DEN HAAG Orthodoxe scholen die homoseksualiteit afwijzen, mogen praktiserende homoseksuele docenten weren. Die vrijheid is er op grond van Europese regels over beroepsvereisten.
Dat staat in een nog vertrouwelijk advies van de Raad van State, waarover het Nederlands Dagblad vandaag bericht. Belangenorganisaties reageren voorzichtig positief.
De Raad van State houdt vast aan het wettelijk vereiste dat onderwijsorganisaties niet mogen discrimineren, maar scholen zouden wel eisen mogen stellen aan het gedrag van hun leerkrachten, ook buiten schooltijd. Dat mag wanneer deze voldoende kunnen worden herleid tot de godsdienst/levensbeschouwing die de grondslag van de instelling vormt.
Ook andere levenbeschouwelijke instellingen zouden van die vrijheid gebruik kunnen maken. Deze voorwaarden moeten wezenlijk, legitiem en gerechtvaardigd zijn met het oog op een houding van goede trouw en loyaliteit aan de godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag.Europese regels over beroepsvereisten bieden deze ruimte aan scholen, zo stelt het adviesorgaan.
De Raad van State komt met dit advies omdat het kabinet graag een andere formulering wil voor de huidige uitzonderingsbepalingen voor levenbeschouwelijke instellingen in de Algemene wet gelijke behandeling. Daarover ontstaat steeds weer discussie en niet-christelijke partijen willen er het liefst van af. Het kabinet vroeg het adviesorgaan een andere formulering te bedenken.
Nu staat er in de wet dat een leerkracht niet onslagen mag worden vanwege een homoseksuele relatie of samenwonen. Als er bijkomende omstandigheden zijn, is afwijzing of ontslag wel mogelijk. Tot nu toe is echter nooit duidelijk geworden wat die bijkomende omstandigheden precies zijn.Het is nog niet bekend wanneer de regering met een reactie komt op het advies.
De Tweede Kamer had het advies en de kabinetsreactie graag betrokken bij een overleg over homo-emancipatie dat volgende week donderdag plaatsvindt, maar minister Plasterk van Onderwijs heeft al laten weten dat het kabinet niet in staat is voor die tijd een standpunt te formuleren.
Voorzitter P. W. Moens van de stuurgroep homoseksualiteit van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) noemt het advies van de Raad van State verrassend positief. Wel wil hij een slag om de arm houden, omdat het hele advies nog niet bekend is. Dit advies sluit nauw aan bij de uitleg van de wet, waar wij ons altijd op hebben beroepen. De Raad van State haalt duidelijk de spanning weg tussen artikel 5 van de Algemene wet gelijke behandeling en artikel 23 van de Grondwet.
Directeur W. Kuiper van de Besturenraad is verheugd over het advies van de Raad van State. Het gebrek aan helderheid dat is veroorzaakt door minister Plasterk, wordt door dit advies eindelijk weer hersteld. Dit advies erkent de vrijheid van onderwijs door vast te houden aan de ruimte voor een eigen personeelsbeleid. Het maakt ook duidelijk dat hoe het bijzonder onderwijs nu met de materie omgaat, in lijn is met het Europese recht. Het kabinet doet er goed aan dit verstandige advies van de Raad van State over te nemen.
Woordvoerder Johan Quist van de christelijke homobelangenorganisatie RefoAnders spreekt over een uiterst waardevol advies. Hiermee tast de Raad van State het fragiele evenwicht tussen de grondrechten niet aan en komt er zelfs er meer duidelijkheid over de vrijheid van onderwijs. Wel zou ik nog wat meer duidelijkheid willen over de vraag hoe christelijke scholen precies om moeten gaan met leerkrachten die uitkomen voor hun homoseksualiteit.
Ref.Dagblad 09-06-09