Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemenië Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
AEX : zwarte vrijdag 10-10-08
Vrijdag 10-10-08: ZWARTE vrijdag: 258 punten

Damrak vuurrood het weekend in

Door Sameer van Alfen

AMSTERDAM - Ook vrijdag kleurden de borden op het Damrak weer vuurrood. Het vertrouwen van beleggers was nog steeds niet hersteld, ondanks maatregelen van diverse overheden en centrale banken om banken en verzekeraars te hulp te schieten. Financiële waarden ING en Aegon beleefden een beroerde dag, maar ze werden gevolgd door een groot aantal andere aandelen
Uiteindelijk slot de AEX op een min van 8,5% op 258,1 punten. Rond half vier werd een laagste dagstand bereikt van 254,4 punten. Dit kwam door de fliks lagere opening op Wall Street, de Dow Jones schoot even onder de grens van 7900 punten. De koersen in New York herstelde zich al snel, waardoor de verliezen in Amsterdam er ook weer iets minder dramatisch voorstonden.

De Midkap moest een verlies incasseren van 4,7% incasseren op 381,4.

Ook andere beurzen in Europa liepen zware averij op. De Duitse DAX dook 7%, de Parijse CAC40 moest 7,7% terug. De Britse FTSE100 ging 8,2% lager de week uit.

Toen beleggers in Amsterdam zich opmaakten voor het weekend, stonden in New York de Dow Jones respectievelijk 4,9% en 3,9% lager.

"We hebben een historische week achter de rug", zegt Alex Otto, directeur beleggingen bij Delta Lloyd. "Waren het tot voorkort vooral de financiële waarden die verkocht werden, nu zie je ook grote dalingen bij oliefondsen en telecombedrijven. Dat verbaast me wel, deze bedrijven staan er helemaal niet slecht voor."

Hoewel de sfeer op de beurs paniekerig is, werden de koersdaling van vandaag volgens Otto niet direct veroorzaakt door kleine beleggers die de handdoek in de ring gooiden. "Partijen als hedgefondsen, beleggingsfondsen, kleine banken en verzekeraars zijn gedwongen om hun aandelen te verkopen. Ze hebben cash nodig om aan hun korte termijn verplichtingen te kunnen voldoen. Klanten willen namelijk uitstappen en eisen hun geld terug", meent de directeur beleggingen.

De steun van €20 miljard die minister Wouter Bos van Financiën heeft toegezegd aan de Nederlandse financiële sector kon een nieuwe malaise op de beurs dus niet voorkomen. Toch ziet Otto van Delta Lloyd het nut van dergelijke maatregelen wel degelijk in. "Het voorkomt dat banken geforceerd bezittingen moeten verkopen tegen veel minder dan dat ze daadwerkelijk waard zijn".

"Het is nu eerst zaak dat de rust in de markt terugkeert", kijkt beleggingsdeskundige vooruit. "In die zin zou het goed zijn als de G7 dit weekend een positief signaal de wereld in slingert door een aantal gezamenlijke maatregelen aan te kondigen. De renteactie van de centrale banken afgelopen week was goed en zal op termijn zeker wat rust brengen. Maar het is zeker niet genoeg om het onderliggende probleem aan te pakken: de wereldwijde recessie die mogelijk op ons afkomt."

In de AEX vochten USG People, Aegon, Fugro en ING in het laatste deel van de handel om de onderste plaats. Die twijfelachtige eer kwam toe aan Aegon, dat 16,8% lager sloot op €3,52.

Collega-financial ING zag de koers steeds verder wegzakken en kwam tot stilstand op €10,42 een dikke min van 12,7%. USG werd uiteindelijk ook 12,7% goedkoper op €7,68.

Arcelor Mittal kreeg van de beleggers een pak slaag van 12,5% aan de broek op €21,85. Algemeen wordt aangenomen dat bij een economische recessie de vraag naar staal sterk zal afnemen. Toch liet het staalconcern gisteren weten dat het tweede deel van dit jaar een recordwinst zal opleveren.

De oliegerelateerde fondsen behoorden ook tot de grote verliezers, doordat de olieprijs voor het eerst sinds bijna een jaar onder de $80 per vat dook. Bodemonderzoeker Fugro zag hierdoor 12,9% van de koers wegzakken op €23,43. De averij voor olieconcern Shell was ook fors, 9% op €16,57.

Met telecomconcern KPN, dat 11,4% terugmoest naar €8,12, was de lijst met hoofdfondsen dat meer dan 10% onderuit ging, compleet.

Philips werd door beleggers 5,7% lager gezet op €15,78. Het elektronicabedrijf presenteert aanstaande maandag voorbeurs de cijfers over het derde kwartaal.

Vastgoedfonds Unibail Rodamco moest een verlies van 5,9% slikken op €114,20. Het verlies was in werkelijkheid 1,1% lager, daar het aandeel €1,30 ex-dividend noteerde. Op de gehele AEX-stand had dit gegeven echter nauwelijks invloed.

In de Midkap was ASMI was de grootste verliezer (min 16,4% op 7,83), maar ook AMG lag er uiterst beroerd bij (-11,1% op €17,11). SNS Reaal noteerde 6,4% in de min op €5,30, ondanks dat het liet weten geen liquiditeitsproblemen te hebben.

Smit Internationale noteerde 3% in de min op €54. De maritieme dienstverlener merkt naar eigen zeggen geen negatieve gevolgen van de kredietcrisis en houdt dan ook vast aan eerder gestelde financiële doelstellingen.

Telegraaf 10-10-08

Donderdag 09-10-08: AEX daalt verder

Damrak sluit toch weer in het rood

door Klaas Steenhuis


AMSTERDAM - Het Damrak is donderdag toch weer lager gesloten, ondanks hogere koersen gedurende een groot deel van de dag. Een tegenvallend Wall Street zorgde kort voor het slot voor scherpe koersdalingen. Het vertrouwen bij beleggers was nog lang niet hersteld na de zware koersdalingen eerder deze week. Opvallende verliezers waren ING, Unilever en DSM.

De AEX-index sloot met een verlies van 3,7 punten ofwel 1,3% op een stand van 281,97. Dat was een schril contrast met winsten van meer dan 2% die eerder op de dag waren bereikt, met een hoogste stand voor de AEX van 296,57. De Midkap-index eindigde wel 0,5% in de plus op 400,39.

Elders in Europa was de stemming veelal nog sterker negatief dan in Amsterdam. De indices van Londen, Parijs en Frankfurt verloren 1,5 tot 2,5%. De Zwitserse SMI-index zakte zelfs 4,5%.

Wall Street opende flink hoger, maar de winsten verdwenen al weer snel. Met name de financiële waarden verloren weer terrein. Er kwamen tegenvallende macro-cijfers naar buiten. Het eerdere verbod op het short gaan in aandelen uit de financiële sector was vandaag afgelopen.

Er was weer ook nieuws over de aanpak van de kredietcrisis. De Belgische overheid stelt zich minstens een jaar garant voor nieuwe leningen die de Belgische grootbanken aangaan. In IJsland heeft de regering de volledige controle overgenomen bij Kaupthing, de grootste bank van het land.

Na de ongekende slagvelden op de beurzen in de voorgaande dagen waren de verkopers nu even rustig. De maatregelen die overal in de wereld zijn genomen om de vertrouwenscrisis aan te pakken, leken enig effect te sorteren. Waarnemers haastten zich echter te zeggen dat het nog helemaal niet zeker is dat de aandelenmarkten de bodem al hebben bereikt.

De oplossing van de financiële crisis zal misschien steeds meer bij steun aan de eindgebruiker worden gezocht, in plaats van zoals tot nu toe bij de in problemen gekomen banken en instellingen, vermoedt Theo Hagethorn, directeur van International Assets. Hij verwacht dat het aangeslagen financiële systeem uiteindelijk wel stand kan houden.

Beleggers met een wat langere beleggingshorizon kunnen nu wel weer voorzichtig wat aandelen gaan kopen, vindt Hagethorn. Hij rekent op meevallende resultaten van veel bedrijven over het derde kwartaal. De stroom berichten daarover die binnenkort begint, kan het sentiment opde b eurze positief beïnvloeden. "Maar op de korte termijn, van zeg minder dan drie weken, blijft alles op de beurs gokwerk. Het kan nog alle kanten op in dit klimaat", aldus de vermogensbeheerder.

In de AEX bleef een aantal fondsen flink in de plus noteren. Arcelor Mittal was zeer gevraagd na de koersval van gisteren. Bovendien kwam er goed nieuws van het staalconcern. De onderneming verwacht in de tweede helft van het jaar een recordwinst te boeken ondanks de afnemende vraag naar de staal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 9,5% op €24,96.

Fugro was ook een sterke stijger en werd 5% hoger verhandeld op €26,90. Opvallend was verder de winst van 5,1% op €8,80 voor uitzender USG People. Aannemer BAM zag de koers 4,4% oplopen naar €6,94.

Voor Aegon was een herstel weggelegd van 3,2% op €4,24. De verzekeraar gaat maatregelen nemen om zijn kapitaalpositie te verstevigen.

Philips (+1,6% op €16,73) had beperkt last van een afwaardering door ING. Volgens de bank zal het dalende consumentenvertrouwen een negatief effect hebben op de resultaten van Philips en verlaagt daarom het koersdoel van €29 naar €18.

ING moest een aanvankelijke koerswinst later echter geheel prijsgeven en sloot zelfs met een zwaar verlies van 6,6% op €11,94. De AEX-index werd ook gedrukt door een koersdaling van Unilever met 4,7% op €17,89 en van Shell met 3,2% op €18,20. Chemiefonds DSM leverde 4% in op €27,91, SBM Offshore zakte 6,5% tot €10,50.

De handel in Fortis bleef opgeschort omdat er nog steeds geen duidelijkheid gegeven is vanuit de holding over de waarde van de aandelen. De ontmantelde Belgische verzekeraar komt steeds meer onder vuur te liggen van opstandige aandeelhouders. Naast de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) komt ook een advocatenkantoor in Utrecht in actie tegen Fortis.

SNS heeft het advies van TomTom verlaagd van 'buy' naar 'reduce' vanwege de verslechterende economische omstandigheden. De bank verwacht dat de navigatiefabrikant niet in staat is om zijn doelstellingen te halen. Desondanks noteerde het aandeel 0,2% hoger op €8.

In de Midkap-index waren voornamelijk winnaars te vinden. AMG maakte een sprong omhoog. Het gespecialiseerde staalconcern kreeg er 8,2% bij op €8,15. Océ, SNS Reaal en Draka waren elk rond de 4% in herstel.

De AScX-index kleurde ook merendeels groen. Qurius werd 10% hoger verhandeld op €0,33 en Nieuwe Steen klom 9,5% tot €11,64. Kas Bank, Accell en TMG wonnen elk 6 tot 7%

Telegraaf 09-10-08

Woensdag 08-10-08: AEX daalt naar 285 punten

Renteverlaging helpt Damrak maar even

door Dick Hussaarts

Amsterdam - De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmiddag maar kortstondig kunnen profiteren van de gecoördineerde renteverlaging in Europa en de VS. De index zakte na vier uur steeds dieper in het moeras. De omzetten waren fors.

De AEX-index klom halverwege de middag weer boven de 300-grens. Om twee uur werd het hoogste punt van de dag bereikt bij een stand van 308,29. De hoofdgraadmeter dook bij opening gelijk ruim onder de psychologische grens van 300 punten. Even na tien uur was er zelfs sprake van paniekverkopen en duikelde de hoofdgraadmeter zelfs meer dan 9%. Aan het einde van de dag was de AEX echter weer diep weggezakt en noteerde een verlies van 7,7% bij een stand van 285,66 De Midkap-index verloor 5,2% op 398,57 punten.

Volgens Evert Waterlander, hoofd Beleggingsstrategie bij ABN Amro, zijn het vooral institutionele beleggers die tegen elke prijs lijken te verkopen. ”Wij merken bij onze klanten in ieder geval dat ze rustig blijven zitten. Ze hebben de tijd. Ze hebben het wel vaker meegemaakt, al vinden ze het natuurlijk wel zorgelijk.”

Volgens Waterlander is het dan wel de vraag, wie dan wel - kennelijk tegen elke prijs - aan het verkopen is. ”Voor de hand ligt aan te nemen dat dit beleggingsfondsen zijn, maar wij hebben dat nagevraagd en we krijgen de verzekering dat beleggingsfondsen ook niet massaal met onttrekkingen worden geconfronteerd. Dus moet je dan wel aannemen dat het de hedgefunds zijn die de handdoek in de ring gooien.”

Zorgelijk is volgens hem in ieder geval wel dat we maar geen bodem in zicht krijgen. ”En kopers, blijven aan de kant staan, die hoeven geen haast te maken. Dat zie je ook als bedrijven in de knel komen en moeten worden overgenomen. Dan krijg je bijzonder lage biedingen.”

In een gecoördineerde actie hebben diverse centrale banken het belangrijkste rentetarief verlaagd. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de rente in het eurogebied met een half procentpunt naar 3,75 procent, terwijl in de VS de rente met 50 basispunten omlaag ging naar 1,5 procent.

Ook andere beurzen in Europa zagen de koersen na een opleving weer wegzakken. De Cac40 noteerde 6,5% lager, de DAX 6,4%. De FTSE100 ging 5,1% omlaag. De Britse regering heeft vandaag een reddingsplan gelanceerd om de Britse banken te hulp te schieten.

In de AEX waren de financiële waarden opnieuw de klos door de aanhoudende onrust rond de financiële sector. De verliezen liepen door de renteverlagingen in de middag even snel terug. Maar al snel draaide het beeld weer helemaal om. Na de koersval in de twee voorgaande handelsdagen moest nog eens ING 10,8% afstaan op €12,78. Aegon werd 2,5% lager verhandeld op €4,11. Beleggers maken zich zorgen dat ze door de boekhoudregels gedwongen worden geld aan te moeten trekken op de kapitaalmarkt. De handel in Fortis is ook woensdag niet hervat. Dat heeft de Belgische beurswaakhond CBFA verklaard. Er is nog steeds te veel onduidelijkheid over de koersvorming van het aandeel na de ontmanteling van Fortis. Sinds maandag wordt het aandeel al niet meer verhandeld. Het betekent wel, dat als de notering wordt hervat, de AEX-index nog eens een klap na krijgt. Midkapfonds SNS Reaal verloor 9,5% op €5,46. Binckbank leverde 4,9% in op €4,70.

Arcelor Mittal stond zwaar onder druk door de slechte kwartaalcijfers van branchegenoot Alcoa en de dalende vraag naar staal, onder meer doordat autofabrikanten hun productie door wegvallende vraag moeten beperken. Het staalconcern werd maar liefst 17,8% goedkoper op €22,80. Ook dit heeft wegens de zware weging van Arcelor in de AEX een grote invloed op de graadmeter. Overigens is deze weging wel bijna gehalveerd. Eerder dit jaar maakte het aandeel nog 18% van de index uit, nu is het nog maar 9,85%.

De oliegerelateerde fondsen hadden het ook moeilijk door een forse daling van de olieprijs. Fugro gaf 16,3% prijs op €25,62. SBM Offshore zag 12,2% van de koers verdampen op €11,23. RD Shell daalde 'slechts' 6% naar €18,80.

De uitzenders stonden ook zwaar in het rood. Randstad zag het verlies na een kortstondige opleving weer oplopen naar 7,3% op €14,87 en USG People bleek 3,9% omlaag te kunnen naar €8,37.

Relatief goed presteerden de vastgoedwaarden Unibail Rodamco, Corio en Wereldhave. Kennelijk zien beleggers deze fondsen als relatief veilige haven.

Effectenbank Kepler verlaagt het advies van TomTom van 'hold' naar 'reduce' vanwege het lage consumentenvertrouwen. Het aandeel schoot ruim 13% omlaag naar €7,98.

In de Midkap-index kleurden de borden ook weer dieper rood. ASMI moest ruim 13% inleveren op €9,70 en Pharming koerste 11,4% lager op €0,62. Slechts Boskalis en Wavin kwamen boven de streep uit. Boskalis won 2,7% op €27,32 en Wavin liep 3% op naar €3,46.

In de AScX-index waren ook nog nauwelijks groene fondsen te vinden. Maar KasBank steeg naar een plus van 3,6% naar €10,90. Exact konden ook winst laten zien. Voor de rest was het al rood wat de klok sloeg. Nieuwe Steen werd het hardst getroffen met een koersdaling van een bijna 20% naar €11,50.

Telegraaf 08-10-08
Dinsdag 07-10-08

AEGON HEKKENSLUITER, FORTIS NOG STEEDS STILGELEGD

Dolle achtbaan eindigt in de min

Door Sameer van Alfen

AMSTERDAM - Liefhebbers van attractieparken kwamen vandaag prima aan hun trekken op het Damrak. De hoofdgraadmeter bewoog zich als een spannende achtbaan op en neer. Een aangekondigde maatregel van de Fed om bedrijven te helpen, zorgde in de middag voor een ritje naar boven, maar onzekerheid over de financiële sector wereldwijd won het uiteindelijk toch.

De AEX-index sloot met een verlies van 1% op 309,4 punten. Gisteren verloor de AEX liefst ruim 9%. De Midkap-index leverde nu 2,9% in op 420,1 punten.

In het aandeel Fortis mocht nog steeds niet worden gehandeld. Rond het middaguur werd een verklaring van Fortis verwacht met meer details over wat er is achtergebleven in de beursgenoteerde Fortis-holding. De verklaring liet echter nog op zich wachten, zodat ook geen beslissing kon worden genomen over een mogelijke hervatting van de handel.

In de rest van Europa was de stemming wisselend. In Frankfurt verloor de Dax 1,1%, terwijl in Parijs 0,6% in het groen sloot. Londen scoorde een plus van 0,4% . Op Wall Street stonden de Dow Jones en de Nasdaq rond dit tijdstip licht in het rood.

Zorgen over Britse banken trokken in de ochtend het Damrak omlaag. Beleggers reageerden op geruchten dat de Britse overheid gesprekken voerde met de grote Britse banken over een kapitaalinjectie.

Halverwege de middag zetten beleggers om twee redenen de weg naar boven in. Ten eerste vanwege de Fed-aankondiging dat het bedrijven gaat helpen hun normale bedrijfsvoering te financieren door kortlopende schuldpapieren (commercial papers) van hen te kopen.

Daarnaast hoopten beleggers ook op een signaal van Fed-voorzitter Ben Bernanke dat de rente wordt verlaagd. Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers: "Natuurlijk zal dit laatste een welkome maatregel zijn, omdat het onderlinge leenverkeer hiermee een impuls zal krijgen. Maar aan de andere kant moet je zeer voorzichtig zijn. Renteverlagingen in de afgelopen jaren zijn juist de oorzaak van alle ellende die nu over ons heen komt."

Dat de opleving van de koersen maar van korte duur was, bewijst volgens Zwaneveld de gekte van de markt op dit moment. "We stijgen zes punten, maar even met je ogen knipperen en de winst is weer nagenoeg verdampt. Ook in Duitsland gebeuren opmerkelijke dingen. Volkswagen stond vandaag op een winst van 50%. Blijkbaar hebben beleggers hun ingenomen posities moeten terugdraaien, want de winst liep terug naar 16%."

Volgens de handelaar van ASF Brokers was de opleving in de middag dan ook niet meer dan een glimlachje op een zwaar beschadigd gezicht. "Ik heb altijd verkondigd dat ik niet geloof in doemscenario's, maar de afgelopen twee weken ben ook ik enorm geschrokken. Wat we nu meemaken overtreft mijn ergste dromen. Dit hoop ik nooit meer mee te maken."

In Amsterdam ging het weer mis met de financiële waarden, onder meer door de geruchten rond de Britse banken. Aegon lag na de klappen van gisteren, toen het liefst 24% van zijn koers zag afgaan, opnieuw onder vuur en moest 14,3% inleveren op €4,21. ING zakte 7,4% naar €14,33, terwijl SNS Reaal bij de middelgrote fondsen 10,7% van de koers zag verdampen op €6,03.

Naast Aegon was ook Randstad de gebeten hond in de AEX, dat een min moest slikken van 8,8% op €16,04. Branchegenoot Michael Page liet namelijk tegenvallende cijfers over het derde kwartaal zien.

Bodemonderzoeker Fugro (-8,7% op €30,62) en uitgever Reed Elsevier (-6,5% op €9,75) maakten de top vijf van verliezers bij de hoofdfondsen compleet.

Tot de winnaars behoorde RD Shell, dat profiteerde van de opgelopen olieprijs. Het olieconcern werd 3,7% hoger verhandeld op €19,95. Defensieve aandelen Unilever en Heineken deden het ook goed en gingen respectievelijk 3,4% naar €19,95 en 2,7% naar €26,88 omhoog. Ook supermarktconcern Ahold deed goede zaken en dikte 1,2% aan op €8.

Toch meent Zwaneveld van AFS: Ook bedrijven in de reële economie gaan het zwaar krijgen. Wie zegt dat hij kredietcrisis-proof is, jokt. Niemand zal ongeschonden uit de strijd komen."

Voor TomTom was na de koersval van maandag een herstel weggelegd van 1,2% op €9,23.

In de MidKap herstelde AMG 4,3% op €19,62. De producent van gespecialiseerde metalen, zag maandag 30% van zijn beurswaarde af gaan. Voorbeurs had AMG gezegd doelstellingen voor zijn deelneming Timminco te handhaven. ASMI kreeg een pak slaag van 9,5% te verwerken op €11,20.

Telegraaf 07-10-08

Regeringsleiders EU komen met verklaring

Weer slagveld op de Amsterdamse beursDe Amsterdamse beurs heeft opnieuw een 'zwarte maandag' beleefd. De beursgraadmeter AEX zakte 9,14% naar 312,56 punten.


Zware verliezen
Onder invloed van de perikelen in de financiële wereld vrezen beleggers dat ook de 'reële' economie klappen zal krijgen, omdat bedrijven minder makkelijk geld kunnen lenen. Dat leidde tot zware verliezen op de beurs. De beursgraadmeter AEX zakte uiteindelijk met 9,14%. Dat is nog meer dan vorige week, toen de daling 8,75% was.
Wall StreetNet als de Europese beurzen is ook de Amerikaanse beurs Wall Street fors lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Kort na vier uur zakte de Dow Jones-index door de grens van 10.000 punten; het is voor het eerst in vier jaar dat de graadmeter onder deze psychologisch belangrijke grens duikt.
Noodrem
In heel Europa hebben de regeringen hard aan de noodrem getrokken om de financiële crisis te bezweren en het vertrouwen in de bankensector te herstellen. Inspireren deden die maatregelen niet, de wereldwijde beurzen leden maandag zware verliezen.
VerklaringDe belangrijkste Europese leiders konden het afgelopen weekeinde geen akkoord bereiken over een gezamenlijke aanpak van de financiële crisis. Ze zagen af van een Europees noodfonds voor de financiële sector, zoals het 700 miljard dollar kostende reddingsplan in de VS. In plaats daarvan is gekozen voor een individuele aanpak door de lidstaten, maar maandag kwam er toch een gezamenlijke verklaring van de regeringsleiders:

Alle regeringsleiders van de Europese Unie benadrukken dat ieder van hen alles zal doen om de stabiliteit van het financiële systeem te handhaven - door liquiditeitssteun via de centrale banken, door maatregelen ten behoeve van individuele banken of door middel van verbeterde garantiesystemen voor spaartegoeden. Tot op heden hebben de spaarders van de banken in de EU-landen geen geld verloren. We zullen de nodige maatregelen blijven nemen om zowel het stelsel als de individuele spaarders te beschermen. Door het treffen van deze maatregelen benadrukken de Europese regerings leiders het belang en de noodzaak van intensieve coördinatie en samenwerking.

RTL NIeuws 06-10-08
RoS andere artikelen:
Maandag 16-07-12 : Damrak boekt terreinwinst
AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is vandaag met een bescheiden plus geëindigd. Beleggers hielden zich vast aan signalen over extra economische stimulering in China. Ze hopen op vergelijkbare ...
Maandag 14-05-12 : AEX sluit onder 300 punten
door Ertan Basekin AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is maandag fors lager gesloten. De AEX sloot voor de eerste keer dit jaar onder de 300 punten. Het mogelijke vertrek van Griekenland uit de euro...
Woensdag 04-04-12 : grootste verlies in bijna vijf maanden
Nog voordat de beurs was gesloten, kwam dataleverancier Markit met een glaszuivere typering van de dag. 'Voorzichtige signalen van een economische ommekeer moesten het uitvechten met de afkalvende...
Maandag 05-03-12 : Beurs schrikt van China
door Johan Wiering AMSTERDAM - Verkopers hadden vandaag duidelijk de overhand op de Amsterdamse beurs, vooral vanwege een neerwaarts bijgestelde groeiprognose voor China. Bovendien kwam er tege...
Vrijdag 10-02-12 : AEX treurt om Griekse onrust
door Sameer van Alfen AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is de eerste volledige handelsweek van februari in mineur afgesloten. Beleggers maakten zich zorgen over de situatie in Griekenland. Dat e...
AEX op record sinds juli 2011
door Johan Wiering AMSTERDAM - De AEX-index schoot vandaag naar omhoog het hoogste niveau in zes maanden. Beleggers stortten zich op aandelen, dankzij afgenomen zorgen over de eurocrisis en opbeur...
Damrak boekt klein winstje
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is maandag met een zeer bescheiden winst gesloten. De koersen vielen tegen het slot gedeeltelijk terug door een wat zwakker Wall Street en de aanhoud...
Maandag 28-11-11 : Vreugdedans op Damrak
door Johan Wiering AMSTERDAM - Na vier verliesweken op rij heeft het Damrak vandaag een krachtig herstel ingezet. Beleggers trokken zich op aan de gunstige start van de kerstverkopen in Amerika...
Maandag 21-11-11 : Europa en VS drukken AEX
door Sonny Duijn AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft vandaag flink slagzij gemaakt. Beleggers leken er een hard hoofd in te hebben dat er een snelle oplossing voor de eurocrisis komt...
Woensdag 09-11-11 : Beurs zakt weer hard in de min
De beurs opende nog hoger, maar na het amateur-hour zakten we in de min. Het slot was zelfs meer dan 3% in het rood. Beleggers geloofden er woensdag niet meer in dat de Italiaanse politiek kan vo...
Vrijdag 28-10-11 : Euforie Damrak smelt weg
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs moest op de laatste handelsdag van de week een stap terugdoen. Beleggers bliezen stoom af na de opluchtingsrally van een dag eerder. Vooral d...
Dinsdag 18-10-11 : AEX eindigt op beperkt verlies
AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is rond het slot van gisteren gesloten, ondanks dat er vandaag divers tegenvallend nieuws op het pad kwam. Zo gaat Moody's de kredietwaardigheidsstatus va...
Maandag 03-10-11 : AEX fors in de min op volgende acte Grieks Drama: -1,6%
De belangrijkste Europese beurzen zijn maandag flink in het rood gesloten. Zorgen over een mogelijk Grieks bankroet zorgden voor een negatieve stemming onder beleggers. De AEX-index in Amsterdam...
Dinsdag 27-09-11 : Hosanna op Damrak: beurs sluit 4,3 procent hoger
Beleggers hebben flink vertrouwen in een oplossing voor de Europese crisis. De koers van de AEX sloot liefst 4,3 procent hoger. AkzoNobel is de absolute winnaar: het aandeel werd bijna 11 procent meer...
Vrijdag 23-09-11 : Damrak wint na eindsprint
door Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak heeft zich dankzij een eindsprint iets kunnen herstellen van de stevige klap van gisteren. De angst voor een nieuwe recessie en voor een escalatie van de ...
Opmars AEX stokt
door DICK HUSSAARTS AMSTERDAM - Aan de opmars van de Amsterdamse effectenbeurs, die vier dagen op rij omhoog ging, is maandag een einde gekomen. Beleggers zijn zeer teleurgesteld in de politiek...
Maandag 12-09-2011 :Schuldenangst kwelt Damrak
door Sonny Duijn AMSTERDAM - Beleggers en handelaren zaten vandaag opnieuw met de handen in het haar. Aandelen gingen wederom in de uitverkoop, dit maal vooral onder invloed van de Europese schuld...
Zwarte maandag 05-09-2011 : Paniek op het Damrak: AEX 4,2% lager
Het was een dramatische beursdag. Beleggers zijn bang voor een mogelijk dubbele dip. Alle fondsen daalden, ING moest het met -8,5 procent het meest ontgelden. AEX In Amsterdam zakte de A...
Vrijdag 02-09-11 : Averij AEX na banencijfer VS
door Johan Wiering AMSTERDAM - Het enthousiasme van eerder deze week was vandaag op het Damrak ver te zoeken. Mede door een tegenvallend banenrapport hadden verkopers ruimschoots de overhand. Voor...
Maandag 22-08-11 : Damrak boekt licht herstel
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is maandag hoger gesloten, hoewel de winst per saldo bescheiden was door een terugval in de namiddag. Beleggers gingen na de zware verliezen van de voor...
Vrijdag 12-08-11 : Grootste winst AEX in 2011
door Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak wist vandaag krachtig te herstellen van de stevige klappen in de voorgaande weken. De beurs boekte zelfs de sterkste vooruitgang van dit jaar. Belegger...
Dinsdag 09-08-11 : Verliesreeks AEX gestuit
door Mark Garrelts AMSTERDAM - Op een nerveus Damrak beleefden beleggers dinsdag een wilde achtbaanrit. Na een verkoopgolf in de ochtenduren vonden de koersen de weg weer flink omhoog gesteund d...
Vrijdag 05-08-11 : Tiende min na mooi rapport
door Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak heeft nauwelijks profijt kunnen trekken van een meevallend banenrapport uit de VS. De AEX-index daalde voor de tiende achtereenvolgende dag en belandde...
Maandag 01-08-11 : AEX sluit met flink verlies
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is maandag met een fors verlies gesloten, na juist flink hoger aan de dag te zijn begonnen. De vreugde over het schuldenakkoord in de VS was van zeer ko...
Maandag 18-07-11 :Rake klappen op Damrak
AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is vandaag met een behoorlijk verlies gesloten. De schuldenvloek die boven de markt hangt lijkt alleen maar groter te zijn geworden. De koersen gleden over ee...
Maandag 11-07-2011 : Italië haalt beurs onderuit
door Mark Garrelts AMSTERDAM - Na de flinke terugval eind vorige week kreeg de Amsterdamse beurs maandag opnieuw een harde klap te verwerken. De vrees voor het overslaan van de Europese schuldenbr...
Donderdag 23-06-2011: Koersenborden kleuren rood
door Sonny Duijn AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs beleefde vandaag een dag met flinke verliezen. Zorgen over de Europese schuldencrisis en de Amerikaanse economie voerden de boventoon...
Vrijdag 17-06-11 : Damrak duwt Grieks juk opzij
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs leek vrijdag even af te stevenen op een flink verlies, maar de hoop op een spoedig akkoord over een nieuw reddingsplan voor Griekenland zorgde v...
Maandag 06-06-11 : AEX vervolgt weg omlaag
door Johan Wiering AMSTERDAM - Na het stevige verlies van vorige week hield het Damrak het ook vandaag niet droog. Beleggers bleven zich zorgen maken over de ontwikkeling van de wereldeconomie ...
Maandag 23/05/11 ± Damrak bijt diep in het stof
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is pessimistisch aan de nieuwe handelsweek begonnen. De aanhoudende onrust rondom de schuldencrisis in de eurozone en de vrees voor een terugval...
Dinsdag 17-05-11 :Damrak loopt schade op
AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft vandaag een flinke knauw opgelopen. De winstwaarschuwing van de Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard drukte het sentiment behoorlijk, en raakte...
Dinsdag 10-05-11 : Damrak boekt krachtig herstel
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is dinsdag fors hoger gesloten, waarmee de stevige terugval van een dag eerder ruimschoots werd goedgemaakt. Beleggers waren optimistisch gestem...
Vrijdag 15-04-11 :Damrak sluit licht lager
AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft vrijdag de matige handelsweek met een bescheiden verlies afgesloten. De sterk oplopende inflatie in China en tegenvallend bedrijfsnieuws legden de koopbereidhei...
Dinsdag 22-03-11 : Adempauze op het Damrak
door Dorinde Meuzelaar AMSTERDAM - Het Damrak is dinsdag licht lager gesloten na een kalme handelsdag met weinig richtinggevend nieuws. Vanaf het begin van de middag dook de hoofdgraadmeter steeds...
Woensdag 09-03-11 : AEX sluit vrijwel onveranderd
De AEX-index in Amsterdam is woensdag vrijwel onveranderd gesloten, terwijl de toonaangevende indices elders in Europa terrein verloren. Een flinke koerswinst voor ING compenseerde verliezen bij onder...
Vrijdag 25-02-11 : Mooi herstel op het Damrak
door DICK HUSSAARTS AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag flink opgeveerd na een paar dagen met dalende koersen door winstnemingen. De omzet was beperkt. Opvallende winnaar was Ai...
Vrijag 18-02-11 : AEX sluit met kleine winst
door Sonny Duijn AMSTERDAM - De AEX heeft de week licht positief kunnen afsluiten. Aanvankelijk schommelde de index rond de slotkoers van gisteren, maar een vlakke opening van Wall Street gaf bele...
Vrijdag 11-02-11 : Damrak sluit nipt in de min
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag met een bescheiden verlies gesloten. De stemming op het Damrak was door de opgelaaide zorgen over Egypte lange tijd bedrukt, maar ...
Vrijdag 28-01-11 : AEX zakt in late middag weg
AEX zakt in late middag weg door Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak schommelde vrijdag lange tijd rond het slot van gisteren. Door tegenvallende bedrijfs- en macro-economische cijfers g...
Vrijdag 21-01-11 : AEX hoger het weekeinde in
door Dorinde Meuzelaar AMSTERDAM - Het Damrak is vrijdag hoger gesloten, al werd een deel van de winst in de namiddag prijsgegeven. Desondanks maakte de beurs een deel van het verlies eerder deze ...
Vrijdag 14-01-11 : Damrak sluit na eindspurt hoger
door Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak wist vrijdag op de valreep toch nog hoger te sluiten, gesteund door de goede stemming op de Amerikaanse beurzen. Eerder op de dag hadden beleggers nog neg...
Woensdag 05-01-11 : Damrak houdt schade beperkt
door Johan Wiering AMSTERDAM - Onder invloed van winstnemingen stond het Damrak een groot deel van de dag op een zwaar verlies. Dankzij meevallend macro-economisch nieuws uit de VS viel de schade ...
Vrijdag 17-12-10 : DSM uitblinker op kalm Damrak
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag bij rustige handel fractioneel hoger gesloten. Daarmee deed de AEX het wel beter dan omringende beurzen in Europa. Met name DSM kon o...
Dinsdag 07-12-10 : Damrak hervat decemberrally
AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs vond dinsdag de weg flink omhoog na de adempauze van een dag eerder. De vreugde over het verlengen van een belastingverlaging in Amerika en de oplopende grondstofprij...
Dinsdag 23-11-10 : Zorgen beleggers om Korea en Ierland: AEX -2,22%
Zorgen beleggers om Korea en Ierland: AEX -2,22% Beleggers maken zich grote zorgen over de beschietingen van Noord- op Zuid-Korea en het besmettingsgevaar van de schuldencrisis in Ierland. Vooral...
Maandag 22-11-10 : Damrak zakt na steun Ierland
door Johan Wiering AMSTERDAM - De opluchting over de financiële steun die Ierland van de Europese Unie en het IMF krijgt, was van korte duur. Winstnemingen en de aanhoudende zorgen over de Europes...
Vrijag 12-11-10 : China speelt Damrak parten
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs had vrijdag te kampen met flinke tegenwind. De vrees voor een groeivertraging in China dreef de koersen over een breed front omlaag. Een aantrek...
Vrijdag 05-11-10 :Uitzenders in trek op positief Damrak
door Dorinde Meuzelaar AMSTERDAM - Het Damrak is vrijdag hoger gesloten. De effectenbeurs was daarmee voor de tweede dag op rij positief gestemd. Grote stimulans voor de AEX was het sterk meeva...
Vrijdag 22-10--10 : Damrak sluit licht in mineur
door Johan Wiering AMSTERDAM - Door het gebrek aan richtinggevend nieuws bleven de koersbewegingen op vrijdag minimaal. Vanwege enige verkoopdruk tegen het einde van de handelsdag belandde de AEX...
Vrijdag 15-10-10 : Damrak maakt pas op de plaats
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is vrijdag praktisch onveranderd gesloten, na hogere koersen gedurende een groot deel van de dag. Een teleurstellend cijfer uit Amerika over het consum...
Vrijdag 08-10-10 :TomTom vrolijkt tam Damrak op
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag bij kalme handel licht lager gesloten. Beleggers keken een groot gedeelte van de dag gespannen uit naar een rapport over de Ame...
Vrijdag 01-10-10 :Grillig Damrak nipt op verlies
AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs liep vrijdag bij grillige handel opnieuw lichte averij op. Gunstig nieuws over de economie in China werd overschaduwd door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse p...
Vrijdag 24-09-10 : Damrak spoelt herfstdip weg
door Mark Garrelts AMSTERDAM - Het inluiden van de herfstperiode scheen de Amsterdamse beurs vrijdag lange tijd opnieuw parten te spelen. Gunstige macroberichten uit Amerika legden de koersen...
Woensdag 22-09-10 : AEX zakt bijna 1,4% tot net onder slotstand van 2009
. Na een positieve opening, sloeg het sentiment compleet om. De AEX zakte uiteindelijk 1,36% weg op 334,35. AEX De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, noteerde aan het eind van de dag 334,35...
AEX kan winst niet vasthouden
door Sameer van Alfen AMSTERDAM - De AEX is vandaag toch nog licht lager gesloten. Hernieuwde zorgen over de bankensector en een tegenvallend consumentenvertrouwen in de VS zorgden in de middag...
Vrijdag 10-09-10 : Tamme beurs sluit miniem hoger
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Met een sisser ging het Damrak vrijdag de week uit, die toch al voor weinig beroering op de beurzen had gezorgd. Richtinggevend nieuws bleef uit, waardoor licht o...
Vrijdag 27-08-10 : Nerveus Damrak sluit tóch hoger
door DICK HUSSAARTS AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs zweefde vrijdag tussen hoop en vrees en leed aan ernstige stemmingswisselingen. Uiteindelijk sloot de AEX-index op het hoogste punt van...
Vrijdag 20-08-10 : Damrak maakt meer slagzij
Damrak maakt meer slagzij AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs kon vrijdag de bakens niet verzetten ondanks een herstelpoging aan het begin van de handel. De vrees voor nieuwe economische krimp leg...
Vrijdag 13-08-10 : Ahold omlaag op verdeeld Damrak
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is vrijdag bijna onveranderd gesloten, na een dag van wisselvallige handel. Goede cijfers over de Europese economie werden overschaduwd door aanhoude...
Vrijdag 06-08-10 : Banenrapport VS haalt AEX onderuit
AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag in mineur gesloten. Een teleurstellend rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt bezorgde beleggers op het Damrak in de middaguren een flinke kater. De voed...
Vrijdag 23-07-10 : Damrak zet opmars voort
Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak heeft een sterke week in stijl afgesloten. Beleggers bleven positief gestemd, dankzij per saldo meevallend bedrijfs- en macro-economisch nieuws. Een glans...
Vrijdag 16-07-10 : Damrak sluit met forse verliezen
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak heeft vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag forse koersverliezen geboekt. Beleggers waren bezorgd over de Amerikaanse economie en een nieuwe rece...
Vrijdag 09-07-10 : AEX zet opmars gestaag voort
AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag positief de week uitgegaan. Het toegenomen vertrouwen over het economisch herstel stuwde de AEX voor de vierde dag op rij omhoog, al waren de omzetten aan ...
Vrijdag 02-07-10 :Winst Damrak slinkt bij slot
door Johan Wiering AMSTERDAM - Na enkele zwakke dagen wist het Damrak vrijdag een minimale winst te pakken. Het belangrijke Amerikaanse arbeidsrapport kreeg een gemengde ontvangst. Vooral Fugro...
Vrijdag 25-06-10 : AEX sluit zwakke week bedrukt af
7 door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs vervolgde vrijdag de weg omlaag. De groeiende twijfels over de voortgang van het economisch herstel werkten flink door op het sentiment. Bij d...
Vrijdag 18-06-10 : AEX zet opmars bescheiden voort
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs vond vrijdag de weg verder omhoog, al kwamen de koersen vrijwel de gehele dag nauwelijks van hun plaats. Er was ook weinig richtinggevend nieuw...
Vrijdag 11-06-10 : Damrak eindigt nipt op winst
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Met de hakken over de sloot is de aandelenhandel op het Damrak vrijdag in de plus geëindigd. Teleurstelling over tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkope...
Matige banengroei haalt AEX onderuit
door Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak is vrijdag hard gedaald door de publicatie van een teleurstellend Amerikaans arbeidsrapport. Vooral de financiële en cyclische waarden liepen stevige klap...
Vrijdag 28-05-10 : Pharming halveert op rood Damrak
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Na de opleving van de dag ervoor moest het Damrak vrijdag opnieuw verlies incasseren nadat de beurzen op Wall Street kelderden na tegenvallend economisch nieuws. ...
Vrijdag 15-05-10 :Stevig verlies voor Damrak
door Johan Wiering AMSTERDAM - Het Damrak kreeg er vrijdag stevig van langs, door weer opgelaaide zorgen over de zwakke eurolanden. Vooral ArcelorMittal ging hard onderuit, maar de meeste andere A...
Vrijdag 07-05-10 :Rampweek AEX
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs liep vrijdag zware averij op, waarbij de AEX zelfs naar de laagste stand voor dit jaar schoot. Beleggers dumpten massaal aandelen op de markt ...
Dinsdag 04-05-10 : Harde klappen op somber Damrak
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs ging dinsdag in het laatste uur van de handel nog zwaarder onderuit. Beleggers gooiden over gehele linie aandelen in de uitverkoop door de op...
Dinsdag 27-04-10 : Dieprode cijfers door Portugal en Griekenland
De Europese beurzen hebben de hele dag te lijden gehad van aanhoudende onrust over de financiële problemen van Griekenland. Aan het einde van de middag zorgde de verlaging van de waardering van de sta...
Woensdag 21-04-10 : Damrak kan rug niet rechthouden
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Zorgen over Griekenland en plannen voor een bankbelasting trokken het Damrak woensdag kopje onder. Goede cijfers uit Amerika hielpen het sentiment 's middags ...
Vrijdag 16-04-10 : Goldman Sachs raakt Damrak
door Johan Wiering AMSTERDAM - Na een rustig begin op vrijdag gleed het Damrak tegen het einde van de handelsdag fors weg. Bovenop een teleurstellend cijfer over het Amerikaanse consumentenvert...
Vrijdag 09-04-10: Damrak: week uit met record in zicht
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Met een nieuw jaarrecord binnen handbereik is het Damrak vrijdagmiddag ronduit opgewekt de week uitgegaan. Meteen vanaf de opening stonden stevige winsten op d...
Vrijdag 19-03-10: AEX gaat met verlies weekeinde in: AEX -1%
De beurs in Amsterdam is vrijdag met flink verlies gesloten. De handel op het Damrak begon positief, maar in de loop van de middag werden de winsten ingeleverd. Dat kwam vooral door de lagere koersen ...
AEX moet flinke stap omlaag op maandag 15-03-10
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is maandag met behoorlijke koersverliezen gesloten. Zorgen over een mogelijke Chinese renteverhoging en ook weer de problemen in Griekenland en Engeland...
Dinsdag 09-03-10: Damrak in de plus
Boskalis koploper, Randstad hekkensluiter op tamme beurs door DICK HUSSAARTS AMSTERDAM - Na een kalme dag is de Amsterdamse effectenbeurs met winst gesloten. Een groot deel van de dag stond de ...
Dinsdag 02-03-10 :Europese beleggers goedgeluimd: AEX +1,2%
De Europese beurzen hebben dinsdag opnieuw met winsten de dag afgesloten. Beleggers trokken zich op aan berichten dat Griekenland vorderingen maakte bij de aanpak van de financiële problemen. ...
Vrijdag 26-02-10:Gerucht over reddingsplan Griekenland zet beurs op winst
door DICK HUSSAARTS AMSTERDAM - Na een merkwaardig verlopen dag is de Amsterdamse effectenbeurs vrijdag dicht bij het hoogste punt van de dag gesloten. Het aantal verliezers slonk in het laatste ...
Vrijdag 19-02-10: Damrak sluit met winst
TomTom de gebeten hond, Imtech publiekslieveling door DICK HUSSAARTS AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft een groot deel van de dag op verlies gestaan, soms wat meer, soms wat minder....
Donderdag 04-02-10 :Damrak kleurt dieprood
door Dick Hussaarts AMSTERDAM - Angst over de schuldpositie van Griekenland en Portugal gecombineerd met tegenvallende werkloosheidscijfers uit de VS hebben de beurzen in Europa zwaar onder druk g...
Maandag 01-02-10: AEX start nieuwe maand goed
AEX start nieuwe maand goed door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is de eerste handelsdag van februari met een mooie winst gesloten. Na een licht negatieve ochtendsessie veerden d...
Vrijdag 22-01-10: Damrak beperkt verlies
Obama jaagt belegger stuipen op het lijf door DICK HUSSAARTS AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft flinke schommelingen laten zien en wist tegen het slot iets op te krabbelen vanaf het...
Donderdag 26-11-09 :Dubai maakt beleggers onrustig: AEX -3,6%
Europese beleggers reageerden donderdag bijzonder onrustig op het nieuws dat het belangrijkste investeringsvehikel van Dubai in de financiële problemen zit. De aandelenmarkten sloten diep in de rode c...
Vrijdag 20-11-09:Beurs kleurt rood: opnieuw verlies op Damrak
De Amsterdamse beurs is flink lager gesloten. Zorgen over het economisch herstel verzuurden de stemming. Het is de vierde dag op rij dat er rood op de borden staat. De AEX-index verloor 3,28 punt...
Maandag 26-10-09: ING grote verliezer op negatieve beurs: AEX -2,3%
ING was maandag de grote verliezer op de beurs, nadat het concern had aangekondigd zichzelf te gaan opsplitsen. De stemming op het Damrak was verder ook slecht. Beleggers maken zich zorgen over de ont...
Dinsdag 13-10-09:AEX sluit lager
De beurs in Amsterdam is dinsdag lager gesloten. Een teleurstellend Duits macrocijfer en een lager dan verwachte omzet van Johnson & Johnson zetten het sentiment onder druk. Beleggers deden daarom een...
Donderdag 24-09-09:Huizencijfer VS grote spelbreker voor AEX
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Als een donderslag bij heldere hemel maakte een tegenvallend Amerikaans huizencijfer op het Damrak een eind aan een opkrabbelend sentiment. Kende de AEX de laatst...
Dinsdag 01-09-09:Grillige beurs sluit flink lager: AEX -1,8%
De Amsterdamse beurs is dinsdag na een grillige handelsdag flink lager gesloten. Beleggers maken zich zorgen dat de beurs de laatste tijd te hard is gestegen, Ze negeren meevallende cijfers over de Am...
Woensdag 26-08-09:Damrak beëindigt winstreeks
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs moest woensdag licht terrein prijsgeven, waardoor de AEX weer onder de horde van 300 punten sloot. Beleggers namen even een adempauze na de s...
Vrijdag 21-08-09: AEX sluit op nieuw jaarrecord
Door Peter Westhof AMSTERDAM - De AEX-index is vrijdag op een nieuw jaarrecord gesloten. Het Damrak was de gehele dag positief gestemd en die stemming werd nog beter na een hogere opening op Wall...
Maandag 17-08-09:Flink verlies voor Damrak
AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is maandag met flink lagere koersen gesloten. De stemming was van meet af aan negatief. Zwaargewicht Arcelor Mittal en de financials waren bij de hoofdfondsen grote v...
Vrijdag 31-07-09: AEX eindigt juli met klein verlies
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Na cijfers over de Amerikaanse economie lukte het het Damrak vrijdag niet om de week én de maand onverdeeld positief af te sluiten. De AEX sloot licht lager met A...
Vrijdag 24-07-09:Damrak breekt mooie reeks af
Door Peter Westhof AMSTERDAM - De AEX-index is vrijdag, na een reeks van negen winstdagen op rij, onveranderd gesloten. Een tegenvallend consumentenvertrouwen in de VS en lagere koersen op Wall...
Vrijdag 17-07-09:Damrak opnieuw flink in de lift
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Op het Damrak begonnen de aandelenkoersen vrijdagmiddag na de opening van Wall Street opnieuw flink op te lopen, na wat tussentijdse aarzeling. Tot de sterkste s...
Woensdag 08-07-09: Damrak doet flinke stap terug richting 244 punten
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs dook woensdag bij het slot nog dieper in het rood. De onzekerheid over de komende kwartaalcijfers en lagere standen op Wall Street wogen sterk o...
Donderdag 02-07-09 :Trieste dag op het Damrak
door Dick Hussaarts AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft de winst van woensdag weer helemaal moeten inleveren. Tegenvallende werkloosheidscijfers uit Amerika verslechterden de stemming...
Woensdag 01-07-09 :Damrak sluit met flinke winsten
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is woensdag met fraaie koerswinsten gesloten, na een zeer opgewekte stemming gedurende de hele dag. Meevallende macro-cijfers en een optimistisch W...
Dinsdag 30-06-09: Damrak verliest na cijfergeweld VS
D door Frank van Rutten AMSTERDAM - Onder de zware last van tegenvallend Amerikaans macro-economisch nieuws heeft het Damrak de laatste handelsdag van het eerste halfjaar met flink verlies afge...
Maandag 22-06-09: Opleving Damrak ruw verstoord : min 3.14
Opleving Damrak ruw verstoord door Mark Garrelts AMSTERDAM - De recente opleving van de Amsterdamse beurs was slechts van korte duur. Vrijwel alle hoofdfondsen doken maandag in het rood door de aa...
Dinsdag 16-06-09:Harde klappen ING en Aegon
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Voor de tweede dag deze week kon het Damrak niet genoeg optimisme voortbrengen om verlies te voorkomen. Ondanks meevallend Amerikaanse macro-nieuws waren belegger...
Vrijdag 12-06-09:TomTom uitblinker op zwak Damrak
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is vrijdag lager gesloten, na een weinig geïnspireerde handelsdag. Met name zwaargewichten als Arcelor Mittal, Unilever en Shell stonden onder druk. De ...
Vrijdag 05-06-09:Mooie winst voor AEX
AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs schoot om half drie omhoog, maar viel tegen vieren weer terug en volgde daarmee Wall Street op de voet. ING en Arcelor Mittal bleven aan kop gaan, Wolters Klu...
Vrijdag 29-05-09: Toch nog verlies voor AEX
Door Peter Westhof AMSTERDAM - De AEX-index is vrijdag toch nog in de min gesloten. De index stond een groot deel van de dag in de plus, maar die ging in het laatste handelsuur geheel verloren. De...
Dinsdag 19-05-09:Damrak sluit opnieuw hoger
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is dinsdag opnieuw hoger gesloten, hoewel een slecht macro-cijfer uit Amerika de stemming in de namiddag iets temperde. Forse koersstijgingen waren onde...
Dinsdag 12-05-09:Damrak doet klein stapje terug
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Het Damrak heeft dinsdagmiddag een klein stapje terug gedaan. Beleggers waren vrij lang redelijk goed gemutst, ondanks een gebrek aan positief uit te leggen ni...
Maandag 04-05-09: Beurzen fors hoger: AEX +4,45% tot boven de 250
Opgaande lijn Beter dan verwachte macrocijfers uit de Verenigde Staten en hogere standen op Wall Street gaven steun aan het sentiment. Vooral grondstoffenbedrijven zoals ArcelorMittal, die als eerst...
Vrijdag 24-04-09:Damrak sluit week af met mooie plus
Door Peter Westhof AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft de laatste dag van de week met een mooie winst afgeloten. Een positief sentiment op Wall Street, meevallende Amerikaanse macrocijfers en...
Maandag 20-04-09:Damrak vuurrood na winstnemingen
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Winstnemingen na dagen van koersstijgingen en pessimistische geluiden uit de Amerikaanse bancaire sector drukten het Damrak maandagmiddag dieper in het rood....
Vrijdag 17 april 09:Opnieuw fraaie dag op Damrak
Door Peter Westhof AMSTERDAM - Na een mooie handelsdag beleefde de Amsterdamse beurs voor de zesde week op rij een hogere afsluiting dan de week ervoor. Meevallende kwartaalcijfers van Genera...
Donderdag 09-04-09:Erepodium financials na paasrally Damrak
door Frank van Rutten AMSTERDAM - Met een heuse paasrally beleefde het Damrak donderdag voor de vijfde week op rij een hogere afsluiting dan de week ervoor. Uit Amerika overgewaaid vertrouwen z...
Vrijdag 03-04-09:AEX sluit in de min na tegenvallende werkloosheidscijfers VS
Door de sterk oplopend werkloosheid in de VS is de aanvankelijke winst van de AEX verloren gegaan. De AEX gaat daarmee met verlies het weekend in. De Midkap sluit wél licht hoger. Terughoudend...
Maandag 30-03-09:AEX verliest 4,8% op 211,11
De effectenbeurs knalde vandaag hard naar beneden. Alle hoofdfondsen eindigden in het rood. Philips, Aegon, ING en ArcelorMittal drukten de index met verliezen van ruim 10%. Keert het sentiment...
Vrijdag 27-03-09 :Damrak: slecht slot goede week
Air France-KLM laagvlieger, financials opnieuw uit gratie AMSTERDAM - Het Damrak sloot vrijdag een goede week lager af. Een negatief sentiment op Wall Street hield de koersen in Amsterdam ...
Maandag 23-03-09:AEX fors hoger door reddingsplan VS
Op de Amsterdamse beurs is het sentiment bijzonder positief. De AEX wint 3,5% op ruim 221 punten. Reddingsplan VS Onder de beleggers op het Damrak bloeide het optimisme maandagochtend weer hel...
Vrijdag 20-03-09 : Damrak positief de week uit
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag voor de tweede dag op rij met winst gesloten. De AEX-index vond tijdens de middaghandel de weg omhoog gesteund door de opmar...
Vrijdag 13-03-09 :Damrak geeft winst bijna helemaal
door Dick Hussaarts AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs wist de 's morgens opgebouwde winst niet vast te houden, toen Wall Street al snel na de opening in het rood dook. In een rap ...
Vrijdag 06-03-09: AEX sluit onder 200-puntengrens
Door Peter Westhof AMSTERDAM - De AEX-index is vrijdag onder de 200-puntengrens gesloten. De psychologisch belangrijke barrière werd al kort na opening doorbroken, maar in de loop van de midda...
Winst AEX-fondsen kelderde in 2008 gemiddeld 81%
Winst AEX-fondsen kelderde in 2008 gemiddeld 81% De grootste bedrijven van Nederland hebben hun nettowinst het afgelopen jaar dramatisch zien dalen. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Z ...
Maandag 02-03-09 :Megaverliezen op zwart Damrak
Paniekachtige verkoopgolf in laatste halfuur door Dick Hussaarts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is in de slotfase nog een tandje harder omlaag gegaan. De hele dag al was de stemming...
Woensdag 25-02-09:AEX blijft verliezen
AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag met verlies gesloten. Na een positieve ochtend kozen beleggers er toch weer voor om aandelen als...
Bloedrode vrijdag 20-02-09: Banken, met ING voorop, zwaar getroffen
Damrak kleurt bloedrood door Dick Hussaarts AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft een sombere dag achter de rug. Angst over het voortbestaan van de banken regeerde de beurze...
Vrijdag: AEX op laagste stand deze week
Banencijfer VS trekt Europese beurzen dal in Een zeer tegenvallend macrocijfer uit de VS heeft de Europese beurzen vrijdag in een diep dal getrokken Dieprood De koersborden van de toonaang...
Dinsdag 2-12-08 : AEX toont flink herstel in laatste uur
Op de Amsterdamse beurs is de toonaangevende AEX-index 2,48% hoger gesloten. De Midkap sluit in de min. Eindsprint De beurzen in Europa hebben zich dinsdag hersteld van de grote verliezen van ...
Damrak sluit in de min
De beurs is de laatste handelsdag van de maand lager gesloten. Na een iets hoger begin hebben de AEX en de Midkap bijna de hele dag in het rood gestaan. Momentum De beurzen in Europa lieten vri...
Dinsdag 25-11-08 :Damrak maakt pas op de plaats
door Sameer van Alfen AMSTERDAM - Het Damrak is dinsdag een fractie lager gesloten. Beleggers namen aan het einde van de middag gas terug na de bekendmaking van diverse macrocijfers in de VS...
Vrijdag 21-11-08 : Beurzen weer lager door zorgen om economie: AEX -2,2%
De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag na een positief begin van de dag toch weer onderuit gegaan. Zorgen over de economie kregen in de middaghandel weer de overhand, waardoor de koersenborden...
Donderdag 20-11-08 : AEX zakt naar het op laagste punt van het jaar
De Amsterdamse beurs is bezig met een gigantische glijvlucht: een sluipkrach. Vandaag wordt het laagste punt van het jaar bereikt. De AEX eindigt 4,3% lager op 227,80 punten. AEX De AEX sto...
Woensdag 19-11-08: Amsterdam diep in het rood: AEX -5%
De AEX-index op het Damrak is woensdag diep in de rode cijfers gesloten. De hele dag was de stemming overwegend negatief door vrees voor een diepe recessie. "We zijn weer terug bij af." Flink lag...
Vrijdag 14-11-08 : AEX sluit toch met winst na koersval in laatste uur
De AEX stond vandaag de hele dag in de plus. Een koersval na 16:00 vaagt echter het grootste deel van de koerswinst weg. Winst Uiteindelijk eindigde de AEX met een winst van precies 1% op 25...
Dinsdag 11-11-08 :AEX gaat door z'n hoeven: verlies 3,74%
AEX krijgt klapt, maar blijft boven steunniveau AEX De AEX begon vanochtend direct al met een verlies. Aan het eind van de handelsdag kwam er nog een extra tik naar beneden overheen. Eindstand...
Maandag 10-11-08 :AEX levert mooie winst toch weer in
De AEX opende vanochtend fors hoger, met een top op 278 punten om 10.00 uur (+5%). Daarna volgde een glijvlucht naar een slot op 267 punten (+0,5%). AEX De AEX-index, de graadmeter van de mees...
vrijdag 07-11-08 : Mooie winst Damrak
AMSTERDAM (DFT) - De Amsterdamse beurs is vrijdag met een fraaie winst gesloten. Halverwege de middag zakte de AEX-index in het rood, na de publicatie van een tegenvallend banenrapport in de VS. Daar...
Donderdag 06-11-08: Zorgen om economie beheersen beurzen: AEX -6,7%
De stemming op de beurzen blijft negatief. De AEX daalde vandaag 6,74% naar 260,61 punten. Talloze Amsterdamse fondsen daalden meer dan 10%, Arcelor zelfs bijna 19%. Tweede dag op rij "Het...
Dinsdag 04-11-08: ING en Aegon geven beurs vleugels: AEX +6,6%
Optimistische beleggers hebben een voorschot genomen op de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. De winst liep in de loop van de dag steeds verder op. De AEX sluit op het hoogste niveau van de dag...
Vrijdag 31-10-08 : Heineken getapt op fors hoger Damrak
Door Dick Hussaarts MSTERDAM (DFT) - Hoewel oktober voor de Amsterdamse effectenbeurs een van de slechtste beursmaanden uit de geschiedenis is geworden, was er toch een lichtpuntje: deze...
Donderdag 30-10-08: Volatiele AEX schommelt tussen plus en min
De AEX herstelde zich vanmorgen verder, zakte toch naar een verlies, kwam op winst en eindigde uiteindelijk op -0,74%. Grote fondsen Lagere koersen van het zwaarwegende olieconcern Shell en...
Woensdag 29-10-08 :Euforie op Damrak
Door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs boekte woensdag een sterk herstel na de zware verliezen van eerder deze maand. De koersen schoten over een breed front omhoog door speculat...
Dinsdag 28-10-08:AEX sluit na achtbaanrit nipt hoger
De AEX heeft een uitermate onrustige dag met een fractionele winst afgesloten. Aegon onder de 3 euro geeft ernst van de kredietcrisis weer AEX Op het Damrak slingerde de AEX-index de gehe...
Maandag 27-10-08:De AEX weer ruim in de min
De AEX eindigt vandaag wederom lager. De index sloot met -3,59% op 237,10 punten, dit na een laagste koers van 231,50 om 16.00 uur. TomTom duikelt tot dik onder de 6 euro. 235 punten De Europe...
24-10-08 slot : AEX herstelt deels van zware beursdag
A De Amsterdamse beurs stond vandaag even op een verlies van bijna 10%. Het verlies werd deels ingelopen. De AEX eindigde met een verlies van 'slechts' 4,6%. Zware dag wereldwijd...
24-10-08:voor opening Wall Street :Bloedrode dag: AEX op dieptepunt naar -10%:
De effectenbeurzen staan fors lager door grote nervositeit onder beleggers. "We hebben een crash in een crash". ING verliest tot 22%. Zware dag wereldwijd Beurzen wereldwijd hebben een he...
23-10-08 : AEX sluit toch met winst
door Klaas Steenhuis AMSTERDAM - Het Damrak is donderdag toch bescheiden hoger gesloten, na het grootste deel van de dag flink lager te hebben gestaan. Een hoger Wall Street drong tegen het ei...
22-10-08:Weer een bloedrode dag op het Damrak: AEX -5%
W De Amsterdamse beurs is woensdag weer fors onderuit gegaan. De AEX verloor 14 punten (5,3%) op 255,08 punten. De AEX is dit jaar al meer dan gehalveerd. ING ING maakte de grootste klap...
21-10-08: ING omlaag op gezapig Damrak
AMSTERDAM - Het Damrak is dinsdag onveranderd gesloten. Beleggers wisten maar moeilijk richting te kiezen, wat resulteerde in minnen en plussen gedurende de handelsdag voor de AEX als geheel. Toch kl...
20-10-08 na opening Wall Street: AEX 6,8% in de plus
AEX 6,8% in de plus De AEX-index op de beurs in Amsterdam heeft maandag 6,8% gewonnen op 269,41 punten. ING is met een plus van 29,28% de grote winnaar. ING Rond het middaguur stond de belan...
20-10-08 voor Wall Street: AEX nog altijd in de plus
De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond aan het begin van de middag nog steeds in de plus. ING is met een plus van 20% de grote winnaar. ING Rond het middaguur stond de belangrijkst...
17-10-08:ING onderuit op hoger Damrak
Arcelor, Shell en Philips sleuren beurs omhoog AMSTERDAM (DFT) - Uiteindelijk eindigde de AEX 1,7% hoger op 252,26 punten. Vlak vóór het slot werd een hoogste stand bereikt van 260,97 punten. ...
Beurskoersen knallen in de middag weer scherp omlaag
Fortis geen euro meer waard door Dick Hussaarts AMSTERDAM (DFT) - De Amsterdamse effectenbeurs is donderdagmiddag weer in zwaar weer terechtgekomen. De index sloot bewoog behoorlijk heftig i...
Recessievrees drukt Damrak
door Mark Garrelts AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is woensdag zwaar in mineur gesloten. Beleggers deden massaal hun aandelen van de hand door de toegenomen zorgen over een dreigende wereldwij...
AEX dindagavond 14-10-08 : AEX zakt toch nog in het rood
De AEX is na een mooie start opmerkelijk genoeg toch nog lager geëindigd. De Amsterdamse AEX-index is dinsdag aan het eind van de handelsdag in het rood terechtgekomen, nadat de Amerikaanse effe...
AEX dinsdag 14-10 voor opening Wall Street
De Amsterdamse graadmeter van 30 grootste fondsen steeg vanochtend met 6% tot boven de 300 punten. Nadat Fortis er om 11:00 uur weer bij kwam halveerde de winst tot 3%. Koopjesjacht De rally...
AEX : zwarte vrijdag 10-10-08
Vrijdag 10-10-08: ZWARTE vrijdag: 258 punten Damrak vuurrood het weekend in Door Sameer van Alfen AMSTERDAM - Ook vrijdag kleurden de borden op het Damrak weer vuur...