MOSKOU - Rusland beëindigt per direct de militaire operatie in Georgië. Dat maakte de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag bekend. “Het doel van de operatie is bereikt. De veiligheid van onze vredesmacht en de burgerbevolking is hersteld.” De Georgische agressor is gestraft, aldus Medvedev.
Het hoofd van de Russische generale staf, Anatoli Nogovitsin, bevestigde dat de Russische “vredestroepen zich op sommige plaatsen in Georgië terugtrekken en zich nu weer richten op hun defensieve taken”.
Georgië betwijfelt of Rusland daadwerkelijk stopt met de operatie en wil meer bewijs dat het zijn militaire operatie in Georgië heeft gestaakt en blijft “voorbereid op alles” totdat Moskou een vredesakkoord heeft getekend. De Georgische premier Lado Goergenidze zei dat Georgië meer bewijzen nodig heeft. “Iedereen die betrokken is bij deze situatie heeft een bindend getekend akkoord nodig”, aldus Goergenidze. “Tot het zover is, blijven wij gemobiliseerd en voorbereid op alles.” Hij voegde eraan toe het besluit van Medvedev om de militaire operatie te stoppen te waarderen.
Medvedev heeft inmiddels EU-buitenlandcoördinator Javier Solana ingelicht over het stoppen van de operatie. De Franse president Nicolas Sarkozy, die in Rusland is om te bemiddelen, heeft het nieuws van de terugtrekking verheugd ontvangen. Hij riep op tot een onmiddellijke implementatie van het staakt-het-vuren.
Het gewapende conflict brak vrijdag uit nadat het Georgische leger een grootscheeps offensief tegen de door Rusland gesteunde afvallige provincie Zuid-Ossetië was begonnen. Ze werden snel teruggedreven door Russische troepen. De strijd eiste al honderden levens. Volgens Zuid-Ossetië zouden al meer dan 2500 mensen zijn omgekomen.
Rusland bombardeerde sinds het conflict oplaaide doelen in Georgië en opende maandag vanuit een andere opstandige Georgische provincie, Abchazië, een tweede front. De regering in Tbilisi uitte daarop de vrees dat Moskou het bewind van president Michail Saakasjvili omver wilde werpen. Volgens Saakasjvili wilde Moskou zijn regering omver werpen en de transportlijnen voor energie in de Kaukasus controleren.
Dinsdag werd de centraal-Georgische stad Gori gebombardeerd. Daarbij vielen zeker vijf doden, onder wie de Nederlandse cameraman Stan Storimans van RTL. Correspondent Jeroen Akkermans raakte gewond aan een been.
De VN-vluchtenorganisatie Unhcr heeft bekendgemaakt dat zeker 100.000 mensen gevlucht zijn voor het geweld in Georgië. De VN doet een beroep op de autoriteiten om humanitaire hulp toe te laten.
Telegraaf 12-08-08