De Amsterdamse graadmeter van 30 grootste fondsen steeg vanochtend met 6% tot boven de 300 punten. Nadat Fortis er om 11:00 uur weer bij kwam halveerde de winst tot 3%.
Koopjesjacht
De rally op Wall Street maandag kreeg dinsdag een vervolg op de effectenbeurzen in Europa. Beleggers gingen van meet af aan op koopjesjacht.
Steunplannen
Beleggers zijn bang om de boot te missen, dit nadat verscheidene Europese landen maandag steunplannen voor de financiële wereld hadden gepresenteerd.
Nederland staat garant voor 200 miljard euro
Duits reddingsplan in totaal 470 miljard euro
Frankrijk biedt banken 340 miljard euro hulp
Voortzetting van gisteren
Gisteren stegen de koersen al sterk in Europa en de VS. Vanochtend wonnen de beurzen in Azië fors.
Herstel beurzen, AEX plus 10,55%
Record stijging in New York: Dow +11%
Ook recordstijging op Japanse beurs: + 14,2%
300 punten
De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, wist halverwege de ochtend zelfs even boven de 300 punten uit te komen. Toen de handel in de ontmantelde bankverzekeraar Fortis, nog altijd een van de zwaarstwegende fondsen in de AEX, weer op gang kwam, zakte de index echter flink terug.
Fortis
Fortis noteerde aan het einde van de ochtendhandel een min van 60 procent op 2,18 euro. 'Daarmee is in een keer 8,4 miljard euro door het putje gegaan', zei Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer. Vorige week werd de handel stilgelegd, zodat de markt de waarde van het aandeel kon uitrekenen na de reddingsoperatie in het voorgaande weekeinde.
Handel hervat: Fortis keldert 76,5% naar 1,28 euro
Vragen onbeantwoord
Voorbeurs kwam de bankverzekeraar met een verklaring over de financiële positie van het concern, die volgens Koenders veel vragen onbeantwoord liet. 'De Nederlandse overheid heeft Fortis bank Nederland, Fortis verzekeringen Nederland en het Fortis ABN Amro deel uit de holding gekocht zonder feitelijke toestemming van aandeelhouders. Kan dit zomaar', vraagt de handelaar zich af. 'Aandeelhouders Fortis holding blijven met een lege doos over vol met onbekende risico's en mogelijk nog andere verplichtingen'.
2,6% hoger
De AEX-index stond aan het einde van de ochtend 7,55 punten (2,6%) hoger op 292,89 punten. Maandag was de index al bijna 11% omhoog geschoten, de grootste procentuele stijging in een dag ooit. De MidKap-index steeg dinsdagmorgen 6,4% tot 439,48 punten. De CAC-index in Parijs, de FTSE in Londen en de DAX in Frankfurt gingen 4,2 tot 4,5% omhoog.
'Wantrouwen ebt weg'
'Het wantrouwen onder beleggers begint weg te ebben', zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Hij verwacht dat de stabiliteit de komende weken zal terugkeren op de beursvloer. Maandag werden in Europa en op Wall Street recordstijgingen geboekt. Dat was te danken aan de maatregelen om de financiële sector waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten.
Aegon
Verzekeraar Aegon, een van de zwaarst getroffen fondsen vorige week, ging aan kop in de AEX met een 19% hogere aandelenkoers. Ook ING (plus 6%) was gewild. Bij de middelgrote fondsen stonden SNS Reaal (plus 17,3%) en BinckBank (13%) bovenaan. Ook deze fondsen hadden vorige week een ongenadig harde afstraffing gekregen.
SBM Offshore
De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was een andere opvallende stijger met een 13% hogere aandelenkoers. Maandag was het fonds, dat de laatste tijd flink heeft moeten inleveren, ook al populair. Dat was mede te danken aan een hogere aanbeveling voor het aandeel van de Amerikaanse bank Goldman Sachs.
Oliegerelateerd
Ook de andere oliegerelateerde aandelen in Amsterdam, Fugro en Shell, hadden niet te klagen. Deze fondsen werden respectievelijk 13,7 en 7,3% duurder, geholpen door een gestegen olieprijs. De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie klom ruim 3% tot 83,91 dollar.
RTLZ 14-10-08