Talenassortiment
                        Change the color of the site
 
Log in
Onthoud mij:
Het laatste kwartiertje

Navigatie a-z
 
 
 
Studiehuis Resort of Security Roemenië Informatiescherm
Uw naam:
Uw emailadres:
Uw vriends naam:
Uw vriends emailadres:
Uw bericht
Pater Theo Vlugt: „Ik ben blij dat ik het doen mag”
door
René Zeeman

Pater Theo Vlugt: „Als de Mensenzoon op aarde terugkomt, vindt Hij dan nog geloof op aarde?"

In het buitenland zijn Nederlanders die zich belangeloos inzetten voor hun naaste. Vandaag pater Theo Vlugt in Libanon.

Iedere keer als hij in Libanon ander werk gaat doen zegt pater Theo Vlugt: „Ik maak promotie.” De mensen in zijn omgeving denken dat hij een stapje hogerop klimt. „Ik zeg dan: „Dat doe ik inderdaad. Ik heb een buurt gevonden die nog armer is.””

Jezuïet Theo Vlugt is al bijna vijftig jaar werkzaam in Libanon. Over politiek wil hij niet praten, want dat is te gevaarlijk: „Dat ligt vaak gevoelig en dan kan ik het land worden uitgezet.”

Vlugt, gekleed in een bruine monnikspij, heeft met zijn tachtig jaar de leeftijd der zeer sterken bereikt, maar is nog iedere dag druk bezig. Hij is vol van zijn huidige activiteiten voor het Afro-Aziatisch Centrum in hartje Beiroet. Met een heldere stem waar zijn Amsterdamse komaf in doorklinkt: „Onder auspiciën van een maronitische bisschop proberen we iets te doen aan het geestelijke en lichamelijke welzijn van al die gastarbeiders in Libanon.”

Al die gastarbeiders zijn de duizenden vrouwen uit landen als Sri Lanka, de Filipijnen en Ghana die in Libanese gezinnen huishoudelijk werk verrichten. „Alleen al uit Sri Lanka zijn hier 75.000 vrouwen”, aldus Vlugt.

De vrouwen worden „geronseld.” „In de arme streken van de wereld gaan mensen rond die werk, een salaris en een dag vrij in de week beloven. Gelokt door dat vooruitzicht worden ze gebracht. Ik zeg altijd: „Ze komen niet, maar ze worden gebracht.” Vervolgens worden ze in een gezin geplaatst om huishoudelijk werk te doen.”

En dan worden ze uitgebuit?

„Er zijn mensen die deze vrouwen vriendelijk ontvangen en dan kan het gebeuren dat het voor beide partijen een succes wordt. Ze hebben een contract voor bepaalde tijd en als dat is verlopen wordt het verlengd, omdat ze het geld nodig hebben. De broertjes moeten bijvoorbeeld nog naar school of de vader is ziek.”

„Die blijven dus. Het zijn er echter maar weinig. Ik schat nog geen 35 procent. In de andere gevallen vallen de gouden bergen die zijn beloofd, een voor een tegen. En als bovendien de vriendelijkheid te wensen overlaat en mensen zelfs handtastelijk worden, heb je een groot probleem.”

Radio

De vrouwen wordt bij aankomst in Libanon hun paspoort afgenomen. Vlugt: „In veel gevallen wordt hun bagage gecontroleerd op telefoonnummers. Men wil deze mensen totaal isoleren. Uiteindelijk krijgen ze ook geen wekelijkse vrije dag en zitten ze volledig geïsoleerd in zo'n gezin.”

Toch weet Vlugt in contact te komen met deze vrouwen. „We hebben in Libanon nog altijd de katholieke radio, 24 uur per dag. Zondagavond trekken we twee uur uit voor de buitenlandse gastarbeidsters: voor de Ethiopiërs, de Ghanezen, de Sri Lankanen en de Filippino's elk een halfuur in hun eigen taal. Er is dan een korte preek. Dat is heel belangrijk, want die vrouwen moeten de communicatie met God in stand houden.”

Aan het eind van de uitzending wordt het telefoonnummer van het Afro-Aziatisch Centrum doorgegeven met het verzoek: „Geef dit nummer door aan je kennissen die misschien geen radio hebben.” Vlugt: „Die meiden zien elkaar bij het boodschappen doen in de supermarkt en dan kunnen ze dingen aan elkaar doorgeven.”

„Als de vrouwen in de problemen zitten, kunnen ze ons bellen”, aldus Vlugt. „Dan is het bijvoorbeeld: „Mijn vader ligt op sterven.” Soms hoeven wij alleen maar het telefoonnummer van de ambassade door te geven.”

Een andere keer stappen de vrouwen rechtstreeks op het centrum van Vlugt af. „Dan zijn ze aan de verschrikkingen waaraan ze blootstaan in de gezinnen ontsnapt via de voordeur, de achterdeur of via het raam op de derde verdieping.”

Vlugt brengt de vrouwen naar de ambassade van hun land. „Op een gegeven moment kunnen ze dan terug. Vanmiddag moet ik op een van de ambassades een gebedsdienst houden. Veertig vrouwen gaan terug naar hun vaderland. Dat zijn mooie momenten.”

Gevangenen

Tussen al het werk door vindt Vlugt nog tijd voor het bezoeken van buitenlandse gevangenen. „Dan komen die vrouwen met geboeide handen bij mij. Ik maak dan een kringetje en vraag of ze mij kennen. Ja, ze hebben me wel eens in de kerk gezien of ze hebben mijn stem op de radio gehoord. Nou, dan is het ijs gebroken en gaan we eerst het Onze Vader bidden. Als gedetineerden die niet christelijk zijn, vragen wat we doen, leg ik het hun uit. Daarna nodig ik ze uit mee te doen.

God kijkt niet alleen naar de katholieken. Als we met elkaar hebben gebeden geef ik hun een sanitair pakketje. Iedereen krijgt wat. Het is een gift van de kerk. Gratis. Zo komen er op zo'n ochtend drie, vier groepen. Daarna ben ik op. Dan moet ik echt naar de hemel kijken. Dat is een heel intens religieus moment.”

Vlugt doet het werk onder gevangenen en vrouwelijke gastarbeiders inmiddels een kleine tien jaar. Daarvoor was hij actief in het onderwijs. „Ik was directeur van wat ze tegenwoordig in Nederland een basisschool noemen.”

Hoe lang hebt u in het onderwijs gezeten?

Vlugt lacht: „Bijna veertig jaar. Op een school in een arme buurt met kinderen van katholieken, orthodoxen en islamieten.” Zijn ogen glimmen.

Was dat een mooie tijd?

„Buitengewoon. Van de school was zo'n 30 procent van de kinderen islamitisch. Na school van huis naar huis om even koffie te drinken. Dat was bijzonder aardig. Ik kwam als directeur en als priester. Door mijn kleding ben ik altijd erg herkenbaar als priester. Ik ging overal heen, ook tijdens de oorlog, en werd door iedereen goed ontvangen. In het heetst van de strijd zijn er moslims geweest die mij hebben beschermd. Ik word nog altijd herkend door oud-leerlingen. Sommigen zitten nu bij de politie of in het leger. Als ik aankom houden ze het verkeer voor me tegen: „Daar komt de pater aan.”

Waarom bent u ermee gestopt?

„Toen mijn broers en zussen allemaal al opa en oma waren, zat ik nog in het lager onderwijs. Daar moest een einde aan komen.”

Vindt u het werk dat u nu doet ook mooi?

Ernstig: „Ik heb altijd naar de arme kant gekeken. Op de eerste school heb ik bijna dertig jaar gewerkt, de hele oorlog door. Toen ik daar wegging zei ik: „Ik maak promotie.” Iedereen dacht dat ik en stapje hogerop klom.”

Lachend: „Mijn antwoord was dat ik inderdaad hoger werk ging doen, dat ik een buurt had gevonden die nog armer was. Dat bedoel ik met promotie. Ik heb daar tot mijn zeventigste gewerkt.”

Weer serieus: „Toen dacht ik: Ik wil weer promotie maken; ik ga de migranten helpen. Zij zijn erg arm, maar je moet armoe wel goed verstaan. Armoe is niet alleen een kwestie van geen geld hebben: versleten kleren, kapotte schoenen, weinig eten en dat soort dingen. Dat is een uitwendige vorm van armoe.

Je huis, je vader en je moeder verlaten om naar een vreemd land te gaan waarvan je nog nooit hebt gehoord en in een toestand belanden waar je niets van begrijpt; je spreekt de taal niet, je moet leren hoe het huishouden daar werkt, 's nachts lig je alleen in een hokje te huilen, wachtend op de volgende ochtend, waarna het weer opnieuw begint. Dat is armoe.”


Wat zijn voor u hoogtepunten geweest?

„De momenten waarop ik besefte dat mijn aanwezigheid nuttig was. Die zijn er heel vaak geweest. Laat ik een hoogtepunt vertellen. Er was een Afrikaanse vrouw die op school als een grote nul werd behandeld. Ze was nergens anders goed voor dan alleen om te dweilen. Zij wilde bij ons de cursus gezondheidszorg volgen, ook al had ze nauwelijks lagere school. Die cursus wordt bij ons gegeven door een verpleegster, een vroedvrouw en een neuroloog. Enfin, een hele ploeg. Toen ben ik naar die mensen gegaan en ik heb gezegd: „Die vrouw is heel erg gemotiveerd, maar niet zo capabel. Als jullie in staat zijn haar de lesstof bij te brengen, zijn jullie goede leraars. Bij de andere cursisten gaat het vanzelf, maar in haar geval moet je bewijzen dat je kennis kunt overdragen. En nu? Die vrouw straalt helemaal. Dan weet je dat je nuttig bent geweest.”

Zijn er in de vijftig jaar dat u hier hebt gewerkt nooit momenten geweest dat u zei: „Ik stop ermee?”

„Nee, nooit. We zijn in Gods hand. Dan doe je gewoon je werk.”

Waarom doet u dit werk? Is het uit roeping?

„Ik ben blij dat ik het doen mag. Hier in Libanon ben ik thuis. Als ik in Nederland uit het vliegtuig stap, weet ik niet wat ik doen moet, ik weet niet wat ik zeggen moet, ik weet niet waar ik kijken moet. Maar als ik in Libanon uit het vliegtuig stap, ben ik thuis. Hier weet ik alles.”

Dus Libanon bevalt u wel?

„Het land is natuurlijk buitengewoon. Er is een plek waar ik graag mensen heen breng. Daar staan dicht bij elkaar een Fenicische tempel voor Astarte, een grootse Romeinse tempel en de ruïne van een christelijke kerk, waarschijnlijk uit de tijd van de Byzantijnen. Daar komt ineens alles samen. Dan zeg ik tegen de mensen die bij me zijn: „Nu bidden we samen het Onze Vader.” Dat is heel indrukwekkend.”

Als je kijkt naar het afnemende aantal christenen in Libanon kun je je afvragen of de christelijke kerk in Libanon nog toekomst heeft.

Direct, zonder na te denken: „Heeft de kerk in Nederland toekomst? Het trieste van Nederland is de onkerkelijkheid. Iedereen heeft te eten en te drinken, iedereen heeft een huis en een televisie. De mensen hebben alles, maar ze hebben God niet meer nodig.”

Bijna fluisterend: „Jezus heeft ook gezegd: „Als de Mensenzoon op aarde terugkomt, vindt Hij dan nog geloof op aarde?” Ik denk het wel, maar Hij zal wel een beetje in ons teleurgesteld zijn.”

Ook in u?

Denkt diep na: „Ik hoop van niet.”

Ref.Dagblad 29-05-09.
RoS andere artikelen:
Bid voor de overheid
In de Waalse kerk in Den Haag wordt iedere derde dinsdag van de maand een residentiepauzedienst gehouden. Een predikant spreekt een meditatie uit, waarna een politicus een toespraak houdt. Op 18-11 sp...
Sloot inrijden met krant en dan toch gewoon bezorgen
Door: Jeannine Julen Trouwabonnee Iddo Hoekstra keek vanochtend verbaasd op toen hij een compleet doorweekte krant op zijn deurmat zag liggen. Wat bleek? De moeder van de krantenjongen was ...
Kerken bezoeken ouderen: Medeleven doet in de winter extra goed
Gert de Looze Veel senioren zijn eenzaam. Kerkenraadsleden brengen oudere gemeenteleden deze maand een extra bezoek. Eenzaamheid komt veel voor onder senioren. Tijdens de feestdagen kan het...
Paus 's nachts verkleed door Rome om aalmoezen uit te delen
− bron: The Huffington Post Paus Franciscus kleedt zich 's avonds als een gewone priester om aalmoezen te gaan uitdelen aan de daklozen in Rome. Dat bevestigt een betrouwbare bron aa...
Voorbijgangers tillen auto op en redden vrouw
Door: Eric Belsack 2-12-13 - 18:00 bron: Fox News, Op een druk kruispunt in de Chinese stad Ningbo hebben voorbijgangers een overreden vrouw gered. Het slachtoffer zat klem onder de auto die haar...
Omstanders pakken man die trambestuurder mishandelt
− bron: ANP . Een trambestuurder is vanmiddag bij het Eendrachtsplein in Rotterdam mishandeld door een 19-jarige man. Omstanders overmeesterden de man waarna hij door agenten werd gear...
Machinist redt leven rouwende zwaan
DEN HAAG - Een machinist heeft door een noodstop te maken het leven gered van een rouwende zwaan. Het dier hield de wacht bij zijn overleden partner en was niet van plan bij het dode dier weg te gaan....
Jezus Leeft: weg met EU, porno en drugs
De Giessenburgse evangelist Joop van Ooijen doet weer van zich spreken: hij gaat de politiek in. 'Jezus Leeft' heet zijn partij, die hij heeft laten registreren bij de Kiesraad. Van Ooijen wil...
Adidas ondertekent overeenkomst
Bangladesh - Onder druk van verschillende actieorganisaties, retailers en studenten heeft ook kledingmerk Adidas de internationale overeenkomst voor een betere werkveiligheid in textielfabrieke...
TV-show Geer en Goor levert veel vrijwilligers op
bron: BuzzE Het Nationaal Ouderenfonds spint garen bij het nieuwe programma van Gerard Joling en Gordon. Dankzij Geer en Goor: Effe Geen Cent Te Makken stromen de nieuwe vrijwilligers en dona...
Zingen voor onze medechristenen in Roemenië
Door: Jennie Kloppenburg Komt u ook? D.V. 25 oktober zal er een zangavond zijn in de Gereformeerde Gemeente in Rhenen (Achterbergsestraatweg 59a). De avond begint om 20.00 en is gratis toeganke...
Naam gezochte man inzake Madeleine McCann-zaak genoemd
LONDEN - De Britse politie heeft twee telefoontjes gekregen van mensen die onafhankelijk van elkaar dezelfde naam hebben genoemd van de man die in verband met de verdwijning van Madeleine McCann wordt...
Beroep Amnesty op koningspaar
ANP . Russische mensenrechtenorganisaties willen dat koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan Rusland de mensenrechten aan de orde stelt. Ze sturen de koning volgende week een brief waarin...
Ajacieden redden conducteur
AMSTERDAM - De 57-jarige hoofdconducteur uit Hengelo die werd mishandeld op station Weesp, is daarbij uit zijn benarde positie gered door enkele Ajax-supporters. De man werd zondag vlak voor d...
Kerkganger beëindigt mishandeling
NEW YORK - De door een groep motorrijders gemolesteerde automobilist blijkt te zijn gered door een heldhaftige passant. Op videobeelden is te zien hoe Sergio Conseugra zich tussen de uit de auto ge...
Matthijs en Youp schieten vallende bejaarde te hulp
Bron: BuzzE Matthijs van Nieuwkerk en Youp van 't Hek bewezen donderdag het hart op de juiste plek te hebben zitten. De tv-sterren schoten een bejaarde man te hulp die ongelukkig van zijn s...
Uitvaartverzorger redt leven man
ARNHEM - De Arnhemse uitvaartverzorger Berry van Beek heeft tijdens zijn werk het leven van een man uit Arnhem gered. Van Beek had maandagochtend een bespreking in een flat aan het Salvatorplein in Ar...
Rechter verbiedt naam Messiah
Een kinderrechter in de Amerikaanse staat Tennessee heeft de naam van een baby van zeven maanden veranderd van Messiah in Martin. Volgens rechter Lu Ann Ballew is de naam Messiah "een titel die slecht...
Monument voor Ruben en Julian
De Sliedrechtse kunstenaar Johan Huijzer ontwerpt een herdenkingsmonument voor de broertjes Ruben en Julian uit Zeist, die afgelopen mei om het leven zijn gebracht door hun vader. Dat meldt RTV Rijnmo...
Ruim 100 kinderen uit sekshandel VS gered
WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben afgelopen weekend 105 kinderen en tieners bevrijd uit de handen van mensenhandelaren die hen dwongen om in de prostitutie te werken. Met invallen in 76 ...
"Second Love-reclames mogen"
De jongerenafdeling van de SGP krijgt zijn zin niet: de Stichting Reclame Code neemt hun klacht over de datingsite Second Love niet in behandeling. De stichting heeft dat in een brief aan SGP-jongeren...
Hardloper redt man uit ijskoude sloot
UTRECHT - Een 24-jarige hardloper uit Utrecht heeft maandagavond een beschonken plaatsgenoot uit een ijskoude sloot aan de Darwindreef gered. De drenkeling is met onderkoelingsverschijnselen opgenomen...
Actie voor toekomst Roemeense kinderen
ALPHEN AAN DEN RIJN - De sinaasappelactie Kinderen voor Kinderen is dit jaar van zaterdag 25 november tot en met zaterdag 22 december. Schoolkinderen verkopen bij Gamma Alphen en Multimate Nieuwkoop s...
Teun en Adina Leistra in Roemenië
Teun en Adina Leistra brachten deze zomer opnieuw een transport met goederen naar Babadag in Roemenië. Een groot gedeelte van de spullen ging naar het bejaardentehuis, het klooster en de lokale bevolk...
Bond tegen vloeken kiest nieuwe strategie
De Bond tegen het vloeken heeft nagedacht over koers en strategie. Onder leiding van deskundigen is een analyse gemaakt. De huisstijl van de Bond tegen vloeken is gerestyled. De papegaai als beeldmerk...
Martin fietste naar Charkov
door Rob Hammink AMSTERDAM - VIDEO Martin Elsendoorn (49) heeft 2765 kilometer in de goed ontwikkelde benen zitten. Zijn tocht naar het EK in Oekraine begon 13 mei. ,,Ik heb familie die is o...
Viering Goede Vrijdag in Jeruzalem begonnen
VR 06 apr 2012 | 09.17 Honderden gelovigen zijn vrijdagochtend naar de Grafkerk in Jeruzalem gekomen om op Goede Vrijdag het lijden en de dood van Jezus Christus te herdenken. De patriarch van Je...
Vrijdag 16-03-12 : Een minuut stilte in België
LOMMEL - In België was het om 11.00 uur stil. Ter nagedachtenis van de omgekomen slachtoffers en uit respect voor de overlevenden en de nabestaanden kwamen Belgen bij elkaar en waren een minuut stil....
Nesu wint het hart van de Roemenen"
Mihai Nesu snijdt hout met de Mihai Nesu Foundation. Dat merkt vriend, landgenoot en oud-Ajacied George Ogararu woensdag op in het Algemeen Dagblad. Nesu is na het ongeluk op de training van F...
Premier Rutte op SGP-jongerendag
DEN HAAG - Premier Mark Rutte is zaterdag 10 maart te gast op de tweejaarlijkse jongerendag van de SGP. Hij zal er terugblikken op zijn eerste periode als premier tot nu toe en zal vervolgens zijn vi...
Post uit de ruimte voor zieke Emma (11)
Post uit de ruimte voor zieke Emma (11) Van een onzer verslaggevers BADHOEVEDORP - De elfjarige Emma Oosterveld uit Badhoevedorp is blij verrast met een bijzondere kaart die ze van André ...
PSV bezoekt kinderafdelingen ziekenhuizen
04 januari 2012 17:30 De PSV-selectie heeft woensdagmiddag de kinderafdelingen van zes verschillende ziekenhuizen in de regio bezocht. Het ziekenhuisbezoek van de spelers is een jaarlijkse traditie ...
Tekst kersttoespraak 2011 koningin Beatrix
DEN HAAG (ANP) – Hieronder de volledige tekst van de 32e kersttoespraak van Koningin Beatrix: Kersttoespraak 2011 Kerstmis, het feest van licht in duisternis, roept de verwachting op van vre...
Urk zamelt 110.000 euro in voor Ethiopië
. URK - Tijdens een collecte op Tweede Kerstdag is 110.255 euro ingezameld. De collecte wordt ieder jaar tijdens de kerstdagen gehouden. De opbrengst bestemd voor Ethiopië en Eritrea. Tijdens...
Gomarus start actie voor Nieuwlands gezin
GORINCHEM – De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem gaat geld inzamelen voor een gezin uit Nieuwland van wie de boerderij in de nacht van woensdag op donderdag geheel uitbrandde. De familie ve...
Excuses Nederland aan nabestaanden Rawagede 'unicum'
door Marije Willems De Nederlandse regering biedt vrijdag zijn excuses aan voor de massamoord in het Indonesische Rawagede. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt...
Jochie (6) redt zijn gezin van dood
EDAM - De kleine Amin Kilouli (6) heeft zijn ouders en twee oudere zusjes van 7 en 9 jaar van de verstikkingsdood gered. Het jongetje moest zondagnacht plassen en wekte zijn moeder ZHour. T...
Ook NCRV helpt ontspoorde jongeren
Niet alleen de EO, maar ook de NCRV gaat beginnen met het stoppen van publieksgeld in een programma voor en over in ontspoorde jongeren. Met Van De Straat wil de omroep bepaalde jongeren terug op het ...
Tukkers in actie voor zieke Bibi (7)
ENSCHEDE - De supportersvereniging van FC Twente is bezig met een inzamelingsactie om het doodzieke meisje Bibi (7 jaar) te kunnen laten behandelen in de Verenigde Staten. Bibi Broers verlo...
Nu ook CliniClowns voor ouderen met dementie
AMSTERDAM - De CliniClowns krijgen er collega's bij, speciaal voor ouderen met dementie. Onder het motto 'lachen is leven' zullen de CareClowns een moment van geluk gaan brengen in het do...
Afrika brengt 250 miljoen bijeen tegen honger
ADDIS ABEBA - Een Afrikaanse donorconferentie tegen de hongersnood in de Hoorn van Afrika heeft donderdag omgerekend bijna 250 miljoen euro opgeleverd. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank bracht het leeu...
Roemenië past definitie anti-Joods woord aan
BOEKAREST (ANP/AFP) – De Roemeense Academie heeft donderdag beloofd dat de omschrijving van het woord jidan in een belangrijk woordenboek wordt aangepast. Jidan is een scheldwoord voor Jood. Honderddu...
Benefiet brengt Noa naar Amerika
door Bert Wieringa HOOGEVEEN/PHILADELPHIA - De zieke Noa Hilbrink (4) uit Hoogeveen kan voor een behandeling naar Amerika, dankzij Lucky Ajax en twee Hoogeveense voetbalploegen. Vorig jaar w...
Vakantiekamp voor Roemeense kinderen
ASSEN - Werkgroep Actie Roemenië heeft plannen om een vakantiekamp te organiseren voor kinderen van zeer arme Roemeense gezinnen. De initiatiefnemers willen deze kinderen een week laten genieten. Ze z...
Kempense Rotary Clubs in de bres voor Hoorn van Afrika
zaterdag 06 augustus 2011, 14u19 Auteur: Wendy Luyks TURNHOUT - Rotary Club Turnhout en Rotary Club Hoogstraten maakten gebruik van hun internationaal uitwisselingsprogramma voor...
Twitteren om gebed voor Oslo
APELDOORN – Op Twitter scoorden de trefwoorden #prayfornorway en #prayforoslo hoog in de peilingen. Veel mensen twitterden over de ramp in Noorwegen en vroegen met „pray for norway” om gebed voor Noor...
Christelijke organisaties halen bijna zes ton op voor Afrika
APELDOORN – De christelijke hulporganisatie ZOA Vluchtelingenzorg, Woord en Daad, Red een Kind en Dorcas hebben ruim 582.000 euro ontvangen voor hulp aan de Hoorn van Afrika. De gezamenlijke hulpactie...
Roemeense kinderen genieten van vakantie in gastvrij Vlaanderen
NieuwsProject vzw Vla-Rom bestaat 21 jaar Auteur: Erwin eynsberghe © Erwin Mynsberghe MALDEGEM - Voor de 21ste keer komt een zestigtal Roemeense kinderen in Vlaanderen een deugddoe...
Hardenbergers geven zigeunerkinderen te eten
HARDENBERG - Interkerkelijke Stichting Roemenië Contacten financiert een voedselproject. Als zigeunerkinderen naar school gaan, krijgen ze een warme maaltijd. De monden van tientallen zigeunerkinderen...
Roemeense kinderen dolblij met Helderse sportspullen
Geschreven door Ronald Boutkan | Den Helder – Nieuwedieper Ruud van de Kerkhof is recent weer vier weken in Roemenië geweest, om in verschillende dorpen een groot aantal kinderen blij te maken me...
Vrouw vangt vallend kind
Hangzhou - De 31-jarige Chinese Wu Juping heeft een 2-jarig meisje opgevangen dat van de tiende verdieping naar beneden viel. De vrouw zag het kind vallen en rende er naartoe. De heldin hiel...
Turkije helpt vluchtelingen in Syrië
ANKARA - Turkije gaat hulp geven aan duizenden Syriërs die vlakbij de grens met Turkije bivakkeren. Dat zei de Turkse minister Ahmet Davutoglu van Buitenlandse Zaken donderdag. De Syriërs zijn gevluch...
Jeugd in actie voor Roemenie
( Sponsoractie Care Foundation Roemenië Laura van Zwol, woonachtig in Nieuwerkerk aan den IJssel gaat naar schol op de Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad (GSR) in Rotterdam. ...
Almeerse brandweerwagen opgeknapt voor Roemenen
ALMERE/ CLAUDIA MEINSMA - De Almeerder Ton Sweegers rijdt binnenkort met twee andere vrijwilligers in een opgeknapte brandweerwagen naar het Roemeense Talmaciu. Ze willen de arme bevolking daarmee t...
Steeds meer internationale samenwerking christelijke scholen
L. Vogelaar Leerlinguitwisseling met buitenlandse scholen, wederzijds docentenbezoek, e-mailprojecten. De reformatorische scholen geven internationalisering steeds meer een plaats in hun s...
Dozen vullen voor Roemeense gezinnen
Auteur: Piet Lesage Ieper.IEPER - Zaterdag hebben ongeveer twintig medewerkers van de vzw Humanitaire Organisatie Ieper-Roemenië twee grote vrachtwagens gevuld met hulpgoederen. Vzw Humanit...
Klussen voor Roemeense kinderen
09-05-2011 TUBBERGEN – Een groep jongeren van de Protestantse gemeenschap uit Tubbergen heeft zaterdag diverse klussen verricht voor de Woningstichting Tubbergen. Zij deden dit om geld in t...
Prins William redder in nood
AMSTERDAM - Een paar dagen na de royal wedding heeft Prins William in Wales een aantal wandelaars in nood gered. Dat heeft de Britse luchtmacht gemeld. De prins is sinds vorig jaar helikopterp...
Dinie Lokhorst voor de 50ste keer naar Roemenië
maandag 02 mei 2011 OLDEBROEK - Vrijdagavond rond 22.00 uur is een groep van vijf vrijwilligers vertrokken vanaf het plein van de VEG in Oldebroek voor een reis naar Roemenië. Voor de meesten is ...
Benefiet leerlingen ROC voor Roemenië
door Jeroen Pol. APELDOORN - Vorig jaar was hij er al. Wat Marc Breedveld toen allemaal meemaakte deed hem besluiten terug te keren. Terug naar Sulina in Roemenië. Om kinderen vermaak...
Held van Alphen: Mijn leven hing af van een millimeter
| J. Visscher ALPHEN A/D RIJN – Hij ving de kogels op voor zijn 16-jarige zoon, toen Tristan van der V. zaterdag om zich heen schoot. Bloemenverkoper Johan Nievaart (43), een van de helden v...
Brood voor Roemenië
GENEMUIDEN - Traditiegetrouw hoopt de Diaconale Werkgroep “Genemuiden helpt Oost-Europa” ook dit jaar weer in de week voor Pasen (volgende week dus) haar traditionele Paasbrodenactie te houden. Huis a...
Humanitaire hulp bereikt belegerd Misurata
MISURATA - Een schip met hulpgoederen van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is donderdag aangekomen in de belegerde stad Misurata in het westen van Libië. Dat heeft de organisatie be...
Ziekenhuizen hebben elkaar gevonden
SLIEDRECHT - De gemeente onderhoudt vanaf 2002 een stedenband met Orastie. Een jaar geleden zijn contacten gelegd tussen het Albert Schweitzer-ziekenhuis en het plaatselijke hospitaal in Roemenië. ,,W...
Vlaanderen steunt dorpen in Roemenie
Auteur: danyvanloo KOKSIJDE - Cross to Romania Oostduinkerke organiseert al jaren inzamelacties voor de noodlijdende dorpen in Roemenië. Op 29 mei is een smulmiddag gepland. Koksijde.De act...
'Hulde aan de jongeren van de gemeente'
ALBLASSERDAM - Zo'n 130 mensen hebben zaterdag in de Alblasserdamse Ontmoetingskerk genoten van een luxe diner tijdens "Eten voor Eten". De maaltijd bestond uit kippensoep, lentestamppot met g...
.Twee overlevenden gevonden in Japan
Negen dagen na de aardbeving en de tsunami hebben reddingswerkers in Japan nog twee overlevenden gevonden. Dat heeft de Japanse tv-zender NHK gemeld. Het gaat om een 80-jarige vrouw en haar 16-ja...
COEN helpt mensen met een beperking in Roemenië
NIJKERK - Op zaterdag 5 maart hield stichting COEN haar jaarlijkse potgrondactie door heel Nijkerk. Ruim 70 vrijwilligers (overwegend mannen, jongelui en kinderen) hebben de potgrond huis aan huis bez...
574 Kilometer steppen voor het goede doel
HAARLE/NIJVERDAL - 'If you have enough, give it to the world', prijkt er op de website van de geboren Haarlese Manon Wolfkamp (27). Ze heeft het beste voor met de wereld en helpt graag de mind...
Elles even in Nederland
HATTEMERBROEK - Aanstaande week zal Elles van der Beek een paar weken terug zijn in Nederland. Al 16 jaar geeft ze haar leven aan kansloze, gehandicapte mensen in Roemenie, samen met vriendin Erica He...
'Ik miste contacten in het dorp'
BAAMBRUGGE - In de rubriek 'Het Kettinggesprek' praat het Witte Weekblad iedere week met iemand die in De Ronde Venen woont of daar actief is. Vorige week spraken we met Adriaan Bouwdewijn,voo...
Raad van State: Vernietiging koopzondag Westland correct
Geen vrije koopzondag in akkoord. DEN HAAG – De Raad van State schaart zich achter het besluit van voormalig ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Bijleveld (Binnenlandse Zaken) om ex...
68-jarige vrouw uit water gered
STOLWIJK - Een 68-jarige vrouw uit Haasdrecht is dinsdag in Stolwijk (Zuid-Holland) uit het water gered, nadat ze daar met haar scootmobiel in was gereden. De vrouw was vanaf de weg moeilijk...
Staphorster familie besmet met 'Roemeniëvirus'
door Heleen Geilenkirchen. STAPHORST - De campings aan de Middellandse Zee laten ze links liggen. De familie Gombert uit Staphorst vertrekt iedere zomer met de caravan naar Roemenië om...
De Cler bakt zoete broodjes
Leiden - Feyenoord-verdediger Tim de Cler heeft deze week een speciale broodjeszaak geopend in Leiden: Fruit & Go. De linksback van de Rotterdammer runt het bedrijfje samen met oud-Spartaan Houssin B...
Drogba roept op tot eenheid in Ivoorkust
Ivoorkust. LONDEN/ABIDJAN (ANP) – Didier Drogba, aanvoerder van het nationale voetbalelftal van Ivoorkust en aanvaller bij de Engelse topclub Chelsea, heeft zijn landgenoten opgeroepen tot eenheid...
Opvang voor daklozen in Leuven in leegstaande appartementen
Sinds dinsdag 7 december organiseert een buurtcomité uit Kessel-Lo opvang voor daklozen, veelal vluchtelingen, in de leegstaande appartementen van de sociale woonwijk Lolanden. Ze konden het niet lang...
Muur tegen geweld
Door Pieter Klein Beernink WOLVEGA - Benny Klijnstra bleef alleen achter nadat zijn echtgenote Ida in 2008 in haar eigen keuken werd doorgeschoten door een inbreker. Zijn wereld stortte in. Deze w...
Verkoop sinaasappelen voor kinderen Roemenië
In hun vrije tijd verkopen scholieren sinaasappelen namens Stichting helpt Oost-Europa. (Foto: pr)NIEUWVEEN/TER AAR - Tweehonderd scholieren van de hoogste klassen van meerdere basisscholen en de eers...
Prins William redt leven man
CARDIFF - Een paar dagen nadat hij zijn huwelijk met Kate Middleton bekend maakte, heeft Prins William het leven van een bergbeklimmer gered. De prins, die luitenant is bij de Britse koninklijk...
Amsterdam ontfermt zich over verborgen vrouw
AMSTERDAM - De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag unaniem een motie aangenomen om de zogeheten verborgen vrouwen meer bescherming te bieden. Dit zijn vrouwen uit traditionele niet-westerse cul...
Excuusbrief voor koningin
WINTERSWIJK - De vader van de 'waxinewerper' heeft koningin Beatrix een excuusbrief geschreven voor het gedrag van zijn zoon op Prinsjesdag. 'Ik schaam mij zeer diep voor wat mijn zoon U...
Daniëlle Oerlemans zet zich in voor SOS-kinderdorp Afrika
Daniëlle is net terug van een kort bezoek aan de townships van Kaapstad. En ze is nog geschokt: „Je verwacht niet dat er in het land waar het WK voetbal is geweest zo'n chaos bestaat. Driekwart va...
Bidcursus biedt psychiatrisch patiënten steun
alle nieuws en uitslagen donderdag 4 november 2010- 15u20:35 nieuwsbriefabonnerenadverterenlezersservicemobielcontact. alles over de eredivisie Nieuws Binnenland Buitenland Bizar Gezo...
Laptop redt man
LEMMER - Een man die op een zinkend bootje vast was komen zitten op het IJsselmeer, is gered met behulp van zijn laptop. De man gebruikte zijn laptop en een internetverbinding om vrienden in te schake...
.Ina Post vrijgesproken
Ina post reageert emotioneel als ze het vonnis hoort © anp VK UPDATE DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag Ina Post vrijgesproken van het doden van een bejaarde vrouw in Leidsche...
Roemeense kinderen gaan Johan en Johan aan het hart
HAAKSBERGEN - Haaksbergenaren Johan Rupert en Johan Lammers trekken zich al jaren het lot aan van kansarme gezinnen in het Oostblok. Samen slaan ze de handen ineen en zamelen ze spullen in voor de bou...
Help mee op een zorgboerderij in Roemenië
Noi si Voi betekent 'Wij en Jullie'. Stichting Noi si Voi is een Nederlands-Roemeense organisatie die zich inzet voor alternatieve leefvormen voor Roemeense kinderen en jongeren, en voor jonge...
Held landt vliegtuig op één wiel
NEW YORK - Een piloot van Delta Airlines heeft een vliegtuig vol passagiers weten te landen op maar één wiel. Bij de landing, waar letterlijk de vonken vanaf sprongen, is niemand gewond geraakt. ...
Vermist meisje (7) terecht
ROTTERDAM (ANP) – Kaylee Geertsma (7) uit Rotterdam is levend gevonden. De politie Rotterdam-Rijnmond verspreidde rond half één een een zogeheten Amber Alert waarin werd opgeroepen uit te kijken na...
'Ze hebben een heldendaad verricht: zijn leven gered'
Jong Ajax-trainer Albert van der Dussen was maandagavond getuige van een angstwekkend incident. Tijdens het duel tussen zijn elftal en Jong Vitesse kreeg middenvelder Evander Sno na 63 minuten een har...
Baby overleeft stormachtig avontuur
ANP MATAMOROS - Een baby van zeven maanden oud heeft in de Noord-Mexicaanse stad Matamoros een wonderlijk avontuur beleefd. De baby, Brandon Emiliano genaamd, lag rustig in een hangmat te s...
Scholen en kerk in actie voor Roemenië
Redactie - 30 augustus 2010Reageer op dit artikel.NOORDWIJK - Het afgelopen schooljaar hebben de Protestante kerk van Noordwijk, de Willem van den Bergh, de Vierboet, Hoffenne, de Duinpieper, de Zeeho...
Steppen tegen kanker levert 420 mille op
ALPE D'HUEZ - Het steppen tegen kanker op de Franse Alpe d'Huez heeft zaterdag bijna 420.000 euro opgeleverd, bedoeld voor onderzoek. Dat heeft een woordvoerster van de organiserende stichtin...
Verhagen bezorgd over lot Nederlandse in Iran
DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft zijn bezorgdheid overgebracht aan de ambassadeur van Iran in Nederland over het lot van de Nederlands-Iraanse vrouw die in Iran de gevang...
Kleur aan Roemeense leventjes
EDE - Na successen op de Veluwe gaan ook Roemeense gehandicapten snoezelen, een techniek met licht en geluid om de zintuigen te activeren. Hetty Bosch en Talitha van de Stolpe reizen volgende week naa...
Jongerengroep teruggekeerd uit Roemenië
Lutten - Veertien jongeren uit Lutten zijn zaterdag 7 augustus terug gekomen van de jeugdreis uit Roemenië. In Arad heeft de jeugd verschillende activiteiten gedaan zoals het uitdelen van voedselpakke...
Nederlander redt levens in Algarve
door Eric Castien MONCHIQUE (Portugal) - De 48-jarige Eric Boekhoven uit Roden heeft in Zuid-Portugal het leven van minstens vijf mensen gered. Samen met zijn gezin verblijft Boekhoven in...
Jongeren uit Wezep bezoeken kindertehuis in Roemenie
WEZEP - Afgelopen winter heeft de Hervormde Gemeente in Wezep gespaard voor het het kindertehuis Bethesda in Roemenie. De stichting oost-europa heeft deze actie gecoördineerd. Er is in totaal meer dan...
Een ander helpen door de tuin te doen
EPE - "Warm? Dat maakt niet uit, beter dan regen", zegt C. Hanekamp uit Heerde, terwijl hij even uitpuft in de schaduw van een achtertuin in de Eper wijk Vegtelarij. Samen met andere vrijwillig...
Klussende dominee
door Erna Ekkelkamp Na een jaar van hard werken, gaat dominee Gerrit Kobes niet lekker met zijn gezin op vakantie, maar vliegt hij naar Roemenië om daar te gaan klussen in een kindertehuis. ...
Zorgende kinderen
Ruim 20% van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar groeit op met een ziek of gehandicapt gezinslid. Van jongs af aan vervullen deze kinderen een rol in de zorg voor dit gezinslid. Stichting Mantelzorg N...
Permanente kledingcontainer voor Werkgroep Onstwedde- Roemenië
Het inzamelen van kleding door werkgroep Onstwedde-Roemenië beperkt zich voortaan niet meer tot enkel de eerste zaterdag van de maand. Op het erf van de boerderij van Aike Meems aan de Kampweg 3 staat...
Nederlandse onderzeeboot tegen piraten
DEN HAAG - In de strijd tegen piraterij stuurt Nederland dit najaar een onderzeeboot naar de kust voor Somalië. De NAVO heeft enige tijd geleden om een onderzeeër verzocht en daar wordt nu gehoo...
Prins William redt meisje
AMSTERDAM - Prins William heeft een belangrijke rol gespeeld bij de redding van een meisje. De Britse prins zat in een helikopter die er op uit werd gestuurd om een meisje te redden. De 2...
Man vangt vallend kind van driehoog
BRUSSEL - Een man die een in een H&M in Brussel aan het winkelen was, heeft daar een kind opgevangen dat juist drie verdiepingen naar beneden viel. ,,Ik hoorde gekrijs, keek naar boven en zag ...
Jongeren in actie voor jeugd in Roemenië
NOORDWIJK - Deze zomer gaat een groep van tien jongeren vanuit de Protestantse Kerk Noordwijk naar Targu Mures in Roemenië. Van 10-18 juli bieden de jongeren hulp aan bij het Picihuis, een huis voor s...
Rehoboth-school in Ruurlo spaart voor bejaardentehuis in Roemenië
RUURLO - Een jaar lang spaarden leerlingen van de Rehobothschool voor een bejaardentehuis in Roemenië. Een werkgroep onder leiding van Dick Reesink uit Zutphen ging daar vorig jaar september naar toe ...
Maxi-jurk blijft in, maar het patroon verandert
ROTTERDAM - Ook komende zomer blijft de maxi-jurk één van de hebbedingen. Daarnaast is kleur in. De etnische print die vorig jaar goed scoorde, is nu wel 'uit'. De populariteit kan deel...
Een hart voor kwetsbare kinderen
tekst Gert de Looze „Leed in Roemenië veroorzaakt soms een aardbeving van binnen” Drie jaar werd vijftien jaar en het eind is nog niet in zicht. Roemenië heeft André Muit te pakken. Met name...
Hulpgoederen voor kindertehuizen in Roemenië
) LEUSDEN – Voor de achtste keer reed Jan Nieuwenhuis met een grote vrachtauto naar Roemenië om hulpgoederen te brengen naar de kindertehuizen van Primavara. Donderdag werden de goederen ingepakt e...
Elfrieda heldin van Emmen
Door Liesbeth Oelen EMMEN - Studente Elfrieda Engels (25) uit Emmen is dé heldin van Emmen omdat ze met doortastend optreden een gezin met twee kleine kinderen van een gruwelijke verbrandingsdood ...
Oma en kind gered na 5 dagen onder puin
Als gevolg van de aardbeving in China vielen er bijna 2000 doden en ruim 12.000 gewonden. Een 4-jarige kind en 68-jarige vrouw werden 5 dagen na de beving levend onder het puin vandaan gehaald Te...
Bittere armoe in Roemenië
HAAKSBERGEN - Johan Lammers en Johan Rupert uit Haaksbergen waren onlangs in Roemenië. Ze gingen niet op vakantie naar het Oost-Europese land, maar probeerden met hun hulp het leed van de arme Roemene...
Honderden mensen gered na aardbeving China
PEKING - Reddingswerkers hebben na een zware aardbeving in de West-Chinese provincie Qinghai zeker negenhonderd mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldden Chinese staatsmedia woensdag....
Bende Roemeense criminelen opgerold in Engeland
Kinderen die door Roemeense criminelen naar Groot-Brittannië werden gesmokkeld, werden door bendeleden verminkt om meer succes te hebben bij het bedelen. De wreedheden kwamen aan het licht nadat de be...
Voorzitter voetbalclub redt leven speler SOFIA
De voorzitter van voetbalclub Slavia Sofia heeft met een daadkrachtig optreden het leven van een jeugdspeler gered... Tijdens de jeugdwedstrijd tussen Slavia en Levski Sofia zakte een Slavia-spe...
Euthanasiepillen bezorgd op Binnenhof
DEN HAAG – Voorzitter Bert Dorenbos van de stichting Schreeuw om Leven heeft donderdagmiddag om drie uur 250 euthanasiepillen bij de postkamer van de Eerste en Tweede Kamer op het Binnenhof in Den Haa...
Aanhoudingen in Roemenië om kinderhandel
(Novum/AP) - Zeventien Roemenen zijn donderdag opgepakt op verdenking van kinderhandel. De mannen zouden kinderen naar Groot-Brittannië hebben gestuurd om daar te bedelen en te stelen. Dat heeft het R...
Vastenactie van de Basisschool “De Kreek'L” uit Reek.
Door Carlo | april 5, 2010 Reek- Enkele weken geleden werden wij, Stichting hulp aan Oost Europa, benaderd door de basisschool uit Reek. De paascommissie en de oudervereniging vonden het belangrijk...
Opnieuw kompels gered uit Chinese mijn
PEKING - Chinese reddingswerkers hebben maandag tientallen kompels gered uit een mijn. De mijnwerkers zaten al meer dan een week vast onder de grond. In totaal zijn 114 mijnwerkers uit de onderge...
Enorm veel reacties op ditkannietlanger.nl
EDE - Op a
Prinses Amalia gaf haar spaargeld aan Haïti
Amalia spaart ook, maar ze heeft al haar geld weggegeven aan Haïti tijdens een schoolactie dus ze moet weer opnieuw beginnen'', aldus prinses Máxima maandag tijdens een chatsessie met jongeren...
Dienst Milly Boele live op Kerkomroep
DORDRECHT - De afscheidsdienst van het vermoorde meisje Milly Boele is livete beluisteren op Kerkwebradio. Dit op verzoek van de familie Boele. De kerkomroep verwacht een topdrukte. ,,Maar die ku...
Paus: Kindermisbruik misdadig
ROME (ANP) – Paus Benedictus XVI heeft de Ierse bisschoppen dinsdag vermanend toegesproken over kindermisbruik. Pedofilie is volgens de rooms–katholieke kerkvorst een „gruwelijke misdaad" en een „erns...
Ringo Starr: ik heb God gevonden
LOS ANGELES - Ringo Starr, de ex-drummer van de Beatles, heeft God gevonden. Dat zegt hij in een gesprek met de Amerikaanse krant Los Angeles Times. In antwoord op de vraag of Starr in de loop de...
Den Haag bijna zonder daklozen
DEN HAAG - Bijna alle dak- en thuislozen in Den Haag hebben weer een dak boven hun hoofd. Voor bijna 1900 van hen is hulp beschikbaar en uit die groep hebben er ruim duizend hun leven weer op orde. D...
Lufthansa lonkt naar Nederlanders
Door Frans van den Berg AMSTERDAM - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil meer Nederlanders lokken naar de vliegvelden van Düsseldorf en Brussel. ,,Die zijn voor mensen uit het oost...
Easyjet: we openen de aanval op Schiphol
AMSTERDAM - Prijsvechter Easyjet vindt Schiphol veel te duur en gaat met nieuwe bestemmingen over de grens frontaal de aanval openen op de Nederlandse luchthaven. De Britse luchtvaartmaatschappij...
Half miljard voor Joodse gettoarbeiders
ESSEN - Joodse voormalige dwangarbeiders uit getto's in de Tweede Wereldoorlog hebben recht op achterstallige pensioenuitkeringen ter waarde van circa een half miljard euro. Dat heeft een rechtba...
Meisje levend gevonden in Luik
ANP BRUSSEL - In de Belgische stad Luik is een meisje levend onder het puin van een ingestort appartementsgebouw gehaald. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT woensdagmiddag gemeld. Het gebouw s...
Keith Richards gestopt met drinken
Ronnie heeft een, op z'n zachtst gezegd, nog al roerig jaar achter de rug waarin hij zijn vrouw verliet voor een 20-jarige Russin en weer volop naar de alcohol greep. Keith is er klaar mee. "Hij h...
Adoptiekinderen Haiti aangekomen in Nederland
Adoptiekinderen aangekomen in Nederland EINDHOVEN - Het vliegtuig met aan boord 106 Haïtiaanse weeskinderen is donderdag rond 15.45 uur aangekomen op de vliegbasis Eindhoven. In totaal 92 kinderen w...
IMF: Marshallplan voor Haïti
Haïti moet worden herbouwd met behulp van een soort Marshallplan. 'Op de been helpen' Dit zei woensdag de chef van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn. Hij mee...
Journalist doet hersenoperatie in Haïti
PORT–AU–PRINCE (ANP) – CNN–verslaggever Sanjay Gupta is van alle markten thuis. De journalist, die in het dagelijks leven chirurg is, heeft een gecompliceerde hersenoperatie uitgevoerd op een Haïtiaan...
EU helpt overstroomd Albanië
BRUSSEL - Verscheidene EU-landen sturen hulp aan Albanië, waar duizenden mensen dakloos zijn geworden door grote overstromingen. Frankrijk en Italië stuurden waterpompen en medicijnen, terwijl Sloveni...
Amerikaan loopt met Bijbel N-Korea binnen
door Ab Jansen SEOUL/TORONTO – Was het een uiting van godsdienstwaanzin, onverantwoord gedrag, of juist voorbeeldig kruisdragen ten behoeve van de lijdende kerk? De Amerikaanse zendeling en acti...
Waar staat die datum nou toch?
Een groep vrijwilligers heeft via Present de handen uit de mouwen gestoken bij de Voedselbank. Honderden etenswaren zijn door hun handen gegaan. Alle etenswaren die door de Maassluizers zijn ingelever...
Wonder redt moeder en baby
COLORADO - Een Amerikaanse vader is nog maar amper bekomen van het kerstwonder dat hem enkele dagen overkwam. Zijn vrouw en net geboren zoontje leken de bevalling niet te hebben overleefd. Beiden ade...
Vogelaar bij stille tocht Westerbork
ANP HOOGHALEN - Circa tachtig mensen hebben zaterdag meegelopen in de traditionele stille tocht naar het voormalige concentratiekamp Westerbork. De organisatie, Appèlgroep Westerbork, ...
Actie Dorcas levert 52.000 pakketten op
ANDIJK - De veertiende Voedselactie die hulporganisatie Dorcas vorige week heeft gehouden, heeft dit jaar zeker 52.000 voedselpakketten opgeleverd. Het aantal ingezamelde pakketten steeg, ondanks...
Brede steun voor ontwikkelingshulp in EU
ANP BRUSSEL - Negen op de tien Europeanen blijft ondanks de economische crisis voorstander van ontwikkelingshulp. Dat blijkt uit een Europese peiling die maandag in Brussel is gepresenteerd. ...
Massaprotest in Madrid tegen abortus
ANP MADRID - Vele honderdduizenden Spanjaarden zijn zaterdag in de hoofdstad Madrid de straat opgegaan om te demonstreren tegen overheidsplannen om vrouwen vanaf hun zestiende toe te staan abortu...
Ook De Telegraaf stopt met zondagskrant
Opnieuw houdt een zondagskrant in Nederland op te bestaan. De Telegraaf meldt vrijdag op haar voorpagina dat het met ingang van 1 januari 2010 stopt met de zondagskrant. Frank Volmer:...
Christen Unie: Bescherm ongeborene met handicap
DEN HAAG – De ChristenUnie vindt dat een ongeboren kind met een handicap even veel bescherming verdient als een ongeboren kind zonder afwijkingen. Daarom moeten ouders die een kind verwachten v...
Ontvoerd meisje na achttien jaar terug
ANP WASHINGTON - Een Amerikaans meisje dat in 1991 is ontvoerd, blijkt tegen alle verwachtingen in nog te leven. Jaycee Lee Dugard liep woensdag een politiebureau binnen in Californië, bericht...
IMF verhoogt steunfonds arme landen
ANP WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) trekt tot 2014 circa 17 miljard dollar extra uit om arme landen te helpen het hoofd te bieden aan de economische crisis. Ook schort ...
Baan voor jonge gehandicapten
AMSTERDAM - Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis neemt de komende twee jaar honderd jongeren met een handicap aan. Zij zullen helpen in de keuken, schoonmaken en patiënten gezelschap houden. Het...
Hoop voor achtergestelde stam in Nigeria
Klaas van der Zwaag APELDOORN – Een achtergesteld volk in Nigeria, dat gevangen is in apathie en geen zelfrespect kent. De Nigeriaanse predikant-evangelist Friday Inya heeft een project opgezet...
Nacht der Kerken trekt 4000 bezoekers
ANP UTRECHT - De Nacht der Kerken heeft in Utrecht ongeveer vierduizend belangstellenden getrokken. Dat hebben de organisatoren zaterdag bekendgemaakt. Met de nachtelijke openstelling willen...
EO Jongerendag:Balkenende: 'Leef als kind van God'
oor onze redacteur Harco Ploegma ARNHEM - ,,We hebben als christen de opdracht om in 21e eeuw openlijk uit te komen voor ons geloof in God.'' Dat zei premier Jan Peter Balkenende tijden...
Present zoekt geld voor nieuwe stichtingen
ZWOLLE - Stichting Present, die groepen in kerken stimuleert om zich in te zetten voor de samenleving, heeft op korte termijn 24.000 euro nodig om in nieuwe plaatsen te beginnen. Dat bevestigde Tiemen...
Prolifers Slowakije winnen rechtszaak
KOSICE - De hoogste rechtbank in Slowakije heeft een prolifegroep in het gelijk gesteld, die een aanklacht tegen de politie had ingediend, omdat die een einde had gemaakt aan een bijeenkomst van de pr...
Wycliffe: In 2055 Bijbel in alle talen
Pinksteren, het feest van de uitstorting van de Heilige Geest, heeft alles te maken met het Bijbelvertaalwerk wereldwijd. DRIEBERGEN – „Wij horen hen in onze talen de grote werken Gods spreken!...
Pater Theo Vlugt: „Ik ben blij dat ik het doen mag”
door René Zeeman Pater Theo Vlugt: „Als de Mensenzoon op aarde terugkomt, vindt Hij dan nog geloof op aarde?" In het buitenland zijn Nederlanders die zich belangeloos inzetten voor hun na...
'Nederland is in zijn ziel geraakt'
APELDOORN - „Op Koninginnedag 2009 is Nederland in zijn ziel geraakt”, zei minister-president Jan Peter Balkenende vrijdag tijdens de herdenkingsbijeenkomst in schouwburg Orpheus in Apeldoorn. ...
Oranjes rechten de rug
AMSTERDAM/DEN HAAG - Het is goed tot de koninklijke familie doorgedrongen dat zij 30 april het doelwit was van een aanslag. Daar moest een passende reactie op komen. Onverstoorbaar kwam koningin...
Christelijke variant op Greenwheels
UTRECHT - Christenen kunnen een grote bijdrage leveren aan het milieu door samen te doen met auto's. Scheidend voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), Gerrit de Fijter, pleitte wo...
Britse atheïst A.N. Wilson gelooft weer
LONDEN - De Britse essayist A.N. Wilson (58) heeft het christelijk geloof hervonden. Twintig jaar geleden bekeerde hij zich tot het atheïsme. Sindsdien schreef hij kritische boeken over Jezus en ...
Grensrechter redt leven Georgi Iliev
AMSTERDAM - De Bulgaarse international Georgi Iliev mag grensrechter Plamen Georgiev dankbaar zijn. De assistent-scheidsrechter redde het leven van de speler van Tsjerno More Varna door snel op te tr...
Nieuwe generatie in Rwanda wil vergeven
KIGALI - In heel Rwanda werd dinsdag de genocide herdacht die precies vijftien jaar geleden begon. Ongeveer 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's kwamen toen om het leven. Om dat te h...
„Ik heb God gedankt dat we gespaard zijn”
door Albert-Jan Regterscho WESTMAAS – Drie personeelsleden overleefden de ramp met de Turkish Airlines-Boeing. Toch zit de schrik er nog flink in bij het bedrijf Van Iperen in Westmaas. Directe...
FBI haalt tieners uit prostitutie
WASHINGTON (AP) – De Amerikaanse federale politie heeft de afgelopen dagen in een landelijke actie 45 minderjarigen uit de prostitutie gehaald. De kinderen waren tussen de 13 en 17 jaar. Ruim vijftig ...
Raalte in actie voor Roemenie
R4R spaart voor sanitair tijdens Candlelight Evening Anne Gerrits en Sabine Veldkamp zijn twee van de twintig jongeren van R4R (Raalte voor Roemenië) die afgelopen zomer in West Roemenië een ...
Lof en lintje voor jubilerende arts
ROTTERDAM - Glunderen doet Huisarts Homeless - ofwel Marcel Slockers - waarschijnlijk wel vaker. Als een somberende patiënt na een bezoekje aan zijn praktijk weer vrolijk naar buiten huppelt...
Hartverwarmend
Sinaasappelactie voor Roemeense kinderen 08 november 2008 NIEUWKOOP/TER AAR - In totaal 160 leerlingen van de hoogste groepen van de basisschool en de eerste klassen van de middelbare s...
Aai over de bol werkt tegen stress-stoornis
Van onze verslaggeefster Malou van Hintum AMSTERDAM - Gebaar heeft gunstige invloed op het angstmechanisme in het menselijk brein. Een simpel gebaar kan soms meer bewerkstelligen dan een art...
Inzamelen goederen Werkgroep Oost Europa Middelharnis
De werkgroep Oost-Europeaan Middelharnis is actief in Roemenie in het plaatsje Uioara. Er wordt een zigeunergemeente geholpen door te helpen met het bouwen van een kerkje wat ondertussen klaar is. Wat...
Hartverwarmend
Mollenvanger van Harmelen werkt voor goede doel HARMELEN - Dagelijks zijn in onze provincie mensen bezig met het ophalen van geld voor goede doelen. Voetbalclubs verzamelen bijvoorbeeld oud papi...
Vrienden van Izvor zoekt fruitplukkers
HATTEMERBROEK - Het bestuur van de stichting Vrienden van Izvor zoekt enthousiaste vrijwilligers die fruit willen plukken in Dronten. De opbrengst wordt bestemd voor een te starten bejaardenhuis / hos...
Hartverwarmend
Met dank aan God ontsnapt APELDOORN - Met dank aan God is ze aan de dood ontsnapt, betoogt Maria. Nooit zal ze de gebeurtenissen van 18 januari 2008 vergeten. Die vrijdag raakte ze, samen met twe...
'Elke luxe kan je tot last zijn'
door onze redacteurPeter Sneep Zes 'pelgrims' in middeleeuwse kleding zijn gisteren uit Aduard vertrokken voor een voetreis van drie weken naar Aken. Ze lopen om geld op te halen voor on...
'Beth, dit is voor jou!'
Erik Morsink ENSCHEDE - Eén keer in de zoveel tijd ontmoet je er eentje: een mens dat ondanks een leven vol narigheid en tegenslagen toch nog aan een ander denkt. Robin Grasmeijer uit Enschede ...
Hartverwarmend
Ineke Ellen benoemd tot ereburger Schoonebeek - Al twintig jaar zet Ineke Ellen uit Schoonebeek zich samen met haar man Gradus in voor projecten in het noorden van Roemenië. Haar verbondenheid ...
Wezepse kerk lokt 'hooligans' naar kerkdienst op voetbalveld
door Olger Koopman. WEZEP - De Pauluskerk in Wezep geeft een geheel eigen invulling aan de voetbalgekte rond Oranje in verband met het komende EK. Op het hoofdveld van zaterdaghoofdklasser WHC...
Hartverwarmend
Roemenen herdenken hun overleden kinderen BOEKAREST - In Roemenië komen zondagavond naar verwachting duizenden moeders, maar ook vaders bijeen van kinderen die vlak voor of net na de geboorte z...
Bedankt....
Pakketten in Roemenië dankbaar in ontvangst genomen VRIEZENVEEN - Vijf Vriezenveners zijn vorige week teruggekeerd uit Roemenië. Zij hebben daar kerstpakketten en uiteenlopende goederen afgelever...
Studenten collecteren voor goed doel
De studenten van de studentenvereniging Absens Carens gaan van 5 tot en met 11 januari met collectebussen de straat op om geld op te halen voor stichting Care Foundation. Met dit geld biedt Care Found...
Pater Don Demidoff
The Priest of Thorns „For us, Pater Don Demidoff is both our mother and father. It is with him that we discuss the problems we have, he helps us grow”, Alexandru says about the priest who ever...
Ambulance voor ziekenhuis in Roemenië
vrijdag 23 november 2007 KAMPEN/RUPEA - De Stichting Kontakt Kampen-Hongarije/Roemenië heeft ervoor gezorgd dat het ziekenhuis van Rupea in Roemenië een goede ambulance heeft gekregen. Zeker gezie...
Met drie vrachtwagens naar Roemenië
DALFSEN - In de week voor Kerst 2007 heeft de stichting 'Dalfsen helpt O.Europa' opnieuw een grote hoeveelheid hulpgoederen naar Roemenië gebracht. Twee grote vrachtwagens en de eige...