Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemenië Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Hitlers superkanon tijdig vernietigd
door W. J. Eradus

”Vergeltungswaffe 3”. Het laatste vergeldingswapen dat Hitler kan inzetten om Engeland onder de knie te krijgen. De V3, een soort superkanon, moet de stad Londen onder een constante stroom van projectielen doen bezwijken. De geallieerden krijgen echter bijtijds lucht van ”The London Gun”. Ze vernietigen de ondergrondse lanceerbasis bij Calais. Meer dan 3000 dwangarbeiders komen om.

Het nog intacte deel van het gangenstelsel is nu ingericht als oorlogsmuseum om een onbekend stuk oorlogsgeschiedenis aan de vergetelheid te ontrukken.

Het dorpje Mimoyecques, direct achter de Franse krijtkust tussen Calais en Boulogne, ligt vredig en welvarend in het golvende landschap verscholen. Behalve een bruin bord met opschrift ”Fort Mimoyecques”, de voormalige V3-lanceerbasis, lijkt niets meer te herinneren aan het feit dat Hitler in mei 1943 bevel gaf om in de krijtrotsen een enorme ondergrondse basis te bouwen voor de lancering van een nieuw geheim wapen, de V3.

De Führer beseft dat dit het ”wapen van de laatste kans” is om door verwoesting van Londen en het zuidoosten van Engeland te voorkomen dat de geallieerden een succesvolle landing op de Franse kust kunnen voorbereiden.

Bouwbedrijf
In september 1943 start Hitlers bouwbedrijf ”Organisation Todt” bij Mimoyecques diep in de krijtrotsen met de bouw van een ondergronds bunkercomplex. Daarin zal een batterij van 50 V3-superkanonnen worden opgesteld. Voor de bouw van het diep gelegen complex zet de organisatie Todt duizenden dwangarbeiders in. Vijftig schachten van 150 meter lengte worden onder een hoek van 51 graden in de krijtrotsen uitgehakt. Deze schachten staan in verbinding met een centrale tunnel die een lengte heeft van 600 meter.

Het gesteente dat bij de aanleg vrijkomt, wordt eerst donkergroen geverfd en dan pas op treinwagons de tunnel uitgereden. Ook dragen de dwangarbeiders donkergroen gekleurde kleding. Zo hopen de Duitsers hun werkzaamheden verborgen te kunnen houden.

Als de Duitse leiding een lokale Franse elektriciteitsmaatschappij verzoekt een vermogen van 5000 kilowatt te mogen afnemen voor het geheime complex, trekt dat snel de aandacht van de Résistance, de Franse ondergrondse verzetsbeweging. Deze waarschuwt de Britse geheime dienst, die daarop in augustus 1943 de eerste luchtfoto's van het gebied laat maken. Die foto's tonen twee spoorlijnen die ergens in de rotsen verdwijnen.

Op dat moment weten de geallieerden nog niets van de gevaarlijke wapens die onder de grond worden opgesteld. Maar de spoorlijnen en de grote energiebehoefte zijn zeker verdacht. Daarom besluiten de geallieerden het gebied te bombarderen. Op 5, 8 en 9 november 1943 werpen de toestellen van het Amerikaanse negende squadron hun bommen af.

Het 5 meter dikke betonnen dak van het complex weerstaat de eerste aanval.

Verdrinking
Op 6 juli 1944 volgt opnieuw een groot bombardement, want Winston Churchill ziet het vreemde complex nog steeds als een ernstige bedreiging. Die dag voeren niet minder dan 116 toestellen van het 617e squadron van de Royal Air Force een grootscheepse aanval uit.

Zware vliegtuigen zoals de B-17 (”Flying Fortress”, vliegend fort) en de B-4 (”Liberator”, bevrijder) bestoken het complex. Zij werpen zestien Tallboy-bommen af met een gewicht van 5,4 ton; in die tijd de krachtigste explosieven uit het Britse wapenarsenaal. Drie daarvan doorboren de krijtrotsen en het betonnen dak van het complex. Eén rolt door een lanceerschacht naar beneden en komt op de tweede verdieping tot ontploffing. Daarbij vallen 600 slachtoffers. De schade is enorm.

Doordat ook een watervoerende laag wordt geraakt, loopt het complex snel vol, waarbij nog eens 3000 dwangarbeiders door verdrinking omkomen.

De geallieerden zijn niet op de hoogte van dit succes omdat van buitenaf betrekkelijk weinig schade is te zien. Daarom doen de Amerikanen op 12 augustus 1944 nog een poging het complex te vernielen. Een met 16 ton explosieven volgeladen Liberator (B-4) stijgt op. In de buurt van het doel zal de bemanning uit het toestel springen en met behulp van parachutes landen. Daarna zal de Liberator, radiografisch bestuurd vanuit een ander vliegtuig, doorvliegen om ten slotte een vernietigende duikvlucht op Mimoyecques uit te voeren. Het toestel explodeert echter voortijdig, waarschijnlijk door kortsluiting in de bedrading, terwijl het boven Blythburg (Suffolk) vliegt. De vliegers Joseph Kennedy, de oudere broer van de Amerikaanse president John F. Kennedy, en Wilford Willy komen hierbij om het leven.

Bevrijding
Als het Canadese leger in september 1944 oprukt naar het gebied, ontruimen de Duitsers hun V3-basis bij Mimoyecques. Op 9 mei 1945 blazen de Britten nog een deel van het complex op. De Franse regering laat daarna de onder water gelopen verdiepingen afsluiten met beton omdat het onmogelijk is de stoffelijke overschotten van de dwangarbeiders te bergen, maar ook opdat de bunker in de toekomst nooit meer een bedreiging voor wie dan ook zou kunnen vormen.

Museum
Een deel van de zuidelijke ingang wordt begin jaren tachtig weer vrijgemaakt en ingericht als een museum. Het bevat een monument ter herdenking van de duizenden omgekomenen, voorzien van de vlaggen van de achttien landen waaruit zij afkomstig zijn en een monument voor de beide piloten Joseph Kennedy jr. en Wilford Willy. In een half ingestorte lanceerschacht kunnen bezoekers een reconstructie bekijken van het V3-superkanon waarmee uiteindelijk geen enkel schot richting Engeland is gelost.

oorlogsmusea.nl/artikel/182, lacoupole-france.com.


Het oorlogsmuseum bij Mimoyecques is dit seizoen wegens reorganisatie gesloten. Wel wordt nabij St. Omer de geschiedenis van zowel de V1, de V2 als de V3 getoond in het grote oorlogsmuseum La Coupole.


--------------------------------------------------------------------------------

Ondergrondse lanceerinrichting

De nazi's ontwikkelen de V3 met als doel om met projectielen uit het kanon Londen te bereiken. Het superkanon krijgt de camouflerende naam ”Hochdruckpumpe” (HDP) ofwel hogedrukpomp.

De HDP bestaat uit een 130 meter lange loop met op regelmatige afstanden zijtakken, die het gevaarte de vorm van een vissengraat geven. In die korte zijtakken bevinden zich explosieve ladingen die elektrisch tot ontploffing worden gebracht zodra het projectiel in de hoofdbuis de zijtak is gepasseerd.

Het projectiel krijgt daardoor telkens opnieuw een versnelling en moet uiteindelijk met 1500 meter per seconde, bijna vijf keer de geluidssnelheid (mach 5) de loop verlaten.

Door montage van de loop onder een hoek van 51 graden heeft het projectiel een actieradius van 160 kilometer, juist ver genoeg om Londen te bestoken. Het doel is om met de bouw van een batterij van vijftig ondergronds opgestelde HDP's, die in vijf minuten herladen kunnen worden, een bommenregen van 600 projectielen per uur te realiseren.

REf.Dagblad 05-05-09
RoS andere artikelen:
Prostaattumor bevroren onder MRI
NIJMEGEN - Radiologen en urologen van het UMC St Radboud zijn er als eersten in Nederland in geslaagd om bij een patiënt met prostaatkanker de tumor lokaal te bevriezen onder geleide van een MRI. Op ...
Eerste vliegtuig op zonne-energie gaat morgen vliegen
De Solar Impulse, het eerste vliegtuig ter wereld op zonne-energie, onderneemt morgenavond een nieuwe poging om van Brussel naar Parijs te vliegen, meldde de Brusselse luchthaven. Het gaat om één van ...
Japanse eilanden om de vijf minuten getroffen door een beving
APELDOORN – Japan is gisterochtend opgeschrikt door een van de zwaarste aardbevingen in 140 jaar, die ook nog eens gevolgd werd door een tsunami en een verwoestende modderstroom. Hoe heeft dit zo kunn...
'Opwarming van de aarde is zeer discutabel'
Door: Jeroen Koot Het bewijs voor dat de aarde hard opwarmt is flinterdun. Beleidsmakers richten zich daarom op onbetrouwbare voorspellingen voor de toekomst van het klimaat. Dit stelt wete...
Alzheimer testen in halve minuut
AMSTERDAM - Wetenschappers werken aan een 30-seconden test om vroegtijdig tekenen van Alzheimer te identificeren. De methode kan over twee jaar door artsen gebruikt worden en zal Alzheimerpatiënten j...
Dakbedekking maakt lucht Schiphol schoner
SCHIPHOL - Met duizenden opstijgende en landende vliegtuigen per dag is de lucht boven Schiphol niet bepaald schoon te noemen. Een nieuw soort dakbedekking op een van de kantoorgebouwen op de luchtha...
Schade Chemo aan hersenen zichtbaar op MRI
DELFT - Kinderartsen hebben binnenkort de beschikking over een nieuwe beeldvormende techniek waarmee zij beter in kaart kunnen brengen welke schade bestraling en chemotherapie veroorzaken in de hersen...
DNA-ontdekking voor behandeling kanker
Met de ontdekking van een verpakkingsmateriaal voor DNA en genen is een belangrijke stap gezet naar verder onderzoek voor de behandelmethode van kanker en andere ziektes. Onderzoek Het onde...
Alzheimer ontstaat door ontregelde stofwisseling zink en ijzer
Huup Dassen Alzheimerpatiënten kampen met eiwitafzettingen (plaques) in hun hersenen die voor een groot deel bestaan uit het eiwit APP (amyloïde precusor proteïne). Dat eiwit krijgt vaak een ho...
'Behandeling prostaatkanker soms onnodig'
ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een manier gevonden om te voorspellen welke mannen met beginnende prostaatkanker baat hebben bij behandeling en welke niet. Daardoor kan...
Nooit meer boren bij de tandarts dankzij nieuwe gel
Parijs - Er is goed nieuws voor mensen met angst voor de tandarts. In de toekomst moeten vullingen overbodig worden. Franse wetenschappers hebben namelijk een gel ontdekt die de gevreesde tandartsboo...
Wetenschappers maken stroom uit rook
DELFT - Wetenschappers van onder meer de TU Delft, onderzoeksinstituut TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) hebben een installatie ontwikkeld die uitlaatgassen gebruikt om stro...
Darmbacteriën ontsteken multiple sclerose
Huup Dassen De kans dat iemand met aanleg voor multiple sclerose (MS) de ziekte ook echt krijgt, hangt waarschijnlijk af van de samenstelling van de darmflora. Zand eten verhoogt de kans ...
Gel kan hiv-infectie helpen voorkomen
WENEN - Onderzoekers hebben op de internationale aidsconferentie die dezer dagen in Wenen plaatsvindt een gel gepresenteerd die de kans op hiv-besmetting bij vrouwen flink zou kunnen verminderen. Hiv ...
HSL gaat beetje op zonne-energie rijden
BRASSCHAAT - Op het dak van de 3,4 kilometer lange spoorwegtunnel ter hoogte van het Belgische Brasschaat, waar onder andere de hogesnelheidstrein doorheen rijdt, komen 16.000 zonnepanelen. De Belgis...
Ruimtestation te zien boven Nederland
UTRECHT - Dit weekeinde en de komende week zijn de omstandigheden ideaal om het internationale ruimtestation ISS te zien overvliegen. Soms zelfs meerdere keren per nacht. Zodra het donker genoeg ...
Melk drinken na het sporten helpt vet te verbranden
MONTREAL - Twee glazen melk drinken na het sporten zorgt voor meer spierweefsel en een toename van vetverbranding. Er wordt meer vet verbrand dan wanneer je een sportdrank neemt. Dat blijkt uit recent...
'Tanden poetsen houdt ook het hart gezond'
ROTTERDAM - Niet alleen de tandarts maant aan tot tanden poetsen, ook de cardioloog weet waarom tanden poetsen noodzakelijk is. Recent onderzoek toont aan dat door twee maal per dag de tanden te poets...
'Zonnen is gezond'
AMSTERDAM - Zonnen is gezond en vaak vrezen we het zonlicht voor niets. Althans, dat zegt dermatoloog Han van der Rhee, 'de huidarts die ongelimiteerd, maar verantwoord zonnen promoot.' ...
Kanker straks te lijf met chemobom
Van onze verslaggeefster Ellen de Visser AMSTERDAM - Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een manier gevonden om chemotherapie alleen in tumorcellen te laten werken. Ze verpakken ...
Hirsch Ballin wil bodyscan invoeren
DEN HAAG (ANP/DPA) – Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil zo snel mogelijk alle passagiers op Nederlandse luchthavens controleren met een bodyscan. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terro...
Accu elektroauto supersnel geladen
Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer instituut voor chemische technologie hebben een nieuw soort accu voor elektrisch aangedreven auto's ontwikkeld. Groot voordeel van deze zogeheten Redox-flowa...
Kanker bestrijden met lichaamseigen stamcel
In de toekomst kunnen artsen mogelijk kanker bestrijden met lichaams­eigen stamcellen van patiënten. Een bepaald type witte bloedcel, de T-cel, kan virusgeïnfecteerde cellen of kankercellen herkennen ...
Drinken hete thee verhoogt risico slokdarmkanker
Mensen die hete tot zeer hete thee drinken hebben een twee tot acht keer verhoogd risico op slokdarmkanker vergeleken bij mensen die warme thee drinken, zo blijkt uit een Iraanse studie. De resultaten...
Nieuw systeem F-16 tegen bermbommen
APELDOORN – Nederlandse F-16's in Afghanistan worden binnenkort uitgerust met een nieuw digitaal verkenningssysteem waarmee ze onder meer bermbommen en hinderlagen kunnen opsporen. Dat staa...
Hoogspanningsmasten levensgevaarlijk
door Inge Lengton Delft - De nog te bouwen hoogspanningmasten van Tennet zijn levensgevaarlijk, omdat ze leukemie en alzheimer kunnen veroorzaken. Dat blijkt volgens het ministerie va...
Hitlers superkanon tijdig vernietigd
door W. J. Eradus ”Vergeltungswaffe 3”. Het laatste vergeldingswapen dat Hitler kan inzetten om Engeland onder de knie te krijgen. De V3, een soort superkanon, moet de stad Londen onder een co...
Vis en tomaat gaan goed samen
AMSTERDAM - Vis en tomaat zijn niet alleen een goede combinatie op het etensbord, ook teelt en kweek gaan goed samen. Dit blijkt uit een onderzoek op initiatief van Meiny Prins, die onlangs werd uitg...
Opwarming aarde niet door mens”
Menselijk handelen is niet de belangrijkste oorzaak van de wereldwijde opwarming. De algemene trend van stijgende temperaturen stopte halverwege de twintigste eeuw al, ondanks de sterke toename van he...
Nieuwe robot tegen Taliban
AMSTERDAM - Het Amerikaanse leger komt met een nieuwe robot in de strijd tegen de Taliban. De Bigdog, een vierpotig gevaarte dat over ijs kan lopen, moet het tij keren in Afghanistan. Bigdog...
Digitaal opsporen borstkanker gaat sneller
ANP BILTHOVEN - ,,Dit is goed nieuws voor alle vrouwen'', zegt Marc Sprenger directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij het instituut werd d...
De niet-gehoorde boodschap van Obama
door onze redacteur Jan van Benthem Groot enthousiasme en grote bezorgdheid voerden de boventoon nadat president Obama het stamcelbesluit van Bush ongedaan gemaakt had. Een doorbraak voor de wet...
Enzym maakt verspreiding kanker mogelijk
STANFORD – Wetenschappers hebben een enzym gevonden dat bijdraagt aan de verspreiding van borstkankercellen door het lichaam zodat ze uitzaaiingen kunnen vormen. Dat meldt de BBC naar aanleiding ...
Seksuele opvoeding beter dan vaccin
door Astrid Bokhorst De moeders van de 380.000 meisjes die dezer dagen een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker moeten ook vertellen dat een monogaam seksue...
Koers Galapagos schiet 35% omhoog na doorbraak behandeling Alzheimer
Het aandeel Galapgos schiet vrijdag omhoog nadat het biotechbedrijf een mogelijke doorbraak bekendmaakte in de behandeling de ziekte van Alzheimer. Koers Galapagos Bestuursvoozitter On...
Eiwit in urine toont prostaatkanker aan
MICHIGAN – Wanneer urine het eiwit sarcosine bevat, is dat een belangrijke indicator voor een agressieve vorm van prostaatkanker. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers woensdag in het wetensch...