Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security RoemeniŽ Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Belgische kroonprins Leopold II (1835-1909) wilde Nederland binnenvallen.
BRUSSEL - De Belgische kroonprins Leopold II (1835-1909) wilde Nederland binnenvallen.
Dat blijkt uit documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel, die zijn gevonden door de Vlaamse journalist en historicus Kris Clerckx.

Leopold stuurde spionagemissies om de Nederlandse militaire kracht in kaart te brengen, stelde een aanvalsplan op en zette een topdiplomaat in om de goedkeuring van de Europese grootmacht Frankrijk te verwerven.

Het Belgische leger moest Nederland bij verrassing nemen en liefst binnen een paar dagen Amsterdam veroveren, ,,zodat het nieuws van de aanval gelijktijdig komt met het nieuws van de overgave (door Nederland). Het Europese evenwicht blijft zo behouden.'' Clerckx beschrijft de aanvalsplannen in een nieuw boek over Leopold II.

Wat betreft de troepensterkte moest de verovering van Nederland geen probleem zijn, zo meldde een spionagemissie aan Leopold in 1854. Het Belgische leger telde 2127 officieren, het Nederlandse slechts 1397 - en dat waren volgens de spionnen nog vooral oude mannen ook.

Het budget van het Belgische Ministerie van Oorlog bedroeg ruim 34 miljoen goudfranken, het budget van Nederland slechts 29,6 miljoen. Bovendien ging van het Nederlandse budget meer dan 10 miljoen naar de marine, die bij een Belgische invasie volkomen nutteloos zou zijn.

Kolonel Chauchet, de hoogste militair in de spionagemissie, constateerde echter dat de forten van de Hollandse Waterlinie goed onderhouden waren, en, misschien nog wel belangrijker, dat de vaderlandsliefde van de Nederlanders hen tot fel verzet zou bewegen. Leopold rekende er daarentegen op dat de rooms-katholieken in Nederland in opstand zouden komen als hij het land binnenviel.

Napoleon III
Dat het plan uiteindelijk niet werd uitgevoerd, lijkt te danken te zijn aan de Franse keizer Napoleon III. Leopold vroeg zijn hoogste diplomaat in Frankrijk, de Prins van Chimay, de aanvalsplannen aan te kaarten bij de keizer. De verovering had alleen maar kans van slagen als Frankrijk niet zou ingrijpen. Chimay echter zag weinig in het plan. Na een direct overleg tussen Leopold en Napoleon besloot de kroonprins der Belgen het plan in de ijskast te zetten.

De documenten in het Koninklijk Huisarchief geven de reden daarvoor niet. Wel leert de geschiedenis dat van het uitstel afstel kwam.

Reacties

trujac (24 juni 2009 12:07)
Dat de inval niet is doorgegaan danken we niet zo zeer aan Napoleon III maar aan Pruisen. Belgie stond toen sterk onder invloed van Frankrijk dat zijn invloed maar wat graag naar de Lagelanden wilde uitbreiden. Pruisen was beducht voor een franse uitbreiding naar de noordgrens van het Duitse Rijk. De aanval zou dan ook een Frans/Duitse oorlog ten gevolge hebben gehad. Later, in 1866 trachtte Napoleon III Luxemburg van Nederland te kopen. koning Willem III wilde dat maar al te graag want hij kon de centen goed gebruiken. Bismarck stak daar echter een stokje want Luxemburg behoorde tot de Duitse Bond.Willem III moest daardoor inbinden. 4 jaar later werd Napoleon III vernietigend verslagen door de Duitsers onderleiding van Pruisen.

Jaco


Claas van Wijk (24 juni 2009 15:20)
Ik was enigszins verbaasd over dit artikel en vraag mij af in hoeverre ik het onderzoek serieus moet nemen. Leopold II kwam pas in 1868 op de troon en hoewel hij daarna een bedenkelijke reputatie verwierf, zou ik, indien juist, e.e.a. hooguit willen rekenen tot jeugdige dwaasheid, die verder geen enkele aandacht waard is. Op zijn minst had in het artikel moeten worden vermeld dat hij in 1854 nog geen Leopold II was.

Ned.Dagblad 24-06-09
RoS andere artikelen:
Toespraak Koningin Beatrix
"Zoals u allen weet, hoop ik over enkele dagen mijn 75e verjaardag te vieren. Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan. Aan het einde van dit jaar zullen wij...
Belgische kroonprins Leopold II (1835-1909) wilde Nederland binnenvallen.
BRUSSEL - De Belgische kroonprins Leopold II (1835-1909) wilde Nederland binnenvallen. Dat blijkt uit documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel, die zijn gevonden door de Vlaamse journali...
Onderzoek naar precieze toedracht moord (1584) op Willem van Oranje
Op de plaats waar in 1584 Willem van Oranje werd vermoord, hebben forensisch onderzoekers maandag schietproeven gehouden. DELFT (ANP) Ė Op de plaats waar in 1584 Willem van Oranje werd vermoord, ...
Scheepskanon uit 1631 boven water
. DEN HAAG - Op de Noordzee is een scheepskanon opgevist uit de 17e eeuw, afkomstig van de Admiraliteit (vloot) van Rotterdam. Het bronzen gevaarte uit 1631 weegt ongeveer 2500 kilo en heeft een le...