NEW YORK (AFN) - De malaise in de Amerikaanse financiële sector zorgde maandag in de hele wereld voor rumoer. De zakenbank Lehman Brothers vroeg uitstel van betaling aan en branchegenoot Merrill Lynch wordt overgenomen door Bank of America.
De zakenbanken zijn de jongste slachtoffers van de vorig jaar zomer uitgebroken krediet- en hypotheekcrisis. De internationale effectenbeurzen verloren maandag zwaar terrein door de nieuwste onheilstijdingen uit de financiële sector.
De stap van Lehman is mogelijk de eerste stap naar een faillissement. Het afgelopen weekeinde werd duidelijk dat er geen koper te vinden was voor de bank. De belangrijkste kandidaten voor een overname, Bank of America en het Britse Barclays, bleken niet bereid te zijn Lehman Brothers te redden zonder garanties van de Amerikaanse overheid.
Redding overheid
Eerder redde de overheid wel de hypotheekgiganten Freddie Mac en Fannie Mae. Ook hielp de Fed bij de overname van zakenbank Bear Stearns door JPMorgan Chase. De overheid wil er volgens analisten niet opnieuw van beschuldigd worden falende banken 'te belonen' voor het aangaan van te grote risico's. Het 158 jaar oude Lehman zei maandag verder te gaan met onderhandelingen over de verkoop van aparte onderdelen, onder meer van de investeringsdivisie. De bank maakte vorige week een recordkwartaalverlies bekend van 3,9 miljard dollar. Lehman verloor daarop een groot deel van zijn beurswaarde.
Merrill Lynch, dat evenals Lehman in nood is geraakt door de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt, maakte maandag onverwacht bekend wel een koper te hebben gevonden. Bank of America betaalt ongeveer 50 miljard dollar voor Merrill.
Internationale beurshandel
De problemen met Lehman en Merrill hadden grote gevolgen op de internationale beurshandel. De aandelenmarkten in Amsterdam, Parijs, Frankfurt, Zürich en Londen verloren ettelijke procenten. Vooral banken en financiële instellingen hadden het zwaar te verduren. Zo verloren Aegon, ING en Fortis in Amsterdam tot ruim 10 procent.
Op Wall Street zakten de financials maandag eveneens diep in de rode cijfers. Bank of America koerste ruim 19 procent lager en Citigroup verloor 14 procent. AIG kelderde bijna 50 procent, na berichten dat de grootste verzekeraar ter wereld bij de Fed heeft aangeklopt voor een noodkrediet van 40 miljard dollar.
Europese Centrale Bank
De Europese Centrale Bank (ECB) zei maandag bereid te zijn in te grijpen als er verdere problemen ontstaan door de ondergang van Lehman. De bank zei “bij te willen dragen aan een ordelijke situatie op de euro-valutamarkt”. Om de liquiditeit te vergroten, pompte de ECB 30 miljard euro in de geldmarkt.
President George W. Bush liet maandag weten dat de Amerikaanse regering bezig is om de gevolgen van de crisis door de ondergang van Lehman zo veel mogelijk te minimaliseren. Volgens hem zullen de kapitaalmarkten de crisis op de lange termijn doorstaan. Op korte termijn kunnen aanpassingen in de financiële markten echter pijnlijk zijn, aldus Bush.
De ondergang van Lehman raakt ook de Nederlandse hypotheekmarkt. Hypotheekaanbieder ELQ Hypotheken verstrekt voorlopig geen nieuwe hypotheken meer wegens de problemen met moederbedrijf Lehman. Voor de ruim vijfduizend uitstaande hypotheken, goed voor een waarde van ruim 1 miljard euro, heeft de beslissing geen gevolgen.
Telegraaf 15-09-08