het aantal ‘intrastatelijke conflicten in de directe omgeving van de Europese Unie toenemen en intensiveren’.

Het daarmee gepaard gaande geweld dat bovendien grenzen overschrijdt, vormt een steeds groter gevaar voor de vrede in de EU. De wereldwijde instabiliteit in combinatie met het gemis aan effectieve samenwerking tussen landen vergroot de kans op ‘een verdere, verontrustende versplintering van de wereldorde’.

Rood waarschuwt dat Nederland achter de feiten blijft aanhollen, als het niet de krachten bundelt met andere landen. De bedreigingen voor de veiligheid door terrorisme, immigratie, grensoverschrijdende criminaliteit en cyberaanvallen schreeuwen om een eensgezind optreden. In de ‘gordel van instabiliteit’ (Midden-Oosten en Sub-Sahara) zullen meer vredesoperaties nodig zijn. ‘Maar de steeds veranderende omstandigheden maken een aanpak vanuit de internationale gemeenschap lastiger’, beseft Rood. Voorlopig holt de wereld door van crisis naar crisis.

geplaatst:
16-08-2014 - 7.39 Nederlands Dagblad

auteur:Gerhard Wilts
Auteur: Alex Creer datum: 17-10-2014 13:41:01
Nog nooit zo veel zee-ijs Zuidpool

Esther Wemmers

AMSTERDAM -
Klimaatwetenschappers staan voor een raadsel. Geheel tegen de verwachting in, worden recordhoeveelheden zee-ijs gemeten in het Zuidpoolgebied.
Het oppervlak bedraagt voor het eerst meer dan 20 miljoen vierkante kilometer, blijkt uit cijfers van de NASA. „Het past inderdaad niet in het beeld van een opwarmende aarde”, zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Meteorologie aan de Universiteit Utrecht. Al jaren zijn er rond de polen tegengestelde ontwikkelingen als het gaat om zee-ijs. In het Noordpoolgebied daalt de hoeveelheid ijs, terwijl het dus groeit rond de Zuidpool. Op Antarctica vormt die toename een probleem voor pinguns, die met minder open water moeilijker vis vangen.
Van den Broeke spreekt van een lastig te verklaren ’significante toename’. „Het kan komen door veranderde windpatronen. Of doordat er door het smelten van de Antarctische ijskap meer koud en zoet water in de oceaan terecht is gekomen, dat gemakkelijker bevriest. Maar eigenlijk niemand die het zeker weet.”

Telegraaf 17-10-14


Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier