Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Laatste nieuws:
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemeni Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Auteur: izak
Creer datum:
1-05-2010 14:31:19
Euro.....finito ?
Econoom somber over euro

JanKees Emmer
AMSTERDAM - NEW YORK - De toekomst van de euro wordt niet bepaald in Griekenland, maar in Madrid. Dat is de stellige mening van Allan Meltzer, geschiedschrijver van het Amerikaanse systeem van centrale banken en professor aan de Carnegie Mellon School of Business in Pittsburgh, Pennsylvania.

,,De oplossing voor Griekenland is onvermijdelijk. Vroeger of later zal het land failliet gaan. Alleen zullen we dat niet zo noemen. Er zal een 'herstructurering' van de schulden komen, maar dat komt neer op een faillissement."

Hoe erg dat is? "Dat valt te bezien. Griekenland is goed voor slechts 2% van het bbp van de eurozone. Die herstructurering hoeft niet rampzalig te zijn voor de toekomst van de euro te zijn. Het veel grotere probleem is Spanje."

Veel van de schuld van dat land is in handen van Duitse banken. "In mijn ogen is het dus belangrijk dat Duitsland voorkomt dat de crisis overslaat naar Spanje. In feite staat die regering voor een keuze: of ze schieten Spanje te hulp, of ze moeten de Duitse banken te hulp schieten, omdat hun Spaanse waardepapieren waardeloos zijn geworden."

Meltzer spreekt op een bijeenkomst in midtown Manhattan. De 82-jarige professor oogt broos, maar zijn observaties zijn talrijk en stemmen niet vrolijk makend. Of het nu over de positie gaat van de euro, de toekomst van de Verenigde Staten als wereldleider, of de regelgeving voor banken. Meltzer heeft een mening en die is vooral somber.

,,Toch noem ik mijzelf een optimist", zegt hij om de sfeer in het gesprek ietwat te verlichten. ,,Want hoewel ik geloof dat het ergste ons zal overkomen, denk ik dat nog niet zover is." De professor is van mening dat het gedaan is met de positie van de VS als allesbepalende leidende wereldmacht. ,,Wij zijn niet meer in staat om de wereld naar ons hand te zetten. Toch blijft de rest van de wereld naar ons kijken, omdat zich vooralsnog geen enkel ander land aandient dat onze rol kan overnemen."

Uiterst kritisch is het orakel uit Pittsburgh over de door de Democraten voorgestelde regulering van de financile sector. ,,Het is niet de juiste weg. Mijn voorstel is veel simpeler. Leg aan iedere financile instelling met een balans groter dan $10 miljard de verplichting op dat ze meer reserves moeten aanhouden als ze groter worden. Op die manier rem je de groei van de instellingen automatisch af."

Telegraaf 01-05-10

Auteur: Reporter Creer datum: 4-05-2010 18:05:48
Euro daalt tot laagste stand in een jaar

LONDEN (AFN) - De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar is dinsdagmiddag gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen twaalf maanden. Halverwege de middag werd de Europese munt op de valutamarkt voor 1,3060 dollar verhandeld. Aan het begin van de handelsdag was de euro nog 1,3160 dollar waard.

De koers van de euro staat de afgelopen weken sterk onder druk door de aanhoudende onrust over de tekorten van Griekenland en andere eurolanden. De miljardenkredieten die afgelopen weekeinde aan Griekenland werden toegezegd, hebben nog geen einde aan deze daling weten te maken. Vooral de vrees dat ook landen als Portugal en Spanje kredieten nodig zullen hebben, drukt de koers van de euro.

,,Het hoofdstuk Griekenland is afgesloten. Het volgende hoofdstuk is, althans volgens beleggers, Spanje. Hierna zullen misschien Portugal en Itali volgen'', zei fondsmanager Corn van Zeijl van SNS Asset Management dinsdagmiddag. ,,De problemen zijn van een andere orde dan in Griekenland. Spanje heeft nooit gesjoemeld en heeft als een van de weinige landen de tekorten teruggebracht. Wel heeft Spanje een probleem als de rente zo fors stijgt.''

De Zuid-Europese beurzen gingen dinsdag ook fors onderuit. De hoofdgraadmeter van de Portugese beurs stond dinsdagmiddag 4 procent lager, de beurs in Athene ging ruim 5 procent omlaag. De Spaanse hoofdindex noteerde ruim 3 procent in de min.

Telegraaf 04-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 5-05-2010 17:13:30
Euro daalt hard

De euro daalt hard in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Woensdag in de middaghandel noteerde de Europese eenheidsmunt 1,2846 dollar. Enkele uren daarvoor was de euro nog 1,2954 dollar waard, het laagste niveau in een jaar tijd.

Dieptepunt
De wisselkoers bereikte dinsdag ook al een dieptepunt. De Europese munt staat onder sterke druk door de aanhoudende onrust over de tekorten van Griekenland en andere landen in de eurozone. Overeenstemming over het reddingsplan voor Griekenland, waarbij het land voor 110 miljard euro aan leningen tegemoet kan zien, heeft daar vooralsnog geen verandering in gebracht

RTL Z 05-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 6-05-2010 22:22:50 Laatst gewijzigd: 6-05-2010 22:24:38
Euro zakt verder weg onder de 1,27 dollar

De waarde van de euro zakt steeds verder weg. De Europese munteenheid bereikte donderdag haar laagste stand in veertien maanden tijd ten opzichte van de Amerikaanse dollar.


1,27 dollar
De euro noteerde donderdagmiddag op de valutamarkten 1,2696 dollar. Woensdag stond de munt in de middaghandel nog op 1,2846 dollar en in de ochtendhandel op 1,2954 dollar.

Griekenland
De Europese munt staat onder sterke druk door aanhoudende onrust over de schuldencrisis van Griekenland en andere landen in de eurozone. Overeenstemming over het reddingsplan voor Griekenland, waarbij het land voor 110 miljard euro aan leningen tegemoet kan zien, heeft daar vooralsnog geen verandering in gebracht

RTL Z 06-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 7-05-2010 21:52:54
Plotseling lijkt de euro zwak en eindig: 10 lessen uit de eurocrisis

Hoogleraar Arjo Klamer zag van meet af aan niets in de invoering van de euro. Nu, tien jaar na de invoering, zijn er volgens hem 10 wijze lessen te leren.

Column van Arjo Klamer: Er komt een moment dat de prijs voor de Duitsers te hoog zal blijken

Tien lessen Het Griekse probleem dat de Europese Unie tegen de spelregels dwong tot een grote steun operatie heeft een aantal lessen geleerd over de euro en haar toekomst.

Les 1. Niet te vroeg juichen. Eind 2009 werd nog het grote succes van de euro gevierd.. Dankzij de euro zouden de eurolanden de crisis goed doorgekomen zijn. Een paar maanden later blijkt een klein land de euro in haar val mee te kunnen slepen. De financile markten blijven ook na de steun operatie zenuwachtig. En plotseling lijkt de euro zwak en eindig.

Les 2. De euro heeft een zware prijs. Door zich een gemeenschappelijke munt aan te meten, hebben de euro landen belangrijke beleidsinstrumenten uit handen gegeven. Met de drachme nog van kracht, had Griekenland zich goedkoper kunnen maken (door een devaluatie van de drachme), haar rente wijzigen en een eigen begrotingsbeleid voeren. Ook Nederland is met de euro aan handen en voeten gedwongen zoals de bezuinigingsoperaties aangeven.

Les 3. Een muntunie zonder een sterke politieke unie kan niet werken. De politieke unie staat voor de geloofwaardigheid van de munt. De Europese unie blijkt die geloofwaardigheid niet te hebben. Althans dat is weer pijnlijk duidelijk geworden. Beschamend was dat ze voor deze steunoperatie de hulp van het IMF nodig had. Dat de VS de hulp van deze een internationale organisatie zou inroepen om de schuldenproblematiek van de staat Californie te adresseren, is ondenkbaar. Net als de VS heeft de EU een centrale regering nodig die het nakomen van afspraken kan afdwingen en belasting kan heffen om de balans tussen de verschillende regio's (landen) te handhaven. Dat zo'n regering er komt, is hoogst onwaarschijnlijk (omdat de Duitsers en de Fransen zoveel van hun soevereiniteit nooit en te nimmer zullen opgeven.) Dat maakt de euro uiteindelijk onwerkbaar.

Les 4. De rol van de Europese Centrale Bank is ondergeschikt. De politieke leiders moeten de echte problemen oplossen. De euro is uiteindelijke een politieke aangelegenheid. Maar uiteindelijk ligt de macht bij de jongens die in de financile markten handelen. Zij bepalen of het beleid klopt, of niet.

Les 5. De euro is goed voor een extreem neo-liberaal regime. Ooit schreeuwden Europeanen moord en brand toen Chili het neoliberale beleid van Milton Friedman toepaste. We spraken van de cold turkey approach, omdat met een dergelijk beleid de overheid in moeilijke tijden niet ruimhartiger wordt maar juist gaat snoeien, de rente omhoog gooit, en hoge werkloosheid accepteert om de lonen en salarissen naar beneden te dwingen. Dat vooral het kwetsbare deel van de bevolking het slachtoffer wordt, zij zo. Nu dwingt de EU, samen met het IMF, Griekenland precies dat beleid af. Een dergelijk beleid is hardvochtig en a-sociaal en Europa onwaardig.

Les 6. Van intra-Europese solidariteit is geen sprake. De Noord-Europeanen hebben vastgesteld dat de Grieken en met hen de andere Zuid-Europeanen lui en niet te vertrouwen zijn, en dat ze met hun allen op de blaren moeten zijn. De nuance is zoek. Stel dat de gedeputeerden van Zuid Holland er een zooi van zouden maken. Zouden daar alle Zuid-Hollanders voor moeten bloeden? Natuurlijk niet. Van een mededogen met de gewone Griek is evenwel geen sprake. En dat alsof de rest van Europa schuldeloos is. Alsof niemand wist hoe het in Griekenland gaat toen het mee mocht doen met de euro.

Les 7. De commitment van de Duitsers is beperkt. Slechts schoorvoetend kwamen de Duitsers over de brug. Willen ze nog eens over de brug komen als de Spanjaarden hulp nodig hebben? En wat als de Fransen in nood zijn? De Duitsers hebben ooit hun mark opgegeven om Oost en West samen te mogen voegen. Er komt een moment dat de prijs voor de Duitsers te hoog zal blijken. Bijvoorbeeld wanneer de inflatie uit de hand loopt en de EU wederom onmachtig blijkt.

Les 8. De bankiers ontspringen weer de dans. De steunoperatie is onder meer bedoeld om te voorkomen dat tal van banken het slachtoffer worden van een Grieks faillissement. Wee, dat ze gestraft zouden worden voor de risico's die ze namen. De bankiers verdienen goed met hun chantage dat de eurolanden hun faillissement niet kunnen verdragen.

Les 9. De euro is een ideologie. Dat is het omdat sinds haar invoering de euro als de enige mogelijkheid wordt bedacht. Er zou geen alternatief zijn. Ook al hebben tal van economen aangewezen op het scenario dat zich nu ontvouwt, ze deden er niet toe.

les 10.
De gulden blijft de mooiere munt, zeker met haar biljetten. Maar dat wisten we al.

Arjo Klamer is hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was 1 van de 100 economen die tegen de invoering van de euro waren

RTL Z 07-05-10Auteur: Reporter Creer datum: 10-05-2010 15:32:03
RTL Z Poll 10-05-10 15.30

720 miljard euro steun om de euro overeind te houden. Wat vindt u?
Heel goed. Brussel zou meer slagkracht moeten krijgen. Op naar n Europa!: 23%
Noodzakelijk kwaad, het is niet anders: 27%
Ze zoeken het zelf maar uit in Zuid-Europa: 14%
Ik verlang terug naar de gulden: 37%

Aantal stemmen: 3754
Auteur: Reporter Creer datum: 11-05-2010 15:13:18
'De euro is nog steeds overgewaardeerd'
Lon Cornelissen, strateeg bij Robeco, vindt dat de Europese munt nog steeds overgewaardeerd is. De euro werd vooral veel meer waard dankzij het Amerikaanse schuldenprobleem, maar dat valt in vergelijking met Europa mee, aldus Cornelissen.

Hamburgerindex
Na een top tegen de Amerikaanse dollar in november 2009 is de euro ruim 10% goedkoper geworden. Daarmee is hij trouwens nog steeds overgewaardeerd. Op basis van de koers van 16 maart (1.3764) was de euro op basis van de befaamde hamburgerindex van de Britse Economist zo'n 30 procent overgewaardeerd ten opzichte van het groene biljet en moest van de belangrijke valuta's alleen de Noorse kroon en de Zwitserse frank voorlaten.

Overdreven pessimisme
De opmars van de euro in 2009 had veel te maken met overdreven pessimisme over de houdbaarheid van de Amerikaanse overheidsfinancin. Het schuldenprobleem van de Verenigde Staten is inderdaad niet mis, maar basisprojecties van het IMF wijzen uit dat Euroland in hetzelfde schuitje zit. Weliswaar is het overheidstekort in 2010 voor de Verenigde Staten met 11% fors hoger dan het gemiddelde voor Euroland van 7%, maar Euroland start met een hogere schuldquote. Wat betreft inflatiebeeld ontlopen beide blokken elkaar niet veel. Wel hebben de Verenigde Staten nog steeds een fors, maar afgenomen tekort op de lopende rekening, terwijl Euroland quitte speelt. Het kortrenteverschil is dankzij de wat conservatiever opererende Europese Centrale Bank in het voordeel van de euro. Alles bij elkaar genomen zou je zeggen dat de 'fundamentals' in de richting van een wat sterkere euro wijzen, waarbij het niet nodig is tot euforie te vervallen.

Negatieve uitschieters
Het Eurolandgemiddelde is niet zo slecht, maar helaas zijn er negatieve uitschieters. De meer dan verdubbeling van de omvang van het Griekse overheidstekort, dat toch al de hoogste schuldquote van de Europese Unie heeft, veroorzaakte een vertrouwenscrisis. De Europese Unie reageerde aarzelend en reactief. Uiteindelijk is het met een weinig genereuze ad hoc regeling voor Griekenland voor de dag gekomen, waarmee markten nog niet overtuigd zijn van de houdbaarheid van de Griekse overheidsfinancin voor de langere termijn.

Griekenland
Bovendien spelen de structurele problemen in Griekenland (relatief geringe belastingbasis, geleidelijk verslechterde concurrentiepositie, slecht gedekte pensioenen, hoge overheidstekorten en/of schulden) in mindere mate ook voor andere Zuid-Europese economien. De ad hoc regeling voor Griekenland is betrekkelijk eenvoudig te financieren, maar hoe groot is de bereidheid indien bijvoorbeeld Spanje in problemen raakt? Er is nog geen operationeel Europabreed vangnet en een regeling naar analogie van de Griekse ad hoc regeling schiet tekort als regionaal herverdelingsmechanisme wat een monetaire unie volgens de boekjes nodig heeft om op lange termijn levensvatbaar te zijn. De euro is hierdoor wat onder druk komen te staan, zeker nu macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten de laatste tijd verrassend sterk zijn.

Voordeel van de zwakke euro
Het voordeel van de zwakkere euro is dat het de exportgeorinteerde Duitse economie helpt de vaart erin te houden. In april steeg de meest betrouwbare indicator voor de grootste economie in Eruoland, het ifo-Geschftslklima, naar het hoogste niveau in twee jaar. De Griekse problemen zijn dus een verkapte zegen voor de Europese industrie. En wat betekent dit alles voor beleggers? Kort gezegd: overweeg Eurolandaandelen in een wereldwijde aandelenportefeuille, maar denk binnen Euroland vooral aan exporteurs!

08-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 13-05-2010 15:55:03
Koers euro onder druk RIJSWIJK (AFN)

- De koers van de euro is donderdag verder onder druk komen te staan. Rond het middaguur noteerde de euro 1,2590 dollar.

De euro bereikte vorige week donderdag de laagste stand in veertien maanden tijd (1,2510 dollar). Het reddingsplan van de Europese Unie voor eurolanden met financile problemen stuwde de koers daarna voor korte tijd omhoog. De afgelopen dagen vertoont de koers van de euro echter weer een dalende lijn

Telegraaf 13-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 14-05-2010 15:10:00
Euro daalt naar laagste niveau sinds maart 2009

De euro is vrijdag tot onder de 1,25 dollar gedaald. Dat is het laagste niveau sinds begin maart vorig jaar.

Zorgen
De Europese munt staat onder druk door aanhoudende zorgen over de financile problemen in de eurozone. De euro stond om 11.15 uur op 1,2475 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel donderdag was de euro 1,2555 dollar waard. Een dag eerder noteerde de munt nog boven de 1,26 dollar.

RTL Z 14-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 14-05-2010 19:28:46
RTL Z Poll

Betalen we over twee jaar nog met de euro?
Ja: 57%
Nee: 43%

Aantal stemmen: 3137

15-05-10 19.28
Auteur: Reporter Creer datum: 17-05-2010 17:02:45

Vertrouwen in euro zakt verder weg

DEN HAAG - Het vertrouwen in de euro zakt steeds verder weg. Op de financile markten werd de munt vanochtend opnieuw in de ban gedaan.


1 reactie


Beleggers zijn weinig hoopvol over de economische vooruitzichten in de eurozone. Vooral in het zuiden van de regio staan ongekende bezuinigingen voor de deur. De koers van de Europese munt daalde vanochtend tot onder de 1,23 dollar en begint nu de 1,20 te naderen. Vorige week nog stond de euro boven de 1,30, toen een Europees akkoord was bereikt over een omvangrijk noodpakket voor de meest kwetsbare eurolanden.

Het pakket is vooral bedoeld voor landen als Griekenland, Portugal en Spanje en voorziet in garanties met een totale waarde van 720 miljard euro. Als landen niet aan hun financile verplichtingen kunnen voldoen, kunnen ze er gebruik van maken. Op die manier moet tevens worden voorkomen dat de euro verder verzwakt. Voor Griekenland werd eerder een speciaal noodfonds ingesteld van 110 miljard euro. Op de financile markten blijft de angst voor een nieuwe economische crisis echter onverminderd groot. Dat leidde vanochtend opnieuw tot dalende koersen op de aandelenbeurzen.

In Amsterdam begon de handel weer in mineur. Afgelopen vrijdag eindigden de belangrijkste indexen op het Damrak met meer dan drie procent verlies. Ook de beurzen in Azi verloren terrein. Veel bedrijven in Japan en China halen een aanzienlijk deel van hun omzet uit Europa. Als de economie hier verder inzakt, betekent dat minder inkomsten voor die ondernemingen. Een concern als het Japanse Canon zag zijn aandeel hierdoor naar beneden gaan.

Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen. Dit inloggen is mogelijk na een eenmalige registratie.Reacties (1)
--------------------------------------------------------------------------------
Andre De Kruijff (17 mei 2010 14:23)
Misschien nog niet eens zo ongunstig zo'n lage Euro. Schulden kunnen beter worden afgelost, dus de Euro zone is sneller uit de schuld, lijkt me.

Ned.Dagblad 17-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 18-05-2010 09:45:50
Hoofdeconoom Goldman: belachelijk idee dat eurozone binnen jaar uiteenspat

Hoofdeconoom Jimm O'Neill van de gerenomeerde zakenbank Goldman Sachs vindt het 'een belachelijk idee dat de eurozone binnen een jaar uiteenspat'. Sterker nog, hij denkt dat de waardedaling van de euro binnenkort ten einde is.


'Duitsers en Fransen passioneel verbonden'
Dat zegt O'Neill in een interview met persbureau Bloomberg. ''De simpele misvatting is dat mensen proberen pure economische logica proberen te combineren met sociaal-politieke realiteit''. ''De Duitsers en de Fransen zijn passioneel verbonden aan de euro, of de rest nu denkt dat ze gek zijn of niet''.

Contra-indicator
In de zaal van 600 mensen waar hij sprak ging slechts 3% uit van een stijging van de euro. Daarin ziet O'Neill een belangrijke contra-indicator: ''het is bijna zeker dat de euro niet veel verder meer in waarde zal dalen''.

60 jaar geschiedenis
Volgens O'Neill zit er 60 jaar historie achter het idee van een gemeenschappelijke munt. ''Het idee dat de eurozone simpelweg uit elkaar valt bij de eerste geloofwaardigheidstest is dus zeer onwaarschijnlijk''.

RTL Z 18-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 19-05-2010 15:17:06
Merkel: euro is in gevaar

De euro is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel in gevaar. De crisis rond de eenheidsmunt is volgens haar ,,de grootste test voor Europa sinds decennia''.

Steunplan
Merkel heeft dat woensdag gezegd in de Bondsdag. Het Duitse parlement moet zich uitspreken over het noodplan dat de EU-lidstaten onlangs overeenkwamen om de euro te ondersteunen. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds willen daarvoor 720 miljard beschikbaar stellen.

Maatregelen
Merkel wil dat alle EU-landen maatregelen nemen om de begrotingsdiscipline te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan zullen de gevolgen ,,niet te overzien'' zijn voor de EU.

Onafhankelijk toezicht
Volgens een Duitse krant wil Merkel dat de landen die de euro hanteren, hun nationale begrotingen laten onderzoeken door een onafhankelijke instelling. Ook demissionair minister van Financin Jan Kees de Jager is voorstander van onafhankelijk toezicht op de manier waarop de lidstaten met de EU-begrotingsregels omgaan.

Unanimiteit
Over besluitvorming rond het noodpakket van 720 miljard bestaat nog verschil van mening tussen de eurolanden. Duitsland wil, net als Nederland, dat er steeds unanieme beslissingen vereist zijn, maar andere landen vrezen dat dat tot vertraging leidt.

Vrijdag vergadering
De ministers van Financin van de eurolanden ontmoeten elkaar vrijdag opnieuw in Brussel. Er wordt dan een werkgroep genstalleerd onder leiding van EU-president Herman Van Rompuy, die maatregelen moet uitwerken zodat de EU-landen zich voortaan beter aan de begrotingsafspraken houden.

De Jager: Geen reden tot paniek
Minister Jan Kees de Jager (Financin) plaatste woensdag de uitspraken van Merkel in de context van de onrust van vorige week, toen de eurolanden tot maatregelen besloten. ,,De euro was toen in gevaar.'' Nu is er geen reden voor paniek, aldus De Jager. ,,We hebben met de maatregelen een vrije val voorkomen. De eurokoers is gedaald, maar nog altijd hoger dan bij de introductie van de munt.''

Speculaties
De Jager wilde niet ingaan op het Duitse verbod op speculatieve beleggingen. In algemene zin, zei hij, is het het beste om in Europa zo veel mogelijk gecordineerd op te treden.

RTL Z 19-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 20-05-2010 14:59:01
Eurofielen kramen onzin uit

Onze euro vecht om haar voortbestaan. De eurofielen roemen daarbij veelvuldig de zegeningen van onze munt. Onze export zou van de gemeenschappelijke munt hebben geprofiteerd en de pijn van de kredietcrisis zou met de gulden veel groter zijn geweest. De economische cijfers suggereren echter eerder het tegendeel.

column van Jacob Schoenmaker: De baten van de euro zijn voor ons land tot dusver op zijn minst discutabel

In tijden van oorlog is alles geoorloofd
Het is oorlog tussen de financile markten en de lidstaten van onze muntunie. In oorlog en liefde is alles geoorloofd. De voorstanders van de huidige euro, de eurofielen, lijken dan ook geen enkel wapen te schromen. De no-bailout afspraak ging overboord in ruil voor een gigantisch reddingspakket. Trichet koos tegelijkertijd voor de nucleaire optie, door over te gaan tot het opkopen van Zuid-Europese staatsobligaties. Deze vorm van monetaire financiering doet denken aan Zimbabwe en de Weimarrepubliek en wordt dan ook in alle economieboeken verfoeid. Koste wat het kost moet de euro in zijn huidige vorm worden gered, want die munt is zo goed voor onze export. Ook de kredietcrisis hadden we zonder de euro niet overleefd. Van deze twee argumenten blijkt echter weinig te kloppen.

Heeft onze export van de euro geprofiteerd?
Het meest aangehaalde argument om de euro aan het publiek te verkopen luidde dat onze export van een gemeenschappelijke munt zou profiteren. Voor dit argument ontbreekt echter ieder empirisch bewijs. Sterker nog, de exportgroei is sinds de introductie van de euro vertraagd. In het guldentijdperk groeide onze export nog met gemiddeld 6,7% en sinds de introductie van de euro met 4,4%. De andere kant van de handelsmedaille is dat er via de import groei weglekt naar het buitenland. Op basis van het saldo van de export- en importgroei hebben Zwitserland en Zweden sinds de introductie van de euro het zelfs een stuk beter gedaan dan Nederland.

Hadden we de kredietcrisis met de gulden niet overleefd?
Tijdens de kredietcrisis beleefden eurofielen hun hoogtepunt, want zonder de euro hadden wij er veel slechter voorgestaan. Ook dit argument blijkt weinig hout te snijden. De recessie van 2009 was in Nederland vergelijkbaar met die in Denemarken of Zweden en veel dieper dan in Zwitserland en Noorwegen.

En dan nu de nadelen van de euro
De baten van de euro zijn voor ons land tot dusver op zijn minst discutabel. De kosten worden echter nu pas zichtbaar. De no-bailout clausule blijkt een wassen neus en we moeten ineens garant staan voor de torenhoge schulden van Griekenland en andere Zuid-Europese landen. Onze bijdrage aan het reddingspakket bedraagt nu al 5% van ons bbp, maar dat is nog maar een schijntje met wat ons de komende jaren nog te wachten staat. Er is dus weinig reden om te veronderstellen dat we met het behoud van de gulden slechter af waren geweest. Ik wil hiermee niet pleiten voor een terugkeer naar de gulden, maar voor een discussie over de euro op basis van zinnige argumenten. Met het uitkramen van onzin maken de eurofielen de problemen voor onze munt namelijk alleen maar groter.

Jacob Schoenmaker

RTL Z 20-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 21-05-2010 12:39:54


'Eurokoers geen reden tot zorg'

WENEN (AFN) - De waardedaling van de euro baart de Europese Centrale Bank (ECB) niet bijzonder veel zorgen. Dat stelde ECB-bestuurder Ewald Nowotny vrijdag in een open brief aan de Oostenrijkse pers.

,,De ECB vindt sterk schommelende wisselkoersen onwenselijk. Maar de huidige koers van de euro ten opzichte van de dollar valt ruim binnen de historische marges en is dan ook geen bijzondere reden voor zorg'', schreef de president van de centrale bank van Oostenrijk.

De waarde van de euro tuimelde woensdagochtend tot 1,2144 dollar. Dat was de laagste stand van de afgelopen vier jaar. Vervolgens krabbelde de koers weer enigszins op. De euro werd vrijdag aan het begin van de middag op de valutamarkt voor 1,2505 dollar verhandeld.

Laagste niveau

De waarde van de in 1999 ingevoerde euro zakte op 26 oktober 2000 tot het laagste niveau uit haar bestaan. De munt was op dat moment 0,8252 dollar waard. Op 15 juli 2008 werd de hoogste koers tot nu toe bereikt. Die dag moest 1,6038 dollar worden neergeteld voor een euro.

Nowotny benadrukte dat de ECB geen doelstelling heeft voor de hoogte van de eurokoers. Het belangrijkste doel van de centrale bank is het garanderen van prijsstabiliteit. ,,En daar is de ECB de afgelopen tien jaar duidelijk in geslaagd.''

Telegraaf 21-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 24-05-2010 19:56:48
Euro wankelt na redden Spaanse bankDe redding van een kleine Spaanse bank heeft maandag de gemoederen aardig beziggehouden.

RIJSWIJK (ANP) De redding van een kleine Spaanse bank heeft maandag de gemoederen aardig beziggehouden. De euro die net van een forse dip aan het herstellen was, zakte maandag weer terug. Het nieuws had ook een negatief effect op de aandelenmarkten in Europa.

De euro noteerde maandag, vroeg in de avond, op de valutamarkt 1,2394 dollar, tegen 1,2572 op vrijdag bij het slot van de beurzen in de VS. In Wall Street gingen de koersen van de aandelen omlaag.

Zaterdag nam de Bank van Spanje het bestuur van de regionale spaarbank CajaSur over. De toezichthouder nam die stap om de bank, die vorig jaar een verlies leed van bijna 600 miljoen euro, van de ondergang te redden. CajaSur is maar een kleine bank, die slechts 0,6 procent van de totale Spaanse spaartegoeden vertegenwoordigt. Maar de redding legde wel opnieuw de structurele problemen van het bankensysteem bloot.

Volgens een Spaanse krant kan de de redding in het meest pessimistische scenario 2,7 miljard euro kosten. En het land gaat al gebukt onder financile problemen.

Een reddinsgactie van een bank in Spanje is geen probleem, maar als dat er meer worden, zullen we hernieuwde druk zien op de euro", aldus een valutaspecialist tegen het persbureau Reuters.

Cajasur, dat gevestigd is in Cordoba, weigerde te fuseren met Unicaja. Cajasur en Unicaja voerden hierover sinds vorig jaar juli besprekingen. Unicaja, gevestigd in Malaga, is een grotere spaarbank dan Cajasur en maakt bovendien winst. De centrale bank zal Cajasur een geldinjectie geven uit een speciaal fonds, dat de regering in juni vorig jaar in het leven riep. De centrale bank moest toen voor het eerst in zestien jaar een belangrijke spaarbank redden, de Caja de la Mancha.

De Spaanse regering weet nog niet hoeveel de redding uiteindelijk zal kosten, zei minister Elena Salgado van Financin. De bewindvoerders die door de centrale bank zijn aangewezen moeten eerst beoordelen hoe de bank ervoor staat. De minister kondigde wel aan dat Cajasur, dat 19 miljard aan activa heeft, in een betrekkelijk korte tijd verkocht zal worden en dat daarbij meerdere partijen kunnen bieden. Dat is volgens haar de beste manier om ervoor te zorgen dat de belastingbetalers hun geld terugkrijgen. Het financile systeem van Spanje is niet in gevaar door een kleine bank als Cajasur, aldus de minister, maar volgens haar was het kennelijk van belang om een signaal af te geven dat de zaak onder controle is.

De Spaanse banken hadden relatief weinig last van de hypotheekcrisis in 2008, doordat de regels van de overheid niet toelieten dat ze hun geld staken in dit soort risicovolle leningen. De kleine regionale banken werden echter wel zwaar getroffen door het instorten van de markt van onroerend goed in eigen land. Vorig jaar zei een bestuurder van de centrale bank dat een derde van de 45 regionale spaarbanken in zijn land alleen kunnen overleven door te fuseren met financile instellingen die er beter voor staan.

Ref.Dagblad 24-05-10
Auteur: Reporter Creer datum: 4-06-2010 18:41:07
Euro duikt onder 1,20 dollar

NEW YORK (AFN) - De euro is vrijdag onder de 1,20 dollar gedoken. Eerder op de dag bereikte de Europese eenheidsmunt al een laagste koers in vier jaar tijd.

De euro staat onder druk door zorgen om de opgelopen overheidstekorten van de landen in de eurzone. De euro noteerde 1,1993 dollar, de laagste stand sinds 29 maart 2006.

Telegraaf 04-06-10
Auteur: Reporter Creer datum: 9-07-2010 18:28:22
'Einde van euro nog rampzaliger dan kredietcrisis'

Wanneer de euro uiteen zou vallen kan dit in Nederland leiden tot een economische krimp van circa 10 procent. De gevolgen van de kredietcrisis, na de val van Lehman Brothers, vallen hierbij in het niet. Dat meldt het ING Economisch Bureau.


Verschillende scenario's
Onderzoekers van ING bekeken verschillende scenario's rond de euro. Zo werd een mild scenario onder de loep genomen, waarbij alleen Griekenland de eurozone verlaat. Ook de zware variant werd bekeken: het uiteenvallen van de eurozone.

Griekse bezittingen
In het scenario dat alleen Griekenland uit de euro zou stappen, zouden verliezen op Griekse bezittingen de pijn door Europa, en zelfs daarbuiten verspreiden.

BBP
Voor Nederland zou een dergelijk scenario kunnen leiden tot een economisch verlies van circa 1 procent van het bbp, zo berekende ING.

Lehman Brothers
Wanneer de euro echter in zijn geheel uiteen zou vallen, dan kan het verlies oplopen tot wel 10 procent van het bbp. "De optredende financieel-economische effecten zouden die van na de val van Lehman Brothers doen verbleken", aldus ING

RTL Z 09-07-10
Auteur: Reporter Creer datum: 10-07-2010 17:01:52
Euro bereikt hoogste punt in twee maanden
De euro heeft het hoogste punt in twee maanden bereikt ten opzichte van de dollar. De munt maakte de afgelopen weken een geleidelijk herstel door.


Dieptepunt begin juni
Op het hoogtepunt noteerde de munt 1,2722 dollar. Begin juni was de Europese eenheidsmunt nog gezakt tot onder de 1,19 dollar, het laagste punt sinds het voorjaar van 2005. Deze daling viel samen met de Europese schuldencrisis.

Storm
De storm rond de schulden van de zwakkere broeders van de eurozone lijkt de afgelopen weken te zijn gaan liggen. Tegelijkertijd zijn er zorgen opgedoken over de kracht van het economisch herstel in de Verenigde Staten. Dit heeft een neerwaarts effect op de koers van de Amerikaanse munt.

RTL Z 10-07-10
Auteur: Reporter Creer datum: 16-07-2010 15:37:26
Euro weer boven 1,30 dollar

De euro was voor het eerst sinds 10 mei weer meer dan 1,30 dollar waard. De Europese munt ziet de waarde ten opzichte van de dollar stijgen, nu zorgen over het herstel van de Amerikaanse economie de kop opsteken.

Middaghandel
De euro bereikte tijdens de middaghandel aan de Europese beurzen een waarde van 1,3006 dollar, het hoogste niveau sinds twee maanden.

Currencies
Volgens Mark O'Sullivan van handelshuis Currencies Direct profiteert de euro ook van de stresstests die Europese banken momenteel ondergaan. De resultaten van deze tests moeten het vertrouwen in de Europese bankensector en de eurozone weer wat opkrikken

RTL Z 17-07-10
Auteur: Reporter Creer datum: 14-09-2010 00:11:22
'Euro bezorgt Hollander jaarlijks 2000 euro voordeel'

Mensen die terugverlangen naar de gulden, snijden zichzelf daarbij in de vingers. De euro bezorgt de Nederlander jaarlijks namelijk 2000 euro voordeel.

Export
Dit blijkt uit berekeningen van Willem Vermeend en Ronald van Gessel in hun nieuwe boek De euro, Europa en onze economische toekomst. Omdat Nederland zo afhankelijk is van de export, heeft Nederland veel baat bij de euro. Het levert per Nederlander bijna 2000 euro op jaarbasis op, berekende het duo.

Slecht af met gulden
"Met de gulden zou ons land door de wereldcrisis economisch veel zwaarder zijn getroffen en hadden we een hogere werkloosheid gehad dan nu het geval is. De euro heeft als belangrijke wereldmunt Nederland voor een zware recessie behoed", schrijven Vermeend en Van Gessel.

Schadepost 60 miljard euro
Terugkeer naar de gulden en het uiteenvallen van de eurozone leidt zo stellen Vermede auteurs tot een zware schade voor onze economie, die kan oplopen tot meer dan 10 procent van ons Bruto Binnenlands Product: circa 60 miljard per jaar.

Euro vs dollar
Volgens Vermeend en Van Gessel moet een nieuw Nederlandse kabinet, vooral samen met Duitsland, een belangrijker rol in de EU gaan spelen. Voor onze economische toekomst zijn de EU en de euro van essentieel belang. In het boek wordt ook voorspeld dat met een economische sterke EU de euro de wereldmunt van de toekomst zal worden en de dollar zal verslaan.

RTL Z 13-09-10
Auteur: Reporter Creer datum: 22-09-2010 13:54:00
Euro op hoogste stand in vijf maanden

De euro is tegenover de dollar naar het hoogste niveau in vijf maanden gestegen.
De euro noteerde na het middaguur 1,3380 dollar. Dat is de hoogste stand sinds eind april.

Uitspraak Bernanke
De euro loopt vooral op omdat de dollar onder druk staat door uitspraken van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Federal Reserve sluit niet uit dat mogelijk extra maatregelen zullen worden genomen om de economie te stimuleren. Dat wakkerde de zorgen over de Amerikaanse economie en de inflatieontwikkeling aan.

Griekenland
Daar stonden succesvolle obligatieveilingen van Griekenland, Ierland en Spanje op dinsdag tegenover. Die versterkten het vertrouwen in de economie van de eurozone. Portugal was woensdag succesvol met een obligatieveiling

RTL Z 22-09-10
Auteur: Reporter Creer datum: 1-11-2010 21:39:42
Euro door 'psychologische' grens van 1,40 dollar
De dollar blijft terrein verliezen tegenover de euro. De 'greenback' gaat voor het eerst door de psychologische grens van 1,40 dollar per euro.

De koers van de euro ten opzichte van de dollar is vanochtend voor het eerst gestegen tot boven de 1,40 dollar. De Europese munt noteerde vlak voor de opening van de Europese beurzen 1,4031 dollar.

Renteverlaging
De dollar begon woensdag al sterk te dalen na de renteverlaging in de Verenigde Staten. Door de lagere rente wordt de dollar voor valutahandelaren minder aantrekkelijk. De verkoop van de Amerikaanse munt ging donderdag onverminderd voort

Record of niet?
De euro bestaat pas sinds 1999. Aanvankelijk zakte de waarde ten opzichte van de dollar. Later herstelde de koers weer, tot het huidige record.

Vr de vorming van de Europese eenheidsmunt waren de verschillende valuta's aan elkaar geklonken. Er valt dan ook een synthetische waarde van de euro te berekenen. Te zien is dan dat de euro momenteel in historisch perspectief helemaal niet op zo'n hoog niveau staat. De euro staat, daarentegen, rond het historische gemiddelde.

Gunstig
De lage stand van de dollar kan voor consumenten en bedrijven in de Europese Unie in eerste instantie gunstig uitpakken. Goederen uit de VS worden goedkoper. Daarnaast zijn bedrijven in euro's minder kwijt aan bijvoorbeeld metaal, olie en andere grondstoffen, die in dollars worden verhandeld.

Handelsbalans
Er zijn ook nadelen. Europese waren worden voor de Amerikanen steeds duurder, waardoor de export naar de VS kan afnemen. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste handelspartner van Europa. Overigens zou een dalende Europese export gunstig kunnen uitpakken voor de Amerikaanse handelsbalans.

RTL Z 01-11-11

Auteur: Reporter Creer datum: 18-11-2010 17:30:58

Wat gebeurd er als de Euro uit elkaar spat?

AMSTERDAM - Oostenrijk heeft een tik op de vingers gehad door een dag later te verklaren dat de cijfers van Griekenland er veel beter uitzien dan verwacht werd. Wel een beetje een vreemde opmerking aangezien het IMF en de EU nog niet klaar zijn met hun onderzoek of Griekenland zich aan de afspraken houdt.

Het kwaad is al geschied, er lopen dissidenten rond binnen de EU. ING heeft in juli een onderzoek gepubliceerd over de gevolgen van het opheffen van de euro. Dat ziet er niet goed uit. Je krijgt natuurlijk een tweedeling tussen zwak en sterk met nog een klein tussengebied.
Wat betekent het voor Nederland? Wij schieten in een recessie met een krimp van rond de 4% en 10-jarige rente van 1%. Onze valuta zal in eurotermen tegen US dollar rond de 90 cent staan, dus de dollar is sterk. Huizenprijzen zakken verder, omdat de banken megaproblemen hebben om zich te financieren en dus bijna geen hypotheken meer verlenen. Dan moet je denken aan -30%.
Aardgas zal wederom de redding van Nederland zijn. We zitten weer met een gulden strak gekoppeld aan de Duitse mark maar nu doen de Finnen ook mee. Frankrijk gaat ten onder aan chaos en Sarkozy. Het zal lange tijd duren, dan spreek je over meer dan 10 jaar, voor de gevolgen geheel zijn weggewerkt.
Gaat alleen Griekenland uit de euro, dan zijn de problemen fractioneel kleiner aangezien de verwachting dat de euro alsnog uit elkaar spat de overhand zal hebben. Waar moet je dan in beleggen? In goud dus, of in akkerbouwgrond want daar kan je altijd nog spruitjes op zetten en heb je wat te eten. Vastgoed in Griekenland zal ook lekker goedkoop zijn want de drachme verliest 80% van zijn waarde tegen de dollar in de jaren erna.
Wat een horror scenario, met dank aan de ING voor de research. Prettige avond.

Frank Schaeffers is partner bij De Vereenigde Effecten Compagnie, commissionair in effecten en gespecialiseerd in maatadviezen voor zowel particuliere als institutionele clinten. Schaeffers schrijft zijn columns op persoonlijke titel

Telegraaf 17-11-10

Auteur: Reporter Creer datum: 19-11-2010 20:56:53
'Griekenland, Portugal en Ierland uit euro'

Hoogstwaarschijnlijk moeten de Zuid-Europese 'probleemlanden' Griekenland en Portugal, maar ook Ierland binnen vijf jaar uit de euro stappen. Dat stelt hoofdeconoom Keith Wade van de Britse vermogensbeheerder Schroders. "De landen hebben geen concurrentievoordeel meer."

Schulden
De staatsschulden van deze landen lopen zo hard op dat ze straks niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, waardoor dit de minst schadelijke optie is. Als de enorme schuldenberg niet op deze wijze wordt geherstructureerd, moeten de belastingbetalers straks weer opdraaien voor nieuwe reddingsoperaties. En dan is het alsnog de vraag of Griekenland, Portugal en Ierland niet alsnog bankroet gaan. Daarmee zou de hele eurozone in gevaar gebracht worden.

Concurreren
,,Het probleem is dat deze landen geen concurrentievoordeel meer hebben en ze niet sterk genoeg meer kunnen groeien. De inkomsten zijn te laag om de torenhoge schulden af te lossen", aldus Wade.

Griekenland
De Griekse staatsschuld loopt naar verwachting op tot 150 procent van het bruto binnenlands product. ,,Griekenland moet daarover straks waarschijnlijk 10 procent rente betalen, dat is niet vol te houden", stelt de econoom.

Rente
De rente die investeerders eisen op Zuid-Europees en Iers staatspapier wordt volgens Wade ook opgedreven door het beleid van Duitsland om obligatiehouders minder in bescherming te nemen. Daardoor nemen de risico's voor beleggers verder toe.

Schulden
Griekenland zou de komende jaren zo'n 150 miljard euro aan schulden moeten aflossen. Daar komen de rentebetalingen van tientallen miljarden nog bij. In Ierland is het begrotingstekort ondertussen opgelopen tot ruim 30 procent, tienmaal meer dan is toegestaan. Het land kwam in zware financile problemen doordat het gedwongen werd een aantal grote banken te redden met miljarden staatssteun. Door het gebrek aan vertrouwen liep de rente op Ierse staatsleningen vorige week op tot 9 procent.

Bankrun
Daar komt bij dat bedrijven en particulieren de laatste maanden voor miljarden hebben weggehaald bij de Ierse banken uit vrees dat ze zullen omvallen. Brian Lenihan, de Ierse minister van Financin, probeerde eerder deze week de vrees hierover opnieuw weg te halen door te zeggen dat de spaargelden veilig en gegarandeerd zijn.

Iberisch schiereiland
De Ieren onderhandelen over een noodlening met de EU en het IMF. Ondertussen hebben Portugal en Spanje zich gehaast te zeggen dat zij zich distantiren van de schuldencrisis in Ierland. De problemen van deze landen zijn van een heel andere orde en kunnen opgelost worden zonder een reddingspakket van de omvang dat voor Ierland wordt voorbereid.

Gedwongen
Of de Grieken, de Portugezen en de Ieren uit zichzelf of gedwongen de euro verlaten is volgens Wade de grote vraag: ,,het hangt helemaal van de politiek af. Maar niemand wil natuurlijk gezien worden als de dader omdat deze operaties in het begin veel problemen gaan creren".

Stabiel
Als de drie landen hun oude valuta's weer invoeren zal dat in het begin voor grote opschudding zorgen. ,,Het zal voor onzekerheid zorgen en de banken krijgen grote verliezen te verwerken. Maar uiteindelijk leidt het, na een beweeglijke overgangsperiode, naar een stabiele euro", aldus Wade


RTL Z 19-11-10
Auteur: Reporter Creer datum: 24-11-2010 14:38:26
Euro blijft onder druk door besmettingsgevaar

De vrees voor besmettingsgevaar van de Ierse schuldproblemen naar andere eurolanden blijft de euro woensdag onder druk zetten, waarbij de Europese eenheidsmunt een nieuw tweemaands dieptepunt bereikte op $1,3284.

Ierland
Hoewel de Europese munt eerder vandaag een licht herstel liet zien, werd de neerwaartse trend spoedig weer opgepakt nadat Standard & Poor's de kredietrating voor Ierland verlaagde. De vrees over de uitkomst van de mogelijke nieuwe verkiezingen in Ierland in januari en de impact daarvan op de herstructureringsmaatregelen draagt bij aan de onzekerheid rond de euro.

Rente
Het renteverschil tussen de staatsobligaties van de schuldlanden van de eurozone en de tienjarige Duitse Bund blijft daarbij woensdag oplopen, waarbij de kosten voor een verzekering tegen wanbetaling via zogenoemde credit default swaps voor Ierland, Spanje en Portugal tot nieuwe recordniveaus zijn gestegen. Daarnaast wachten de financile markten op de Ierse begrotingsmaatregelen die vandaag worden bekendgemaakt en op verdere details over de Europese noodhulp aan Ierland. Dit zorgt ervoor dat de sterker dan verwachte Duitse Ifo-index slechts een beperkte invloed heeft op de euro.

Duitsland
Uit cijfers van het IFO Institute for Economic Research bleek woensdag dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in november onverwacht is gestegen. De index nam toe tot 109,3 van 107,6 in oktober. Economen gingen uit van een ongewijzigde index. Hoewel het laatste indexcijfer positief is voor de groei in de eurozone op de korte termijn, verwachten analisten dat de verbetering in het sentiment niet zal aanhouden.

Valuta
De euro noteert momenteel ten opzichte van de Amerikaanse dollar op $1,3318, tegen $1,3369 dinsdagavond. Ten opzichte van de Japanse yen daalt de euro tot Y110,74, van Y111,19.

De Amerikaanse dollar noteert ten opzichte van de Japanse yen nagenoeg vlak op Y83,16, waarbij de Japanse yen profiteert van de afnemende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea. Ten opzichte van de Zwitserse frank noteert de Amerikaanse dollar eveneens nagenoeg onveranderd op CHF0,9971, tegen CHF0,9969 dinsdagavond.

Het Britse pond noteert ten opzichte van de Amerikaanse dollar vlak op $1,5778, tegen $1,5780. Woensdag werd bekendgemaakt dat de Britse economie in het derde kwartaal van 2010 conform een eerdere raming en in overeenstemming met de verwachting van economen zowel op kwartaal- als op jaarbasis is gegroeid. Op kwartaalbasis was sprake van een groei van 0,8% van het bruto binnenlands product (bbp). Op jaarbasis nam het bbp toe met 2,8%

RTL Z 24-11-10
Auteur: Reporter Creer datum: 24-11-2010 18:28:03

Wellink: Euro zal blijven

BRUSSEL (AFN) - De euro is er en de euro zal blijven. Dat heeft Nout Wellink, topman van De Nederlandsche Bank, woensdag gezegd in een vraaggesprek met de Belgische website Trends. Wellink reageerde daarmee op de schuldencrisis in een aantal Europese landen.

Wellink vindt dat het Stabiliteits- en Groeipact moet worden versterkt. Dat pact werd in 1997 gesloten om de stabiliteit van de euro te garanderen. ,,Het moet harder zijn, en het moet beter worden nageleefd. De voorstellen volstaan niet. Vanuit een wederzijds verantwoordelijkheidsbesef, dient elk land zijn zaken op orde te hebben'', aldus Wellink.
De bankvoorzitter zei ook dat ,,banken niet eeuwig aan ons infuus kunnen blijven liggen.'' De Europese Centrale Bank, waar Wellink bestuurder is, pompte de afgelopen weken 130 miljard euro in Ierse banken om ze overeind te houden. ,,We zijn niet op aarde om de banken permanent van financiering te voorzien.''
Onderscheid
Wellink maakt onderscheid tussen twee type banken. Enerzijds zijn er banken die echt geld nodig hebben omdat ze in de problemen zitten. ,,Die problemen moeten worden opgelost door de nationale overheden en via herstructureringen. Die banken kunnen dus niet aan het ECB-infuus blijven liggen.''
Het andere type is de verslaafde bank. ,,Die banken vinden het wel handig om bij de ECB goedkoop krediet te krijgen. Dat willen we ook niet, want dat geeft een vertekend beeld van de onderliggende kracht van die banken.'' Wellink zegt dat het in deze context ,,goed te verdedigen is'' dat de ECB het tot nu toe losse monetaire beleid wil afbouwen. Begin december neemt de centrale bank daar een beslissing over.
Wellink zei verder geen signalen te zien dat er een nieuwe recessie op de loer ligt. ,,Er zijn schuchtere signalen dat het herstel een zelfdragend karakter krijgt.''

Telegraaf 24-11-10
Auteur: Reporter Creer datum: 30-11-2010 17:50:17

Crisis euro laait op na Ierse noodhulp

Amsterdam,
Het positieve effect van de financile reddingsactie van de Europese Unie voor Ierland is van korte duur geweest. Nadat de sfeer op de financile markten gistermiddag omsloeg, zette de crisis rond de euro vanmorgen in alle hevigheid door.
De centrale bank van Portugal, dat na Ierland en Griekenland wordt gezien als de volgende kandidaat voor een financile reddingsoperatie, waarschuwde vanmorgen voor een niet te tolereren risico voor de commercile Portugese banken, als de regering in Lissabon de overheidsfinancin niet verder saneert en de banken meer kapitaal krijgen.

Het besmettingsgevaar spookte vanmorgen opnieuw rond. Het renteverschil tussen tienjarige Spaanse en Duitse staatsleningen, een belangrijke indicator voor het wantrouwen in de financile stabiliteit, bereikte vanmorgen met 2,94 procentpunt het hoogste peil sinds de euro werd ingevoerd. Ook het Italiaans-Duitse renteverschil (2,06 procenten) liep tot recordhoogte op. Dat gold eveneens voor Belgi, dat het verschil met Duitsland zag stijgen tot het record van 1,38 procentpunt.

De marktreactie maakt duidelijk dat de reddingsactie voor Ierland, dat 85 miljard euro aan leningen kreeg toegezegd, vooralsnog niet heeft geholpen om de rust in de eurozone te laten terugkeren. Ook het plan voor een permanent crisisfonds, dat afgelopen weekeinde door Duitsland en Frankrijk verder werd opgetuigd, heeft de stemming niet verbeterd.

NRC 30-11-10
Auteur: Reporter Creer datum: 3-12-2010 23:16:01
.
Duitsland dreigt uit de euro te stappen'

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor het eerst gedreigd dat de Duitsers uit de euro stappen als het haar niet lukt nieuwe spelregels te dicteren. Dat schrijft The Guardian op basis van een bron die aanwezig was op het diner bij de EU-top 28 oktober waar Merkel dit gezegd zou heben.

Het was tijdens een ruzie met de Griekse leider Papandreou, die van geen wijken wilde weten. "Als de euro zo'n soort club wordt, dan moet Duitsland daar misschien maar uitstappen, zei de bewindsvrouw.

Spierballentaal
Volgens de bron was dit de eerste keer dat Duitsland zijn spieren liet rollen op hun gelijk te halen. Na het ferme dreigement stemde de top in met het openbreken van het verdrag van Lissabon. Merkel wilde ook dat zwakke landen hun stemrecht in de EU zouden kunnen verliezen. Dat kreeg ze (nog) niet voor elkaar.

De woordvoerder van Merkel ontkende vandaag de uitspraak niet, maar beriep zich op het rotsvaste vertrouwen dat Duitsland heeft in Europa en de euro.

Over twee weken is er opnieuw een Europese top. Daar zal centraal staan hoeveel miljarden er nog in het Europese rampenfonds gepompt moet worden naast de bestaande 750 miljard die er al in zit.

AD 03-12-10
Auteur: Reporter Creer datum: 9-12-2010 23:07:38
Wellink: politici voeden onrust over de euro

'Stabiliteitspact kan niet hard genoeg zijn'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Europese collega's voeden de onrust op de financile markten door onhandige uitspraken te doen over de euro.

merkel
Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink in een donderdag gepubliceerd interview met het weekblad Vrij Nederland. Welllink ergerde zich onder meer aan opmerkingen van Merkel. Die zei vlak na de reddingsoperatie voor Ierland dat de euro in een buitengewoon ernstige situatie zit. ''Haar timing is, beleefd gezegd, ongelukkig. Zo'n opmerking is goed voor de Duitse politiek, maar ze realiseert zich kennelijk niet wat de economische gevolgen kunnen zijn."

'Strengere afspraken'
De leiders van de eurolanden kunnen volgens Wellink beter werken aan strengere afspraken over het begrotingsbeleid. ''Als er n les getrokken kan worden, dan is het dat het stabiliteitspact niet hard genoeg kan zijn. Als landen proberen te ontsnappen aan afspraken zouden ze boetes moeten krijgen."

RTL Z 09-12-10
Auteur: Reporter Creer datum: 7-01-2011 14:48:27
China heeft vertrouwen in euro
China heeft vertrouwen in de euro en is van plan Europese staatsobligaties te blijven kopen. Dat heeft directeur Yi Gang van de State Administration of Foreign Exchange (SAFE) vrijdag gezegd. SAFE is onderdeel van de Chinese centrale bank.


China
,,De euro speelt een belangrijke rol in de mondiale markten en Europese staatsobligaties zullen, evenals in het verleden, een cruciale rol spelen in onze investeringen'', aldus Yi Gang. China beschikt over 2 biljoen euro aan buitenlandse valuta, de grootste reserve ter wereld. Het land investeert een niet nader gekwantificeerd deel daarvan in de euro. China heeft aangegeven Griekse en Spaanse staatsobligaties te kopen, maar verbond daar geen bedrag aan. De Spaanse krant El Pas schreef donderdag dat China bereid is voor 6 miljard euro aan Spaanse obligaties te kopen.

RTL Z 07-01-11


Auteur: Reporter Creer datum: 10-03-2011 16:44:57
Euro scherp omlaag na afwaardering Spanje

AMSTERDAM (Dow Jones)--De euro gaat donderdagochtend scherp omlaag nadat Moody's het kredietwaardigheidsoordeel voor Spanje verlaagde naar Aa2 van Aa1,

De Europese munt verloor 0,5% van zijn zijn waarde ten opzichte van de Zwitserse frank en dollar tot CHF1,2882 en $1,3804 respectievelijk. Ten opzichte van de Japanse yen bedroeg het verlies 0,4%.

Moody's verwacht dat de kosten voor het herstructureren van banken hoger zullen zijn dan de overheid op dit moment denkt, wat zal leiden tot hogere schuldratio's, en wijst op de aanhoudende zorgen over de haalbaarheid van de bezuiningingsplannen.

De kredietwaardigheidsbeoordelaar waarschuwde voor verdere afwaarderingen wanneer de staatsschulden sterker dan verwacht stijgen en wanneer het Zuid-Europese land zijn begrotingsdoelen niet haalt.

Door Ben Zwirs, Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 210, levien.defeijter@dowjones.com
RTLZ 10-03-11
Auteur: Reporter Creer datum: 21-04-2011 19:03:37

De euro is donderdag
voor het eerst in zestien maanden boven de 1,46 dollar gestegen. Tegelijk bereikte de Zwitserse frank een record tegen de dollar. Zorgen over het grote Amerikaanse begrotingstekort speelden hierbij een rol.
De Europese munt steeg aan het eind van de ochtend tot 1,4649 dollar. Aan het eind van de beurshandel op woensdag was de euro 1,4520 dollar waard.

De dollar daalde tegen de Zwitserse munt tot 0,8809 frank. Dit was het laagste punt ooit. Tegelijk liep de goudprijs verder op en bereikte ook een nieuw record. Een troy ounce goud (31,1 gram) steeg tot 1508,88 dollar.

RTL Z 21-04-11
Auteur: Reporter Creer datum: 25-06-2011 15:24:23
China houdt vertrouwen in euro

BOEDAPEST - De Chinese premier Wen Jiabao heeft zaterdag in Boedapest gezegd erop te vertrouwen dat Europa de schuldencrisis kan overwinnen en dat China geld blijft steken in staatsleningen van Europese landen.
Hij zei na afloop van een gesprek met zijn Hongaarse collega Viktor Orban, dat China net als in het verleden Europa en de euro zal ondersteunen. De Chinese premier liet zich niet uit over de mate waarin China zal overgaan tot aankoop van Europees schuldpapier.

ND 25-06-11
Auteur: Reporter Creer datum: 27-06-2011 13:23:27
Duitse weerstand tegen euro groeit hard

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Duitsers heeft genoeg van de euro. En voor extra geld naar Griekenland loopt nog maar minder dan de helft van onze oosterburen warm, in tegenstelling tot een maand geleden toen een meerderheid nog voor was.

Dat blijkt uit twee peilingen waarover de Frankfurter Allgemeine zondag publiceert.

De euroscepsis groeit hard, zowel bij links- als rechtsgeorienteerde Duitsers. "Vooral in juni hebben we een kanteling gezien", aldus de hoofdonderzoeker van peilingsbureau Forsa. Bij een voorlaatste peiling in mei was 52% van de ondervraagden nog voor verdere hulp aan Griekenland, in juni was dat cijfer gedaald tot 45%.

Ondertussen dreigt de kloof tussen politici en kiezers alleen maar groter te worden, zeggen sommigen, aangezien nog steeds volop op burgers wordt ingepraat om steun te vergaren voor meebetalen aan de Griekse financiele chaos.

Dat uit zich in ieder geval in de steun voor de euro, ook die is ernstig onder druk komen te staan blijkt uit een meting door opinipeiler Allensbach. Liefst 71% van de ondervraagden gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in een gezamenlijke Europese munt, een toename van 5 %

Telegraaf 26-06-11
Auteur: Reporter Creer datum: 12-07-2011 13:46:33
Tissen: Het sloopwerk van de euro is in volle gang

De komende dagen worden waarschijnlijk nog spannender dan de afgelopen dagen. Het wel of niet ineenstorten van Europa hangt samen met het vertrouwen dat mensen nog hebben in de Euro.

Nachtmerrie
Dat de Europese regeringsleiders en hun Ministers van Financin geen idee hebben van een werkbare oplossing voor de schuldencrisis, zoals die hen de afgelopen dagen wederom en met alle hevigheid in het gezicht trof, betekent het feitelijke maar nog lang niet formele einde van Europa. Terwijl ik dit schrijf brokkelt Europa bouwsteen voor bouwsteen af. Het beeld van het orkest van de Titanic doet geen recht aan wat er nu gebeurt. Dat orkest speelde in ieder geval nog mooie muziek en bestond uit helden die het noodlot recht in de ogen keken.

Holle retoriek
Gisteren maakten de Ministers van Financin van Europa bekend pal achter Europa te blijven staan en alles te zullen doen om Europa bij elkaar te houden. Het is de bekende holle retoriek van gezagsdragers die het ook niet meer weten. Ten eerste weet niemand hoe de lidstaten van Europa er nu werkelijk voor staan. Erger nog, er worden momenteel van de zijde van Europa voorstellen gedaan om de kredietbeoordelaars te verbieden om uitspraken te doen over lidstaten die in de problemen zijn gekomen. Daarmee hoopt Europa het echte beeld te kunnen verdoezelen. Het is pure waanzin, maar het gebeurt.

Waar gaat het over?
Ten tweede vraagt geen enkele Europese gezagsdrager zich af hoe het toch telkens weer mogelijk is dat een lidstaat van het ene op het andere moment als een volslagen verrassing- in de problemen komt. Er is geen sprake van een Europees beoordelingskader en dat komt er ook niet. Ooit was dat er wel. Ik kan mij nog goed de strijd herinneren en heb daar in eerdere columns over geschreven tussen oud-minister Gerrit Zalm van Financin en Itali ten tijde van de introductie van de Euro. Het kwam er op neer dat hij -namens ons- keiharde begrotingsdiscipline wilde afspreken om te moeten meemaken dat hij -namens Itali- publiekelijk te 'kakken' werd gezet.

Verborgen gebreken
Destijds viel de aanval mij op als een staaltje 'machismo' van een mediaziek land. Nu vraag ik mij af of (en zo ja hoeveel) Itali te verbergen heeft en wanneer dat ontdekt gaat worden. Zal Itali Griekse toestanden laten zien die eerder door Eurostat niet zijn gesignaleerd? Ik sluit in deze crisis niets meer uit, ook niet als het om Spanje gaat. Enkele Spaanse regio's geven inmiddels toe dat zij hun schuldposities veel te laag hebben ingeschat en dat een opwaartse correctie van 30-45% nodig is. Ik heb het hier over 'underreporting' en dus niet over mogelijke verdwijntrucs van schuld la Goldman Sachs. Soms vraag ik mij af of Nederland ook gebruik maakt van GS in het kader van onze reddingsoperaties van bijvoorbeeld ING. Totdat Griekenland viel werden deze constructies in ieder geval gezien als het toppunt van de Haute Finance.

Save Our Souls
Ten derde heeft het mij verbaasd dat ook de ECB niet meer weet hoe de schuldencrisis moet worden opgelost. Afgelopen week wendde de ECB zich tot vijf prominente financile denktanks met de vraag om een oplossing te willen aandragen. Ik zie dit als een puur zwaktebod. Als er namelijk al een oplossing is, dan was die al veel eerder boven komen drijven. Zo ernstig is de zaak. Helaas wil niemand onder ogen zien dat de oplossing (voor de ene partij) het probleem (voor de andere partij) vormt en dat Europa daardoor telkens weer in een patstelling terecht komt. Het wordt niet fijn zonder pijn.

Staatsman nodig
Wist u dat onze jeugd nauwelijks nog weet wie Winston Churchill was? Hij sprak ooit de gevleugelde woorden dat politici eigenlijk altijd wl de goede weg weten te vinden, echter pas nadat zij eerst alle denkbare verkeerde afslagen hebben genomen. Is deze uitspraak ook van toepassing op de huidige Europese top? Ik hoop het. Maar veel vertrouwen heb ik niet meer.

Tik, tik, tik...
De komende dagen worden waarschijnlijk nog spannender dan de afgelopen dagen. Het wel of niet ineenstorten van Europa hangt samen met het vertrouwen dat mensen nog hebben in de Euro. Stel dat er een dezer dagen toch een pan-Europese 'bankrun' ontstaat richting veiliger munthavens (Zwitserland, Scandinavi), dan kan het snel met Europa gedaan zijn. De stijgende goudprijs van de afgelopen dagen is slechts een teken aan de wand. Het sloopwerk van de Euro is in volle gang.

Ren Tissen
Business Universiteit Nyenrode

RTLZ 12-07-11
Auteur: Reporter Creer datum: 13-07-2011 14:19:00
Belgische topeconoom vreest einde euro

De problemen bij Itali zouden wel eens het einde kunnen inluiden van de euro.

Dat doemscenario schetst de Belgische topeconoom Paul de Grauwe bij RTL Z. De Europese ministers van Financin vergaderen vandaag over Griekenland. Het was een geplande bijeenkomst om een verhoging van het noodfonds te bespreken, maar door de ontwikkelingen van dit weekend bij Itali lijkt het een noodtop geworden.

Er gaan stemmen op om het noodfonds te verhogen van 750 naar 1500 miljard euro. "Maar als Itali zich bij het rijtje Griekenland, Portugal en Itali voegt, is dat ook niet genoeg", zegt De Grauwe. "Als Itali in een crisis terechtkomt, zullen we de zaak moeten opdoeken."

De Belgische econoom is van mening dat het hier om een politieke crisis gaat, niet zozeer een financile crisis. Dit omdat de Europese leiders het maar niet eens worden over een allesomvattend plan. "Om de eurozone in stand te kunnen houden, is het noodzakelijk dat er een politieke unie komt. Daar lijkt geen bereidheid toe. Als dit zo verder gaat, dan is het einde van de euro in zicht. Dan zal er een boedelscheiding moeten komen."

RTLZ 11-07-11
Auteur: Reporter Creer datum: 27-07-2011 16:46:54
Vertrouwen in licht aan einde van de eurotunnel

AMSTERDAM -
Uit een groot Europees onderzoek van vermogensbeheerder Schroders blijkt dat op korte termijn de zorgen groot zijn, maar zien de meeste beleggers over vijf jaar de zon weer schijnen. Opvallend is de stemming in de Zuid-Europese landen: beleggers zitten nu in zak en as, maar zijn uiterst positief over de komende vijf jaar. Als we over 12 tot 18 maanden terugkijken op de zomer in 2011, zou dit wel eens een prima instapmoment kunnen zijn geweest, aldus Rory Bateman, van het Europese aandelenteam bij Schroders.

Ook Nederlandse beleggers verwachten zon na regen. Over de eurozone zijn ze echter opmerkelijk veel negatiever dan over de wereldeconomie. De vooruitzichten voor de komende vijf jaar kenschetst een derde van de ondervraagden (32%) als negatief. Er zijn weliswaar evenveel optimisten in Nederland, maar in internationaal perspectief valt de sceptische houding over de eurozone uit de toon. In tien jaar tijd verwachten echter ook de Nederlanders betere tijden voor de eurozone.

Optimistisch

Over de eigen economie is de Nederlandse belegger echter zeer optimistisch gestemd. Zelfs in het huidige, onzekere jaar 2011 is 38% goedgeluimd, tegen 24% pessimistisch. De rest zwalkt tussen deze twee uitersten in. Naarmate de tijd voortschrijdt, neemt het optimisme alleen maar toe. Voor de periode tot 10 jaar na nu, is zelfs 56% van de beleggers optimistisch tot zeer optimistisch over de staat van de Nederlandse economie, terwijl slechts 15% negatieve verwachtingen heeft. Ook over de wereldeconomie zijn Nederlandse beleggers aanmerkelijk positiever dan de eurozone. Uit het onderzoek blijkt dat de lokale omstandigheden van een land richting geven aan de verwachtingen over de wereldeconomie.

De veerkracht van de Nederlandse economie is sterk en dat erkennen beleggers ronduit, stelt Phil Michels, directeur verkoop bij Schroders in Amsterdam. Of beleggers gezien de ernst van de huidige crisis niet te optimistisch zijn? Je ziet natuurlijk altijd dat beleggers hopen dat het morgen beter zal gaan. Dat is in elk land het geval. Maar wat uit de onderzoekscijfers spreekt, is realisme. De Nederlandse belegger kan kennelijk door de negatieve stemming van 'doom and gloom heenkijken.

Verschillen

Michels vindt tot slot de internationale verschillen tussen beleggers opmerkelijk. Europa wordt vaak gezien als n markt, maar tussen de Europese landen bestaan toch forse verschillen in verwachtingen en visies. Zo zijn de verwachtingen over de eurozone uiteenlopend. Ook zijn beleggers in Groot-Brittanni niet in de eurozone relatief vaak negatief (56%) over de wereldeconomie dit jaar. Alleen de Spanjaarden zijn negatiever. Oostenrijk, Duitsland en Zweden zijn veel minder negatief. In deze landen zijn beleggers ook het meest positief over de eigen economie.

Telegraaf 27-07-11
Auteur: Reporter Creer datum: 6-09-2011 15:49:03

Duits Hof beslist over toekomst euro

Alle ogen in de eurozone zijn woensdag gericht op Karlsruhe. Het Duitse Constitutioneel Hof, dat in deze stad zetelt, doet dan een uitspraak die rampzalig kan uitpakken voor de toekomst van de euro. Het hof moet bepalen of de steunoperaties van de eurolanden aan Griekenland, Ierland en Portugal stroken met de Duitse grondwet.
De zaak is aangespannen door een groep vooraanstaande eurosceptici in Duitsland. Zij betogen dat de noodhulp juridisch niet door de beugel kan. Ze beroepen zich onder meer op het Europees Verdrag, waarin staat dat de lidstaten elkaars schulden niet mogen overnemen.

Mocht het Constitutioneel Hof de reddingsacties ongrondwettig verklaren, dan is de ellende in de eurozone niet te overzien. Duitsland levert als meest welvarende euroland verreweg het meeste geld aan het noodfonds voor de euro, ruim een kwart van het totaal. Zonder het Duitse aandeel zijn de steunoperaties praktisch niet meer mogelijk.

Dat het hof zo'n vergaande uitspraak zal doen, kan niemand zich voorstellen. Wel wordt er rekening mee gehouden dat het meer inspraak wenst voor het Duits parlement bij het verlenen van financile steun aan andere eurolanden. Ook dat besluit kan komende operaties al danig bemoeilijken en dus voor nog meer paniek zorgen op de financile markten.

Het Duits parlement moet binnenkort beslissen over een nieuwe steunronde aan Griekenland. Nog los van de uitspraak van het Constitutioneel Hof is het de verwachting dat de parlementarirs moeilijk gaan doen. Zij staan onder druk van de Duitse kiezers, die er genoeg van krijgen dat hun belastinggeld steeds weer gebruikt wordt om de schulden van andere eurolanden te betalen.

Het huidige noodfonds voor de euro, dat inclusief bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds 750 miljard euro bevat, heeft een tijdelijk karakter. Het loopt in 2013 af. In dat jaar moet een permanent noodfonds in werking treden. Vr die tijd willen de EU-landen eerst het Europees verdrag wijzigen, zodat de juridische belemmeringen tegen onderlinge steunacties worden weggenomen. Maar dat proces neemt nog geruime tijd in beslag.

RTL Z 06-09-11
Auteur: Reporter Creer datum: 7-09-2011 17:26:59
Klagers krijgen ongelijk: Duitsland mag lidstaten steun bieden.

Het Duitse Constitutioneel Gerechtshof heeft woensdag het Duitse regeringsbeleid bij de eurocrisis ondersteund. Het wees de klachten af waarmee de klagers beoogden dat de hulp van de regering aan in eerste instantie Griekenland in strijd met de grondwet zou worden verklaard.

Wel stelde het hof dat toekomstige hulp bij elke stap die daarvoor wordt genomen, ter goedkeuring aan het parlement moet worden voorgelegd.

De Duitse regering heeft nu de zegen van het hof over het beleid dat sinds vorig jaar is gevoerd om de euro te redden. De eurosceptici en -critici hadden bij het hof aangevoerd dat het besluit in 2010 om het wankelende Griekenland te helpen in strijd met de grondwet is. Zo staat in het Europees Verdrag dat Europese landen elkaars schulden niet mogen overnemen. Bovendien zou het Duitse parlement worden verzwakt door de dure steunoperaties, want Duitsland zorgt bijvoorbeeld voor een kwart van het geld voor het noodfonds voor de euro.

Door de kosten kan de volksvertegenwoordiging niet serieus meer een begroting opstellen, betoogden de klagers. De rechters in Karlsruhe kwamen hun alleen tegemoet door te bepalen dat in de toekomst het parlement nauwer bij de steunoperaties moet worden betrokken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in een reactie tijdens een parlementair debat over de begroting dat het hof haar beleid heeft bekrachtigd. Het hof eist volgens Merkel onomwonden ,,verantwoordelijkheid, solidariteit, openheid, een open manier van handelen, natuurlijk met instemming van het parlement. Dat is precies wat we hebben gedaan'', aldus Merkel over haar in Duitsland fel bekritiseerde beleid inzake de schuldencrisis in Europa.

Merkel zei dat de Duitse regering het tot haar prioriteiten rekent Europa uit de crisis te halen. ,,Duitsland is de locomotief van de groei in de Europese Unie. De economische successen van Duitsland kunnen niet voortduren als die elders in Europa uitblijven. De toekomst van Duitsland is niet los te maken van die van Europa.''

RTL Z 07-09-11
Auteur: Reporter Creer datum: 26-09-2011 17:49:56
'Uiteindelijk stapt Duitsland uit de euro'

Duitsland gaat terug naar een eigen munt. Ons land, Oostenrijk en Finland zullen aankoppelen, de rest van Europa valt verder uit elkaar.

Dat is het meest zwarte, maar waarschijnlijke scenario schrijft de Belgische econoom Johan van Overtveldt in zijn nieuwe boek "Het einde van de euro".

Euforie
"We hebben in een economische euforie geleefd, waardoor de structurele tekortkomingen van Europa niet direct aan de orde kwamen.''

'Het heeft nog lang geduurd''Het heeft mij eigenlijk verbaasd dat het zo lang geduurd heeft. Deze crisis is er een teveel en nu wordt duidelijk dat door het ontbreken van een politieke unie en echt flexibele markten in Europa het zo niet langer werkt.''

'Stemming in Duitsland slaat om'
Volgens Van Overtveldt slaat momenteel de stemming in Duitsland om. "Je hebt geen vergrootglas nodig om te zien dat daar aardverschuivingen bezig zijn. In regionale verkiezingen verliest Merkel, en dat komt door haar Europabeleid. Ook de sterke Bundesbank keert zich zich tegen de ECB en huidige politieke koers. Uiteindelijk stapt Duitsland eruit als we er niet in slagen een stuctureel en degelijke antwoord voor deze crisis aan te dragen."

'Scheiding loopt dwars door Belgi'

Van Overtveldt vreest dat de scheiding van sterke en zwakke eurolanden dwars door zijn eigen land Belgi loopt. "Het noorden is gezond en hoort thuis in de sterke muntlanden, het zuiden niet.''

RTL Z 25-09-11
Auteur: Reporter Creer datum: 19-11-2011 17:46:30

'Alleen IMF kan euro redden'

Alleen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan voorkomen dat de euro aan de schuldencrisis ten onder gaat. Als de Europese Centrale Bank (ECB) besluit de geldpers aan te zetten, dan betekent dat het einde van de muntunie. Dat zei chefeconoom Keith Wade van het Britse beleggingsfonds Schroders vrijdag op een internationale mediaconferentie in Londen.
Het IMF zal volgens Wade zeker gehoor geven aan een Europees verzoek voor de versterking van het noodfonds EFSF. ,,Brazili en China hebben al aangegeven dat ze de eurozone via het IMF willen steunen'', aldus Wade.

Blijft de steun van het IMF uit, dan zal de ECB zijn toevlucht nemen tot het bijdrukken van geld om het opkopen van staatsobligaties van probleemlanden te financieren, schat Wade. Die beslissing zou volgens hem echter het einde van de euro inluiden.

,,In dat geval moet rekening worden gehouden met een vertrek van Duitsland uit de eurozone'', stelde hij. Volgens de Britse econoom zal Duitsland het nooit accepteren als de ECB zijn toevlucht neemt tot het bijdrukken van geld.

Na het vertrek van Duitsland zouden echter ook andere Europese landen uit de muntunie stappen, voorspelde Wade. Dit zou Europa in een diepe recessie storten, mede omdat de nieuwe valuta van de noordelijke landen zo sterk zouden stijgen dat hun exportindustrie uit de markt wordt geprijsd.

,,Een dergelijk uiteenvallen zal niet op een ordelijke manier verlopen'', gaf Wade toe. ,,Maar misschien is een dergelijk scenario wel te verkiezen boven het vooruitzicht dat de noordelijke landen hun zuiderburen eeuwig zullen moeten subsidiren.''

Als het IMF te hulp schiet, is de euro volgens Wade waarschijnlijk veilig. Alleen Portugal en Griekenland zullen de eurozone volgens hem dan moeten verlaten. Een jaar geleden zei de econoom al dat beide landen waarschijnlijk de euro moeten opgeven omdat ze te hoge schulden en een te lage arbeidsproductiviteit hebben. ,,Dat scenario is alleen maar waarschijnlijker geworden.''

RTL Z 17-11-11
Auteur: Reporter Creer datum: 3-12-2011 21:15:00

Meet voor euro schuift telkens op

Marcel ten Broeke
Het hing er even om, maar de euro is gered. Europa haalt volgende week opgelucht adem. Althans, als we de financile markten mogen geloven.

Effectenbeurzen verkeerden de tweede helft van deze week in een jubelstemming. In nauwelijks drie dagen tijd koerste de AEX 10 procent hoger. En ook op de obligatiemarkten kantelde het sentiment. Rentes die eurolanden moeten betalen voor hun schuld daalden even hard als ze daarvoor opliepen.

De reden voor de feestvreugde is tweeledig. Directe aanleiding vormde de onverwachte aankondiging woensdagmiddag van centrale banken wereldwijd om het financile systeem met gulle hand van Amerikaanse dollars te voorzien.

Toch is de euforie vooral gebaseerd op de hoop dat, nu centrale banken het goede voorbeeld hebben gegeven, regeringsleiders volgende week vrijdag op de allesbeslissende eurotop der eurotoppen een voorlopig punt zetten achter de Europese schuldencrisis.

Veel, zo niet alles zal daarbij afhangen van het duo Merkozy de Duitse bondskanselier en de Franse president Sarkozy die in euroland de dienst uitmaken. 'Ingewijden' menen dat zij niets anders knnen dan over hun eigen schaduw heen springen.

De ultieme optelsom is dan dat er een begrotingsunie ontstaat die veel meer op Duitse leest zal zijn geschoeid, met vanuit Europese instellingen opgelegde automatische sancties voor landen die een loopje nemen met schuldnormen.

Omdat Frankrijk daar tot nog toe fel op tegen is (het houdt de macht liever bij de lidstaten en vooral zichzelf), zal Duitsland als dank eventjes de andere kant op kijken wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpers aanslingert om schuldenlanden zoals Itali en Spanje uit de greep van de financile markten te houden.

De hoop is nu dat alle maatregelen bij elkaar op 9 december de bazooka gaan vormen die al lang geleden was beloofd, maar wat steeds op een fiasco uitdraaide en de situatie alleen maar deed verslechteren.

In een speech vergeleek Merkel het gevecht om de euro te redden gisteren met een marathon; een ultieme krachtsinspanning die zomaar niet voltooid is. Een wielerronde, zoals de befaamde Tour de France, had wellicht een passender beeld geweest. Regeringsleiders dachten al meermaals de eindstreep te hebben bereikt: hoeveel allesbeslissende eurotoppen hebben we immers niet al gehad? Telkens bleek echter de ronde nog niet voltooid en lag er al snel weer een nieuwe etappe in het verschiet.

Komende week moet Parijs worden gehaald. Het is nu cht alles of niets. Lukt het niet de paniek te bezweren, dan ligt volgens velen een ontrafeling van de eurozone voor de hand. Steeds meer banken en bedrijven hebben de draaiboeken voor een ongeorganiseerde euro-ontploffing al klaarliggen.

Het acute probleem vormt niet eens zozeer de opgelopen rente voor sommige eurolanden. Nee, het is vooral de situatie bij Europese banken die nijpend is. Gisteren bleek dat zij donderdag het hoogste bedrag moesten lenen bij de ECB sinds maart van dit jaar. De onderlinge leningverstrekking is tot een minimum gedaald, een situatie die doet denken aan de kredietcrisis van 2008. Tegenover The Financial Times stelde een handelaar gisteren: Ik heb hier n grote Europese bank die geld wil uitlenen en maar liefst veertig die het willen hebben. Enkele van de grootste banken in de eurozone krijgen het niet voor elkaar om aan geld te komen.

Dat centrale banken woensdag deden wat ze deden, is in die optiek niet geruststellend maar veel meer angstaanjagend: blijkbaar was dit nodig omdat er banken op de rand van de afgrond balanceerden.

Toch blijft het de vraag of het plan zal gaan slagen. Zit er wel voldoende geld in de noodpotten van EFSF en/of IMF? En zitten Merkel en Sarkozy inderdaad op n lijn over ECB en begrotingsunie? Of bedoelen ze met dezelfde woorden wezenlijk iets anders? Voor strengere begrotingsregels lijkt daarnaast in sommige landen een referendum noodzakelijk. Een lastig karwei nu burgers met de dag eurosceptischer worden.

Vraag is ook of, zlfs met strengere regels, de eurozone toekomst heeft. Volgens sommigen heeft hij die nooit gehad en zal hij die ook niet krijgen, tenzij er heel lang heel veel geld van noord naar zuid zal worden overgeboekt.

En dan is er ook nog het feit dat de financile markten iedere keer mr 'oplossing' eisen. Dat maakt de wedstrijd lastig: anders dan anders ligt de plek van de finishlijn niet vast, maar zijn het de markten die bepalen wanneer het voldoende is. En wie weet schuiven zij de meet na 9 december gewoon weer een stukje verder op.

Ref.Dagblad 02-12-11
Auteur: Reporter Creer datum: 26-12-2011 16:54:40
Topeconoom: lot euro ligt in handen Itali

Het komende jaar zal beslissend worden voor de toekomst van de euro en Itali zal daarbij een doorslaggevende rol gaan spelen.

Dat heeft topeconoom Thomas Mayer van Deutsche Bank gezegd in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volgens Mayer hangt het lot van de euro van de ontwikkelingen in Itali af. ,,Het gaat om de vraag of de Europese eenheidsmunt gaat overleven. En dat zal van Itali afhangen. Aan het begin van komend jaar zal Itali in een diepe recessie belanden. Als het land slaagt om daar voor de verkiezingen in mei 2013 weer uit te komen, wat ik verwacht, dan kan Itali een voorbeeld voor alle Zuid-Europese landen zijn. Mocht dat niet lukken, dan zal de eurozone uiteenvallen.''

Mayer stelt verder dat rekening moet worden gehouden met het vertrek van landen uit de eurozone. ,,Een uitstap van Griekenland is niet langer taboe. Het gevaar bestaat dat na de nieuwe verkiezingen in 2012 een regering komt die niet wil of kan doorgaan met de bezuinigingen. Dan wordt de steun aan Griekenland stopgezet en zullen de Grieken extra geld moeten bijdrukken om de rekeningen te kunnen betalen. Dat geld kunnen ze drachmes of iets anders noemen.''

Volgens de topeconoom van Deutsche Bank zal Duitsland de crisis zonder grote kleerscheuren doorkomen. Mayer verwacht dat de Duitse economie weliswaar flink zal afkoelen en dat de eerste helft van 2012 moeilijk wordt, maar dat in de tweede helft de Duitse economie flink zal profiteren van de groei in China en andere opkomende landen en het economische herstel in de Verenigde Staten.

Het is volgens Mayer onwaarschijnlijk dat Duitsland zijn sterke kredietwaardigheid kwijtraakt. Voor Frankrijk ligt de zaak anders, aldus de topeconoom. ,,De Fransen rekenen er al op dat ze spoedig afgewaardeerd zullen worden.''

RTL Z 26-12-11
Auteur: Reporter Creer datum: 5-03-2012 20:40:39

Kosten van uittreding niet te berekenen

AMSTERDAM (ANP) De econoom Arnoud Boot denkt dat de kosten van het loslaten van de euro niet te berekenen zijn, ook niet door het bureau Lombard Street Research dat maandag in opdracht van de PVV met een rapport kwam over de herinvoering van de gulden. Ook zet Boot vraagtekens bij de politieke haalbaarheid. Hij heeft meer hoop dan de Britse onderzoekers dat Spanje en Itali in staat zullen blijken hun economie te versterken en dat dus de eurozone houdbaar zal zijn.

De econoom vreest dat meer landen volgen als Nederland uit de eurozone stapt en dat de gevolgen dan niet te overzien zijn.

Het eurogebied is de belangrijkste afzetmarkt voor Nederland en de consequenties voor onze export zijn volgens Boot niet in te schatten. Ook is er volgens hem geen prijskaartje te hangen aan de gevolgen voor de banken

Ref.Dagblad 05-03-12
Auteur: Reporter Creer datum: 2-07-2012 16:17:17

Redden euro kost Nederland 1620 miljard

AMSTERDAM Nederland moet maximaal 1620 miljard euro aan nationaal inkomen opbrengen om de Europese eenheid te bewaren.

Dat stelt Bruno de Haas, hoofd beleid en onderzoek bij Media Pensioen Diensten, in het FD van zaterdag. In berekeningen die tot nog toe verschenen wordt volgens hem ten onrechte gesteld dat landen in Zuid-Europa kampen met een tijdelijk vertrouwensverlies.

Volgens De Haas, die in het verleden onder meer plaatsvervangend hoofd financile stabiliteit was bij het ministerie van Financin, is er echter sprake van een solvabiliteitsprobleem, waardoor er gekeken moet worden naar de terugbetaalcapaciteit van landen. Die hangt af van hun vermogen een positieve handelsbalans te bereiken.

De Haas baseert zijn berekening op cijfers van het Zentrum fr Europische Politik, dat het onhoudbare handelstekort van landen in Zuid-Europa (inclusief Frankrijk) raamt op 108 miljard euro per jaar.

Ref.Dagblad 02-07-12
Auteur: Reporter Creer datum: 10-10-2013 17:26:44
Draghi: doemdenkers over euro zaten ernaast

ANP

Doemdenkers over de euro hebben de toewijding van Europeanen aan hun muntunie onderschat. Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, woensdag (plaatselijke tijd) in een toespraak op de Amerikaanse universiteit Harvard.

Veel commentatoren aan deze kant van de oceaan waren ervan overtuigd dat de euro ten onder zou gaan, hield Draghi zijn Amerikaanse publiek voor. Volgens de Italiaanse econoom hadden die eurosceptici allereerst een verkeerd beeld van de economie. Hij wees erop dat sinds 1999 zo'n 600.000 banen meer zijn gecreerd in de eurozone dan in de VS. De hogere werkloosheid in de eurozone geeft volgens Draghi een vertekend beeld, omdat het aantal werkenden in de VS de afgelopen jaren juist sterker is gekrompen dan in de eurolanden.
Maar ze zaten er ook op een fundamenteler vlak naast, stelde Draghi verder. Ze onderschatten de toewijding van Europeanen aan de euro. Ze dachten dat de euro een stelsel van vaste wisselkoersen is, terwijl het een onomkeerbare eenheidsmunt is. Hij is onomkeerbaar omdat hij is ontstaan uit ons verlangen naar vrede, veiligheid en het overstijgen van nationale verschillen.

Ref.Dagblad 10-10-13
Auteur: Reporter Creer datum: 25-01-2014 19:04:23

'Euro uit de gevarenzone'

DAVOS - De existentile bedreiging voor de euro door de eurocrisis is afgewend. Dat zei de Finse eurocommissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) zaterdag op het World Economic Forum in Davos.

Mede dankzij de omvangrijke reddingsoperaties van de Europese Centrale Bank is vorig jaar het langverwachte economische herstel in de eurozone ingezet, aldus Rehn. Het economische klimaat is in de afgelopen 18 maanden sterk verbeterd en het herstelproces zal zich dit jaar voortzetten, zei hij

Telegraaf 25-01-14
Auteur: Reporter Creer datum: 30-10-2014 18:19:31
Waarde euro staat weer onder druk

ANP

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is donderdagochtend flink gedaald. Beleggers reageerden op het besluit van de Federal Reserve (Fed) om het steunprogramma voor de Amerikaanse economie definitief te beindigen en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten volgend jaar omhoog gaat.

De euro zakte in de ochtendhandel tot een dieptepunt van 1,2556 dollar. Dat is 2 dollarcent onder de koers bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De afgelopen tijd steeg de euro weer enigszins, nadat de waarde van de Europese munt eerder deze maand al was teruggezakt tot 1,25 dollar.

Rond 11.15 uur werd de euro voor 1,2595 dollar verhandeld.
Ref.Dagblad 30-10-14
Nog geen lid? wordt dat hier (gratis). Klik hier
Reargeren of een nieuwe topic aanmaken? Klik dan hier