Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: Actuaris
Creer datum:
28-03-2011 17:27:09
Haalt de jeugd de 65 ?
Onderstaand artikelen over het leefgedrag van jongeren.
Wat moeten de Pensioenfondsen straks met al dat geld dat
in kas blijft omdat de gemiddelde leeftijd straks 62 jaar is ?
Auteur: Reporter Creer datum: 28-03-2011 17:29:13
Jongeren leven erg ongezond

DEN HAAG - Jongeren leven erg ongezond. Ruim twee derde beweegt te weinig, drinkt te veel of rookt sigaretten of cannabis. Met name jongens en autochtonen roken, allochtonen bewegen over het algemeen te weinig. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Een op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar rookte in de periode 2007-2009 dagelijks en evenzoveel waren zware drinkers. De helft deed te weinig aan lichaamsbeweging. Meer jongens dan meisjes roken en drinken veel. Zo was 28 procent van de jongens een zware drinker en gebruikte 12 procent cannabis. Onder meisjes was dat respectievelijk 11 en 5 procent.

Te weinig beweging is het meest voorkomende ongezonde gedrag voor alle jongeren, zowel autochtoon als allochtoon. Het wordt vaak gecombineerd met ander ongezond gedrag, zoals teveel drinken of roken

Telegraaf 28-03-11
Auteur: Reporter Creer datum: 10-05-2011 15:47:17
'Drugsbezit en -gebruik op scholen neemt af'

DEN HAAG - Leerlingen in het voortgezet onderwijs bezitten steeds minder vaak drugs op school. Scholieren merken met name steeds minder vaak dat er in en om scholen drugs worden verkocht of gebruikt. Dat schreef minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens recent onderzoek in opdracht van het ministerie zei 3 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs dat ze vorig jaar drugs mee naar school hebben genomen. Alhoewel dat percentage gelijk is aan het vorige onderzoek in 2008, spreekt Van Bijsterveldt over een algemene dalende trend, als het gaat om gebruik, bezit en verkoop van drugs in het onderwijs.

De daling daarvan zit hem vooral in de constatering van incidenten. Zo gaf 13 procent van de leerlingen aan dat ze merkten dat er vorig jaar in of om school drugs werden verkocht. Twee jaar eerder was dat percentage nog 20 procent, tegenover 39 procent in 2006. Daarnaast meldde zo'n 38 procent van de leerlingen dat ze vorig jaar wisten van drugsgebruik van medeleerlingen op school. In 2008 was dit percentage nog 44 procent. Nog weer twee jaar eerder was dat 68 procent.

Het aantal leerlingen dat wist dat klasgenoten drugs in bezit hadden, bleef met een percentage van 21 procent gelijk met twee jaar eerder. In 2006 was dat aantal 29 procent.

In het primair onderwijs komt drugsgebruik volgens het onderzoek nauwelijks voor.

Telegraaf 10-05-11
Auteur: Reporter Creer datum: 4-07-2011 23:11:23
Van der Laan: Comazuiper moet zelf ambulance betalen

AMSTERDAM (ANP) Burgemeester Eberhard van der Laan wil onderzoeken of het mogelijk is om comazuipers zelf te laten opdraaien voor de kosten van de ambulance. Dat heeft zijn woordvoerder maandag gezegd.

Volgens de burgemeester neemt de overlast van dronken jongeren bij grote evenementen toe. Het alcoholgebruik onder jongeren is een groot probleem aan het worden. Op Koninginnedag moest de ambulance 575 keer uitrukken om een comazuiper op te halen. Vorig jaar met Koninginnedag was dat nog 500 keer.

Ref.Dagblad 04-07-11
Auteur: Reporter Creer datum: 5-07-2011 13:04:51

Jongeren drinken als volwassenen

AMSTERDAM - Jongeren beneden de zestien drinken net zo stevig als volwassenen. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de Hogeschool Zeeland
Ze onderzochten het indrinkgedrag van jongeren uit Hulst, Veere en Tholen. Ze drinken niet alleen bier, maar grijpen ook vaak naar sterke drank. Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren niet weten wat voor schade te veel drank aan kan richten.

Over het indrinken, het drinken voordat ze uit gaan, zeggen jongeren dat ze dat doen omdat bier en drank uit de winkel veel goedkoper zijn. Het volledige onderzoek is na te lezen op www.laatzenietverzuipen.nl, zo meldt de PZC.

Telegraaf 04-07-11
Auteur: Reporter Creer datum: 28-06-2012 14:24:52
'16-plussers blijven veel drinken'

Jongeren van 16 jaar en ouder drinken nog steeds veel, terwijl jongeren onder de 16 juist minder drinken.
Dat meldt het Trimbos instituut op basis van een vierjaarlijks rapport van de organisatie, dat uitgevoerd werd in opdracht van het ministerie van VWS.
Bijna twee derde van jongeren tussen de 16 en 18 heeft heeft de maand voor het onderzoek 'gebinged', oftewel 5 of meer glazen alcohol bij n gelegenheid gedronken. Zo'n 20 procent drinkt volgens het Trimbos in het weekend meer dan 20 glazen. Bij jongeren onder de 16 is er sinds 2007 een dalende trend te zien wat betreft alcoholgebruik.
Energiedrankjes
Uit het onderzoek blijkt verder dat hoe lager het schoolniveau, hoe meer jongeren roken, grote hoeveelheden drinken, meer joints opsteken en meer energiedrankjes drinken.
In het Peilstationsonderzoek is voor het eerst ook internetgebruik gemeten en daaruit blijkt dat 2 procent van de scholieren dagelijks online pokert. En dan de energiedrankjes. Vorige maand zei de GGD nog dat ze het liefst zien dat energiedrankjes voortaan niet meer in de supermarkt verkocht moeten worden, maar in een speciaalzaak. Het Trimbos meldt dat een kwart van de scholieren op de basisschool de maand voorafgaand aan het onderzoek zo'n blikje had gedronken. Bij 13-jarigen is dat 60 procent

NOS 28-06-12
Auteur: Reporter Creer datum: 26-08-2013 13:25:51

Meisje (16) dood na drugs

SLIEDRECHT - Een 16-jarig meisje is zondag in Sliedrecht overleden, waarschijnlijk aan de gevolgen van een vervuilde xtc-pil.

Afgelopen vrijdag waarschuwde het Trimbos instituut nog voor gevaarlijke xtc-pillen. De roze pillen met een omgekeerd vraagteken zouden worden verkocht als xtc. Bij tests op twee van dit soort pillen werden hoge doseringen van de gevaarlijke stof PMMA gevonden.

Vorig weekeinde overleed nog een Lowlands-bezoeker aan de gevolgen van xtc-gebruik.

Telegraaf 26-08-13
Auteur: Reporter Creer datum: 9-11-2013 14:24:19
'Cafs straks alleen nog open voor achttienplussers'

door Anouk van Kampen

Veel kroegen en discotheken zijn vanaf volgend jaar alleen nog open voor bezoekers van achttien jaar en ouder. Ze willen zo voorkomen dat ze hoge boetes krijgen of zelfs moeten sluiten vanwege het verkopen van alcohol aan iemand onder de achttien, concludeert de NOS uit een rondgang.

Nu mag nog zwak alcoholische drank worden verkocht aan jongeren boven de zestien jaar, maar 1 januari 2014 mag helemaal geen alcohol meer worden verkocht onder de achttien. Horecagelegenheden die dat toch doen, kunnen een hoge boete krijgen. Als een verkoper drie keer binnen een jaar wordt betrapt, kan het verkopen van drank hem tijdelijk worden verboden.

Gemeentes denken nog na over alternatieven
Scholierencaf De Koperen Kraan in Bussum stelt een leeftijdsgrens van achttien jaar in. Eigenaar Pieter Baaij zegt tegen de NOS dat het in het wekeend te druk is om te kunnen controleren:

In het weekend is het te druk om te controleren wie stiekem bier haalt voor minderjarigen. Dus daar kunnen we niet aan beginnen.

Ook de andere kroegen in de gemeente stellen volgens hem een leeftijdsgrens in. Baaij zegt door de maatregel de helft van zijn klanten te verliezen. Maar ik heb geen keuze.

De gemeente Bussum steunt het principe dat jongeren minder moeten drinken wel, maar wijst er ook op dat jongeren nu nergens meer heen kunnen. Een woordvoerder tegenover de NOS:

Jongeren van 16 en 17 die nu al uitgaan, kunnen nergens meer heen. Wij vrezen meer hangjeugd en denken na over alternatieven, zoals een apart jeugdcaf.

De gemeente Hardenberg vreest hetzelfde en heeft een brief aan ouders gestuurd om te voorkomen dat jongeren de zuipketen meer gaan opzoeken. Ook gaat de gemeente meer controleren.

Scholierencafs Haarlem dicht voor onder achttien
En ook in Haarlem gaan volgens NOS scholierencafs straks dicht voor jongeren onder de achttien. Daardoor zouden zeker duizend jongeren worden buitengesloten. De gemeente denkt nog na over maatregelen.

NRC 09-11-13
Auteur: Reporter Creer datum: 11-01-2014 18:22:37 Laatst gewijzigd: 11-01-2014 18:23:54
'Puberpaal' oplossing voor alcoholverbod supermarkt?

door Kevin Spanjersberg

Het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien, dat sinds 1 januari van kracht is, stelt supermarkteigenaren voor grote problemen. En ook ouders weten niet of ze hun kind wel mee moeten nemen tijdens de boodschappen. Is de 'Puberpaal' misschien de oplossing?

De afgelopen tijd werd duidelijk dat er problemen zijn met het nieuwe alcoholbeleid. Volwassenen krijgen in supermarkten geen alcohol mee als ze met hun minderjarige zoon of dochter aan het shoppen zijn.

Als oplossing bedachten wij -met een grote knipoog- de Puberpaal. Een paal waaraan je je kind kan vastmaken zodat je als ouder gewoon alcohol kan kopen zonder problemen te hebben met het kopen van alcoholische dranken.

"We hebben bijvoorbeeld 16- en 17-jarige cassieres in dienst die hun leeftijdsgenoten en volwassenen met jongeren, moeten gaan vertellen dat ze geen bier of wijn mogen kopen. Dat gaat niet altijd soepel. Klanten reageren soms erg aggressief," vertelt William de Block, eigenaar van Albert Heijn De Block in Maassluis.

De Block onderzoekt samen met zijn collega's hoe ze het alcoholbeleid het beste kunnen handhaven. "Misschien een speciale kassa voor klanten met drank? Wij weten het nog niet, maar de Puberpaal gaat dan ook wel weer erg ver."

Rijnmond TV 10-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 3-06-2014 14:33:50
Kinderen steeds jonger last van ouderdomskwalen

AMSTERDAM - Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd last van ouderdomskwalen als overgewicht, diabetes type 2, osteoporose en artrose. Dat zegt Mai Chin A Paw dinsdag in haar oratie 'Topsport of kinderspel.'


Chin A Paw spreekt haar oratie uit vanwege haar benoeming tot hoogleraar sociale geneeskunde met als specialisatie de epidemiologie van jeugd en gezondheid bij de afdeling sociale geneeskunde van het VU medisch centrum.

De kersverse hoogleraar richt zich in haar onderzoek op het verjongen van de jeugd, in plaats van het vertragen van verouderingsprocessen bij volwassenen, waar al veel aandacht voor is in de medische wetenschap. En dat is nodig, waarschuwt Chin A Paw, want kinderen vertonen op steeds jongere leeftijd ouderdomskwalen. De oorzaak is volgens haar de ongezonde leefstijl waartoe de maatschappij kinderen dwingt.

Volgens Chin A Paw bewegen kinderen te weinig en zitten ze te veel. 'Het is in onze samenleving bijna topsport om er een gezonde leefstijl op na te houden', zegt ze. 'Kinderen worden van jongs af aan 'zoet gehouden' in wipstoeltjes, achter tablets, computers en TV, waar ze worden blootgesteld aan reclames voor tal van ongezonde voedingsmiddelen.'

Er is een medicijn tegen de ouderdomskwalen bij jonge kinderen, en dat is nog gratis ook: veelzijdig bewegen. Chin A Paw en haar collega's toonden aan dat kinderen met overmatig beeldschermgebruik een slechtere fitheid hebben. En fitheid is een van de sterkste voorspellers van chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Chin A Paw pleit ervoor om naast ouders zowel kinderopvang als het basis- en voortgezet onderwijs verantwoordelijk te maken voor een goede motorische ontwikkeling van een kind. De motorische ontwikkeling heeft in het huidige onderwijs geen prioriteit, terwijl fittere kinderen beter presteren op school.geplaatst:
03-06-2014 - 11.56 Nederlands Dagblad
auteur:
Rick Timmermans
Auteur: Alex Creer datum: 1-08-2014 17:46:10
Nauwelijks controle op zuipvakanties jongeren


ANP

Zuipen aan de Nederlandse kust blijkt voor minderjarigen op de meeste campings nog altijd geen probleem. De meeste gemeentes controleren namelijk niet of nauwelijks of jongeren een biertje drinken, blijkt uit een rondgang.

Sinds 1 januari mogen jongeren onder de 18 niet drinken. Gemeentes moeten controleren of ze dat ook echt niet doen.

Maar van de 200 ondervraagde gemeentes zegt de helft helemaal niet op campings te controleren. En als ze wel controleren, komen ze in de meeste gevallen niet bij de tenten zelf, maar alleen in de horeca. Een tent is namelijk privterrein, dus daar mogen minderjarigen doen wat ze willen.
Biermuren

"Ik ga een 16-jarige die met een biertje rondloopt echt niet aanspreken", zegt een van de campingbazen. "Ze mogen drinken bij de tent, dus we laten ze met rust. Tenzij het uit de hand loopt", zegt een ander.

Campingeigenaar Ed Troost doet wel wat tegen de biermuren, maar merkt dat het lastig is. "Ik heb meegemaakt dat een ouder met tientallen kratten bier het terrein op komt rijden. Die zijn dan bedoeld voor zoonlief in de tent. Tja, dan wordt het juridisch ingewikkeld. Wij verzoeken ouders in zo'n geval toch rechtsomkeert te maken."

Een kratje per persoon

"Soms gaan we heel hard", vertelt de 17-jarige kamperende Mo aan NOS op 3. "En dat wordt niet gecontroleerd." Hard betekent in dit geval: een krat bier per persoon per dag.

Op de camping waar Mo nu zit, loopt elke avond bewaking. "Maar van de kratten bier voor onze tent zegt de campingbaas niets." Officieel mag je op zijn camping twee kratten voor je tent hebben, "maar ze controleren niet of er twee of drie staan", aldus Mo. Het bier "regelen" ze, bij vrienden die boven de 18 zijn.

Zuiderburen profiteren

Door de strengere alcoholregels in Nederland, wijken veel jongeren uit naar campings in Belgi. "Tijdens bezoeken aan die campings vertellen de jongeren mij dat ze hier naartoe komen omdat ze dan kunnen drinken" zegt hoofdinspecteur Deyonette. "En dat doen ze ook flink."

Staatssecretaris Van Rijn zegt dat de gemeentes zich wel moeten houden aan de Drank - en Horecawet. In september wil hij aan de Tweede Kamer uitleggen hoe hij die wet gaat uitvoeren. De Belgische politie bekijkt na de zomer of er extra maatregelen nodig zijn.

NOS 01-08-14
Auteur: Alex Creer datum: 22-08-2014 14:30:43
eugd mag zuipen in Spanje

door Wessel Wit
AMSTERDAM -
Minderjarigen die vanwege strengere wetgeving geen alcohol meer mogen drinken in Nederland, zijn deze zomer massaal uitgeweken naar vakantielanden als Spanje. Jongerenorganisaties als GoFun en Beachmasters knijpen daar allemaal een oogje toe als het op de alcoholleeftijd aankomt.

Dat blijkt onder meer uit een rondgang langs alle grote aanbieders van jongerenreizen. „Bij ons kun je zo veel drinken als je wilt, ook al ben je pas 15”, vertrouwt een telefoniste van X-travel ons toe. Bij GoGo klinkt het: „Onze reisleiding ziet dat wel door de vingers. En als je bij een discotheek wordt geweigerd, ga je toch gewoon indrinken met bier uit de supermarkt?”
Net als in Nederland is de minimale leeftijd om bier of wijn te nuttigen op populaire vakantiebestemmingen als Blanes, Lloret de Mar, Salou of Ibiza 18 jaar. In de praktijk wordt daar echter niet of nauwelijks op gecontroleerd.
Dubieus
Een anonieme medewerker van Beachmasters bevestigt het dubieuze beleid. „Vanaf het moment dat deze jongeren hun appartement uit komen rollen, worden ze aan de lopende band dronken gevoerd. Of ze nu volwassen zijn of niet. Identiteitsbewijzen hoeven ze nergens te laten zien. Alle reisclubs lappen de regels in groten getale aan hun laars.”
Managers van de jongerenorganisaties schrikken van de bevindingen. Volgens hen wordt er juist wel ’streng gecontroleerd’ op de alcoholleeftijd. „Niet voor niets organiseren we geen drankspelletjes en is bier in onze bussen sinds kort verboden”, zegt Gerdien Elkink van GoGo Reizen. „Maar onze reisleiders zijn geen politieagenten die tijdens kroegentochten alles in de gaten houden.”
GoFun-directeur Roy van Delft denkt er hetzelfde over. „Onze reisleiding is er voor de service, niet voor het toezicht.” Hij geeft toe dat het invoeren van de strengere Nederlandse alcoholregels heeft gezorgd voor een toename van het aantal jongeren dat naar Zuid-Europa trekt om te feesten. „Kinderen van 16 of 17 die normaal gesproken naar Renesse of Terschelling gingen, waren dit jaar in Blanes te vinden. Maar onze reisleiding moedigt hen nooit expliciet aan om te gaan drinken.”
Commercieel directeur Jacco Tas van Beachmasters-eigenaar Bizztravel: „Wij kunnen in de kroeg nu eenmaal niet naast onze vakantiegangers gaan staan.”

Telegraaf 22-08-14
Auteur: Reporter Creer datum: 8-03-2016 14:02:34
Fors meer jonge comazuipers, die nu stiekem drinken


ANP
GESCHREVEN DOOR

Ardi Vleugels
Researchredacteur zorg

Vorig jaar belandden 931 minderjarige jongeren door riskant drinkgedrag in het ziekenhuis. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2014.

Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de alcoholpoli's. Kinderarts Nico van der Lely houdt sinds 2007 bij hoeveel jongeren bij de eerste hulp binnenkomen door overmatig alcoholgebruik.

Het aantal jongeren dat na opname een ernstige alcoholvergiftiging bleek te hebben, is zelfs met 27 procent gestegen ten opzichte van 2014. Bijna net zoveel jongens als meisjes belandden in het ziekenhuis. Gemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijn. Ze hadden ten minste zes tot tien glazen alcohol gedronken, vaak sterke drank.

Wat opvalt, is dat ouders sinds de eerste telling wel strenger zijn geworden bij drankgebruik. In 2011 had een kwart van de kinderen gedronken zonder toestemming van hun ouders; vorig jaar had meer dan de helft van de ouders het drinken verboden. "Het stevig drinken gaat gewoon door, maar nu wel stiekemer", zegt Van der Lely.

In 2014 ging de leeftijd waarop alcohol gekocht kan worden omhoog naar 18. De overheid zette stevig in op het voorkomen van drankgebruik door minderjarigen. Dat beleid is niet terug te zien in de cijfers; er is geen afname van het aantal problematisch drinkers. "Alcohol is nog overal beschikbaar", zegt Van der Lely.

Via vrienden

De meeste van zijn patintjes kregen de drank van vrienden. "Zolang het in de supermarkt tegen stuntprijzen ligt, de industrie vrij baan krijgt voor reclame en het in de beeldvorming sexy blijft, verandert er weinig", stelt de arts.

Vooral de handhaving van de regels door gemeenten hapert, zegt ook de organisatie voor alcoholpreventie STAP. "Gemeenten rommelen maar wat aan, handhaving heeft geen prioriteit", zegt een woordvoerder. "Sterker nog: er is steeds makkelijker aan te komen door blurring, dus dat alcohol bijvoorbeeld ook in andere winkels dan supermarkten of drankwinkels te krijgen is."

Drama's

Van der Lely denkt dat de dramatische gevolgen van overmatig alcoholgebruik nog steeds worden onderschat. "Ik krijg kinderen binnen die seksueel misbruikt zijn omdat ze te dronken waren om te weten wat er gebeurde. En dan bereiken veel ernstige gevallen mij niet eens. Laatst was er ook nog een meisje van 14 thuis gestikt in haar eigen braaksel. In veel ongelukken met jongeren speelt alcohol een rol. Wanneer dringt door dat te veel drinken echt niet zo onschuldig is?"

Zijn pleidooi krijgt inmiddels ook gehoor in Belgi. Daar opent binnenkort een alcoholpoli.

NOS 08-03-16
Auteur: Reporter Creer datum: 20-05-2016 16:49:05
Jeugd Schouwen drinkt, rookt, blowt en sekst het meest van iedereen


ZIERIKZEE - Nergens in Zeeland drinken, blowen, roken en seksen derdeklassers meer dan op Schouwen-Duiveland. Indigo staat voor een raadsel. Wie de taal van de jongeren spreekt, weet wel beter.
Wietzakjes, samengeknepen blikjes Red Bull, kleine wodkaflesjes en verpakkingen van sixpacks bier. Rond de bankjes van de voetbalkooi in Burgh-Haamstede ligt niet het afval dat je zou verwachten bij een sportvoorziening. "Overdag zijn hier kinderen lekker een balletje aan het trappen", zegt de straatcoach, terwijl hij een blik werpt in de vuilnisbak, "maar in de avonduren zitten hier achttienplussers. En die komen niet alleen om te voetballen."

Al jaren slaan jongerenwerkers alarm over drank- en drugsgebruik onder jongeren op Schouwen-Duiveland. Uit de meest recente jeugdmonitor van ZB/Planbureau blijkt dat 15- en 16-jarigen er meer drinken, meer blowen, meer roken en meer seks hebben dan hun leeftijdsgenoten elders in de provincie. Het softdrugsgebruik onder deze doelgroep in de hele provincie was gedaald. Behalve op Schouwen-Duiveland.

Hoe komt dat toch? Indigo Zeeland, instelling voor mentale ondersteuning bij onder meer verslaving, heeft geen idee. "We zijn al jaren naarstig op zoek naar verklaringen", zegt preventiewerker Elina Janse. "Dat doen we door met jongeren in gesprek te gaan. Ze zeggen dat hier niets te doen is. Maar dat horen we overal in Zeeland."

PZC 20-05-16
Auteur: Reporter Creer datum: 17-02-2017 18:53:59
Nog steeds kankerverwekkers in tattoo-inkten

ANP

In veel zwarte tatoeage- en permanente make-up-inkten zitten nog steeds kankerverwekkers, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De toezichthouder onderzocht 52 van de meest voorkomende inkten in Nederland over de afgelopen twee jaar. In zeventien daarvan zaten zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Dat zijn stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Daarnaast bevatten acht inkten te hoge gehaltes aan zware metalen zoals lood en cadmium.

Zeven inkten brengen volgens de NVWA een ‘ernstig veiligheidsrisico’ met zich mee. Het gaat onder meer om Kokkai Sumi ink, Tattoo 7 colors en Tattoo Warehouse Tribal Black. De volledige lijst is terug te vinden op de website van de toezichthouder.

De NVWA heeft de verkoop van de onveilige inkten inmiddels verboden en de overtreders beboet. Uit een eerder onderzoek twee jaar geleden bleek al dat tattoo-inkten vaak slecht zijn voor de gezondheid

Reformatorisch Dagblad 17-02-17
Auteur: Reporter Creer datum: 5-09-2018 11:46:40
Jongeren onder de 18 drinken nog steeds geregeld

Vijftien- en zestienjarigen drinken nog steeds veel. Dat blijkt uit het internationale onderzoek Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Zij gaven daarin ook aan gelukkig en blij te zijn met hun sociale relaties, maar ook steeds meer druk te ervaren door schoolwerk.

Karolien Koolhof

De Universiteit Utrecht ondervroeg vorig jaar samen met het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau ruim 8300 jongeren tussen de de 11 en 16 jaar. Sinds 2001 wordt het iedere vier jaar uitgevoerd in het kader van een groter, internationaal onderzoek.

Volgens het rapport is het percentage middelbare scholieren dat door schoolwerk druk ervaart toegenomen van 16 in 2001 naar 35 procent in 2017. Bijna een derde van de leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft gedurende de hele dag contact met anderen op sociale media. Bij 7 procent van deze leerlingen is sprake van problematisch gebruik.

Evenveel alcohol

In voorgaande jaren daalde het alcoholgebruik van de Nederlandse jongeren. Die dalende trend lijkt te zijn gestopt, blijkt uit het rapport. Nog steeds heeft 40 procent van de 15-jarigen en 50 procent van de 16-jarigen in de laatste maand gedronken. En deze jongeren drinken veel: ruim 70 procent van hen drinkt per keer minstens vijf glazen alcohol. Jongeren zijn wel minder gaan roken de afgelopen vier jaar. Vorig jaar gaf 17 procent aan ooit gerookt te hebben, terwijl dat in 2013 nog 33 procent was.

De onderzoekers bestudeerden ook wanneer de Nederlandse jeugd voor het eerst seks had. Tussen 2013 en 2017 is het percentage jongeren onder de 17 jaar dat ooit seks heeft gehad niet veranderd, dat ligt nu op ongeveer 10 procent. Ten opzichte van 2001 is dit echter een halvering. Het condoomgebruik onder seksueel actieve jongeren is sterk afgenomen, van ruim 80 procent in 2009 naar 55 procent in 2017.

Volgens het rapport zijn de verschillen tussen de groepen jongeren groot. Zo wordt er door vwo-scholieren nauwelijks meer gerookt, terwijl op het vmbo ruim 6 procent van de leerlingen rookt. Ook wordt er op het vmbo vaker gepest en hebben jongeren minder tolerante opvattingen ten aanzien van minderheden. Vooral jongeren met een migratieachtergrond, jongeren uit arme gezinnen en jongeren die niet opgroeien bij beide ouders lopen risico's om problemen te krijgen.

PZC 05-09-2018
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier