Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: genieter
Creer datum:
14-05-2011 18:39:56
Gezondheid
In dit onderwerp actueel nieuws over nieuwe behandelingsmethodes
of voedingsadviezen
Auteur: genieter Creer datum: 14-05-2011 18:41:13

Belangrijke vondst voor behandeling tumoren

ROTTERDAM (ANP) Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt hoe warmte tumoren kapotmaakt. Dit is een belangrijke vondst voor de behandeling van kankerpatinten.

De onderzoekers publiceerden dinsdag over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences USA.

Als tumoren eerst worden verwarmd en daarna behandeld met chemotherapie of bestraling, werkt dit beter dan zonder de verwarming. Dat komt omdat de cellen door de warmte worden verzwakt en dus minder goed in staat zijn om zichzelf te herstellen, aldus professor moleculaire stralengenetica Roland Kanaar van het Erasmus MC.

De onderzoekers hebben ontdekt dat door verwarming een van de DNA-reparatiesystemen van de cellen wordt uitgeschakeld. Dat houdt in dat cellen, in dit geval tumorcellen, zichzelf minder makkelijk kunnen herstellen na aanvallen van buitenaf door bijvoorbeeld medicijnen. Daardoor gaan de cellen makkelijker dood.

Menselijke lichaamscellen lopen voortdurend DNA-schade op door invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld zonlicht of luchtvervuiling. Deze schade herstellen ze zelf. Maar dit schadeherstellend vermogen kan belemmerend werken bij de behandeling van tumorcellen. Daarbij is het immers juist niet de bedoeling dat ze zichzelf herstellen als door medicijnen schade wordt aangebracht. Het is de bedoeling dat ze afsterven. Door verwarming gebeurt dat beter.

Met deze ontdekking is het ontwerpen van nieuwe kankerbehandelingen een stap dichterbij. De therapie wordt nu nog verder getest. Kanaar verwacht dat het minimaal vijf jaar duurt voordat deze behandeling beschikbaar is voor kankerpatinten.

De behandeling is bedoeld voor elke soort kanker waarvan de tumor zich op n plek bevindt en dus te verwarmen is. Dat geldt bijvoorbeeld voor baarmoederhalstumoren, of hoofd- en nektumoren. Bij kanker van de bloedcellen is het lastiger, omdat daarbij de tumor niet op n vaste plek hoeft te zitten.

Ref.Dagblad 10-05-11
Auteur: Reporter Creer datum: 21-05-2011 22:04:49
Suzan Tuinier
Voedingsdeskundige

Wat je moet weten over 'het witte goud'

Zo gezond zijn asperges

Het aspergeseizoen is begonnen. Tot eind juni zullen ze weer volop verkrijgbaar zijn. Hoe verser asperges zijn, hoe lekkerder! Maar hoe weet je of asperges vers zijn? Hoe gezond zijn asperges? En waarom gaat je urine er anders van ruiken? Wat je moet weten over asperges.
Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen! Door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Als je een piepend geluid hoort, is het goed. De asperges zijn dan heerlijk vers.

Gezond
Asperges, ook wel 'het witte goud' genoemd, zijn onder meer rijk aan het aminozuur asparagine. Uit onderzoek is gebleken dat asparagine de nierfunctie stimuleert. Ook heeft asparagine een positief effect op leverstoornissen, chronische reuma en jicht. Asperges passen door hun vochtafdrijvende werking ook goed in een dieet.

Verschillende soorten
Er zijn twee soorten asperges: groene en witte. De witte asperges zijn de wortels van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond.


Urine
Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.


Kwaliteit
Asperges van AA-kwaliteit zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 28 mm en een gemiddelde lengte van 19-22 cm. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht

www.gezondheid.nl
Auteur: Reporter Creer datum: 26-05-2011 21:25:56


Zingen kan hoge bloeddruk verlagen

A. M. Alblas

Ze zou twee nieuwe knien krijgen. Maar op de ochtend van de operatie steeg haar bloeddruk tot onacceptabele hoogte. De operatie moest worden uitgesteld. Ondanks behandeling met bloeddrukverlagende middelen bleef haar bloeddruk te hoog. Totdat ze ging zingen.

De 76-jarige vrouw uit de Dominicaanse Republiek was toe aan twee nieuwe knien. De operatie zou worden uitgevoerd door een team artsen uit de VS, die in het kader van een filantropisch programma naar de Dominicaanse Republiek waren afgereisd. Zij hadden op zich genomen om bij arme patinten knie- en heupoperaties uit te voeren. Zo ook bij deze 76-jarige negrode vrouw.

Binnen enkele dagen zouden de artsen weer terugreizen naar de VS. De nieuwe knie voor deze arme vrouw dreigde erbij in te schieten. De operatie ging die dag niet door. Met een bloeddruk van 240/120 millimeter kwikdruk (mmHg) was opereren niet verantwoord. Ondanks behandeling met bloeddrukverlagende medicijnen bleef haar bloeddruk te hoog.

Later op de middag vroeg de vrouw of ze mocht zingen. Niemand had daartegen bezwaar. De vrouw zong zes religieuze liederen die zij ook geregeld aanhief tijdens kerkdiensten. Zingen deed ze ook thuis vaak. Ze gaf aan dat ze daar rustig van werd.

Na het zingen van twee liederen werd haar bloeddruk opnieuw gecontroleerd. Het bleek dat deze was gedaald naar 180/90 mmHg. Nadat de vrouw meer liederen had gezongen, bleef haar bloeddruk voldoende laag. Tijdens de nacht die erop volgde, zong ze stilletjes door. De volgende dag kon ze alsnog succesvol worden geopereerd. Aldus het verslag in het artsenblad Artritis Care & Research.

De hypothese dat zingen een effect heeft op de bloeddruk zou verder onderzocht moeten worden, zo stellen de artsen die bij het geval waren betrokken. Toch zijn er al aanwijzingen dat luisteren naar muziek een bloeddrukverlagend effect kan hebben, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2008. Onderzoekers lieten tientallen studenten hun favoriete muziek selecteren en ernaar luisteren. Het bleek dat hun aders tijdens het luisteren 26 procent uitzetten. De druk in de aders kan variren, afhankelijk van de diameter en de elasticiteit ervan. Hoe smaller ze zijn, hoe groter de druk op het bloed moet zijn om te zorgen voor een goede circulatie, en dus hoe hoger de bloeddruk is. Verwijding van bloedvaten leidt omgekeerd tot een lagere bloeddruk.

Behalve luisteren zou zingen mogelijk een nog beter effect hebben op de bloeddruk. Doordat de zanger zelf ritme, melodie en tempo bepaalt en liederen uitzoekt die betekenis voor hem hebben, zou er sprake kunnen zijn van een sterkere therapeutische werking.

Volgens een andere studie, onlangs gepubliceerd in The Journal of Advanced Nursing, werkt muziek ook in op het zenuwstelsel. De vibraties die muziek veroorzaakt en die inwerken op het zenuwstelsel, doen de hartslag en de bloeddruk dalen. Onderzoekers aan de universiteit van Hongkong stellen dat dagelijks 25 minuten luisteren naar muziek de bloeddruk behoorlijk doet dalen.

Muziek verzacht ook pijn. Zo daalt chronische pijn tot 21 procent tijdens het luisteren naar muziek, laat een ander onderzoek zien. Ook tijdens chemo- en radiotherapie wordt muziek als pijnstiller ervaren. Wijlen ds. J. J. Poort schrijft in een van zijn boeken dat hij tijdens het ondergaan van de bestralingen psalmen zong. Dat maakte hem rustig.

Stressbeheersing kan ook een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Bij stress wordt adrenaline geproduceerd. Die stof verhoogt de bloeddruk. Zo kan stress op lange termijn de bloedvaten en het hart beschadigen.--------------------------------------------------------------------------------


Boeiend verschijnsel

Het artikel in Artritis Care & Research beschrijft slechts n casus. Volgens dr. H. J. Agteresch, internist-hematoloog, is deze ene casus natuurlijk aardig, maar wetenschappelijk bezien van niet zo veel waarde. Wel is er een boeiend fenomeen beschreven, zegt hij.

Bij deze negrode vrouw lukte het niet met bloeddrukverlagende medicijnen de bloeddruk naar beneden te krijgen, noodzakelijk om een geplande operatie bij haar uit te voeren. Het zingen van religieuze liederen deed wel de bloeddruk dalen.

In het artikel wordt verwezen naar een eerdere studie met een testgroep en een controlegroep waarbij gebruik van een benzodiazepine (rustgevend middel zoals valium of seresta) vergeleken werd met het luisteren naar muziek. Beide groepen lieten een daling van de bloeddruk zien. Ook wordt geciteerd uit qua opzet vergelijkbare studies waarbij het luisteren naar muziek leidde tot vermindering van de pijn.

Al langere tijd is bekend dat pijn niet alleen lichamelijke oorzaken kent, maar versterkt kan worden door sociale, psychische en geestelijke noden, aldus Agteresch. In bijvoorbeeld de palliatieve zorg heeft pijnbehandeling plaats volgens het total pain concept. Ik denk dat we in deze casus met iets vergelijkbaars te maken hebben. Deze vrouw moest geopereerd worden. Dit gaat natuurlijk gepaard met spanning en kan leiden tot bloeddrukverhoging. Het zingen van religieuze liederen gaf deze vrouw kennelijk rust. Mogelijk zal het Afrikaanse temperament eraan hebben bijgedragen, door vol overgave te kunnen zingen. Vermoedelijk zal het ook tot vertrouwen hebben geleid in de hemelse Medicijnmeester.--------------------------------------------------------------------------------


Bloeddrukverlagers

Hoge bloeddruk of hypertensie is een ernstig gezondheidsprobleem en is omschreven als de stille moordenaar, omdat bijna een derde van de mensen niet weet dat ze eraan lijden. Hoge bloeddruk kan geheel of gedeeltelijk worden verlaagd met gezond verstand, gezonde voeding en het veranderen van de levensstijl.

- Afslanken bij overgewicht kan hoge bloeddruk verlagen. Een gezonder dieet is een goede start om overtollige kilo's kwijt te raken.

- Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de doorbloeding, leidt tot gewichtsverlies en helpt op die manier de bloeddruk te verlagen.

- Gebruik van minder zout en suiker kan een gunstig effect hebben op de bloeddruk.

- Alcohol heeft een direct bloeddrukverhogend effect.

- Chemische stoffen in sigaretten en tabak kunnen de vaatwand beschadigen en de bloeddruk verhogen.

- Kaliumrijke voedingsmiddelen verlagen de bloeddruk. Rijke bronnen van kalium zijn bananen, watermeloen, sinaasappel en pure chocola, evenals aardappels en spinazie.

- Ook knoflook verlaagt de bloeddruk, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Ref.Dagblad rubriek Gezondheid
Auteur: Reporter Creer datum: 2-06-2011 18:01:30
.
Fruit: iedere kleur zijn eigen gezonde nut

Zomerfruit is er in alle kleuren van de regenboog. Die natuurlijke kleurstoffen maken fruit niet alleen onweerstaanbaar, maar ook heel erg gezond.
Groen fruit zoals kiwi's en groene appels zitten vol gezonde stoffen waar je bloedvaten wel bij varen.

Kiwi
Om dichtslibben van de bloedvaten tegen te gaan en het bloed dun te houden, wordt door artsen regelmatig aspirine geadviseerd. Onderzoekers van de universiteit van Oslo hebben echter een veel lekkerder en natuurlijker alternatief ontdekt met hetzelfde bloedverdunnende effect: twee drie kiwi's per dag eten. Welke stof uit kiwi verantwoordelijk is voor het bloedverdunnende effect, is de onderzoekers nog niet duidelijk.


Groene appel
In appels, zoals de felgroene Granny Smith, zit veel quercitine, een zeer sterke antioxidant. Antioxidanten zijn gunstig, want ze kunnen onze cellen beschermen tegen vrije radicalen (=instabiele atomen en moleculen die cellen beschadigen). Gedacht wordt dat antioxidanten daardoor kanker en hart- en vaatziekten kunnen uitstellen. En appel heeft dezelfde antioxidantwerking als 1500 mg vitamine C. Hier moet je maar liefst 25 sinaasappels voor eten. Quercitine lijkt bovendien goed voor onze bloedvaten. Hoe hoger de inname van deze antioxidant, hoe lager het cholesterolgehalte en hoe kleiner de kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit Fins en Japans onderzoek.
Oranje voor de ogen
Heb je je wel eens afgevraagd waarom nectarines, abrikozen en perziken zo oranje zijn? Dat komt door bta-caroteen, dezelfde stof die wortels, sinaasappels en mandarijnen oranje kleurt. Bta-caroteen is n van de circa 600 carotenoden die in groente en fruit voorkomen. In deze supersappige steenvruchten zit ook veel van twee andere carotenoden: lutene en zeaxanthine. Oranje zomerfruit is goed voor jouw ogen.


Nectarines
Nectarines bevatten veel lutene en zeaxanthine. Bij het eten van een nectarine gaat een deel van deze stoffen naar je ogen. Ze vormen daar een soort inwendige zonnebril en beschermen het netvlies tegen de schadelijke werking van zonlicht. Zo helpen ze het verouderen van het netvlies voorkomen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ze beschermen tegen ouderdomsblindheid ofwel macula-degeneratie; een oogziekte waardoor het centrum van het netvlies (de macula) afsterft. En op de tien 80-plussers heeft deze ongeneeslijke aandoening. Hoeveel nectarines je moet eten om beschermd te zijn tegen de ziekte, is jammer genoeg (nog) niet bekend.


Abrikozen
Abrikozen bevatten van al het fruit veruit het meeste van de natuurlijke oranje kleurstof bta-caroteen: ruim 25 keer meer dan de gemiddelde vrucht. Ons lichaam is in staat om dat bta-caroteen om te zetten in vitamine A, en maakt daaruit weer een stof die heel belangrijk is voor het zien van licht en donker. Bta-caroteen helpt dus om nachtblindheid te voorkomen. En als de zomer voorbij is en er geen abrikoos meer is te vinden? Neem dan gerust gedroogde abrikozen. Bta-caroteen doorstaat het drogen met glans. Dit in tegenstelling tot vitamines, want die zul je in gedroogd fruit amper tegenkomen. Gedroogde abrikozen bevatten ook veel ijzer, wat goed is voor je bloed.
Vuurrood voor van alles
Voor vogels zijn rode vruchten als aardbeien en frambozen onweerstaanbaar en ze hebben groot gelijk. Rood fruit is namelijk een weldaad voor jouw lichaam. Er zit niet alleen vitamine C in, maar ook zogenoemd ellagitannine en lycopeen, wat het vruchtvlees van een tomaat of watermeloen zo mooi rood kleurt.


Watermeloen
De rode kleurstof lycopeen wordt altijd in een adem genoemd met tomaten, maar in watermeloen zit een kwart meer en dat is veruit het meeste van alle vruchten! Vooral mannen kunnen daar hun voordeel mee doen, want lycopeen zou wel eens cruciaal kunnen zijn bij de bescherming tegen prostaatkanker. Het is ook nog eens ideaal bij warm weer, want n flinke portie watermeloen bevat evenveel vocht als een glas frisdrank, maar helpt veel beter tegen de dorst omdat er minder suiker in zit.


Aardbei
Lycopeen zul je niet in aardbeien vinden, maar wel meer vitamine C dan er in sinaasappels zit. Om precies te zijn: in 100 gram sinaasappel zit 49 mg en in 100 gram aardbeien 60 mg vitamine C. Vitamine C is belangrijk om de weerstand op peil te houden en voor de genezing van wonden. Minder bekend is dat vitamine C de huid stevig houdt. Het is namelijk nodig voor de vorming van collageen, het bindweefsel dat de huid stevigheid geeft. Bij het klimmen der jaren wordt er steeds minder collageen aangemaakt, zodat de huid slapper wordt en gaat hangen. Ook het zonlicht is een beruchte sloper van bindweefsel. Gelukkig zijn er juist zomers volop aardbeien te koop.


Framboos
Frambozen zijn ongekend gezond, zo stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Er zit een stof in die verder eigenlijk alleen maar in geneeskrachtige kruiden voorkomt: ellagitannine. Aan deze stof worden kankerremmende effecten toegeschreven, al is dat alleen nog maar in het laboratorium aangetoond.
Paars voor een jeugdig lichaam en geest
Bosbessen, bramen, zwarte bessen en pruimen, ze bulken stuk voor stuk van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke effecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, want tijdens het rijpen neemt het gehalte aan anthocyanen alleen maar toe.


Bosbessen
Bosbessen danken hun diepe kleur aan de flinke hoeveelheid anthocyanen. Gedacht wordt dat deze stoffen een gunstige invloed hebben op onze hersenen en het geheugen. Bij dieronderzoek blijkt dat anthocyanen in de hersenen terechtkomen, precies in het gebied van het geheugen en leervermogen. En hoe hoger het gehalte daar, des te slimmer de diertjes waren n bleven bij het ouder worden.


Pruimen

Je zou het misschien niet achter deze paarse vrucht zoeken, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat pruimen een heel sterke antioxidantwerking hebben. Misschien wel de sterkste van alle vruchten. Gunstig dus die pruimen, want antioxidanten beschermen ons lichaam tegen ziektes. Geen verse pruimen meer te koop? Gedroogde pruimen en pruimenjam zijn ook nog goede bronnen van antioxidanten.
Geel voor de bloeddruk
Geel is goed voor je bloeddruk, want geel fruit bevat het mineraal kalium. De kaliumkoningen zijn gele honingmeloen en bananen.


Honingmeloen
Een egale gele schil en zacht geel vruchtvlees, dat kenmerkt de honingmeloen, ook wel suikermeloen genoemd. Het is een uitstekende bron van kalium: een honingmeloen bevat bijna twee keer zoveel kalium als het gemiddelde fruit. Kalium verlaagt de bloeddruk, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.


Banaan
Bananen bevatten niet alleen veel kalium, maar ook veel vitamine B6. Sterker nog, het is van alle soorten fruit en groenten de rijkste bron van deze vitamine. Vitamine B6 is veelzijdig en werkt samen met kalium. Beide stoffen spelen een belangrijke rol bij ons tastgevoel. Dit vijfde zintuig wordt gevormd door zenuwuiteinden die eindigen in de huid. Ze vangen prikkels van buitenaf op, zoals de warmte van de zon of een zachte aanraking. Zowel kalium als vitamine B6 zijn nodig om die prikkels via de zenuwen door te geven aan de hersenen. Kalium en vitamine B6 zitten overigens in veel voedingsmiddelen, dus een tekort zul je er niet snel van oplopen.
Iedere dag vijf kleuren
Het National Cancer Institute in de Verenigde Staten adviseert om flink te variren met de kleuren. Want elke kleur fruit bevat weer andere unieke super- gezonde stoffen met de meest exotische namen. In de Verenigde Staten loopt daarom al jaren de voorlichtingscampagne '5 a day, the color way'. Hierin worden Amerikanen opgeroepen om zoveel mogelijk kleuren fruit en groenten te eten.

Hoe kleurrijker, hoe meer gezonde stoffen, zo is de gedachte. En wij kunnen nog wat van de Amerikanen leren, want hier komen we niet verder dan gemiddeld twee tot drie kleuren fruit en groenten per dag. En n op de drie mensen haalt dat zelfs niet eens. De meest geconsumeerde kleuren zijn groen, oranje, geel en rood. Paars eten we amper.

Gezondheidsnet
Auteur: Reporter Creer datum: 16-06-2011 16:03:26
Olijfolie is goed voor hart

AMSTERDAM - Mensen die regelmatig olijfolie gebruiken, zouden 41 procent minder kans hebben op een hartaanval dan mensen die nooit met olijfolie koken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bordeaux onder 7625 Fransen van 65 jaar en ouder. Andere factoren als diten, sporten en gewicht werden meegerekend.

De positieve werking van olijfolie op het menselijk lichaam is al langer bekend. Olijfolie beschermt tegen hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hartziekten

Telegraaf 16-06-11
Auteur: Reporter Creer datum: 18-06-2011 12:15:47
Eigenschappen van groenten

Asperges stimuleren de nieren en breekt vet af. Het helpt ook om afvalstoffen te verliezen door oxalisch zuur af te breken in je lichaam dat vet vastplakt aan je cellen.

Bieten werkt sterk vochtafdrijvend voor je lever en nieren. Ze spoelen dwalende vetdeeltjes uit je lichaam en zuiveren bloedlichaampjes, dat zijn de cellen die vet opnemen.

Kool helpt je lichaam afvalstoffen te verliezen omdat het sulfaat en jodium bevat. Deze helpen om je maag en darmen schoon te houden. Kool is vooral geschikt voor dikke buiken, het breekt voornamelijk vet af in dat gebied

Komkommer bevat veel sulfaten en silcon. Deze mineralen stimuleren de nieren om het urinezuur af te drijven, wat een afvalstof is. Hierdoor stimuler je de cellen om vet af te drijven.

Knoflook geeft een schoonmakend effect in het lichaam en de spieren van de darm- en maag meer energie zodat je meer vet gaat verliezen. Ze breken ook vetklonters af.

Mierikswortel heeft een geweldig effect op het afbreken van vet in je cellen (zonder bijwerkingen) en het maakt je lichaam schoon.

Radijs maakt en slijmafscheidende membraan in je lichaam schoon omdat het hoge concentratie van magnesium en ijzer bevat.

Selder
Ongekookte selder heeft een hoog calciumgehalte. Deze pure vorm van calcium geeft het hormonale systeem een zetje dat hierdoor het opgehoopte vet afbreekt. Het bevat ook veel magnesium en ijzer wat je lichaam schoonmaakt.

Sla bevat ijzer en magnesium. Deze mineralen helpen je immuumsysteem dat je beschermt tegen ziektes. Het helpt de lever, verhoogt je stofwisseling en spoelt je vetcellen uit. Hoe donkerder de sla, hoe meer mineralen.

Spruiten
Spruiten stimulieren vooral de alvleesklier die hormonen afgeeft en ze hebben een schoonmakende effect op je cellen. Ze bevatten ook mineralen die de nieren stimuleren.

Tomaten bevatten veel vitamine C en oxalische zuren deze versnellen je stofwisseling. Het helpt de nieren om vocht af te drijven en vetdeeltjes uit te spoelen.

Uien bevatten mineralen en olien dat helpt bij vet afbreken en verhogen je stofwisseling.

Wortels bevatten carotine, een soort vitamine A. Deze geeft een vet uitspoelende reactie. De carotine veranderd in vitamine A in de ingewanden en det proces zorgt voor een snelle werking van je stofwisseling en dat je cellen goed vet afbreken.

Lentegroenten

Andijvie, asperges, aubergine, bloemkool, bospeen, champignons, Chinese kool, courgette, ijsbergsla,
komkommer, koolrabi, paprika, peulen, rabarber, radijs, rettich, rode bieten, slasoorten, snijbonen,
sperziebonen, spinazie, spitskool, taug, tomaten, tuinbonen, tuinkers, venkel, waspeen en witlof.

Zomergroenten:

Andijvie, aubergine, bleekselderij, bloemkool, bospeen, champignons, Chinese kool, courgette,
ijsbergsla, komkommer, paprika, peulen, rettich, rode bieten, slasoorten, snijbonen, sperziebonen,
spinazie, spitskool, suikermas, taug, tomaten, tuinbonen en tuinkers.

Herfstgroenten

Aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette,
knolselderij, koolraap, paddestoelen, paprika, prei, rode bieten, rode kool, savooienkool,
schorseneren, slasoorten, sperziebonen, spitskool, spruiten, taug, tuinkers, venkel, winterpeen,
witlof, witte kool en zuurkool.

Wintergroenten

Bleekselderij, boerenkool, broccoli, champignons, knolselderij, koolraap, prei, rode bieten, rode
kool, savooienkool, schorseneren, slasoorten, spruiten, taug, tuinkers, venkel, waspeen, winterpeen,
witlof, witte kool en zuurkool.Groenten bieden zo veel variatie in smaken, kleuren en bereidingen.

Tips!

Zo kies je de meest lekkere en meest voordelige groente: Kies groenten die stevig aanvoelen, een mooie kleur hebben en fris ruiken.

Bewaar groenten in de koelkast. Met uitzondering van tomaten, uien, courgette en aubergine. Leg die op een koele plaats.

Was de groenten altijd voor het koken of eten.

Borstel paddestoelen schoon met een speciaal borsteltje of veeg ze af met keukenpapier.

Kies groente van het seizoen, want die is het voordeligst.

Groenten uit de diepvries of blik zijn een prima alternatief voor verse groenten. Deze bevatten nagenoeg dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen.

Borstel wortelgroente, zoals bospeen, koolraap, knolselderij, koolraap, radijs, schorseneren en
winterpeen goed af. Of schil ze. Wortels kun je natuurlijk ook raspen.

Maak spinazie eens klaar met een teentje knoflook en wat olijfolie.

Ideaal bij de boontjes is salie.

Als je rauwe groenten niet dadelijk opeet, Zet ze dan best in koud water mat wat ijsblokjes. Zo blijven ze felgroen en worden ze niet dof van kleur.

Het kookvocht van groenten kan je gebruiken in een fond of een sausje (Behalve die van spinazie

Gezond vermageren
Auteur: Reporter Creer datum: 27-06-2011 13:37:53
Van roken word je dom

NIJMEGEN - Roken tast de hersenen aan. Als iemand stopt met roken, dan herstellen de kleine beschadigingen in de hersenbanen zich langzaam maar zeker. Pas na 20 jaar functioneren de hersenen weer hetzelfde als bij niet-rokers. Dat hebben onderzoekers van het UMC St. Radboud in Nijmegen geconcludeerd. Het onderzoek is maandag naar buiten gebracht.

Rokers die lang geleden zijn gestopt, hebben hetzelfde cognitieve vermogen als mensen die nooit gerookt hebben en ook net zo weinig beschadigingen in de hersenen

Telegraaf 27-06-11
Auteur: Reporter Creer datum: 7-07-2011 22:48:50 Laatst gewijzigd: 7-07-2011 22:57:48
Zeewier...

In de provincie Zeeland is vandaag de eerste zeeboerderij geopend: de Schelphoek. De toekomst van het boerenbedrijf ligt in zee. De duurzame boerderij, waar zeewier wordt gekweekt, bestaat uit drijvende pontons. Het wier, dat bol staat van eiwitten en zetmeel, kan worden verwerkt in een keur aan producten, zoals kroketten, chocolademelk en medicijnen. Het kan echter ook als grondstof voor bio-energie dienen.

Omdat de traditionele landbouw op termijn niet meer afdoende is om aan de wereldwijde vraag te voldoen, zijn wetenschappers continu bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. De drijvende boerderij is, na onderzoek door plantkundigen van de Landbouwuniversiteit in Wageningen, n van de opties om de gestaag groeiende wereldbevolking van voedsel en energie te voorzien.

Boeren op zout water
De boer van de toekomst zoekt het op het water. Zout water. Daar groeit het zeewier aan dikke touwen, en als kool. De verwachtingen van de biologen met het 'nieuwe' gewas zijn dan ook groot. Het slierterige goedje zou door zijn samenstelling op termijn ook als grondstof voor kunststof kunnen dienen. De proef met de zeeboerderij, voor de kust van Schouwen-Duiveland, gaat minimaal drie jaar duren en mag niet ten koste gaan van de natuur en/of biodiversiteit.

Een inventieve Zeeuwse slijter, Petra de Boevere, heeft van de nood inmiddels al een deugd gemaakt: zeewierjenever. De geur en smaak van de zee gevangen in alcohol. Ooit bedoeld als gimmick voor bij de Zeeuwse oesters, maar nu een groot succes. Voorlopig stopt zij nog Japans zeewier in haar drankje, maar ook daar hoopt ze, met de komst van de zeewierboerderij, binnenkort verandering in te kunnen brengen. Proost! (David van der Heeden)

AD 07-07-11
Auteur: Reporter Creer datum: 13-08-2011 22:22:03
Vleeswaren verhogen diabeteskans fors

| Wim van Hengel

BOSTON/LEUSDEN De dagelijkse consumptie van zo'n 50 gram bewerkt rood vlees (vleeswaren als salami en worstsoorten) leidt tot een 50 procent hogere kans op diabetes.

Dat blijkt uit een grote studie uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse Harvard School of Public Health. De resultaten werden eerder deze week gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 442.000 personen uit drie grote studies waarvan de deelnemers uit de twee grootste onderzoeken 20 en 28 jaar werden gevolgd.

De onderzoekers keken niet alleen naar het risico van het eten van bewerkt rood vlees, maar ook naar de gevolgen van het dagelijks eten van onbewerkt rood vlees (red meat).

Onder deze Engelse benaming vallen rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees en daarvan afgeleide producten. Het gaat dus niet om vlees dat nog rood is en niet goed doorbakken. Kip, kalkoen en ander gevogelte, vallen er niet onder, maar horen thuis in de categorie wit vlees.

De consumptie van 100 gram onbewerkt rood vlees, een gangbare portie in westerse landen, leidde tot een hogere kans op diabetes van 20 procent. Iemand die dagelijks de dagelijkse portie rood vlees vervangt door het eten van noten, magere zuivelproducten en volkoren granen, kan het risico op diabetes verlagen met respectievelijk 21, 17 en 23 procent.

De enorme omvang van het onderzoek maakt dat de resultaten van deze epidemiologische studie zeer betrouwbaar zijn. Hoofdonderzoeker dr. Frank Hu, hoogleraar voeding en epidemiologie aan Harvard, noemt de studieresultaten dan ook van grote betekenis. Er is sprake van een epidemie van diabetes in onze westerse wereld en tegelijk is er wereldwijd sprake van een toenemende consumptie van rood vlees.

Eglantine Barents, ditiste en beleidsadviseur van de Diabetesvereniging Nederland, noemt het een gegeven dat rood vlees voor de gezondheid niet zo gunstig is. Dat bleek al eerder uit een zogeheten zevenlandenstudie. De inwoners van Kreta waren gezonder en werden ouder dan West-Europeanen. Hun voedingspatroon week op belangrijke punten af van wat wij in onze landen gewend zijn. Ze aten onder meer vaak vis en nauwelijks rood vlees.

De resultaten van dit onderzoek zijn vanwege de omvang van de studie niet te negeren, vindt Barents. Bovendien hebben de onderzoekers de uitkomsten gecorrigeerd voor leeftijd, overgewicht en andere risicofactoren op het gebied van leefstijl en voeding. Dus het hogere diabetesrisico is echt terug te voeren op de roodvleesconsumptie.

Barents wil de uitkomsten niet betitelen als alleen maar slecht nieuws. Dat is het natuurlijk enigszins als je rood vlees en vleeswaren lekker vindt, maar mensen krijgen ook alternatieven aangeboden waardoor ze hun vleesgebruik kunnen verminderen. Dat is het goede nieuws. Ze kunnen hun leefstijl aanpassen ter preventie van diabetes.

Op basis van de uitkomsten adviseren de Amerikaanse voedingswetenschappers de consumptie van bewerkt rood vlees in de vorm van vleeswaren, rookworst en dergelijke te minimaliseren en de consumptie van onbewerkt rood vlees terug te dringen. Zo mogelijk dient rood vlees te worden ingeruild door gezonde vervangers, zoals vetarme zuivelproducten, vis en peulvruchten.

In 2005 kwam de consumptie van rood vlees ook in een kwaad daglicht te staan. Toen werden de resultaten gepresenteerd van een ander megaonderzoek onder ruim 520.000 Europeanen, de zogeheten EPIC-studie. De belangrijkste uitkomst was dat mensen die dagelijks 160 gram rood vlees en vleeswaren eten 31 procent meer kans hebben om binnen tien jaar dikkedarmkanker te krijgen dan mensen die minder dan 20 gram rood vlees per dag eten n portie per week of minder.

Mensen die 80 gram vis per dag eten ten minste om de dag een portie hebben een 32 procent kleiner risico op dikkedarmkanker vergeleken met mensen die minder dan 20 gram vis per dag eten minder dan n portie vis per week, zo bleek uit de EPIC-studie

Ref.Dagblad 12-08-11
Auteur: Reporter Creer datum: 1-10-2011 17:57:15

Kees: even lekker als kaas

| Wim van Hengel

Kees en kaas. Het verschil zit 'm in meer dan alleen de klinkers. In kees zijn de ongezonde verzadigde vetten uit kaas vervangen door gezonde plantaardige vetten. Met behoud van smaak.

Kees is de afgelopen jaren ontwikkeld door levensmiddelentechnoloog Marc van Wanroij. Voor het maken van kees worden de dierlijke vetten uit de melk volledig afgeroomd en vervangen door plantaardige vetten, vooral afkomstig van zonnebloem- en raapzaadolie. Daardoor bevat kees 60 procent minder verzadigd vet dan 48+-kaas.

Van het nieuwe mengsel wordt kees gemaakt, net zo als in de kaasmakerij. Door toevoeging van zuursel en vegetarisch stremsel ontstaat de wrongel. Deze wordt samengeperst in de bekende ronde kaasvorm. Dan volgt een korter dan gebruikelijk pekelbad, waardoor kees 30 procent minder zout bevat dan 48+-kaas.

Kees heeft een gezonde vetzuursamenstelling. De verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren is 3:1, zegt Gijs Jansen, met Van Wanroij eigenaar van het nieuwe bedrijf Keesmakers in Leiden.

Kees is verkrijgbaar bij kaasspeciaalzaken door het hele land. Op de website zijn de adressen te vinden. De prijs is gelijk aan die van light kazen uit het gezondheidssegment: 15 euro per kilo. Kees smaakt prima. Alleen de structuur is wat korreliger. Een aanrader voor wie verzadigd vet wil of moet vermijden.

www.keeskaas.nl voor informatie over verkooppunten.

Ref.Dagblad 01-10-11
Auteur: Reporter Creer datum: 19-10-2011 16:26:30
Groentela vol bacterin AMSTERDAM - Onderzoekers waarschuwen dat de groentela in een koelkast meer dan 750 keer bacterin bevat dan veilig is. Hier zitten onder andere de ziektemakers E. coli, salmonella en listeria tussen.


De onderzoekers bekeken de groentela van ruim 30 koelkasten bij mensen thuis. Hieruit bleek dat er gemiddeld 7850 bacterin per vierkante centimeter zaten. Sommige bevatte zelfs meer dan 129000. Een schone omgeving heeft tussen de 0 en 10 bacteriekolonies per vierkante meter

Het hele idee van een koelkast is om voedsel veilig en gezond op te bergen en de kans op bacterin en schimmels tegen te houden. Een koelkast kan dat alleen als hij regelmatig grondig schoongemaakt wordt. Als de bacterin eenmaal binnen zijn kunnen ze zich snel vermenigvuldigen, zegt Paul McDonnell van Microban Europe.

Zeg eens eerlijk, hoe vaak maak jij de koelkast schoon?

Telegraaf 19-10-11
Auteur: Reporter Creer datum: 4-11-2011 18:45:47

Koper bestrijdt bacterie en virus in ziekenhuis
Anca Boon

Steeds meer ziekenhuizen vervangen deurkrukken, kranen en bedrails van roestvrijstaal door exemplaren van antimicrobieel koper.
Ziekenhuisafdelingen moeten brandschoon zijn. In werkelijkheid doet zo'n 8 procent van de patinten juist daar een infectie op. Op zoek naar een oplossing voor dit probleem herontdekt de medische wereld een metaal waarvan Egyptische en Griekse artsen de kiemdodende werking al kenden.

Alleen al in Europa zorgen infecties die mensen in het ziekenhuis oplopen voor naar schatting 37.000 sterfgevallen per jaar. Ook de financile schade is groot. Het sluiten van afdelingen vanwege resistente ziekteverwekkers zoals MRSA betekent een kostenpost voor de gezondheidszorg die binnen de EU wordt geraamd op 7 miljard euro per jaar.

In de strijd tegen ziektekiemen is koper de laatste jaren in beeld gekomen. Een metaal waarvan de kiemdodende werking opvallend genoeg in de oudheid al bekend was. Zo beschrijft een Egyptische tekst op een papyrusrol, daterend van tussen 2600 en 2200 voor Christus, al hoe koper kan worden gebruikt voor de ontsmetting van wonden en het steriliseren van water.

Ook Grieken, Romeinen, Azteken en andere oude beschavingen kenden de antimicrobile eigenschappen van koper. Ze gebruikten het, vermalen tot poeder, tegen huidaandoeningen. Ook blijkt uit archeologische vondsten uit Pompe en Herculaneum dat Italiaanse artsen in de eerste eeuw instrumenten van koper en brons gebruikten.

Nu ziekenhuizen steeds vaker kampen met voor antibiotica ongevoelige bacteriestammen, komt het metaal weer in beeld vanwege zijn kiemdodende eigenschappen.

Niet alleen hand-handcontact vormt een belangrijke bron van besmetting. Ook worden bacterin, virussen en schimmels nogal eens overgedragen via veel aangeraakte oppervlakken, zoals deurkrukken, duwplaten op deuren, kranen en bedranden. Een vieze hand besmet ten minste zeven voorwerpen. Die zijn vaak van roestvrij staal of van plastic. Ziektekiemen kunnen daarop dagen- tot wekenlang overleven, weet prof. Bill Keevil, hoofd van de afdeling microbiologie aan de universiteit van Southampton, Groot-Brittanni.

Keevils onderzoekslab toonde aan dat resistente MRSA-bacterin op een koperen oppervlak binnen tien minuten doodgaan, terwijl ze op roestvrij staal (rvs) lang en gelukkig leven.

Het naburige Selly Oak Hospital in Birmingham nam daarop de proef op de som. Op een afdeling werden alle veel aangeraakte rvs-voorwerpen vervangen door exemplaren van koperen. Uiteraard werden de ziekenzalen nog altijd op de gebruikelijke manier schoongemaakt en waste het personeel nog steeds grondig de handen. Het aantal ziektekiemen op de voorwerpen nam met ruim 90 procent af, vertelt Keevil.

Een drietal Amerikaanse ziekenhuizen, een in New York en twee in Charleston, South Carolina, introduceerde eveneens antimicrobieel koper op de afdeling. De onderzoekers keken dit keer echter niet naar de hoeveelheid ziektekiemen op de contactoppervlakken, maar naar het aantal patinten dat gedurende de opname een infectie kreeg.

Prof. Michael Schmidt van de Medical University of South Carolina presenteerde in juli, tijdens een conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genve, de resultaten van drienhalf jaar onderzoek. Het verschil in infecties tussen patinten die op een gewone afdeling werden verpleegd en zij die op een kamer met een beperkt aantal koperen voorwerpen waren verpleegd, was niet minder dan 40 procent. Dat resultaat is fenomenaal, aldus Schmidt.

Wereldwijd zijn er steeds meer ziekenhuizen die veel aangeraakte oppervlakken, die een bron van besmetting vormen, vervangen door antibacterieel koper, weet Paul Becquevort, vertegenwoordiger van koperinformatiecentrum Copper Benelux. In Nederland probeert hij het gebruik van antimicrobieel koper in ziekenhuizen breder bekend te maken.

Voor zover hij weet, is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de enige zorginstelling die het op dit moment toepast. Op de kankerafdeling die het UMCG vorig jaar in gebruik nam, zijn de deurkrukken en de kranen van brons.

Niet alleen puur koper is actief tegen ziektekiemen, maar ook legeringen combinaties van metalen mits ze voor 70 procent of meer uit koper bestaan, weet Becquevort. In Amerika heeft de Environmental Protection Agency (EPA) inmiddels 282 legeringen erkend als antimicrobieel koper. In Europa is zo'n registratie niet nodig.

De prijs hiervan is vergelijkbaar met dat van hoogwaardig roestvrij staal. Bij nieuwbouw of herinrichting van een verpleegafdeling hoeven de kosten dus geen belemmering te vormen om het actieve metaal toe te passen, aldus Becquevort.

Door de brede waaier aan geregistreerde producten is het materiaal voor ieder wel in een gewenste kleur leverbaar, meent hij. Wie gehecht is aan de zilvertint van rvs, kan bijvoorbeeld kiezen voor een nikkel-koper-zinklegering die de kleur van roestvrijstaal benadert, maar een heel licht gelige gloed heeft.

Een belangrijk voordeel van antimicrobieel koper is dat de werking ook na maanden of jaren niet afneemt, stelt Becquevort, omdat het een eigenschap is van het metaal zelf. Een kopercoating krijgt die erkenning niet. Die laag kan immers afslijten. Hoe lang dat duurt, is echter moeilijk vast te stellen.

Van koper en koperlegeringen is bekend dat ze van nature na verloop van jaren oxideren en donkerder van kleur worden. In het UMCG zijn donkerbronzen deurkrukken aangebracht die in de loop van de jaren nog iets bruiner zullen worden.

Waar iemand de voorkeur aan geeft, is een kwestie van smaak, meent Becquevort. Zo weet hij dat in een ziekenhuis het metaal dagelijks wordt gereinigd met citroenzuur om het zijn glans te laten behouden. In het Britse Selly Oak Hospital lieten ze het koper oxideren en bruin worden.

Dat oxidatieproces is niet nadelig voor de kiemdodende eigenschappen, zo blijkt uit onderzoek. Het metaal blijft even goed ziekteverwekkende bacterin en virussen uitschakelen.

Niet alleen verpleeginstellingen zijn gebaat bij de werking van antimicrobile koper, meent Becquevort. Zo zouden naar zijn mening kiemdodende deurkrukken en kranen ook gezondheidsvoordeel opleveren in openbare toiletten bij tankstations, restaurants, op scholen en in sportfaciliteiten. Naast de gebruikelijke hyginemaatregelen schoonmaak en handen wassen kan antibacterieel koper aanvullende bescherming bieden, omdat het werkzaam is, ook tussen twee schoonmaakbeurten in.

>>antimicrobialcopper.com--------------------------------------------------------------------------------


Brede aanval op bacterie en virus

Koper valt ziektekiemen op meerdere punten aan. De snelheid waarmee het metaal bacterin, virussen en schimmels doodt, zorgt ervoor dat die geen ongevoeligheid kunnen ontwikkelen voor antimicrobile voorwerpen, denken wetenschappers.

Hoe koper micro-organismen precies dood, is nog niet helemaal opgehelderd. Inmiddels is wel duidelijk dat er koperionen van bijvoorbeeld een deurkruk vrijkomen en gaten slaan in de celmembraan van een bacterie. Daardoor lekken essentile voedingsstoffen en vocht weg en raakt de ziekteverwekker verzwakt.

Koperionen die vervolgens naar binnen dringen, ontregelen essentile processen. Zo schakelen ze enzymen uit, de werkpaarden van elke cel. Uiteindelijk wordt ook het erfelijk materiaal beschadigd en gaat de bacterie, het virus of de schimmel dood.

Uit laboratoriumproeven blijkt dat bacterin die in de natuur voorkomen en waarvan bekend is dat ze resistent zijn tegen koper, niet overleven op een oppervlak dat voor 70 procent of meer uit koper bestaat. Wel duurt het langer voor ze doodgaan. Wil een legering het label antimicrobieel krijgen dan mag dat maximaal twee uur duren.--------------------------------------------------------------------------------


Messing leuningen in Chileense metro

Een nieuw metrostation in de Chileense stad Maipu, kreeg afgelopen jaar 350 meter aan messing leuningen langs zijn trappen. Alle zijn ze voorzien van het keurmerk Antimicrobial copper. De roltrappen van station Santiago Bueras moeten het nog wel stellen met het gebruikelijke zwarte rubber.

Toch verwachten de Chileense autoriteiten dat het plaatsen van de kiemdodende trapleuningen ervoor zorgt dat de 6500 reizigers die het station dagelijks aandoen, minder risico lopen om er bacterin of virussen op te pikken waarvan ze ziek kunnen worden.

Maar ook commercile factoren spelen een rol. Chili is 's werelds grootste koperproducent, en daarom moet de bevolking trots zijn op het metaal.

Naar verwachting zullen nog meer nieuwe metrostations van het groeiende Chileense metronetwerk worden uitgerust met in totaal 10.000 meter antimicrobieel messing, een legering die lang meegaat. Daarnaast overwegen de bazen van het staatsbedrijf Metro ook de roestvrijstalen leuningen in bestaande stations te vervangen door het kiemdodende metaal.

Reacties (1)
Zeer interessant artikel, doorgestuurd naar afdeling infectie preventie van het Meander Amersfoort en de Teammanager van chirurgie. Aangezien er een nieuw ziekenhuis in aanbouw is, misschien kunnen ze er nog wat mee! Hoop ik.lia | Leusden | 26 okt 2011 - 14:32

Ref.Dagblad 24-10-11
Auteur: Reporter Creer datum: 29-12-2011 23:53:02

Eet net als schaatscoach Henk Gemser voortaan elke dag Becel brood

Wist je dat gemiddeld zo'n 25% van onze dagelijkse zoutinname uit brood komt?

Hiermee is brood de grootste leverancier van zout in onze voeding.

Brood is echt wat je noemt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en geschikt voor ieder moment van de dag. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan om zes tot zeven sneetjes (volkoren) brood per dag te eten.

Brood bevat veel voedingsvezels en deze zijn belangrijk voor ons lichaam. Ze zorgen namelijk voor een goede darmwerking.

Volkoren brood is een bron van ijzer. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit brood. Eet dus fruit bij je broodmaaltijd of neem een glaasje jus d'orange. Je lichaam neemt het ijzer uit brood dan gemakkelijker op. Helaas bevat brood naast alle goede dingen ook veel zout. Daarom komt Becel nu met een meergranen volkoren brood met maar liefst 40% minder zout!


Gezonde bloeddruk door minder zout

Uit onderzoek is gebleken dat we ongeveer 9 gram zout per dag eten in Nederland. Gemiddeld komt zo'n 25% van het zout dat we eten uit brood en ongeveer 75% van de totale zoutinname komt van het eten van bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood (kaas, vlees, sauzen en soepen).

De meeste mensen eten teveel zout, ongeveer 1,5 keer meer zout dan het maximum van 6 gram dat wordt geadviseerd door de Gezondheidsraad. (nl 9 gram ipv. 6 gram)

Een hoge zoutinname kan leiden tot een hoge bloeddruk. Recent (wetenschappelijk) onderzoek laat zien dat een verlaging van de zoutinname met 25-33% een aanzienlijk positief effect heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten. Een gezonde bloeddruk is een belangrijke factor om hart en bloedvaten gezond te houden. De stijging van de bloeddruk met de leeftijd is voor een groot deel toe te schrijven aan een te hoge zout inname.

Brood met 40% minder zout


Becel Meergranen Volkoren is een heerlijk brood met maar liefst 40% minder zout dan een standaard volkorenbrood. Het is exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Eet net als schaatscoach Henk Gemser voortaan elke dag Becel brood en kijk op www.becel.nl voor dit heerlijke en gezonde brood!

Becel brood is genomineerd voor de Jaarprijs Voedingscentrum 2009!


Gezondheid.blog.nl
Auteur: Reporter Creer datum: 3-01-2012 16:49:51 Laatst gewijzigd: 3-01-2012 22:32:47
Spierkramp tips tegen kramp in benen, kuiten & voeten

Normaal gesproken bewegen de vezels in een spier nooit allemaal tegelijkertijd, maar wisselen ze elkaar af. Spierkramp in je benen, kuiten of tenen wordt veroorzaakt doordat alle vezels van een bepaalde spier opeens allemaal tegelijkertijd samentrekken.

De spier krimpt bij de samentrekking met volle kracht ineen, waardoor typerende, stekende kramppijn ontstaat. Hieronder vind je 9 tips waarmee je spierkramp in je benen, kuiten en tenen kunt voorkomen en krampen tussentijds kunt doorbreken

Waar hebben mensen het vaakst last van spierkramp?
Spierkramp kan zich in principe in elke spier voordoen. Zo ervaren sommige mensen regelmatig merkwaardige, kleine krampjes in de spiertjes rondom de ogen. De volgende vormen van spierkramp komen veel vaker voor:

Kramp in nek
Spierkramp in hand
Krampen in vingers
Kramp in rug
Spierkramp in schouder
Krampen in arm
De plekken waar spierkramp zich echter vertuit het vaakst en het hevigst manifesteert zijn de benen, kuiten, voeten en tenen!

10 tips om spierkramp te voorkomen
Omdat spierkramp enorm pijnlijk kan zijn, zijn talloze mensen op zoek naar manieren om krampen te voorkomen. Hieronder vind je 10 praktische & effectieve tips om o.a. kramp in je benen, spierkramp in je voeten en krampen in je kuiten te tegen te gaan:

1: Spierkramp door mineralen-tekort
Spierkrampen zoals beenkramp & kuitkramp kunnen gemakkelijk worden veroorzaakt door een elektrolyten-stoornis of vitaminegebrek. Het is dan ook van cruciaal belang dat je de juiste vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt om krampen in o.a. benen, kuiten en voeten te voorkomen.

De volgende voedingsstoffen kunnen kramp helpen voorkomen: Vit. B-complex, vit. D, vit. E, magnesium, calcium, zink en natrium. Een tekort aan deze voedingsstoffen in je bloed kan juist krampen veroorzaken! Als je vaak last hebt van spierkramp, laat dan eens bloed prikken om te testen op tekorten aan vitamines & mineralen. Wellicht doet een magnesiumtabletje al wonderen om je krampen te verhelpen.

2: Verstoorde vochtbalans veroorzaakt spierkrampen
Kramp in been, kuit, nek, voet of arm wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slechte interne vochthuishouding of vochtbalans. Je kunt je vochtbalans herstellen en zodoende spierkramp voorkomen door:

Veel water te drinken (vooral als je veel sport en/of zweet); minder zout te eten bij overmatig zoutgebruik; meer zout te eten bij een natriumtekort; vocht-afdrijvende middelen zoals plastabletten te mijden; alcoholgebruik te matigen. Zodra je vochtbalans zich hertelt, zul je gegarandeerd minder last hebben van spierkrampen.

3: Spierkramp wegens verkeerde lichaamshouding
Veel mensen krijgen gedurende de nacht last van krampen in de kuiten, spierkramp in de tenen of kramp in de voeten. Deze nachtelijke spierkrampen worden in veel gevallen echter al gedurende de dag uitgelokt.

Nachtelijke kramp in je benen ontstaat namelijk in veel gevallen doordat je overdag een verkeerde sta- of zithouding aanneemt.Vooral langdurig in dezelfde houding staan of achter een bureau zitten werkt spierkrampen in de hand. Je kunt krampen dan ook helpen voorkomen door regelmatig een stukje te gaan lopen.

4: Spierkrampen & Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het ontstaan & voorkomen van krampen. Vooral spierkramp in de benen, kuiten, voeten, rug en nek wordt in veel gevallen veroorzaakt door te veel, te weinig of verkeerde lichaamsbeweging.

Als je weinig tot niet aan lichaamsbeweging doet, dan, heb je een vergrote kans op spierkramp. Als je echter te vaak en te langdurig sport, raken je spieren uitgeput, verzuurd en/of overbelast. Ook hierdoor kan kramp in benen/kuiten ontstaan. Als je krampen wilt voorkomen, dan dien je dus regelmatig te sporten, maar niet overdreven vaak of lang.

5: Spierkramp door hoge bloeddruk
Kramp in je benen, spierkramp in je kuiten en krampen in je nek worden in veel gevallen veroorzaakt door een verhoogde bloeddruk ofwel hypertensie. Je bloeddruk wordt vooral hoger als je veel zout eet, weinig beweegt en te kampen hebt met overgewicht

Maar ook door overmatig alcoholgebruik, bepaalde medicijnen en de anticonceptiepil kunnen hypertensie veroorzaken en zodoende kramp in o.a. kuiten, benen en voeten in de hand werken. Kortom: als je vaak last hebt van spierkramp, laat dan eens je bloeddruk meten!

6: Spierkramp wegens lage bloedsuikerspiegel
Je bloedsuikerspiegel betreft de hoeveelheid glucose die in je bloed zit. Als de hoeveelheid glucose in je bloed te laag is, dan spreekt men van hypoglykemie. Kramp in je spieren kan worden veroorzaakt door een te lage bloedsuikerspiegel.

Als je spierkramp wordt veroorzaakt door hypoglycemie, dan kan een beetje suiker uitkomst bieden.In sommige gevallen kun je kramp in je spieren (kuitkramp, beenkramp, nekkramp e.a.) dus simpelweg helpen voorkomen door een suikerrijk dropje, zuurtje of chocolaatje te nemen.

7: Kou & Spierkrampen
Kou is een van de belangrijkste oorzaken van spierkrampen. Vooral kramp in je benen, kuitkramp en krampen in je voeten worden vaak veroorzaakt door kou.

In sommige gevallen kun je spierkramp dus simpelweg bestrijden met warmte. Als je vaak last hebt van krampen in je kuiten of voeten, gebruik dan warm beddengoed, warme nachtkleding en eventueel een elektrisch deken gedurende de nacht.

8: Spierkramp m.b.t. overmatige spierspanning
Kramp in je spieren (benen, kuiten, voeten, tenen, nek, hand, vingers etc.) wordt direct of indirect altijd veroorzaakt door overmatige spierspanning. Overmatige spanning in je spieren kun je logischerwijs voorkomen door je spieren te ontspannen.

Het vervelende van krampen in je spieren is doorgaans dat het extra veel pijn doet als je ontspant.Toch is herhaaldelijk spannen en ontspannen van je krampende spieren een perfecte methode om je krampen te doorbreken. Ook het warm wrijven, strekken en masseren van je spieren kan het spanningsreflex (en daarmee de spierkramp) doorbreken.

9: Spierkramp & Doorbloeding
Spierkramp in je tenen wordt vaak veroorzaakt door een slechte doorbloeding van voeten of benen. De doorbloeding van je beenspieren en voetspieren wordt meestal verstoord door slecht zittende schoenen, of een onnatuurlijke zithouding. Als kramp in je voeten en tenen wilt voorkomen, kun je dus maar beter goede, comfortabele schoenen dragen en netjes rechtop zitten.

Draag vooral nooit langdurig hoge hakken of knellende laarzen als je vaak last hebt van kramp in kuiten of voeten. Wissel je schoenen regelmatig af en draag geen strakke sokken. Let bovendien op je zithouding Door in hoeken van 90 graden op je stoel te zitten, blijven je benen optimaal doorbloed en voorkom je kramp in kuiten, voeten en tenen. Leg je benen vooral niet over elkaar.

prettyhealthy.nl

.
Auteur: Reporter Creer datum: 25-01-2012 18:24:18
Wat is een gezond gewicht?

AMSTERDAM - Aan het lijnen en sta je regelmatig op de weegschaal om je gewicht te controleren? Dan is het wel handig om te weten wat voor jou een gezond gewicht is. De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte.


De Body Mass Index (BMI) zegt echter niets over het percentage vet in het lichaam. De indeling geldt voor volwassenen in de leeftijd van 18 tot 70 jaar.

Lengte

De BMI wordt berekend door het gewicht in kg te delen door de lengte in meters en de uitkomst nog een keer te delen door de lengte.

Voorbeeld: Mevrouw X weegt 80 kg en heeft een lengte van 172 cm.

De BMI reken je als volgt uit: 80 kg : 1,72 = 46.5 : 1,72 = BMI 27

Met een BMI van 27 val je in de categorie overgewicht. Het advies luidt om het gewicht goed in de gaten te houden en niet verder aan te komen. Een gezond gewicht voor mevrouw X is 74 kg. Bij een BMI boven de 30 is het medisch gezien noodzakelijk om af te vallen.

Bereken je eigen BMI. In welke categorie kom je uit? De indeling van de BMI bij volwassenen van 18-70 jaar:

BMI < 18,5 = ondergewicht

BMI 18,5 -24,9 = normaal gewicht

BMI25-29,9= overgewicht

BMI30 en hoger= obesitas

Middelomtrek

Naast het gebruik van de BMI is het meten van de middelomtrek belangrijk voor het bepalen van gezondheidsrisico's (zoals hart- en vaatziekten en diabetes) De middelomtrek is een maat voor het meten van het vet in de buikholte.

Het meten van de middelomtrek wordt gemeten met een lintmeter op het smalste deel van middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen.

Middelomtrek < 94 cm(mannen), < 80 cm (vrouwen) = Geen verhoogd risico

Middelomtrek 94 tot 102 cm (mannen), 80 tot 88 cm (vrouwen) = Licht verhoogd risico

Middelomtrek > 102 cm (mannen), > 88 cm (vrouwen) = Verhoogd risico

Voedingspatroon

Bovengenoemde meetmethodes geven je een inzicht in jouw gewichts- en gezondheidssituatie. Hoorde je de klok allang luiden, maar wist je niet precies waar de klepel hing, dan hopen we je hierbij te motiveren je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Word je bewust van je huidige situatie en van de eventuele risico's die daaraan vast zitten.

Telegraaf 25-01-12
Auteur: Reporter Creer datum: 29-01-2012 13:24:12
Voedingsmiddelen om jong en gezond te blijven

Rimpels die smelten als sneeuw voor de zon en na elke maaltijd er tien jaar jonger uitzien? Nee, het verouderingsproces kan door geen voedingsmiddel omgekeerd worden en na vijf pompelmoezen past niemand in een maat kleiner. Voeding maakt je enkel fit als je consequent kiest voor gezonde producten en slechte voedingsmiddelen vermijdt. Dit zijn, volgens voedingsdeskundige Sven-David Muller, 33 levensmiddelen die bijdragen om gezond, mooi en jong te blijven.

1 Ananas

Ananas is rijk aan vitamine C en E en de mineralen kalium, magnesium en fosfor. Door de aminozuren tryptofaan en serotonine helpt ananas bij depressie ook om je stemming te verbeteren.

2 Abrikozen

Abrikozen zijn rijk aan mineralen, in het bijzonder magnesium, en vitaminen. Ze bevorderen de celvernieuwing en de aanmaak van bloed. Met hun hoge gehalte carotinoiden versterken ze de huid en het haar, de slijmvliezen en het zicht en beschermen ze tegen kanker. Bovendien voeren ze overtollig vocht af en ontlasten ze het hart.

3 Biergist

Biergist bestaat voor 50 procent uit zuivere aminozuren en hoogwaardig dierlijk eiwit. Wordt gebruikt bij huid- en haarproblemen werkt tegen acn, eczeem en huiduitslag en maken de haren glanzend en de vingernagels sterk.

4 Broccoli

Broccoli is zeer caloriearm, maar rijk aan vitaminen en mineraalstoffen. 100 gram levert zelfs meer als de aanbevolen dagdosis vitamine C. Beschermt tegen kanker en ziekten aan het hart en de bloedvaten.

5 Bramen

Bramen zijn rijk aan flavonoden, die het afweersysteem versterken, de bloeddruk onde controle houden en beschermen tegen kanker. Bovendien wordt de bloedsomloop er beter van. Tip: deze vruchten moeten goed rijp zijn, dan bezitten ze het hoogste gehalte aan werkzame stoffen.

6 Ei

Het ei is een ideale eiwitbron, en door de lecithine erin wordt de cholesterolspiegel onder de controle gehouden.

7 Aardbeien

Aardbeien hebben na zwarte aalbessen het hoogste gehalte vitamine C bij het gekweekte fruit. Ze werken anti-bacterieel, beschermen tegen kanker en bevorderen de bloed- en celvernieuwing.

8 Vijgen

Vijgen kunnen vers of gedroogd gegeten worden. Ze versterken niet alleen het hart, maar neutraliseren ook overtollige maagzuren en helpen bij maagzuur en maagontstekingen.

9 Pompelmoes

Pompelmoezen helpen om af te vallen: ze zijn gekend als calorien-killer. Ze drijven vocht af, ontgiften en bevorderen de afbouw van oude rode bloedcellen. Een middelgrote pompelmoes dekt al de dagbehoefte aan vitamine C en een derde van de dagbehoefte aan vitamine A.

10 Hazelnoten

Hazelnoten doen zoals de meeste notensoorten de cholesterolspiegel zakken. Ze bevatten 60 procent vet en 14 procent eiwit. Het vet van de hazelnoot bestaat voor 88 procent uit onverzadigde vetzuren en is daarom bijzonder waardevol, maar ook een kleine caloriebom. Tip: eet er dagelijks niet meer dan een handvol van.

11 Bosbessen

Bosbessen verhinderen ontstekingen in de mond, helpen bij maag-darmproblemen, werken afvoerend en beschermen de blaas. Bovendien zijn ze bloedreinigend, bevorderen ze de doorbloeding en beschermen ze de bloedvaten.

12 Frambozen

Frambozen zijn rijk aan mineraalstoffen, vooral magnesium en kalium, en beschermen de bloedvaten in de ogen. Bovendien voorkomen ze ontstekingen, laten ze het haar glanzen en maken ze de nagels sterk.

13 Aalbessen

Rode en zwarte aalbessen zijn rijk aan vitamine C. Ze zijn waardevol om kanker te voorkomen, verhinderen het dichtslibben van de aders en gaan een te hoge bloeddruk tegen.

14 Wortels

Wortels halen met 11 milligram per 100 gram het beta-caroteenrecord. Ze bevorderen de regeneratie van ogen en oogzenuwen, maar beschermen ook de slijmvliezen en de huid. Bovendien zit er veel vocht en plantenolie in, wat tegen verstopping werkt.

15 Kikkererwten

Kikkererwten verzadigen en zijn dus bijzonder nuttig in een dieet. Ze zijn eiwitrijk en goed voor de bloedsuiker, de darmflora en de rode bloedcellen. Tip: eet er niet t veel van, want dan kan je er misselijk van worden of diarree van krijgen.

16 Knackebrt

100 gram volkorenknckebrot bevat driemaal minder vezels als dezelfde hoeveelheid witbrood en bovendien meer koolhydraten, kalium, magnesium en ijzer als andere broodsoorten. Knackebrt doet de cholesterolspiegel dalen en verzadigt langdurig.

17 Knoflook

Knoflook beschermt tegen bacterin, virussen en microben. Knoflook kan dus tegen wratten, huidschimmels en herpes gebruikt worden. Het heeft ook een immuunversterkende werking en en houdt de bloeddruk onder controle. Het remt de groei van verschillende tumorcellen en werkt ontspannend voor de bloedvaten.

18 Pompoen

Door hun grote kaliumgehalte zijn pompoenen goed voor de werking van nier en blaas. Pompoenen zijn rijk aan vitaminen die belangrijk zijn voor de ogen en voor de stofwisseling van huid en slijmvliezen. Pompoenpitolie is een van de waardevolste plantenvetten, omdat 80 procent ervan onverzadigde vetten zijn. Deze vetzuren zijn voor de opname van vitamine D en voor de opbouw van hormonen en celwanden onmisbaar.

19 Zalm

Zalm is rijk aan omega 3-vetzuren, die bij reuma en chronische darmontstekingen een positieve invloed hebben. Bovendien maken ze de hersenen fit, en kunnen ze de zenuwschade bij Alzheimer remmen.

20 Lijnzaad

De onverzadigde vetzuren in lijnzaad doen de cholesterolspiegel dalen. Bovendien beschermt lijnzaad de slijmvliezen van maag en darm. Tip: elke dag tot twee koffielepeltjes lijnzaad in yoghurt of muesli mengen.

21 Linzen

Linzen hebben een bijzonder groot gehalte aan plantaardig eiwit, zink, kalium, magnesium, fosfor en koper, wat de werking van spieren, de bloedreiniging en het immuunsusteem ondersteunt.

22 Amandelen

Amandelen hebben van alle noten het hoogste protenengehalte. Ze doen de cholesterolspiegel dalen en beschermen hart en bloedvaten. Ze verbeteren de doorbloeding en werken verzadigend.

23 Papaya

In de moderne geneeskunde staat papaya bekend als een middel tegen overgewicht, hoge bloeddruk, aderverkalking, verstopping, allergien, infecties en hartproblemen. Papaya verbetert de stofwisseling en werkt sterk anti-depressief.

24 Quinoa

Quinoa kleine zaadjes leveren hoogwaardig eiwit dat dierlijk eiwit volledig kan vervangen. Bovendien dekt 100 gram de dagbehoefte van een volwassen man aan ijzer.

25 Spruiten

De powergroente van de winter is rijk aan kalium, ijzer en vitamine C en kan verkoudheden voorkomen. Spruitjes bevatten dubbel zoveel vitamine C als een gelijke hoeveelheid sinaasappels. Ze werken positief op de bloeddruk en de bloedreiniging.

26 Ongepelde rijst

Natuurrijst bevat tussen 6 en 8 procent eiwit, is goed voor de zenuwen en zorgt voor een goede vetstofwisseling. In bruine rijst zitten veel vitaminen, magnesium, ijzer en mangaan. Omdat bruine rijst geen gluten bevat is het een superalternatief voor mensen met een glutenallergie.

27 Rode biet

Rode biet helpt bij de opbouw van rode bloedcellen. Bovendien zit rode biet vol vitaminen, kalium, magnesium, fosfor, jodium, mangaan en koper. Daardoor versterkt deze groente het immuunsysteem en werkt ze antibacterieel.

28 Rodekool

Rode kool heeft een groot verzadigingseffect en werkt als een echte darmpoetser. Bovendien wordt er een kankerremmende werking aan toegeschreven.

29 Sesam

Sesam is door de aanwezigheid van onverzadigde vetzuren een natuurlijke bloeddrukremmer. Bovendien werkt sesam tegen schadelijke stoffen in de darmen en verbetert het de kwaliteit van het darmslijmvlies.

30 Sojabonen

Sojabonen bevatten 20 aminozuren en bovendien ook de 8 aminozuren die het menselijke lichaam niet zelf kan aanmaken. Ze remmen de bloeddruk en helpen tegen symptomen van de menopauze.

31 Zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten onverzadigde vetzuren die positief op de bloeddruk werken. De olie in de pitten versterkt hart en bloedsomloop, zorgt voor sterke beenderen en beschermt tegen bloedend tandvlees en parodontose.

32 Tomaten

Tomaten beschutten tegen kanker en de aanwezigheid van lycopeen maakt spermacellen actief. Bovendien werken ze vochtafdrijvend, doen ze de bloeddruk dalen en verminderen ze het risico op kanker. Tip: snij de groene delen eruit, want daar zit een stof in die hoofdpijn en diarree kan veroorzaken.

33 Gedroogde pruimen

Gedroogde pruimen zijn een ideaal afvoermiddel, als er genoeg water bij gedronken wordt. Ze bevatten veel vitaminen, magnesium, zink, koper en kalium. Vitamine K en boor zijn belangrijk voor de vernieuwing van de beenderen.


Auteur: Reporter Creer datum: 10-03-2012 14:45:12
Gezonde voeding in sapjes

Zoals je weet is het is het belangrijk om gebruik te maken van gezonde voeding. Dus elke dag 2 ons groente en 2 stuks fruit. Het is niet makkelijk om aan 2 ons groente te komen of, vandaar dat je het in groente sapjes kunt verwerken, of het door de dag door heen te eten, zodat je sneller aan de juiste hoeveelheden groente en fruit komt. Ook kan je er meer soorten fruit en groente er doorheen mengen om nog meer te profiteren van de gezonde werking van groente en ftuit. Daarnaast heeft fruit en groente ook een medicinale werking wat je van vervelende kwaaltjes kan afhelpen of te verminderen. Lees de lijst hieronder door welke voedingsmiddelen je kunt gebruiken om te profiteren van de helende werking.

Cranberry's

Zoals al wel bekend is is dat cranberry's helpen tegen een blaasonsteking. Niet alleen geneest het infecties aan de urinewegen maar voorkomt het ook. Cranberry's hebben een lichte antibiotica werking wat bacterin bestrijdt. Niet alleen is het goed voor de blaas, maar ook voor je maag. Het voorkomt ook de Helicobacter pylori, een bacterie die voor maagzweren zorgt in de maag. Het drinken van 2 glazen per dag zorgt ervoor dat je hiervoor beschermt bent. Cranberry's bevatten veel antioxidanten, de antioxidanten richten zich op de bacterin en voorkomen schade aan de maag en urinewegen. Ook ontgiften cranberry's de lever. Cranberry's zijn wel wat zuur en bitter van smaak. Je kan er het beste een sapje van maken en ze zoeter maken met suiker of een andere fruitsoort.

Ananas

Ananas is een zeer gezonde fruit, niet alleen is het gezond maar ook heel lekker en zoet. Ook de ananas zit boordevol met antioxidanten. Antioxidanten vertragen de ouderdom doordat ze vrije radicalen tegengaan die schade aan onze lichaam aanrichten. Ananas is ook goed voor de spijsvertering omdat het rijk is aan vezels waardoor de ananas helpt tegen spijsverteringsproblemen. Het reinigt ook het spijsverteringskanaal. Hierdoor krijg je minder last van darmklachten. Ananas is ook goed voor het hart, het beschermt tegen hart en vaat ziektes, het breekt bloedproppen af. Ananas helpt ook om overtollig slijm op te lossen. Ideaal dus te gebruiken als je verkouden bent. Dus supergezond dus.

Meloenen

Ook deze fruitsoort is erg gezond. Het werkt vochtafdrijvend en reinigt het spijsverteringskanaal. Ook de pitten van de meloen zijn erg gezond. de pitten bevatten namelijk kalium, wat helpt tegen een hoge bloeddruk. Eet dus ook de pitten mee van de meloen. Er zijn veel soorten meloen. De oranje kleurige meloen bevatten net als de wortels veel btacaroteen, dat helpt om het immuunsysteem te versterken en ook is het net als de wortels goed voor je ogen. Watermeloen bevat uit het grootste deel meer water, maar is toch erg gezond en zou zelfs bepaalde soorten kanker bestrijden.

Aardappelen

Om gebruik te maken van de medicinale werking van de aardappel, kan je het beste de schil van de aardappel niet verwijderen, omdat de aardappelschil veel kalium bevat, wat dus helpt om de bloeddruk te verlagen. Als je last hebt van maagzuur, maagzweren of maagklachten dan helpt het om rauwe aardappelsap te drinken. Drink het liever niet puur, omdat dat erg vies smaakt, maar het is het wel waard, omdat het erg goed helpt tegen maagproblemen. Je kan ook een kleine hoeveelheid aardappelsap mengen door een ander groente sapje.

Courgette en komkommer

De komkommer en de Courgette lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Ze hebben ook dezelfde gezonde werking op je lichaam. Ze werken vochtafdrijvend, wat helpt tegen een opgeblazen gevoel. Het is belangrijk dat je de schil van beide groentes niet verwijderd, omdat daar juist de meeste voedingsstoffen inzitten. Beide groentes verlagen ook de bloeddruk. En verminderen de symptomen van reuma.

Paprika's

Paprika zijn er in verschillende kleuren, ondanks ze verschillende kleuren hebben is de werking hetzelfde. Paprika's zijn rijk aan vitamine C en zijn dus goed om je immuunsysteem te versterken. Gele, rode en oranje paprika's bevatten ook veel van het antioxidant btacaroteen. De smaak van paprika's is vrij sterk, dus gebruik er niet al te veel van. Kijk wel uit dat je niet te veel paprika's eet als je vaak last hebt van je maag, omdat ze kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Winterpompoen en boterpompoen

Deze pompoenen hebben een zoete en nootachtige smaak. Je kunt pompoen ook in een sapje verwerken. Drink alleen pompoen sap niet puur, maar meng met andere groentes, zoals bv wortels of komkommer. Gebruik ook de pitten als je een sapje gaat maken, wat de pitten bevatten veel zink en ijzer. Pompoenen zijn goed voor je nieren en werken ook vochtafdrijvend. Net als wortels bevatten ze veel carotenode antioxidanten.


Xead.nl
Auteur: Reporter Creer datum: 8-05-2012 13:06:18
Zo krijg je een sterke rug

AMSTERDAM - De rugspieren worden nog wel eens overgeslagen tijdens de training. Jammer, want sterke rugspieren verminderen de kans op rugklachten en zorgen bovendien voor een mooie en goede lichaamshouding. Voeg deze oefeningen dus snel toe aan je trainingsschema.


HOOFD OP HANDEN 16 keer

Lig op de buik en leg het hoofd op de handen. De rug is lang, de benen liggen gestrekt op heupbreedte met de wreven tegen de grond. Kantel het bekken, span eerst de buik- en dan de bilspieren aan en trek de navel naar binnen.

De schouderbladen zijn laag. Adem in en focus op het aanspannen van de buikspieren. Adem uit en breng het bovenlichaam en de armen een klein stukje van de grond. Adem in, houd de schouderbladen laag en maak de nek lang. Adem uit, leg het bovenlichaam terug op de grond en ontspan weer.

Herhaal dit 3 keer. Houd na de laatste keer het bovenlichaam van de grond en beweeg het bovenlichaam bij elke uitademing 16 keer een klein stukje omhoog.

LET OP: Breng het bovenlichaam slechts millimeters boven de grond en haal de beweging niet uit uw onderrug maar uit de middenrug

ZWEMMEN 12 keer

Ga op de buik liggen, vlak de onderrug af, kantel het bekken en span de been-, bil-, rug-, arm- en buikspieren aan. Het bovenlichaam en de benen op heupbreedte zijn iets van de grond.

Strek de armen langs de oren met de handpalmen naar elkaar toe. Houd de wreven en tenen gestrekt en de schouderbladen laag. Maak de afstand tussen het stuitje en de kruin zo lang mogelijk. Kijk naar de grond. Adem in, en hef tijdens het uitademen het rechterbeen en de linkerarm iets hoger dan de tegengestelde ledematen.

Adem in en breng tijdens het uitademen het linkerbeen en de rechterarm hoger van de grond. Herhaal deze oefening 4x langzaam en 8x snel.

LET OP: Beweeg alleen de armen en de benen, de rest van het lichaam is gestabiliseerd

COBRA 3 keer

Ga op de buik liggen met de armen gebogen op de grond met de ellebogen naast de schouders. De benen zijn gestrekt op heupbreedte met de wreven op de grond, het bekken is gekanteld.

Houd de schouders laag en span buik-, bil- en beenspieren aan. Breng tijdens het uitademen de borst omhoog, maar houd de ellebogen zo lang mogelijk op de grond. Adem in en til tijdens het uitademen de ellebogen van de grond en duw de borst naar voren.

Probeer de armen te strekken. Houd deze positie enkele ademhalingen vast en blijf de buik-, bil- en beenspieren aanspannen. Duw de borst meer naar voren en schuif de schouderbladen lager in de rug.

Adem in om voor te bereiden. Adem uit, buig de armen, breng eerst de navel, dan de ellebogen en vervolgens de rest van het bovenlichaam terug naar de grond. Ontspan even en herhaal deze oefening drie keer in een heel rustig tempo.

TIP: Stel u voor dat uw borst met klittenband vastzit aan de grond en u uzelf langzaam lostrekt

BELANGRIJK

Haal de bewegingen niet uit de onderrug.

Houd buik,- bil,- rug- en beenspieren continu aangespannen.

Zorg ervoor dat de schouder bladen laag blijven.

Houd de afstand tussen het stuitje en de kruin zo groot mogelijk.

Blijf rustig doorademen.

Vrouw Telegraaf 08-05-12
Auteur: Reporter Creer datum: 13-06-2012 16:40:36
Waarom voel je soms een schok als je in slaap valt?

Door: Ellen de Visser

. Vlak voordat je in slaap valt, val je er soms weer uit: dan lijkt het alsof je in een metersdiep ravijn stort en schrik je met een schok weer wakker. Hoe ontstaat die vreemde stuiptrekking en waarom heb je er alleen maar af en toe last van? .

Naar die zogeheten hypnagoge schok is nooit goed wetenschappelijk onderzoek gedaan, zegt neurowetenschapper Ysbrand van der Werf. De theorie die slaaponderzoekers erover hebben opgesteld drijft vooral op anekdotisch bewijs en op de kennis over het slaapgedrag van de hersenen.

'In slaap vallen is niet een kwestie van een knop aan- en uitzetten', verduidelijkt Van der Werf, werkzaam bij de slaap- en cognitiegroep van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (VUmc). 'Het verloopt ongelijkmatig; hersendelen vallen na elkaar in slaap. Dat proces gaat, afhankelijk van de omstandigheden en van wat je die dag hebt gedaan, elke keer weer anders. Als je heel moe bent, vallen alle hersendelen tegelijk in slaap. Als je in een ongemakkelijke houding ligt, of gestresst bent, kan die overgangsfase mogelijk wat langer duren.'

In die paar minuten tussen slapen en waken in kunnen de hersendelen die de spieren aansturen al in slaap zijn, terwijl de hersengebieden die de sensorische informatie verwerken (de waarneming) nog wakker zijn.
Van der Werf: 'Als je in slaap doezelt, verslappen je spieren en dat registreer je in een ander deel van de hersenen, dat mogelijk nog niet slaapt. In een reflex span je dan al je spieren aan.'

Driekwart van de mensen zou er af en toe last van hebben, maar het is geen reden tot zorg, aldus Van der Werf. 'Het is een goedaardig verschijnsel dat de slaap niet verstoort.' Wetenschappers doen sinds kort onderzoek naar de hypnagoge schok en de ongelijkmatige manier waarop hersenen in slaap vallen, vertelt hij. Met elektroden op het hoofd en op de spieren kan dat verschijnsel goed worden onderzocht.

Het meest fascinerende onderdeel is misschien wel die ene seconde vlak voordat je wakker schiet, waarin je het gevoel hebt gewichtsloos te zijn of in een put te vallen. Of je dat ook echt voelt, is onduidelijk, zegt van der Werf. Het kan ook zijn dat je achteraf, nadat je bent wakker geschrokken, met je hersenen een reconstructie maakt. Je dacht niet echt dat je viel; dat bedenk je erbij om het verhaal kloppend te maken

Volkskrant 12-06-12
Auteur: Reporter Creer datum: 27-06-2012 15:46:21
Verhitting levertumor is effectief

door Anca Boon

Patinten met dikkedarmkanker krijgen nogal eens uitzaaiingen in de lever. Een operatie is dan mogelijk in 10 tot 15 procent van de gevallen. Wegbranden van de levertumoren verdubbelt het aantal patinten dat behandeld kan worden.

Dikkedarmkanker staat op de derde plaats van meest voorkomende tumoren in Nederland. Afgelopen jaar kregen 12.755 mensen die diagnose. Bij ongeveer de helft van de patinten breidt de ziekte zich uit naar de lever, weet prof. dr. Th. J. M. Ruers, hoofd van de afdeling chirurgische oncologie van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam (NKI-AVL).

Is slechts een van de twee leverkwabben aangedaan, dan is een operatie mogelijk. De chirurg verwijdert dan dit deel van de lever. Zo'n 10 tot 15 procent van de leveruitzaaiingen bij dikkedarmkanker is operabel. Deze patinten hebben een goede prognose: de vijfjaarsoverleving ligt rond de 50 procent.

Echter, vaak is een operatie niet mogelijk, zegt Ruers. Bijvoorbeeld doordat beide kwabben zijn aangedaan of doordat de tumor precies op de scheiding van de twee leverhelften ligt.

Om een deel van die patinten toch te kunnen helpen, experimenteerde Ruers ruim tien jaar geleden toen hij nog in het Radboudziekenhuis in Nijmegen werkte met bevriezing van zulke levertumoren. Dat gaf best wat complicaties. Verhitting is veiliger, zo ontdekte de chirurg in de loop der jaren.

De verhittingsmethode kan worden gebruikt wanneer er meerdere minder dan tien niet al te grote gezwellen worden aangetroffen (maximaal 4 centimeter in doorsnede). Ook mogen de tumoren niet in de buurt van de grote bloedvaten en de galwegen liggen.

Ruers vergelijkt de situatie met knikkers in een spons. Knip je de spons open om de knikkers eruit te halen, dan gaat die helemaal kapot. Als je de knikkers daarentegen aanprikt met een naald en verhit, blijft de spons intact.

Zo'n 10 tot 15 procent van de darmkankerpatinten met leveruitzaaiingen komt in aanmerking voor de verhittingsmethode, vertelt de chirurg. Uit een studie die hij samen met een groep internationale collega's deed, en onlangs publiceerde in het vakblad Annals of Oncology, blijkt dat deze behandeling (in combinatie met chemotherapie) beter is dan wanneer patinten alleen chemo krijgen. Degenen bij wie de verhittingsmethode was toegepast, bleven gemiddeld zeven maanden langer ziektevrij dan de patinten die alleen chemotherapie kregen.

Ruers benadrukt dat dit een groot verschil is. Bij veel onderzoeken zie je dat een nieuw middel de ziektevrije periode verlengt van bijvoorbeeld zes naar acht weken. Zeven maanden winst is vrij lang.

Of er ook daadwerkelijk verschil is in overleving, kan de chirurg niet zeggen. De onderzoeksgroep was te klein om daar harde uitspraken over te kunnen doen. Ook zouden we de patinten daarvoor langer hebben moeten volgen.

Wel ziet hij in de praktijk dat een deel van de patinten die hij met de verhittingsmethode behandelde nu, ruim vijf jaar later, nog steeds ziektevrij is.

Stonden collega-specialisten eerst afwijzend tegenover de nieuwe behandeling, inmiddels hebben velen de verhittingsmethode overgenomen, weet Ruers. Toch blijft de traditionele operatie, waarbij een deel van de lever volledig wordt verwijderd, voorlopig eerste keus, stelt hij.

Wel merkt hij dat de verhittingsbehandeling steeds vaker wordt overwogen als een patint een hoog risico op complicaties heeft bij de traditionele operatie, vanwege een zwakke gezondheid, als de ziekte na een eerdere operatie is teruggekomen of als de tumor op een plaats ligt waar hij moeilijk weg te snijden valt. Zo'n patint kan even goed gebaat zijn bij het kapotbranden van de tumor als bij een gewone operatie. Ik vind daarom dat je als oncologisch chirurg beide methoden moet beheersen.

--------------------------------------------------------------------------------


Door de huid heen

De ingreep waarbij levertumoren worden vernietigd door verhitting, kan in een enkel geval zonder grote operatie, maar door de huid heen gebeuren. Dat gebeurt dan op de afdeling radiologie van het NKI-AVL, waarbij de patint een CT-scan ondergaat en de tumoren op basis van dat beeld door de huid heen worden aangeprikt en verhit.

Van de verhittingsbehandeling herstellen patinten sneller dan van een traditionele operatie waarbij een deel van de lever wordt verwijderd. De meesten zijn na een paar dagen weer thuis. In de meeste gevallen volgt er na de chirurgische ingreep een chemokuur.

Ref.Dagblad 27-06-12
Auteur: Reporter Creer datum: 29-06-2012 14:49:56
Visolie helpt niet tegen vaatziekten

Visolie helpt niet tegen hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, een toonaangevend medisch blad.

Aan het jarenlange onderzoek deden ruim 12.000 mensen mee. De helft kreeg capsules met visolie, de andere helft (een placebogroep) een neptablet. Volgens de onderzoekers is er na meer dan zes jaar geen verschil te zien in hart- en vaatziekten tussen de groepen.

Eerdere onderzoeken leken aan te tonen dat de omega-3-vetten in visolie wel effect hebben. Die onderzoeken waren niet betrouwbaar, zeggen de onderzoekers die nu hebben gepubliceerd, omdat daarbij geen gebruik werd gemaakt van een placebogroep; er deden alleen mensen aan mee die al visolie gebruikten. Zij hadden wel minder hart- en vaatziekten maar dat komt waarschijnlijk doordat mensen die visolie gebruiken al bewuster met hun gezondheid omgaan

NOS 29-06-12
Auteur: Reporter Creer datum: 18-07-2012 17:07:14
Stilzitten bijna even dodelijk als roken

BOSTON Inactiviteit veroorzaakt wereldwijd bijna net zo veel doden als roken. Dat schrijven onderzoekers in een artikel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet dat woensdag is verschenen.

Inactiviteit vergroot het risico op hartaanvallen en ziektes als diabetes en kanker, aldus de onderzoekers. Door meer te bewegen, zouden mensen gemiddeld 0,68 jaar langer kunnen leven.

In 2008 overleden wereldwijd ongeveer 5,3 miljoen mensen aan de gevolgen van te weinig beweging, op een totaal van 57 miljoen. Het is daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken

Ref.Dagblad 18-07-12
Auteur: Reporter Creer datum: 6-08-2012 14:40:14
Supergezond: yoghurt

AMSTERDAM - Welke gezonde producten mogen niet missen in jouw (koel)kast? Vrouw.nl neemt elke week een superproduct onder de loep. Deze week: yoghurt.

07:00u 's ochtends. Je staat op, hebt weinig honger, maar weet dat je wat moet eten. Een bakje yoghurt, eventueel met lijnzaad en sappig rood fruit, is het ideale, lichte ontbijt. En niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat yoghurt enorm gezond is.

Gezond: yoghurt

'Probiotica' is een woord dat te pas en onpas in reclames klinkt. Maar wat is het? Yoghurt zit boordevol probiotica. Dit zijn organismen die een positieve uitwerking hebben op je gestel. Hoe vreemd het ook klinkt, je lijf en vooral je spijsverteringsstelsel - heeft bepaalde bacterin nodig. Vele yoghurtsoorten worden gemaakt door gebruik te maken van goede bacterin.

Bovendien is yoghurt een melkproduct, waar dierlijk protene in zit, calcium, kalium, magnesium, vitamine B2 en B12.

Yoghurt goed voor de gezondheid

Yoghurt is zo goed, dat het tal van gezonde uitwerkingen op je lijf heeft. Het melkproduct kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van osteoporosis, darmproblemen, hoge bloeddruk tegengaan en het geeft je een vol gevoel. Geen wonder dat uit onderzoek bleek dat yoghurt de grootste weldoener is voor je gezondheid.

Recepten met yoghurt

Yoghurtsoep
Aardbeien met Griekse yoghurt en honingIJsblokjes van yoghurt, ahornsiroop en perzik
Yoghurtcake met sinaasappel en amandel
Bietjes met yoghurt en pistachenootjes
Platte buik toetje met yoghurt
Yoghurtcake met rabarber en pistache
Yoghurt met rood fruitGegrilde paprikasalade met tonijn en knoflookyoghurt
Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen
Vijgen met munt en yoghurt in port

Vrouw Telegraaf 06-08-12
Auteur: Reporter Creer datum: 3-09-2012 18:55:19
Raak buikvet kwijt en beperk risico op kanker

Door: Ellen Provoost
bron: HLN.be

Te veel buikvet, onafhankelijk van je lichaamsgewicht, verhoogt het risico op heel wat verschillende types kanker. Daarom geven we enkele voedingstips waardoor je snel vet aan de taille kwijtspeelt en zo je gezondheid drastisch kunt verbeteren.

Eerder dit jaar verkondigde de Britse professor Jane Wardle van de universiteit van Londen: 'Veel mensen beseffen niet dat het extra vet aan de taille verrassend actief is. Het maakt hormonen en andere chemische stoffen vrij die ervoor zorgen dat cellen in het lichaam zich veel vaker dan normaal delen, wat het risico op kanker kan verhogen. Mensen met overgewicht hebben een hoger niveau van stoffen als insuline, oestrogeen en androgeen, dit zijn hormonen die in verband worden gebracht met het ontstaan van tumoren.'

Sneller
Wie een buikje heeft, heeft ook meer kans op diepliggend orgaanvet. Voedingsexperte Amanda Ursell vertelt hoe je dat buikvet verbrandt en gezonder eet. 'Het goede nieuws is dat algemeen gewichtsverlies, onafhankelijk van het type dieet dat je volgt, het gevaarlijke vet in je buik lijkt te doen verminderen. Het is zelfs zo dat je tijdens het afavallen proportioneel gezien meer buikvet dan ander vet kwijtspeelt. Patinten met obesitas speelden ongeveer 20 procent van hun lichaamsvet kwijt, maar bij buikvet was dit 32 procent.'

Algemene eetgewoonten
'De beste manier om af te vallen is door snacks, snoep en alcohol te schrappen, je houdt je best aan eenvoudige maaltijden. Neem havermoutpap als ontbijt, een salade met vis en volkorenbrood als lunch en een gezond wokgerecht met veel groenten en wilde rijst als avondmaal. Daarnaast kun je fruit als tussendoortje eten. Als je dageljiks 600 calorien minder eet en 400 calorien extra verbrandt door te sporten kun je ongeveer een kilo per week kwijtspelen.'

Met deze tips pak je specifiek de buikzone aan:

Veel drinken
Wie veel stress heeft, loopt meer kans op een dikke buik, ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Harvard. Stress zou namelijk het niveau van cortisol verhogen, een hormoon dat in verband met buikvet wordt gebracht. Stress verstoort ook de hormonen die het hongergevoel controleren. Om dit te beperken, moet je ervoor zorgen dat je genoeg water en andere vloeistoffen drinkt. Een tekort kan namelijk de stress verhogen. Je neemt genoeg vocht op wanneer je urine een bleke gele kleur heeft. Zorg er wel voor dat je niet te veel cafene opneemt, want dit kan bijdragen tot stress.

Volkoren
Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat mensen die vezelrijke koolhydraten opnemen slanker zijn dan degenen die witte pasta en brood eten.

Mediterraan menu
Spaanse wetenschappers ontdekten dat een mediterraan eetpatroon (veel groenten en fruit, zaden, noten, vis, volkorenproducten, olijfolie en weinig vlees) leidt tot een slankere lijn. Ook het schrappen van suikerrijke dranken is goed voor een lager niveau van buikvet.

Alcohol
Wie graag geniet van bier en wijn, kan zijn consumptie maar beter minderen. Deze dranken zijn namelijk caloriebommen. En wie schrapt in het aantal opgenomen calorien, valt af. Zo eenvoudig is het.

Vrouw Telegraaf 03-09-12
Auteur: Reporter Creer datum: 5-09-2012 16:46:34
Hartklachten bij vrouwen onderschat

A. M. Alblas


We moeten hartklachten bij vrouwen veel serieuzer gaan nemen en ons inzetten voor meer onderzoek en een betere behandeling, vindt prof. dr. Angela Maas. Ze werd onlangs benoemd tot hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de eerste leerstoel op dit gebied in Nederland.

Maas koos in 1982 voor de opleiding tot hartspecialist omdat cardiologie vooral een stoer mannenberoep was. Het was de heroek van het vak die haar aantrok.

Op haar spreekuur kwamen natuurlijk ook geregeld vrouwelijke patinten. Vrouwen waren lastige patinten, zo werd mij geleerd. Ze hadden klachten die ze volgens het boekje niet moesten hebben. De diagnostiek, zoals fietsproeven, leverde vaak weinig informatie op. Ten slotte deed je een hartcatheterisatie als je dacht dat ze iets ernstigs zouden hebben. Maar ook dat viel dan iedere keer weer tegen. Al met al bleef het dus een lastige categorie patinten.

Toch bleven vrouwen van middelbare leeftijd met onverklaarbare klachten en zonder duidelijke diagnose Maas bezighouden. Toen in het begin van de jaren negentig duidelijk werd dat er veel verschillen zijn in klachten, diagnostiek en behandeling tussen mannen en vrouwen, is zij zich daarin meer gaan verdiepen. In de literatuur werd er steeds meer over geschreven. Er ontstond een discussie dat vrouwelijke patinten werden gediscrimineerd.

In 2003 begon Maas met aparte cardiologische spreekuren in de Isala klinieken in Zwolle en Kampen. Ik werd een beetje voor gek verklaard.

Aanvankelijk stuurden huisartsen maar weinig vrouwelijke patinten naar haar spreekuur. Dat veranderde na haar promotie in 2006. Haar onderzoek ging over de klinische betekenis van kalkafzetting in de bloedvaten op mammogrammen. Maas: Mammogrammen bij vrouwen boven de vijftig worden gemaakt om borstkanker op te sporen. Ik wilde onderzoeken of de bloedvaten in die mammogrammen ook hart- en vaatziekten voorspelden. Daarmee zou je dus twee vliegen in n klap slaan. Dat bleek echter niet zo te zijn. Een negatieve uitkomst dus, waarvan ik overigens wel veel geleerd heb.

Discriminatie

Het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen is de laatste decennia groter geworden. Enerzijds heeft dat met de toegenomen welvaart te maken. Dat zie je ook in ontwikkelingslanden. Vrouwen zijn meer gaan roken en tien dingen tegelijk gaan doen. Hun manier van leven is veranderd. Er is veel meer stress, waarop de eiwitten in het bloed reageren. Dat brengt weer vaatschade met zich mee.

In de loop der jaren kwamen er steeds betere beeldvormende technieken die tot meer inzicht leiden. Zo zijn we de laatste twintig jaar gaan zien dat er veel man-vrouwverschillen zijn. Een zekere vorm van discriminatie is dus wel terecht. Ik wil dat propageren. Mensen willen anders zijn en omdat er zo veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, laten we dat onderscheid dan ook maken. Discrimineren in positieve zin dus. Vrouwen moeten we dus niet als mannen behandelen en omgekeerd. De verschillen van inzicht moeten we nu een plaats geven in de praktijk. En daar stagneert het. Het heeft nog steeds niet ieders belangstelling.

Volgens Maas worden vrouwspecifieke aspecten van cardiovasculaire ziekten nog altijd onvoldoende onderkend. Ook in het onderzoek naar cardiologische aandoeningen zijn vrouwen ondervertegenwoordigd.

Accentverschillen

Er zijn, als het gaat om hartziekten, grote verschillen tussen mannen en vrouwen in de verschillende levensfasen. Zo zijn hart- en vaatziekten uiteindelijk een belangrijker doodsoorzaak bij vrouwen dan bij mannen. Bij vrouwen onder de vijftig tot aan de overgang komen veel minder hartinfarcten voor dan mannen. In de levensfase na de overgang spelen de hormonale veranderingen bij vrouwen een belangrijke rol.

Maas: Bij vrouwen boven de zeventig zie je meer hartinfarcten dan bij mannen. Ook zie je duidelijke verschillen in de vormen van hartfalen. Oudere vrouwen hebben meer hartfalen als gevolg van een verdikte hartspier. Dat is vooral een gevolg van hoge bloeddruk en suikerziekte. Hartfalen bij mannen is meestal het gevolg van een hartinfarct dat ze hebben doorgemaakt. Ook hierin zie je dus duidelijk accentverschillen.

Nog te vaak komen vrouwen op het spreekuur van de cardioloog met klachten die niet volgens het boekje zijn. Onderzoeksgegevens zijn volgens Maas eveneens gent op verouderde studies bij mannen. Terwijl wereldwijd hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn bij vrouwen. Daar vallen ook beroertes onder. Vrouwen worden anderhalf tot twee keer zo vaak getroffen door een beroerte als mannen.

In 2000 vond het eerste wereldcongres en in 2005 het tweede wereldcongres hartziekten bij vrouwen plaats. In 2011 was het wereldcardiologiecongres voor een belangrijk deel gewijd aan hartziekten bij vrouwen. Volgens Maas vonden haar mannelijke collega's het congres niet interessant omdat de helft van de lezingen over vrouwen ging. Zo zie je dat de man-vrouwverschillen nog niet tot alle cardiologen zijn doorgedrongen.

De vrouwencardioloog laat zien dat er in het laatste leerboek cardiologie, dat in 2008 is verschenen, op vijf pagina's toch nog iets over man-vrouwverschillen wordt geschreven. De helft daarvan gaat nog over zwangerschappen. Zelf heb ik vorig jaar het Handboek gynaecardiologie. Vrouwspecifieke cardiologie in de praktijk geschreven, dat de meest recente kennis biedt over vrouwspecifieke aspecten van de cardiologische zorg. Aanvankelijk wilde ik me gynaecardioloog noemen. Dat schiep echter verwarring bij gynaecologen omdat het geen ingeburgerd woord is. Vrouwencardioloog is denk ik toch beter.

Selecteren

Het heeft volgens Maas geen zin om hele bevolkingsgroepen te gaan screenen op hart- en vaatziekten. Laten we jonge vrouwen met een hoog risico eruit pikken. Die zijn al te selecteren in hun zwangerschap. Vrouwen met een hoge bloeddruk en suikerziekte in de zwangerschap hebben een groter risico om later hart- en vaatziekten te krijgen. Daarnaast is het is voor vrouwen in het algemeen belangrijk dat ze hun eigen risicofactoren goed kennen, in het bijzonder hoe die veranderen na de overgang. Bloeddruk en cholesterolgehalte veranderen bij vrouwen tussen de 50 en de 60 jaar enorm.

Maas denkt ook aan reumapatinten, van wie 70 procent vrouw is. Ook bij hen treden er na de overgang veranderingen op. Het is de vraag hoeveel verborgen hart- en vaatziekten er binnen de reumatologie zijn.

Haar benoeming als hoogleraar vrouwencardiologie beschouwt Maas als een erkenning. Wat is er mooier dan je verhaal voor het voetlicht te brengen, samenwerkingsprojecten op te zetten, nieuwe inzichten te genereren en mee te denken over nieuwe richtlijnen? We kunnen veel van elkaar leren.

Ref.Dagblad 05-09-12
Auteur: Reporter Creer datum: 5-12-2012 22:58:19
Elke dag intensief sporten slecht voor het hart

NEW YORK Elke dag intensief sporten beschadigt het hart en kan het leven bekorten, stellen twee Amerikaanse cardiologen in het tijdschrift Heart. Regelmatige, maar niet al te intensieve lichaamsbeweging bevordert de gezondheid juist en halveert het risico van overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

De Amerikaanse website MailOnline publiceert hier zaterdag over.

De onderzoekers noemen training intensief als de sporter daarmee meer dan twee uur per dag bezig is. De cardiologen, James O'Keefe en Carl Lavie, adviseren 30 tot 50 minuten training per dag. Bij een langere belasting bestaat het gevaar dat het hart beschadigd raakt.

Bewegen is overigens erg gezond, maar dat moet niet al te intensief gebeuren. Een marathon lopen mag worden gezien als een eenmalige uitdaging in het leven, maar moet geen terugkerende gewoonte worden, aldus de onderzoekers.

Wie graag een rondje hardloopt, doet er goed aan om niet verder te gaan dan 8 tot 32 kilometer per week. Die afstand moet dan in twee tot vijf dagen worden afgelegd. Een gezonde snelheid ligt tussen de 9 en 11 kilometer per uur (in hardlooptermen: 6 minuten per kilometer). Ter vergelijking: een goede marathonloper doet 3 minuten over een kilometer (20 kilometer per uur).

Ellen Mason van de British Heart Foundation, zegt in een reactie op de studie: Elke volwassene moet proberen vijf dagen per week te bewegen, ten minste 30 minuten per keer.

Ref.Dagblad 05-12-12
Auteur: Reporter Creer datum: 29-12-2012 18:48:37

Vitamine D remt kanker

Vitamine D remt een eiwit dat is betrokken bij de ontwikkeling, deling en groei van kankercellen, zo blijkt uit onderzoek met menselijke kankercellen waarvan de resultaten eind vorige maand werden gepubliceerd in het wetenschappelijke onlinetijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De onderzoekers, verbonden aan de McGill University in Montreal, geven daarmee een verklaring voor de uitkomsten van andere studies waaruit blijkt dat mensen met goede vitamine D-niveaus een lager risico hebben op allerlei soorten tumoren, zoals leukemie, darm- en alvleesklierkanker.

Uit het onderzoek blijkt dat de actieve vorm van vitamine D de productie en de werking tegengaat van het eiwit cMYC. Dit eiwit stimuleert de celdeling en is verhoogd actief bij meer dan de helft van alle soorten kanker.

De onderzoekers ontdekten nog meer. Vitamine D stimuleert sterk de productie van een natuurlijke tegenhanger van cMYC, genaamd MXD1, waardoor cMYC niet goed meer functioneert.

Hoofdonderzoeker John White: Vitamine D zet dus een rem op de activiteiten van cMYC, waardoor hij de ontwikkeling van cellen in een voorstadium van kanker naar echte tumorcellen kan remmen. We hopen dat ons onderzoek mensen ertoe aanmoedigt te zorgen voor een goede vitamine D-inname. En dat het leidt tot grote goed opgezette studies om de antikankerwerking van vitamine D verder te onderbouwen.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Canadese Institutes of Health Research en The National Cancer Institute

Ref.Dagblad 22-12-12
Auteur: Reporter Creer datum: 2-01-2013 15:42:10
Raw Food: wel of niet gezond?

AMSTERDAM - Rolien Scheepbouwer (1965) is voedings- en gewichtsconsulent en personal trainer/coach. Voor VROUW behandelt zij elke week een onderwerp. Deze week: wat is raw food en wat zijn de voordelen en nadelen van dit eetpatroon?

Er is op het moment veel aandacht voor het 'raw food diet', oftewel rauw voedsel eten. Aanhangers geloven dat rauw voedsel beter is voor het lichaam omdat het meer voedingsstoffen bevat en het lichaam het in rauwe vorm beter kan opnemen en verteren. Is dit ook zo?

Wat houdt rauw eten precies in?
Voedsel is rauw als het niet verhit wordt boven de 42 45 C. Op die manier blijven alle enzymen in tact. Enzymen zijn stofjes die het lichaam helpen om vitaminen, mineralen en fytonutrinten uit groenten en fruit beter op te nemen. 'Raw Foodies' zweren bij het eten van 'levend' voedsel omdat het je levende energie geeft. Dood voedsel geeft volgens hen dode energie. Door deze pure manier van eten krijg je meer energie, heb je minder slaap nodig, verbetert je immuunsysteem, krijg je een mooiere huid, verlies je gewicht en werkt je geheugen beter.

Is dat waar?
Groenten en fruit zouden de basis moeten zijn van ieders dieet, ongeacht of je rauw of vegetarisch eet. Zij bevatten zoveel onmisbare voedingsstoffen, vocht en vezels dat het bijna verplicht zou moeten worden om iedere dag minimaal 300 gram groenten en 3 stuks (zuur) fruit te eten. Helaas doet bijna niemand dat. Behalve mensen die rauw voedsel eten omdat het bij hen de basis van hun dagelijkse voeding behelst. Dit is enorme winst voor de gezondheid. Naast alle mineralen, vitaminen en fytonutrinten krijg je een flinke dosis vezels binnen, die je bloedsuikers stabiliseren en je darmen in topconditie houden. Omdat een goede gezondheid in je darmen begint is dit een groot pluspunt van rauw voedsel eten. Bovendien zul je niet snel te zwaar worden met een dergelijke manier van eten. En ook dat is positief gezien het feit dat wereldwijd de meeste mensen sterven aan de gevolgen van obesitas.

Waarom dan zoveel negatieve publiciteit over raw food?
Het pluspunt van rauw eten is ook meteen het minpunt. Het is nogal arbeidsintensief om alles rauw te eten. Om aan de benodigde energie en voedingsstoffen te komen, moet je behoorlijk wat wegwerken. Dit kan niet alleen in de vorm van salades want daar zit je snel vol van. Je zult veel sappen moeten maken om de benodigde energie te kunnen opnemen. Slowjuices van rauwe groenten en fruit, eventueel gemengd met amandel of rijstmelk zijn een goede optie. Het kost veel voorbereiding om de juiste producten te bereiden en mee te kunnen nemen naar werk of school. Dit maakt het lastig en bepaalt in grote mate ook je sociale leven. Niet iedereen kan hier mee uit de voeten en je zult dan ook sterk in je schoenen moeten staan om een dergelijke eetwijze vol te kunnen houden.

Nadelen raw food
Door alles rauw te eten mis je wel degelijk een aantal voedingsstoffen. Lycopeen bijvoorbeeld, dat vrijkomt bij het verwarmen van tomaat. Dit stofje heeft sterke kankerwerende bestanddelen. Wortelen worden gekookt beter verteerd dan rauw. Verder mis je, of krijg je in ieder geval veel minder of te weinig van de volgende stoffen binnen: protene, calcium, ijzer en B12. Deze komen voornamelijk in dierlijke producten voor die je niet eet in een rauw voedingspatroon.

Eiwitten
De meeste mensen halen hun dagelijkse portie protene uit vlees, vis en zuivelproducten. Dit zijn voedingsmiddelen die raw foodies niet eten. Zij halen eiwitten uit groenten, noten en zaden. Omdat hier minder eiwit in zit dan in dierlijke bronnen, zul je hier dus meer van moeten eten. Plantaardige eiwitten worden moeilijker verteerd door het lichaam dan dierlijke. Zij bevatten immers altijd vezels, in tegenstelling tot de dierlijke vorm. Dit betekent niet dat ze slechter of minder volwaardig zijn, maar wel dat je hier rekening mee moet houden. Mensen die rauw eten beweren dat ze maar 7% eiwit per dag nodig hebben, terwijl bijvoorbeeld het paleo dieet zegt dat dat rond de 30% hoort te zijn.

Calcium
Hoe kom je aan je dagelijkse portie calcium als je geen zuivelproducten eet? In groene bladgroenten, kiemen, zeewier, noten en zaden zit calcium maar in veel mindere mate als in zuivelproducten. Je zult hier dus meer van moeten eten dan iemand die alles eet. Amandelen, broccoli, kool, boerenkool, pruimen zijn ook goede bronnen. Uiteraard ongekookt. Noten worden ongebrand een nacht in water geweekt zodat de enzymen goed hun werk kunnen doen.

Vitamine D3
Ook je vitamine D3 inname is belangrijk omdat deze helpt bij de opname van calcium. Dit zit in het vet van vis en zuivel maar omdat je dat in een rauw dieet niet eet zul je dat op een andere manier moeten toevoegen. Overigens zouden mensen die niet rauw eten daarom alleen volle zure zuivelproducten moeten eten.

IJzer
Vlees wordt over het algemeen gezien als beste ijzer bron. Dit komt mede omdat er in vlees haem ijzer zit dat makkelijker wordt opgenomen dan non-haem ijzer (ik heb hier eerder al een stukje over geschreven!!). Ook vanwege het aanwezige vitamine B12 en natuurlijk het hoge gehalte aan eiwitten. Gelukkig is vlees makkelijk te vervangen door plantaardige ijzerbronnen, waarbij vitamine C van belang is voor een goede opname. Spinazie, pruimensap, sesamzaad, cashewnoten, rozijnen, abrikozen, boerenkool, pompoenzaden, zongedroogde tomaten, zeewier en lijnzaad zijn goede alternatieven.

B12
Dit is een vitamine die alleen in dierlijke producten zit en deze zul je dus moeten suppleren als je alleen rauw en plantaardig voedsel eet. Let er op dat je tegelijkertijd ook foliumzuur neemt omdat dit de opname van B12 bevordert. Je hebt er niet erg veel van nodig maar tekorten kunnen op de lange duur tot ernstige vermoeidheidsklachten leiden, dus het is wel iets om in de gaten te houden.

Conclusie: raw food
Er zijn veel voors maar ook veel tegens om alleen rauw voedsel te eten. Of je op een dergelijke manier wilt eten bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Als je er voor kiest, hou dan bovenstaande punten goed in de gaten en bedenk dat dit geen dieet is maar een 'way of life' die niet alleen je eetgedrag bepaald maar veel verder gaat dan dat.

www.prowellness.nl


Telegraaf 02-01-13
Auteur: Reporter Creer datum: 5-01-2013 21:17:37
Puur genieten van goed eten

Ria van der Ploeg

Het moet een feest zijn om bij Heleen Quantrill aan tafel aan te schuiven en te worden onthaald op een van de smakelijke gerechten die zij presenteert in haar boek: Eet goed, voel je goed!

De zeventig originele recepten zijn het best te omschrijven als puur. Alle gerechten en versnaperingen worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen (E-nummers) en suiker, en de ingredinten zijn veelal van biologische oorsprong. Door zo te koken maak je kennis met de oorspronkelijke smaak van voedsel en worden schadelijke stoffen uit de voeding geweerd.

De recepten zijn ingedeeld aan de hand van een dagmenu en beginnen dus bij het ontbijt. Daarbij is niet alleen rekening gehouden met brood. Ook mensen die 
's morgens geen vaste hap door de keel krijgen komen aan hun trekken, bijvoorbeeld door een milkshake, een smoothie of een snelle ontbijtreep.

De lunchrecepten betreffen hoofdzakelijk gerechten buiten de lunchbox, zoals salades en soepen. Het lijkt mij dat die meer geschikt zijn als bijgerecht dan als een hoofdgerecht dat de maag moet vullen. Leuk en gevarieerd zijn de salades voor lente, zomer, herfst en winter.

Voor de warme maaltijd zijn er verrassende gerechten, zoals wortelpatat, bloemkoolpuree en broccoli uit de oven. Aan de zoetbehoefte wordt toegegeven door toetjesrecepten voor chocolademousse, amandelijs en fruitpudding, en versnaperingen als brownies, noot-dadelsnoepjes 
en amandelbonbons. Deze producten bevatten geen suiker maar 
zijn gezoet met stevia, honing of agavesiroop. Honing en agavesiroop zijn beter dan gewone suiker, maar moeten toch ook met mate worden gebruikt. Beide producten zijn rijk aan fructose, een suiker die de laatste tijd steeds meer in de verdachte hoek is beland.

Het kookboekje oogt verzorgd en is speels gellustreerd, al verdient het wel een wat aantrekkelijker cover. De bereidingswijze wordt duidelijk beschreven en de meeste gerechten zijn vrij snel te maken. Het lettertype van de ingredintenlijst mag iets groter en scherper.

In de vlot geschreven introductie legt Heleen Quantrill verantwoording af van de keuzes die ze heeft gemaakt, geeft aan hoe een dagmenu eruit kan zien, doet suggesties voor vervangingen van suiker en geeft een aantal voedingsadviezen.

Wat dit laatste betreft toch een aantal puntjes van kritiek. De schrijfster kiest voor biologische eieren, maar gemiddeld bevatten die meer van de giftige stof dioxine dan scharreleieren, terwijl het gehalte aan voedingsstoffen nauwelijks hoger is. Het gebruik van rauwe eieren (in mayonaise en Haagse bluf) moet worden afgeraden met het oog op een mogelijke bacterile besmetting.

Het advies om dagelijks minimaal 300 gram verse groente en 150 gram rauwkost te eten komt niet overeen met de aanbevelingen van het Voedingscentrum, 
dat uitgaat van 200 gram per 
dag.

De schrijfster adviseert om 1,5 liter water per dag te drinken. De huidige voedingsadviezen luiden echter 1,5 tot 2 liter per dag aan drinkvocht. Dat betreft niet alleen water maar ook koffie, thee, melkproducten en vruchtensappen.

De keuze voor het gebruik van Keltisch zeezout is begrijpelijk, daar het een product is dat geen bewerking heeft ondergaan, maar in Nederland kun je beter jozozout gebruiken omdat onze bodem arm is aan jodium.

Afgezien van deze puntjes is het kookboekje een aanrader, omdat het een goede opstap is naar een voeding die zo min mogelijk belastende stoffen bevat. Daarnaast nodigen de originele en smakelijke recepten ertoe uit om de schort voor te binden en aan de slag te gaan.

Boekgegevens

Eet goed, voel je goed!, Heleen Quantrill; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2012; ISBN 978 90 336 32 822; 140 blz.; 12,50.

Ref.Dagblad 02-01-13
Auteur: Reporter Creer datum: 13-02-2013 14:39:29
voor meer gezondheidstips: Zie DEEL 2
Auteur: Reporter Creer datum: 5-09-2016 15:07:23
Goed om dit onderwerp nogmaals te bestuderen en er naar te handelen !
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier