VIDEOZIERIKZEE - Bomexperts, politici en milieuorganisaties maken zich ernstige zorgen over 30 miljoen kilo levensgevaarlijke munitie die al tientallen jaren ligt te roesten voor de kust van Zierikzee. Verschillende deskundigen zijn het erover eens dat de munitie giftige stoffen gaat lekken.
Maurice Steketee
In zo'n zelfde bommenkerkhof bij Knokke is dat nu al het geval. Onduidelijk is hoe de staat van de explosieve cocktail in de Oosterschelde nu is en of er ook hier al TNT en fosfor in het water terechtkomt. De grootste munitiestort van Nederland werd vijf jaar geleden voor het laatst gecontroleerd, laat de provincie weten na vragen van deze krant. Op 12 april bespreken Rijkswaterstaat, het ministerie van Defensie, Nationaal Park Oosterschelde en de gemeente of er – en zo ja welke – maatregelen rondom de munitiestort nodig zijn.
Nationaal Park Oosterschelde (NPO) wil eindelijk wel eens weten waar het aan toe is. De vraag is niet of de dumpplaats voor honderden bommen en giftige granaten uit de Tweede Wereldoorlog gaat lekken, maar wanneer. ,,Niets doen is geen optie, er moet helderheid komen”, vinden bomexpert Frank Barink en Siebe Kramer, voorzitter van NPO.
Springstof bestaat uit TNT en als dat uit elkaar valt in het water hou je DNT over, dat is een kankerverwekkende stof. Dat moet je toch niet willen? Er moet echt wat gebeuren
Frank Barink, Bomexpert
De munitie ligt veilig op de zeebodem ‘opgeslagen’ heeft het ministerie van Defensie steeds laten weten, maar verschillende deskundigen zijn er niet gerust op. ,,In het ergste geval kan de boel exploderen”, zegt bomexpert Frank Barink die jarenlang bij de EOD werkte en nu directeur is van explosieven opsporingsbureau BeoBOM. Vergelijkbaar met de vuurwerkramp in Enschede? ,,Ja, maar dan keer honderd. Of de munitie gaat lekken. Springstof bestaat uit TNT en als dat uit elkaar valt in het water hou je DNT over, dat is een kankerverwekkende stof. Dat moet je toch niet willen? Er moet echt wat gebeuren.”
In Knokke, het tweede bommenkerkhof waar Zeeland mee te maken heeft, lekt al TNT uit de Paardenmarkt, vlakbij de Zeeuws-Vlaamse kust.
Veel vragen onbeantwoord
Twintig jaar na het eerste onderzoek van TNO zijn er nog steeds veel vragen onbeantwoord. De Oosterschelde is in beheer bij Rijkswaterstaat (RWS). Vragen over wat er met de munitiestort moet gebeuren en wie er eventueel voor de kosten moet opdraaien, beantwoorden RWS en de gemeente Schouwen-Duiveland nu niet en verwijzen naar 12 april. Wel laat Rijkswaterstaat weten dat er dit jaar weer een onderzoek komt. De gemeente meldt dat ‘de bijeenkomst moet uitwijzen of er in het kader van veiligheid aanvullende maatregelen nodig zijn’.
In een rapport uit 2001 over de munitiestort in de Oosterschelde van Rijksinstituut voor Kust en Zee wordt voor het lekken van springstof al gewaarschuwd: ,,De munitiestort vormt een potentieel risico voor het milieu en het ecosysteem. Gegeven het feit dat corrosie een onvermijdelijk proces is, zal de munitie in de toekomst doorroesten en uiteenvallen. Daarbij zullen milieuvreemde stoffen in het water en de bodem terechtkomen. Aanbevolen wordt om te onderzoeken hoe en op welke wijze het risico verminderd kan worden.”
PZC 16-03-19