Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemenië Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Christendemocraten winnen in Europa
BRUSSEL – De christendemocraten hebben bij de Europese verkiezingen hun positie in het Europese parlement versterkt. Socialisten en liberalen leden forse verliezen. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige resultaten van de stembusgang in de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Centrumrechtse en rechtse partijen hebben de beste resultaten geboekt. De christendemocratische EVP, waartoe ook het CDA behoort, blijft verreweg de grootste fractie in het nieuwe Europees Parlement.

Opnieuw zijn minder Europese kiezers naar de stembus gegaan: 43,4 procent van de ruim 375 miljoen stemgerechtigden, twee procent minder dan vijf jaar geleden én een laagterecord. In veel landen zijn nog niet alle stemmen geteld. Een nauwkeurige uitslag wordt vandaag in de loop van vandaag verwacht.

In veel lidstaten grepen de kiezers de Europese verkiezingen (soms gecombineerd met regionale) aan om hun regering af te straffen. Onder meer in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Italië verloren de regeringspartijen. Vooral het verlies van de Britse Labourpartij was enorm. In Frankrijk en Polen bleven de conservatieve regeringspartijen overeind.

De christendemocraten worden opnieuw de dominante partij in het Europees Parlement. Van de 736 zetels gaan er waarschijnlijk 267 naar de EVP (was 288). Dat is procentueel vrijwel evenveel als nu, omdat het parlement vijftig zetels inkrimpt. De socialistische PES krijgt 161 zetels (nu 215). Maar mogelijk sluiten de ruim 20 Italiaanse socialisten zich bij de PES aan, waardoor het verlies beperkt wordt.

Het liberale Alde (waarin VVD én D66 zitten) krijgt 80 tot 82 zetels (nu 100). De Groenen deden het erg goed en stijgen van 43 naar 54 zetels. De fracties Onafhankelijk/Democratisch, waartoe ChristenUnie/SGP behoren, en Europees Unitair Links (met de SP) verloren ruwweg een vijfde van hun zetels. Desondanks slaagde CU/SGP erin zijn twee zetels te behouden, ondanks het krimpende aantal EU-zetels.

Verlies overkwam ook de Unie voor een Europa van Nationale Staten, een verzameling eurosceptische partijtjes uit acht landen. De pan-Europese partij Libertas, die fel tegen het Verdrag van Lissabon is, haalde ondanks deelname in veertien landen slechts één zetel, in Frankrijk.

Het aantal splinterpartijtjes in het Europees Parlement neemt verder toe. Opvallende nieuwkomer is de Zweedse Piratenpartij, die strijdt voor gratis downloaden van internet en een zetel wint. Zo'n negentig parlementariërs behoren tot kleine, vaak eurosceptische partijen zoals de PVV, maar de kans is groot dat zij geen fractie zullen vormen. Daarvoor moet een groep 25 leden tellen uit minimaal zeven lidstaten. Fracties krijgen meer spreektijd en verdelen de voorzitterschappen van commissies.

Ned.Dagblad 08-06-09
RoS andere artikelen:
EU-akkoord: Griekenland naar IMF
Het noodlijdende Griekenland moet voor eventueel krediet eerst aankloppen bij het IMF. De 15 andere euro-landen zijn bereid om een groter bedrag aan de Grieken te lenen. Merkel en Sarkozy Dat i...
Christendemocraten winnen in Europa
BRUSSEL – De christendemocraten hebben bij de Europese verkiezingen hun positie in het Europese parlement versterkt. Socialisten en liberalen leden forse verliezen. Dat blijkt uit de eerste, voorlopig...
EU bezorgd over beperking godsdienstvrijheid Iran
(Novum/AP) - De Europese Unie maakt zich 'grote zorgen' over wat zij ziet als een beperking van godsdienstvrijheid in Iran. Dat heeft het Franse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezeg...
Roemeens bezoek aan Remmerden
RHENEN - Een delegatie van de gemeente Victoria uit Roemenië heeft het afgelopen weekeinde een bezoek gebracht aan Rhenen. Onder leiding van loco-burgemeester Sorin Molnar bekeken de Roemenen h...